tiistai 31. maaliskuuta 2015

Buona Pasqua



Roomassa pääsiäinen aloittaa picknick-kauden.  Lämpötilat on jo siinä + 20 ja päällekin. Aurinko lämmittää. Kirsikkapuut kukoistaa täysiltä.


 Buona Pasqua!

Oikein hyvää ja leppoisaa pääsiäistä teille kaikille!

Buona Pasqua

Pyhä Maria, Totus tuus



Madonna Costantinopolitana, Padova, Santa Giustinan basilika

Theotokos, Jumalan äiti,
Neitsyt Maria, Santa Maria, Jungfru Maria, Madonna, Mariam, Miryam, Mary, Miriam, Marie...

Neityst Marian/Pyhä Marian, palvonta on erittäin intensiivistä niin katollisessa kirkossa kuin ortodoksiessakin. Mariahurskaudesta on kirjoitettu monet metrit kirjoja, ja depatoitu satoja ja taas satoja tunteja ympäri maapalloa. Katolilaisille on itsestään selvyys käpertyä Marian syliin nähdäkseen Jeesuksen Marian silmillä. Ilman Mariaa ei olisi Jeesustakaan.

Meidän kristittyjen käsitys Mariasta on peräisin Efeson kirkolliskokouksen päätöksestä vuodelta 431. Käsitystä nimitetään trinitaaris-teologiseksi kannaksi, joka perustuu pyhään kolminaisuusoppiin. Siitä lähtien on saanut pyytää Marialta esirukouksia ja perustaa Marialle pyhitettyjä kirkkoja. Ortodoksisessa kirkossa tätä korostetaan tavallista enemmin.


Chora nimisestä kirkosta löydetty mosaiikkikuvaus Pyhästä Marista ja Jeeuksesta, noin 1200-1400 väliseltä ajalta. Mosaikkityö on nykyään Edirnekapin musoessa, Istanbulin lähistöllä, Mahallen kaupunginsoassa.


Maria ja Jesus lapsi

 Pyhän Katariinan luostari, Siinai, Egypti, noin vuonna 600

Katollisessa kirkossa on jopa oma teologain haara nimeltä Mariologia, jossa tutkitaan Pyhän Marian uskonnollista asemaa ja tarkoitusta kristinuskolle. Jeesusta tutkivaa osuutta nimiteään kristologiaksi ja se on luonnollisestikin ensisijainen tutkimusalue, jo Jeesuken asemankin takia.


Tätä venäläistä ikoonia pidetään korkeassa arvossa. Ikooni kuvaa pyhää Kolminaisuutta. Ikoonin on tehnyt Andrej Rubljov ja sen voi saada nähdä Tretjakovin Galleriassa Moskovassa. Tämä galleria on yksi Euroopan suurimmista taidegallerioista ja kovasti arvostettu. Galleriasta löytyy 130 000 erittäin korkeatasoista taideteosta, ennen kaikkea venäläisiä. Jospa pääsisi sinne joskus käymään...

Andrej Rubljov'in elämästä on tehty elokuva, Den yttersta domen/ Andrein kärsimys, jota moni pitää kaikkien aikojen parhaana elokuvana.

Paavi Johannes Paulus II oli suuri Mariaystävä. Hänen tunnuslauseensa oli Totuus Tuus, joka tarkoittaa täydellisesti sinun. Puolalainen Henry Górecki sävelsi paavin kunniaksi Totuus Tuus opus 60 nimisen opuksen kun Paavi Johannes II vieraili Puolassa, kotimaassan.



Totus tuus oli edesmenneen paavi Johannes Paulus II:n apostolinen motto. 

Maria!
Totus tuus sum, Maria
Mater nostri Redemptoris,
Virgo Dei, virgo pia,
Mater mundi Salvatoris.
Totus tuus sum, Maria!


Maria!
Olen kokonaan sinun
Äiti meidän lunastajamme
Neitsyt Maria
Äiti maailman vapahtaja
olen kokonaan sinun, Maria!

Katollisessa kirkossa pidetään joka päivä kolme kertaa ns Angelus tai Angelussoitto. Kello 5, 12 ja 18 ovat ne kellonajat, jolloin katollisille kuuluu olla kirkossa hiljentymässä inkarnation kunniaksi. Rukous aloitetaan sanoilla Herran enkeli toi viestin Marialle... Inkarnatiolla tarkoitetaan "lihaksi tulemista", jumalalisesta pojasta tuli ihminen, kuten Johannes tulkitsee sen yksinkertaisesti Raamatussa. Jeesus Kristus on Jumala ja ihminen.

