maanantai 5. maaliskuuta 2012

Santa Passera
Santa Passera, Via Magliana/Via Santa Passera 1

Portuensen kaupunginosassa, Teveren joen länsirannalla, vastapäätä San Paulo di Fuori le Muran basilikaa vastakkaisella rannalla.

Tämä on pieni söötti kirkko, mutta itse alue kirkon ympäristössä, ei ole kehumisen arvoinen.

Kerrotaan että 500-luvulla tuotiin Aleksandriasta Egyptistä kahden roomalaisen lääkärin pyhät reliikit ja  jotka olisivat joutuneet juuri tähän kirkkorakennkseen joskus 300-luvulla, mutta mitään sen varmenpaa todistetta ei löydy, joka vahvistaisi asian.

Nykyinen kirkkorakennus on luultavasti 1400-luvulta ja krypta 500-luvulta. Kirkko kuuluu nykyään modernin Santo Volto di Gesu nimisen kirkon alaisuuteen. Benediktiini nunnaluostari  Santa  Maria via Lata käytti Santa Passeran kirkkoa omaan käyttöönsä 1000-luvulla. Vasta 1300-luvulla alettiin kirkkoa nimittämään Santa Passeraksi. Nunnat alkoivat viettämään muistojuhlaa marttyyreille joiden reliikit nähtävästi sijaitsi kryptassa. Teatiini luostarijärjestön generaali halusi reliikkejä San Silvestro al Quirinalen kirkkoon vuonna 1602. Hän kysyi paavi Paulo V:ltä luvan etsiä marttyyrien reliikkejä kryptasta. Paavi kieltäytyi ensin mutta antoi myöhemmin Santa Maria via Latan kanoonin alkaa etsiä reliikkejä Teatini  generaalin läsnäollessa. He löysivät jälkeenjäännöksiä mutta ei mitään todistetta siitä kenenkä jälkeenjäännöksiä ne olivat. Löydöt kuitenkinsaivat suuret kansanjoukot rientämään Santa Passeran kirkkoon. Uusi yritys tehtiin sata vuotta myöhemmin. Lopptulos oli sama. Krypta suljettiin ja reliikkien etsiminen lopetettiin.

Jälkeenpäin on arvuuteltu missä reliikit vosivat sijaita. Ehkä Saksassa tai Napolissa. Santa Maria in Cosmedinin kirkko Roomassa voi mahdollisesti omistaa reliikit. Maanjäristys on ravistellut pahasti santa Passeran kirkkorakennusta. Korjauksia on yritetty tehdä. Kirkossa pidetään messu sunnuntaisin kello 10.30 jolloin on mahdollista nähdä kirkko sisältäpäin.
Uusi ja moderni Santo di Volto di Gesun kirkko, Via Caprese 1, vain noin 400 metriä eteenpäin Via Maglianaa,  on modernista arkkitehtuurista kiinnostuneille näkemisen arvoinen kohde. Nunnat, Suore delle Visitazione,  käyttävät myös  kirkkoa omiin hartaushetkiinsä.

   


Santa Passera

Mitään Santa Passeraa ei ole luultavasti ollut koskaan olemassa. Ehkä rouva Passera...