tiistai 17. toukokuuta 2016

Appia Day Via Appia Antican  tie


Via Appia Antica on vanha roomalainen tie jota pidetään kaikkien italialaisten teiden kuningattarena. Alun perin tie oli noin 530 kilometriä pitkä, nykyään noin 600.


Il Cammino Dell'Appia Antica/The Way of Appia Antica on suuri kansallinen projekti jota pyörittää Italian valtion kulttuuri-ja turimiministeriö. Paul ja Alexander Rumiz Scillitani panivat alulle tämän projektin ja he ovat kävelleet koko Appia Antican Roomasta Brindiciin, joka on noin 600 kilometriä pitkä ja tehneet siitä DVD:n.

Ihana Italia, jossa jokainen katukivikin on hyvin historiallinen. Samoja katukiviä ovat tallaneet niin keisarit, senaattorit, maajussit, tavikset, kuinkaalliset ja nykyään turistitkin.


Joka vuosi siinä 8. toukokuuta vietetään Via Appia Antican päivää, jolloin roomalaiset vaeltavat pitkin Via Appia Anticaa yhdessä kulttuuriministerin ja kunnan porimestarin ja muiden arvovieraiden kanssa. Matkan varrella on aina paljon erilaista ohjemaa juuri tänä päivänä. Sunnuntaisin on aina privaatti autoilijoilla ajokielto Via Appia Anticalla, mutta bussit kulkevat sentään.

Täällä olen aikaisemmin kertonut tästä niin ihanasta tiestä, joten en aio toistaa itseäni. 


 Perinteien Appia Day päivä kerää paljon kävijöitä Via Appain Anticalle.

Kuvassa olevaa Mausoleo di Cecilia Metelaa pitemmälle harvemmat kävelevät, vaikka mitään estettä sille ei ole. Vastikään bussi 118 alkoi ajamaan Villa dei Quintille saakka ja suosittelen käydä siellä. Villa dei Quintili on aivan ihana alue. 

Mutta bussi 118 kääntyy jo Quo Vadis kirkon luona Via dei Pignatellille, ajaa Caffarellan kautta edelleen Via Appia Nuovalle ja käy kääntymässä Via delle Capanellellä. 

Muuten Via Appia Antican varrella ei ole kahviloita eikä ravintoloita Mausoleumin jälkeen, tie kapenee ja luonto villintyy. On vaan muisettava että on kunnon varusteet, hattu päässä, hyvät kengät ja sukat, juomaa ja välipalaa ja laastareita taskussa.

Bussilla 660 on päätepysäkki tässä Mausoleumin kohdalla. Siitä se kääntyy heti Via dei Ceclia Metellalle ja siitä Larco Colli Albanille, jossa on metroyhteys.

Bussi 118 kulkee Via Appia Anticaa pitkin. Bussi kiertää ensin lenkin keskikaupungilla, Piazza Venezian  ja Colosseumin kautta ja sitten suoraan kohti Via Appia Anticaa. Se käy kääntymässä nykyään Villa dei Quintililla saakka. Villa dei Quintilille ei pääse vieläkään Via Appia Anticalta, joten ehkä siksi bussi 118 on alkanut kukemaan tänne saakka. Sisäänpääsy alueelle sijaitsee Via Appia Nuova 1092 ja alueelle on sisäänpääsymaksu. Alue on suljettu manantaisin. Avoinna muina viikonpäivinä kello 9.00 lähtien ja  alue suljetaan hieman eri aikoihin riippuen vuodenajasta.  Aikaisintaan suljetaan lokakuusta helmikuulle kello 16.30 ja myöhäisin sulkemisaika on maaliskuusta ellokuuhun kello 19.30.

Pääsylippu on yhdistelmälippu, jolla pääsee kolmeen kohteseen seitsemän päivän sisällä, Caracallan kylpylään ja Mausoleumi Cecilia Metellaan tämän Villa dei Qinutilin lisäksi. Lipun hinta on 6 € ja 3 € EU-kansalailsile jotka ovat 18-25 vuotiaita. Ilmainen sisäänkäynti kaikille alle 18-vuotiaille. 

Jos haluaa käydä tällä alueella vain Villa dei Quintilissa  niin silloin on parasta ehkä ottaa metro A Colli Albanille ja siitä loppumatka bussilla 664. Jää pois pysäkillä Appia-Scuillace ja kävele eteenpäin lyhyt matka sisäänkäyntiin. Paljon pitemmälle tämä bussi ei kuljekaan, jos nyt sattuisi niin että ajaisi vahingossa ohitse. Pysäkki sijaitsee vilkkaasti liikennöidyn Via Appia Nuovan varrella.

Täällä olen aikaisemmin kertonut Villa dei Quintilista. Siitä on monta vuotta aikaa kun värkkäsin tuon postauksen, joten en mene vannomaan, että kaikki tiedot pitävät täsyin paikkaansa. Se oli silloin kun Villa dei Quintili avattiin vierailijoille.


Appia Antican päivänä
Näitä valokuvia katsellessa tuli kamala ikävä Roomaan.