Angelusrukous on latinankielisen rukouksen ensimmäinen sana, Angelus Domini nuntiavit Mariae, Herran Enkeli tuli viestin kanssa Marian luokse. Rukous periytyy 1200-luvulta ja varsinkin pääsiäisen aikaan rukoukseen hiljennytään kolme kertaa päivässä. Pääsiäinen on katollisen kirkon tärkein pyhä. Pääsiäisenä rukouksella on aivan oma erikoinen lisänimensäkin Regina Caeli. Joka sunnuntai pitää Paavi Pyhän Pietarin torilla tai asuntonsa ikkunasta Angelusrukouksen ja hän käyttää tuota Regina Caeli rukousta joka kerta. Hän lukee sen yleensä useilla eri kielillä.

Fil: Louis de Montfort.jpg

Pyhä Luigi Maria Grignion de Monthfort sanoi: "Totus tuus ego sum et omnia mea Din sunt"... olen kokonaan sinun ja kaikki mikä on minun on sinun, suurin piirtein käännettynä.

Pyhä Monthfort oli katollinen pappi Ranskassa 1700-luvulla ja hänestä tehtiin pyhimys. Häntä on myös ehdotettu katollisen kirkon kirkonisäksi. Hän opiskeli jesuiittigollegiossa saarnamieheksi ja sen jälkeen hän matkusti Rooman pyhiinvaellusmatkalle. Hän tapasi myös silloisen paavin Clemente XI Albanin, joka antoi de Monthfortille lähetyssaarnaajan viran. 

Hän matkusti takaisin kotikonnuilleen Bretagneen ja perusti siellä oman uskonnollisen järjestön Campagnie de Mari/Campagnia di Maria/ Society of Mary S.MM

Puhekielellä järjestöä nimitetään nimellä Montfortani. Järjestön keskeisin henkilö on Pyhä Maria ja näin järjestöstä tuli Mariologian perustajajärjestö. Pyhän Monthfortin hautajaisissa kerrotaan tapahtuneen useita ihmetapahtumia.

Roomassa järjestön pääamaja sijaitsee Viale dei Monfortani 50, Monte Mario'ssa.

Pyhällä Monthfortilla oli suuri vaikutus mariologian syntyyn ja kehitykseen. Hän kirjoitti useita teoksia koskien Pyhää Mariaa.


Roomassa sijaitsee iso paavillinen instituutti nimeltä Marianum, Viale Trente Aprile 6, jossa opiskellaan marialogiaa. Instituutti sijaitsee Gianicolon kukkulalla, erittäin kauniilla alueella, jonne kannattaa tehdä kävely- tai bussimatka (44 ja 75). 

Kukkulalla kulkee myös bussi 115, mikä on kätevä bussi. Sillä pääsee Gianicolon kukkulan kautta Trastevereen. Jos ostaa vuorokauden- tai kolmen vuorokauden mtakalipun, niin bussista voi hypellä vällillä ulos ja taas nousta bussiin tarpeen tulleen. Alue on erittäin kaunista kävelyaluetta, mutta välillä jyrkkää mäkeä. Trasteveren 'sydänalueella' ei kulje busseja lainkaan. 

Instituutti on julkaissut vuodesta 1939 lähtien Marianum nimistä lehteäkin. Lehden alkuperäinen toimittaja oli mariologian professori Gabriel Rossini (1900-1977). Rossini julaksi myös usieta kirjoja aiheesta, mm neljä volyymia kirajsta nimellä Il Capolavoro di Dio/ Jumalainen mestariteos, noin vaapaasti käännettynä. Pyhää Marian nimipäivää juhlitaan katollisissa maissa ja myös useissa muissa kristityissä maissakin 12. päivä syyskuuta.


Italiassa on Pyhän Marian-kirkot/Santa Maria yleisimpiä kirkkoja. Mutta Roomassa on myös erityisesti Marian nimelle pyhitetty kirkkokin, Santissimo Nome di Maria, joka sijaitsee keskellä Roomaa Trajanuksen foorumin raunioilla. Santissimo tarkoittaa Pyhän Marian nimeen pyhiettyä kirkkoa.


Maria ikooni pääalttarilla


Madonna Costantinopolitana, Museo civico medievale, Bologna

Katollisessa kirkossa on niin monta Pyhää Mariaa että melkein jokaiselle löytyy oma juhlapäivänsäkin. Kysymyksessähän on sama Pyhä Maria, mutta vain hieman eri rooleissa.



Magnificat on erikoisesti Pyhälle Marialle sävelletty ja omistettu musiikkikappale, Neityst Marian ylistysvirsi. Siitä on monet tunnetut muusikot maailmalla tehneet oman versionsa. Itse tykkään tästä Arvo Pärtin versiosta.