perjantai 15. lokakuuta 2010

Leonine City, Mura Leonine


Vatikaanin valtio perustettiin vuonna 1929 yhdessä Italian valtion kanssa tehdyssä sopimuksessa. Vatikaanin ympärillä kulkee keskiaikainen kapupunginmuuri, jota kutsutaan nimellä Mura Leonine.

Alkuperäisen Vatikaanin muurin rakennutti paavi Leone IV vuosina 847- 852. Muurin tarkoitus oli suojata Vatikaania muslimien hyökkäyksiltä. Ennen kaikkea pelättiin Sisiliasta tulevia muslimeja. Muuri oli kolme kilometriä pitkä. jossa oli 44 vartiotornia. 


Ainoa portti Vatikaanin muurin sisään oli San Pellegrinon portti. Osa muuria yhdistyi Aurelianuksen kaupunginmuuriin, joka oli rakennettu 600 vuotta aikaisemmin. 


Porta San Pellegrino, pyhiinvaeltajien portti


 Aurelianuksen kaupunginmuuri on rakennettu vuosina 271-275 jaa

Samalla vahivistettiin Aurelianuksen muuria ja sen 15. vartiotornia sekä kaupunginportteja, sillä uhka kohdistui koko Rooman kaupunkiin, ei vain Vatikaaniin. Leoninen muurin myötä Vatikaanista tuli oma suljettu "kaupunkinsa" Civitas Leonina.


Paavi Leone IV:n nimestä juontaa Leonine City ja Vatikanin muurin nimi, Mura Leonine. Nykyään Vatikaanin valtio sijaitsee Borgon kaupunginosassa ja se on oma valtionsa.


Porta Angelica

Vatikaanin bussipysäkki sijaitsee Vatikaanin eteläisen puolen muurin ulkopuolella, Via di Porta Cavalleggerin varrella. Cavalleggeri tarkoittaa ratsuväkeä. Ratsuväen kasarmit sijaitsivat siinä lähellä. Seinässä on paavi Pio XI:n vaakuna ja teksti jossa lukee että hän on lähettänyt enkelinsä varjelemaan sinua kaikilla teillä. Tällä pysäkillä pysähtyy mm  bussit 64, 46, 34 ja 98.


Porta di Cavalleggeri


Porta di Cavalleggeri

Porta Cavalleggerin juomavesihanat bussipysäkkien lähellä.


Vatikaanin museon sisäänpääsy sijaitsee melkein kilometrin päässä Pyhän Pietarin kirkon portailta, Viale Vaticanolla. Bussi 49 Piazza Cavourilta.


Porta Pertusa


Porta Pertusa


Vatikaanin muurin takaa

Muuri kulkee siis Vatikaanin ympäri, ja siellä kulkee bussi 49.  Kadun nimi on Viale Vaticano, jonka varrella sijaitsee asuintaloja, luostareita, uskonnollisia instituutteja, kirkkoja ja hotellejakin. Kaunis ja rauhallinen alue. Mm. pieni luostariasuntola Domus Getsemani. vastapäätä Vatikaanin museota sijaitsee useita luostariasuntoloja vieri vieressä kuten Casa Paolo VI ja monen monta muuta yöpymispaikkaa. alueella on erinomaiset palvelut ja rauhallisuus vallitsee. Via Candialla kulkee bussit 490 ja 492, joista molemmat ovatt erinomaisen käteviä. 


Porta Santo Spirito, Vai dei Penitenzieri

Santo Spirition sairaala sijaitsee heti portin jälkeen, vaikka siaraalan nykyinen sisäänkäynti on  Lungotevere in Sassialta.


Porta San SpiritoPassetto di Borgo ja sen vieressä sijaitsevat asuintaloja.


Passetto di Birgo, Via di Porta Angelica

Passetto di Borgo on 800 metriä pitkä käytävä muurin sisällä ja päällä, ja joka johtaa Sant'Angelosta Vatikaaniin. Käytävä rakennettiin 1200-luvulla Paavin pakokäytäväksi.

Nykyään se on avoinna myös turisteille. Pääsylippu ensin Castel Sant'Angeloon ja sieltä sitten voi ostaa sisäänpäsylipun Basettoon.

Basetto di Borgo ilta-ja yövalaistuksessaan.