tiistai 28. kesäkuuta 2022

Uusi helle-aalto tulossa



Tänään on Roomassa +37 astetta!

Charon tuumaa että jos synnyn uudelleen niin toivon että synnyn paratiisiin. Charon tai Karo on kreikkalaisessa ja roomalaisessa mytologiassa kuolematon alamaailman lautturi, joka toi kuolleiden sielut Styx-joen yli kuolleiden Hadenin valtakuntaan, kuoleman jälkeen tuonpuoleiseen. 

Nyt on jo kolmas helleaalto tullut Italiaan. Ne tulee joka kesä Afrikan Saharasta. Ilmastonmuutokset ovat tehneet sen että saman kesän aikana voi tulla ties kuinka monta helleaaltoa Afrikasta. Tämän vuotinen ensimmäinen helleaalto tuli kuukausi aikaisemmin kuin tavallisesti. Osittain tämä sama afrikkalainen helle saapui Ruotsiin saakka, vaikka me Suomessa ja Ruotsissa yleensä saadaan vain Mustalta mereltä hellettä.

Pari päivää sitten Roomassa oli +41 astetta. Helle tulee jäämään luultavasti useiksi viikoiksi Roomaan, koska normaalioloissa helle tulee aina heinäkuun puolessa välissä. Näin kuumaa ei ole ollut sataan vuoteen. Korkein mitattu hellelukema Italiassa on 48,5 astetta. 

Tukholmassa on ollut viikon verran keskimäärin noin +30 astetta. Vielä olisi kestettävä yksi päivä ja sitten tulee sateet ja ukkosta.

Nyt on siis tullut kolmas afrikkalainen antisyklooni Roomaan. Normaalisti kuumin aika Roomassa on kaksi viimeistä viikkoa heinäkuussa ja kaksi viikkoa elokuun alussa. Välttäkää matkoja Roomaan ennen kaikkea noina viikkoina! Paras aika matkustaa Roomaan on keväällä ja syksyllä.

Tälle helleaallolle on annettu nimeksi Charon/Karo. Käy sääliksi turisteja, vanhuksia, sairaita ja lapsia, joita helle koettelee tavallista enempi.