sunnuntai 9. marraskuuta 2014

San Lorenzo in FonteSan Lorenzo in Fonte, Via Urbana 50, Montin kaupunginosassa

Avoinna kello 7.30-14.00 ja 16.00-19.30 kaikkina viikonpäivinä
Messu arkisin kello 18.00 ja sunnuntaisin ja pyhäpäivisin kello 11.00

Pyhälle Lorezolle/Laurille pyhitetty kirkko joka on melko tuntematon monellekin. Pyhä Laurentinus on puolestaan erittäin tunnettu pyhimys. Tarina kertoo että sotilas nimeltä Ippolito/Hippolytos Roomalainen piti Lorenzoa vankina tässä kirkossa. Lorenzo kastoi vanginvartijansa Ippoliton kristinuskoon ennen kuin heidät molemmat otettiin hengiltä uskonsa takia. Kirkossa oli lähde, joka on vieläkin näkyvä, ja jonka vedellä Lorenzo kastoi Ippoliton.

Luostarissa asustelee abbot ja kuusi "veljestä" jotka kuuluvat Congregazionen Urbana dei Nobili Aulici veljeskuntaan.

File:Monti - S. Lorenzo in Fonte.JPG

Kirkon julkisivussa lukee että kirkko on pyhietty marttyyreille San Lorenzo ja San Hippolytos.

San Lorenzo, dipinto di Spinello Aretino, sec. XIV

San Lorenzo/Pyhä Lauri

Lorenzo toimi Rooman kirkon diakoonina kolmannella vuosisadalla. Hän kuoli marttyyrikuoleman keisari Valerianuksen vainoissa vuonna 258. Lorenzon piti viedä Rooman seurakunnan varat keisarille, mutta hän ei vienytkään, vaan hän jakoi ne köyhille roomalaisille. Rangaistukseksi hän sai kuolla marttyyrikuoleman. Hänet kirjaimellisesti halstaroitiin hegiltä. Lorenzoa juhlitaan elokuun 10 päivä. Pyhä Lorenzo on kirjojen ja kirjastojen suojeluspyhimys.

Crypta - San Lorenzo fuori le mura

San Lorenzon kunniakseen on pystytetty useitakin kikkoja joista kuuluisin on San Lornezo fuori le Mura Roomassa. Se on yksi Rooman ehdottomista aarteista kirkkojen keskuudessa. Se sijaitsee toki hieman liian kaukana turistien kulkuväyliltä, mutta suoittelen lämpimästi. Bussi 492 vie Vatikaansita keksikaupungin läpi aivan basilikan edustalle. Bussi kukee Stazione Metro Cipro'n ja Stazione Tiburtina'n väliä. Sen kyytiin voi hypätä vaikka Via Corsolta.


San Loernzo fuori le Muran basilikan alla sijaitsee ns Catacomba di San Lorenzo. Kuvassa olevasta ovesta pääsee alas katakombeihin, jos on saanut luvan mennä.


Campo Veranon hatuasmaalla sijaitsee tämä ovi, joka johtaa myös katakombeihin.


Tämä San Lorenzo Fuori le Muran basilika on yksi suosituimmista pyhiinvaelluskohteista ja todellakin käymisen arvoinen paikka. Sen vieressä sijaitsee Campo Veranon monumentaalinen hautausmaa, joka on Rooman arvostetuin hautausmaa. Campo Verano on oikeastaan eräänlainen haurausmaamuseo vaikka kyllä sinne vieläkin haudataan, varsinkin henkilöitä joilla on sukuhauta tai sukuhautakappeli hautausmaalla. Toinen ryhmä on niitä jotka ovat valineet polttohautauksen ja jotka saavat viimeisen leposijansa kolumbarioissa, joita on useita erilalsia vaihtoehtoja valittavana Veranon hautausmaalla. Juutalaisilla on myös oma osionsa Campo Veranon hautausmaalla.Pyhän  Laurentinuksen patsas seisoo San Lorenzo Fuori le Muran basiliakssa, aivan niitten portaiden vieressä, jotka johtavat Pyhän Laurentinuksen reliikkien luokse kryptaan. Kuten kuvassa näkyy niin Laurentinuksella on rahalipas kädessään.Campo Veranon hautausmaalla on runsaasti monen erimallisia sukuhautakeppleita.Ippolito di Roma, Pyhä Hippolytos, patsas on löydetty Via Tiburtinan varrelta vuonna 1551, ns Catacomba Sant'Ippolito'sta.

Pyhä Hippolytos Roomalainen (noin 170-235) vihittiin papiksi 190-luvulla. Hän oli kirkkoisä ja erittäin merkittävä teologi. Hän oli eräänlainen vastarannan kiiski joka joutui yhteään riitaan paavin kanssa teologisista kysymyksistä. Hippolytos osasi Raamatun hyvin tarkkaan. Hän tarkkaili ahkerasti vääriä oppeja  ja harhaaluuloja. Hänen ajallaan kristillinen kikko oli  suuressa kriisissä. Kriisin suurin syy oli että kansankirkon syntyminen aiheutti synnytyskipuja ja -vaivoja. 

