keskiviikko 5. elokuuta 2015

Museo della civiltá romana


Museo della civiltá romana, Piazza G Agnelli, EUR

 Metro EUR Fermi asema sijaitee lähinnä museota

EUR:n kaupunginosasta löytyy tämä museo ja myös rakennus nimeltä Palazzo della Civiltà Italiana ja näitä kahta rakennusta ei auta sotkea keskenään. Molemmat sijaitsevat EUR:n (= Esposizione Universale Roma) kapunginosassa, mutta viimeksi mainittu on palatsi joka tunnetaan lähinnä fasistisesta arkkitehtuuristaan. Diktaattori Benito Mussolini rakennutti palatsin vuoden 1942 maailmannäyttelyä silmällä pitäen, joka piti pitää Roomassa. Palatsin tarkoitus oli symbolisoida fasistista maailmaa. Mutta mitään maailmannäyttelyä ei tullut. Syttyi toinen maailmansota. 

Oikeastaan Mussolini rakennnutti kokonaisen uudeen kaupunpugninosan EUR:n maailmannäyttelyn kunniaksi ja sen siivellä fasistista manifestiaan varten. Rakennusta kutsutaan toiselta nimeltään Colosseo Quadrato, neliönmallinen Colosseumi. Rakennus on kulttuurisuojattu. Vuodesta 2013 vuoteen 2028 muotihuoneella Fendi:llä on vuokrasopimus.

 

Museoon on koottu roomalaista sivilisatiota esittelevää materiaalia, runsas kokoelma roomalaisten rakennusten jäljitelmiä, patsaita, reliefejä, arkkitehtoonisia malleja, yksittäisiä teoksia ja muistomerkkejä, sargofageja jne jotka on huolella valmistettu alkuperäisen mallin mukaan. 

Museossa on esimerkiksi täydellinen kopio Trajanuksen kolonnasta, kylläkin osina mutta kuitenkin. Täällä käy roomalaiset koululuokat ahkerasti opettajiensa kanssa. Monet turistit eivät edes ole kuulleet puhuttavan museosta vaikka se on virallisesti avattu jo vuonna 1955. Museo toimi kuitenkin jo kauan sitä ennen. Mutta jos kiinnostaa käydä katselemassa EUR:n aluetta niin sinne pääsee metrolla muutamassa minuutissa ja samlla voi käydä tässä valtavan isossa museossakin. Tänne museoon on joutunut myös paljon sellaisia esineitä joille ei ole löytynyt paikkaa tai tilaa muualla.

Museo koostuu kahdesta eri rakennuksesta ja väliin jääa aukio jossa sijaitsee kolme suihkulähdettä ja kasvillisuutta. Seinät on päällystetty laavakivellä ja mahtavat isot kolonnat on tehty traventinikivestä. Maan alla nämä kaksi eri rakennusta yhdistyy eräänlaiseen käytävään, jossa osat Trajanuksen konnosta sijaisevat. 

Rakennuksesta puuttuu ikunnat. Joitakin pieniä kattoikkunoita löytyy joistakin huoneista. Vierailja ikään kuin uppoaa menneisyyteen tunteineen kaikkineen. 


Tuolla taustalla häämöttää kongressipalatsi ja sen edustalla seisoo iso Obelisco di Marconi. 

Museontiloihin on myöhemmin rakennettu Planetario e Museo Astronomico. Tämäkin osuus on suljettu korjauskiaja huoltotöitä varten. Molemmat museot tulevat avaamaan vamasti ovensa samaan aikaan.

EUR:n alueella sijaitsee useita museoita. EUR on lyhennys nimestä Espocizione Universale Roma, joka on tämän kaupunginosan virallinen nimi. Työprojektin nimi oli E42. EUR:ssa ei asu kovinkan paljon väkeä, siinä 10 000. Alueella on paljon virastoja ja firmoja ja museoita. Suurimman osan alueen rakennuksista omistaa EUR EpA ja jonka vuorostaan omistaa Italian talousministeriö suurimmalta osin. Loput rakennuksista omistaa Rooman kunta, siis vain noin 10 %.

EUR:ssa sijaitsee Rooman suurin huvipuisto nimeltä Luneur = Luna Park Permanete di Roma, Via delle Tre Fontane. Minulla ei ole minkäänlaista kokemusta huvipuistosta. 

EUR:ssa paljon arkkitehtuurista silmänruokaa. Välimatkat ovat hieman pitkät tällä alueella kohteiden välillä. Ehkä se johtuu suurista leveistä kaduista jotka aiheuttvat tunteen että välimatkat ovat pitempiä mitä ne todellisuudessa ovat. 

Minulla on henkilökohtisiesti ollut hieman vaikea suhtautua EUR:iin. Mutta historiallehan ei mitään mahda. Se mikä on tapahtunut, on tapahtunut ja se on historiaa. Se on osa paikallisten elämää ja kulttuuria. Hyväksyivät he sen tai ei. Ja eipä ne keisaritkaan tai paavit mitään enkeleitä aina ole olleet.

