perjantai 17. tammikuuta 2014

Kotieläinten siunaus


Tänään 17. tammikuuta vietetään Pyhän Antonio Suuren juhlapäivää ja samalla Pyhän Pietarin torille saapuu kotieläimiä siunattaviksi.Francisco de Zurbarán, San Antonio Abad, 1664

Pyhä Antonio Suuri/ Antonius Eremiitti/San Antonio abate

Pyhä Antonio syntyi Kreikassa ja kuoli Egyptissä.Hän eli vuosina 253-358 jaa. Hän on kellonsoittajien, haudankaivajien, kotieläinten ja sikopaimenien suojeluspyhimys.
Torinossa sijaitsee luostari ja kirkko jotka on pyhitetty Pyhälle Antonio Suurelle. Sen sijaan  hänelle pyhiettyjä kirkkoja  löytyy useita kymmeniä ympäri Italiaa ja lukusia muista maista. Roomassa on yksi Pyhän Antonion kirkko Esquilinon kaupunginosassa.

File:Esquilino - S. Antonio abate.JPG

Sant'Antonio abate all'Esquilino, Via Carlo Alberti

Alkluperäinen krikko oli kirkon ympärillä sijainneen sairaalan kirkko mutta nykyäänn Roomassa asuvien venäläisten kotikirkko. Kirkon nykyinen pääsisäänkäynti on ainoa mitä sairaalasta on jäljellä.

animali benedizione

Sant'Antonio abaten kirkossa on ollut tapana siunata kotieläimiä kerran vuodessa, ja tapa on vieläkin jäljellä. Nyt ensi sunnutaina 19. tammikuuta on siunaustilaisuus kirkossa. Muuallakin päin siunataan kotieläimiä ja samalla juhlitaan Sant'Antiniota, kuten Via Appia Antican varrella San Giuda Taddeon kirkossa. 

Tämä on jo  seitsemäs vuosi kun kotieläimiä siunataan  myös Pyhän Pietarin torilla 17/1/2014 kello 9.00-15.00. Eläinlääkärit tarjoavat ilmaisen terveystarkastuksen kissoille ja koirille samalla. Vatikaanin kardinaali Angelo Comasti siunaa eläimet. Italian poliisilaitoksen hevoset kulkevat kulkueessa Via della Conciliazionea pitkin kello 11.30-13.30 ja saapuvat myös Vatikaanin torille.

File:Russicum.JPG

Pontificio Collegium Russicum, Via Carlo Alberto

Tämä okirkon veiressä sijaisteva  Collegium on milenkiintoinen oppilaitos jossa voi opiskella venäläisiä uskontoja ja kulttuuria. Paavi Pio XI Daminao Ratti avasi tämän paavillisen (pontificio) korkeakoulun vuonna 1929 syystä että  Paavin milestä sen ajan  Venäjältä saapuneet bolseviikkipakolaiset tarvitsivat oppilaitoksen Roomassa. Jesuiitit pitävät huolen opinnoista ja he tarjoavat myös asunnon heille jotka haluvat opsikella katolismia  tai ortodoksista uskontoa.