Kaikesta huolimatta ei Hippolytoksesta tullut paavia vaikka niin enteiltiin. Calixtus sai paavin viran ja Hippolytos joutui heti riitoihin Calixtuksen kanssa. Hippolytos oli erittäin ankara henkilö joka ei halunnut antaa minkäänalaista armahdusta uskonsa kieltäneiden käsittelyssä. Seuraava paavi Pontianius ja Hippolytos jotuivat keisari Maximininuksen vainojen kohteeksi, joten he pakenivat yhdessä Sardinian saarelle, jossa he sopivat riitansa ja vapaaehtoisesti kuolivat marttyyrikuoleman. Paavi Fabiuksen toimesta siirrettiin Hippolytoksen reliikit vuonna 236 Roomaan San Lorenzo Fuoli le Muran basilikaan,elokuun 13. päivänä, josta sitten tehtiin Hippolyytoksen muistopäivä. 
Hän on vanginvartoiden oma suojelupyhimys ja häntä juhlitaan 30. tammikuuta ja 13. elokuuta.

Hippolytos kuoli martyyrikuoleman niin että hänen kätensä ja jalkansa sidottiin kiinni hevosiin. Ratsut sitten hevosten selässä ratasastivat kukin omaan suuntanasa jolloin Hippolytoksen ruumis venyi ja venyi..


Kuvaus Hippolytoksen marttyyrikuolemasta.Sant'Ippoliton kirkko, Via di Sant Ippolito 56, Nomentanon korttelistossa

File:Intérieur Eglise San Lorenzo in Fonte.JPG

Takaisin San Lorenzo in Fonten kirkkoon...

San Lorenzo in Fonten kirkko valmistui vuonna 1543 ja uuskorjattiin 1600-luvulla arkkitehti Domenico Castellin toimesta. Uudemman kerran kirkkoa kunnostettiin 1800-luvulla jolloin julkisivu putsaattiin. Osa kirkosta on kuitenkin peräisin toiselta vuosisadalta jaa, varsinkin kellarikerros.

San Lorenzo/Pyhä Lauri on yksi katollisen kirkon rakkaimpia pyhimyksiä ja erittän suosittu pyhimys roomalaistenkin parissa. File:Monti - s Lorenzo in fonte altar maggiore 1130402.JPG

Pääalattarilla on Andrea Camassein maalaama alttaritaulu joka kuvaa Ippolitoa ja hänen perhettään. Portaat johtavat kellariin ja siellä on huone jonka luullaan olleen se huone jossa Pyhä Lorenzo oli vankina.


File:Monti - s Lorenzo in fonte s Lorenzo 1130400.JPG

Kirkon vieressä sijaitsee Ostello Marello, hostelli jossa voi yöpyä. Hostelli on tuo ensimmäinen ovi kirkon vasemmalla puolen. Hostellia pitää Suore Oblate di San Giuseppe nunnat. Hostellista en osaa sanoa sen enempää.

Kirkko ja hostelli sijaitsevat erittäin mukavalla aueella, jossa on paljon mielenkiintoista, varsinkin hieman nuoremmalle väelle, mutta miksi ei  meille eläkeläisillekin. Etenkin Montin kahvilat kiinnostaa minua. Ne ovat kauttaaltaan rentoja viihtyisiä ja trendikkäitä retrotyylisiä paikkoa. Montin alueelta löytyy myös useita pieniä putiikkeja jotka myyvät yhtä ja toista mukavaa.


Kirkkoa ja hostellia vastapäätä sijaitsee mukava kahvila nimeltä Espressamente Illy.

2periodico cafe roma monti

Kun lähtee Via Urbanaa länteen päin niin katu jatkuu Via Leonina nimellä. Sieltä löytyy 2Periodico Cafè, Via Leonina 77, kahvila joka päiväsaikaan sopii meikäläiselle eläkeläis hipstersille päiväkahvittelupaikaksi. Periodicon kahvilassa on tunnelma kuin olisi tullut jonkin tuntemattoman boheemin asuntoon jossa on koolla joukko toisilleen täysin tuntemattonia henkilöitä. Kun astuu kahvilaan sisään niin henkilökunta käyttäytyy kuin kauan odotettu vieras saapuisi vihdoinkin vierailulle.

Tämä on monen mielestä rennoin ja jopa parhain baari Roomassa tätä nykyään. Täällä saa syödä lounnasbuffeesta jonka tuotteet ovat orgaanisesti tuotettuja, siis kaiketi suomeksi luomutuotteita. Tuo sana luomu on minulle täysin uusi ja se kuullostaa oudolta sanalta muutenkin. Kuka on sellaisen sanahirviön keksinyt. 

Täällä tarjoillaan myös illemalla aperitivo buffeeta, joka tarkoittaa sitä että maksetaan juomasta ja samaan hintaan saa syödä buffeesta mikä ketäkin miellyttää napansa täyteen. Myöhehmmin illalla on usein livemusiikkiakin.

Kahvilassa voi aivan hyvin istua laptoppinsa kanssa tai lukien kirjaa. Täältä ei hätyytellä ihan hevillä ketään ulos. Saa ihan rauhassa nauttia kahvistaan tai juomastaan. Kahvila on avoinna kaiketi jo aamu neljästä lähtien kello kahteen yöllä. Lauantai ja sunnuntai aamuisin avataan kello yhdeksältä. Tämä on paikka kaikenikäisille aikuisille ja päiväaikaan voi ottaa lapsetkin mukaan. Kahvilan löytää kun laskeutuu Via Cavourin metroseaman kohdalta portaat alas ja sitten muutama askel vasemmalle.


2periodico cafe roma monti


Lopuksi haluan vielä manita toisenkin San Lorenzon kirkon Roomassa, nimittäin San Lorenzo in Panisperna, Via Panispernan varrella. Tämä kirkko ei ole avoinna muuta kuin parin messun ajan päivittäin. Oma postaus kirkosta täällä.