maanantai 21. helmikuuta 2022

Olevano Romano

Olevano Romano

Olevano Romanoon on Roomasta noin 50 kilometriä riippuen siitä mitä kautta sinne menee. Olevano Romano sijaitsee syrjässä suuremmista taajamista Celesten vuoristossa, mikä on osa Apenniinien vuoristoa. Kylä sijaitsee noin reilun puolen kilometrin korkeudella meren pinnasta. 

Kylä sijaitsee seismisellä alueella, kuten useimmat vuoristossa sijaitsevat kylät Italiassa. Alue ei kuitenkaan ole  suurimmassa vaarassa, vaan se on ollut luokkaa 2-3 Richterin sakaalassa.


Ehkä järkevin reitti on lähteä roomasta Via Casilinaa pitkin, mikä johtaa A1/Autostrada del Solen tielle. Siitä sitten San Ceasareon kautta kohti Palestrinaa ja edelleen Gimignanoon ja edelleen Olevano Romanoon. Kylä sijaitsee Rooman provinssissa, Lazion maakunnassa. Lähellä Olevanoa sijaitsee myös minun henkilökohtainen 'mansikkapaikkani' Subiaco! Olen tehnyt postauksen myös Subiacon luostareista täällä.

Jos ei ole autoa käytössä niin silloin on parasta ottaa bussi Roomasta Terminin rautatieasemalta San Cesareoon ja vaihtaa siinä Cotralin paikallisbussiin tai nousta junaan ja ajaa sitten loppumatka Cotralin bussilla perille.

Olevano Romano on turistikohde. Varsikinkin roomalaiset käy siellä sankoin joukoin viikonloppuisin. Täällä  asuu vain noin 6000 asukasta, joista osa ovat romanialaisia ja albanialaisia maahanmuuttajia. Italiassahan on tapana että kunnat sijoittaa maahanmuuttajia maaseudun kyliin, jos heillä ei ole mahdollisautta itse hommata asuntoa. 

Italissa on  noin 8000 kuntaa joten nätiä pieniä kyliä on paljon, mistä nuoremmat ovat muuttaneet pois työn, avioliiton tai opiskelun perässä. Näin on jäänyt melkein vain vanhuksia kyliin, missä on paljon tyhjiä asuntoja. Joten maahanmuuttajia tarvitaan vanhuksia avustamaan ja asuttamaan näitä tyhjiä asuntoja. Näissä keskiaikaisissa kylisaä on vanhusten vaikea liikkua, joten avustajia tarvitaan käymään asioilla. Myös laaksossa sijaitsevilla viiniviljelmillä ja maanviljely tiloilla tarvitaan työväkeä.

Olevano Romanon kunta on kuuluisa myös korkealaatuisista punaviinistään, Cesanese di Olevano Romanon viineistä. Italialaisten viinien laatuluokitukset antaa Italian maatalousministeriö viineille, jotka täyttävät annetut kriteerit. Viinin täytyy olla valmistettu nimetyllä alueella ja nimetyllä tavalla. Niinpä tämäkin viini on saanut kontrolli  tunnuksen DOC.

1800-luvun alusta ja nykypäivään saakka Olevanossa  on asustellut  yli tuhat taiteilijaa lähes kaikista Euroopan maista sekä amerikkalaisia maalaamassa maisemia ja kaupunkia. Olevanoa ja sen ympäristöä kuvaavia taideteoksia löytyy lähes kaikista suurimmista museoista Euroopassa ja Amerikassa. Nykyään Olevano Romanon taidemuseo esittelee teoksia yli 2000 taideteoksen kokoelmastaan ​​ja järjestää temaattisia näyttelyitä ja julkaisee luetteloita jne.

1200-luvulla hallitsi Colonnan aatelissuku Olevanoa, millä on vieläkin suuri alue omsituksessaan lähenpänä Roomaa. Siinä sijaitsee jopa Colonna niminen kyläkin.  

Sittemmin Rooman kunta sai kylän omistukseensa ja sen jälkeen kylä joutui Orsinin aatelissuvun omistukseen. Viimeinen aatelissuku mikä on hallinnut kylää on Borghesen suku. Camillo Borghese oli naimisissa Napoleonin siskon Paolina Bonaparten kanssa. 


Colonnat rakensivat castellon/kastellin kylän korkeimmalle paikalla ja siihen viereen vartiotornin.

Olevano Romanon museo on käymisen arvoinen paikka, missä voi ihailla taidemaalareiden töitä. 







 Santa Maria di Corten kirkko

Olevanossa sijaitsee runsaasti vanhoja pieniä kirkkoja ja kylän ulkopuolella myös luostareita ja pyhäkköjä.





Katualttari





 "Viinitie" viitta johtaa viiniviljelmille


 
San Roccon kirkko










Santa Annan kirkko