keskiviikko 22. joulukuuta 2010

Villa Paganini


Villa Paganinin puisto, Largo di Villa Paganini 6

Kardinaali Pier Benedetti Mariano da Camerino osti 1500-luuvlla Roomassa maatilan Triesten asuinalueelta viljelläkseen viiniä. Samalla hän rakennutti viinitilalleen komean huvilan, Villa Paganini. Kardinali Giulio Alberono, joka oli aikansa Espanjan kuninkaan ministeri, osti viinitilan vuonna 1722 ja myllersi puutarhan uuteen uskoon. Rooman silloinen kuuluisa puisto ja puutarhasuunittelija Raffaele de Vico suunniteli huvilan puistoalueen. 


 Vanha ja uusi huvilan portti, Largo di Villa Paganini


Villa Paganini B&B, Via delle Isole 8

Aivan Villa Paganinin vierellä sijaitsee tämä Huvila, jossa voi yöpyä. Sisäänkäynti viereiseltä kujalta. Tälläkin huvillalla on aivan ihana puutarha, sisäpiha. Ihan normaali hintainen yöpymispaikka. Huvila sijaitsee erittäin rauhallisella ja kauniilla alueella. Olen asunut itsenkin tällä alueella, tuossa melkein nurkan takana. Olen aikaisemmin kertonut tässä ihan vieressä sijaitsevasta Palm Gallerysta.  

Bussipsyäkkiä ei ole aivan lähellä. Via Dalmazian kadun puysäkillä pysähtyy mm bussit 38 ja 80.  Nämä busist kulkee melko ajallaan. Via Nomentanan kadun pysäkillä pysähtyy mm bussit 62 ja 66, sekä joitakin busseja jotka kulkee vain määtpäivnä ja -aikoina. Nämä Via Nomentanalla kulkevat bussit ei kulje koskan aikatualun mukana. Ne tulee ja mene miten sattuu ja usein saa seisoa ja odottaa tosi kauan.

Viale Regina Margharetalla kulkee raitiovaunu 3 ja 19. Olen suorastaan rakastunut näihin Rooman raitiovaunuhin. Niissä on mukava kulkea. Melkin aina saa istumapaikan ja ne kulkee alueilla ympäri Roomaa, jossa on paljon nähtävää ja koettavaa ja jonne usein busseilla on vaikemapi löytää. Roomassahan ei juuri ole montkaan metrolinjaa ja nekin ainoat kuljettavt väkeä kaupunkiin töihin esikaupunalueilta. Tukholmassa on pääsyyt pilalle lellityksi metrojen kanssa joten Roomassa tuntuu ettei metroista ole mitään hyötyä.

Viale Regian Margheritalta löyty kaikki tarvittavt palvelut, pankki pankin vieressä, apteekki,  viinikauppa, vaatetusliikkeitä, kahviloita ja ravitoloita sekä McDonnlads. Myös pari tupakkakauppaa, joista saa ostettua paikallisliikenteen matkalippuja. Via Alessandrian poikkikadulta löytyy kenkäkauppa, paperikauppa, kirjakapuppa, voiliepäkauppa ja leipomo. Corso Triesten kadun varrelta löytyy myös palveluja.


 Ruotsin suurlähetystö, Via Serchio 9-11

Ruotsin suurlähetystökin sijaitsee tässä ihan muutaman askeleen päässä ja Pyhän Birgitan luostari, Via delle Isole 34, sijaitsee myös hyvin lähellä.

Paganinin huvilan on omistanut lukuisat henkilöt ja yhteen aikaan se joutui senaattori Paganinin omistukseen. Rooman kunta osti Villa Paganinin ja sen puistoalueen vuonna 1934 ja Mussolini vihki sen yleiseen käyttöön. Villa Paganinistä ei ole enää paljoakaan jäljellä mutta puisto on mukava levähdypaikka ja ympäristöhän on kaunista asutusaluetta. Alueella kävelee aivan mielikseen.

Huvilassa sijaitsee nykyään Montesori peruskoulu, mutta rakennus tarvittaisiin uuskorjata ja ikivanhat puut sen ympäriltä kaataa pois, ennen kuin ne kaatuu huvilan ja lasten päälle. Puistossa on lapsille leikkipaikka ja koirille eristetty alue.

Rooman kunta omista puistoalueen, mutta kunnalla ei ole varaa korjata ja siivota puistojaan, sillä kunnan talous on ollut jo vuosikaupalla miinuksella. Kaikkien kunnan työläisten palkat ja eläkkeetkin leikattiin.
Alueella ei ole juurikaan myymlöitä, pari ruoktavaramyymälää, Tuodi Via Zaran varrella ja Elite Via Piazza Dalmazialla ja Mercato, Via Chiana 109.  Via Ajaccion varrelta löytyy myös Carrefourin supermarketti.  Via degli Apenninin varrelta voi vuokrata huoneistoja.

Alueella on pari ravintolaa ja yksi kahvila. Mutta kovin kauaksi ei tarvitse mennä, jotta löytyy lisää ruokapakkoja ja Corso Triesten varrelta löytyy myymlälötä joka lähtöön.