tiistai 14. joulukuuta 2021

Lucian päivä Roomassa

Ruotsalaisilla nuorilla on tapana 'lussata' Roomassa joka vuosi, muun muassa Pyhän Pietarin basilikassa Vatikaanissa, missä ylläoleva valokuva on otettu. He kulkevat torilta torille kynttilät kädessä ja laulavat. Lussa tarkoittaa Luciakulkuetta, missä Lucia kulkee edellä kynttiläkruunu päässään. Kulkueessa lauletaan Lucia- ja jolulauluja. Tämä on ikivanha ruotsalainen perinne 1700-luvulta. Ruotsi oli silloin katollinen valtio. 

Italialaiset ei juhli Luciaa juuri lainkaan, paitsi Sisiliassa Syracusassa, missä Lucia syntyi. Lucia on italialainen pyhimys. Ruotsalaiset ulkomailla asuessaankin juhlivat Luciaa. Lucia on enempi lasten ja nuorten juhla Ruotsissa, vaikka aikuisetkin innostuu siinä samalla.

Kansallispäivän juhlinta ei ruotsalaisia kiinnosta lainkaan kotimaassa eikä ulkomaillakaan. Ruotsalaiset pitää kansallisaatteen korostusta sairaana ilmiönä, suuruudenhulluutena.  

Lucian päivän aamu on maaginen Ruotsissa. Lucian päivää vietetään 13. jolukuuta katollisen kirkon pyhimyskalenterin mukaan. Se sattuu vuoden pimeinpää aikana jolloin yöt ovat pisimmillään. Herätään aikaisin aamulla ja lähdetään 'lussamaan' tai seuraamaan kaupungille Luciakulkueita.

Luciahan on näkövammaisten pyhimys. Lucian nimi tarkoittaa valonkantajaa. Hän on kuvattu kristillisessä taiteessa miekalla tai tikarilla ja haavalla kurkussa. Hän pitää kaksi silmää vadilla, mikä viittaa legendaan, minkä mukaan hän ennen kuolemaansa repi silmänsä irti ja lähetti ne sulhaselleen. Jumalan äiti kuitenkin antoi hänelle uudet ja vielä kauniimmat silmät. Ominaisuudena hänellä on kädessään myös oliivipuun oksa ja öljylamppu tai kynttilä.

 

Lucian laulu on kolme ruotsinkielistä sanaa sisältävä kappale, mikä lauletaan napolilaisen melodian mukaan. Alkuperäisessä on napolilaiset johdantosanat 'Comme se frícceca la luna chiena' ja italiaksi 'Sul mare luccica l’astro d’argento'.


San Geremian kirkko Veneziassa, Pyhän Lucian pyhäinjäännökset

Ensimmäisen kerran kävin Lucialle pyhitetyssä kirkossa Veneziassa. San Geremian/Jeremian kirkossa on nimittäin Lucia haudattuna. Pyhän Lucian pyhäinjäännökset siirrettiin Sisiliasta Konstantinopoliin, josta venetsialaiset ristiretkeläiset varastivat pyhäinjäännökset neljännen ristiretken aikana vuonna 1204. Aiemmin niitä säilytettiin kirkossa, mikä purettiin rautatieasemaa varten, ainoana, mikä ei sijainnut mantereella. Rautatieasema nimettiin pyhimyksen mukaan ja nimettiin Venezia Santa Luciaksi.

Marbellassa Espanjassa asuu paljon ruotsalaisia, vähintäin 70 000 ruotsalaista asuu jatkuvasti siellä ja sen lisäksi hyvin monella ruotsalaisella on loma-asunto siellä. Tässä ruotsalaisen koulun lapset lussaavat Marbellan vanhassa kaupungissa.

Ruotsalaiset ovat myös kuuluja päihdejengeistään Marbellassa. Päihteiden myynnillä tienaa valtavia summia, joten heillä on varaa asua hotelleissa. Marbella on päihteiden tärkein keskus Euroopassa, mistä sitten levitetään päihteitä ympäri Eurooppaa.