Kun ottaa neutraalin kannan historiaan niin EUR on arkkitehtoonisesti mielenkiintoinen paikka käydä tutustumassa. Alue poikkeaa täysin muusta Roomasta ja muista alueista joita olen nähnyt tai kokenut. Aikansa täällä käveltyä alkaa kyllästyttämään. Henkilökohtaisesti en haluaisi asua EUR:ssa, sillä se on jotenkin steriilin ja elottoman tuntuinen alue. Tunne on kuin kävelisi kulisseissa. Mutta tämä msueo on ihan näekmisen ja koemisen arvoien rakennus. 


Tämä museo on jo arkkitehtuurinsa kannalta mielenkiintoinen. Mutta makunsa kullakin. Henkilökohtaisesti tämä on paikka jossa aik pysähtyy. Tämä on paikka jossa mielei ja ajatukset pysähtyvät.  Tämä on mysö paikka jossa voi vaikka meditoida. 

Museo on valtavan laaja, paljon huoneita ja paljon esineitä, joita ei kuitenkaan olla tungettu vierekkäin vaan museon huoneet ovat ilmavia ja sopusointuisia. HUoneiden sinät ovat ihanan pastellin sävyiset ja antavat valoisan ja rauhoittavanja jopa hieman hilpeän tunteen. Mahtava kontrasti rakennnusken ulkoisen nuodon vastapainoksi. Täällä saa aikansa kulumaan helposti. Museo on yllätävän viihtyisä paikka kaikenikäisille.Lentrée du musée de la civilisation romaine (EUR, Rome) (5904092579).jpg

Sisäänkäynti


Sisäänkäynti museoon


Alunperin museoon kerättiin vuodesta 1911 lähtien arkeologisia löytöjä joita on tehty siellä ja täällä Rooman imperiumissa ja ennen kaikkea  Roomassa. 

Roomassa on pidetty kaksi historiallista näyttelyä. Ensimmäinen näyttely oli arkeologinen luonteeltaan ja se pidettiin Diocletianuksen kylpylän raunioissa vuonna 1911. Näyttely juhlisti samalla Italian yhdistymisen 50-vuotisjuhlallisuuksia. Näyttelyesineet laitettiin talteen vanhaan Pantanellan pastatehtaaseen Piazza della Bocca Veritan reunalla. Vuonna 1929 siitä tehtiin museo dell'Impero Romano. 

Vuonna 1937 järjesti sen aikainen fasistinen hallitus näyttelyn joka käsitteli keisari Augustusta. Näyttely Mostra Augustea della Romanità pidettiin Palazzo delle Esposizioni'ssa. Oikeastaan tämä näyttely oli monta eri näyttelyä. Näyttely käsitteli luonnollisestikin keisari Augustusta, koska juuri silloin kaiveltiin Piazza Augusto Imperatorella, josta sitten saatiin idea rakentaa Ara Pacis keisari Augustuksen kunniaksi.

Fasistit käyttivät näyttelyä hyväkseen saadakseen mainetta ja tyydyttääkseen itsekehuaan. Turinolainen autotehdas Fiat otti tämän Museo della cviltá romanan toteuttamisen vastuulleen. Fiat oli siihen aikaan Italian suurin tehdas ylipäätään. Koska mitään maailmannäyttelyä ei tullut, vaan syttyi sota, niin rakentaminen pysähtyi. Vasta vuonna 1955 voitiin museo avata. Fiat lahjoitti museon Rooman kunnalle.


Trajanuksen kolonna


Maquette des thermes de Dioclétien (musée de la civilisation romaine, Rome) (5911812792).jpg

Täällä on mahdoton määrä maalleja joista voi nähdä miltä Rooma näytti ennen vanhaan.

Détail de la maquette de Rome à lépoque de Constantin (5840455090).jpg

Maquette de Rome (musée de la civilisation romaine, Rome) (5911810278).jpg

Maquette de la Rome archaïque (musée de la civilisation romaine, Rome) (5911247973).jpg

Bibliotheca 01.jpg

MCR - Ludus magnus 1150138.JPG

Ludus Magnus, Gladiaattoreiden koulu, josta on vain rauniot jäljellä Colosseumin kupeessa

Maquette du Trophée des Alpes (musée de la civilisation romaine, Rome) (5911810696).jpg

0453 - Roma, Museo d. civiltà romana - Sarcofago Mattei Foto Giovanni Dall'Orto, 12-Apr-2008.jpg

Mattei sargofagi


Roma, Museo d. civiltà Romana - Sarcofago di Costantina - Foto Giovanni Dall'Orto, 12-Apr-2008 - 1.jpg

Sargofagi Konstantina

8742 - Roma, museo civiltà Romana - Sarcofago di Stilicone - Foto Giovanni Dall'Orto 12-Apr-2008.jpg

Romaciviltaarchmodel.jpg

Trajanuksen riemukaari

Romaciviltacircusmassimol.jpg

Circo Massimon pienoismalli