maanantai 5. elokuuta 2019

FerragostoFerragosto on Italian kansallisloma, jota juhlitaan aina 15. elokuuta huolimatta siitä, mikä viikonpäivä se sattuu olemaan. Ferragosto päivä oli kauan ainoa italialaisten kesälomapäivä. Se sattuu ajalle jolloin Italiassa on  noin yleensä kesä kuumimmillaan.


Guido Renin maalaus 'Assunzione di Maria'

Ferragosto on suosittu loma jolloin juhlitaan myös Festa di Assunta/ L'Assunzione di Maria/Marian taivaaseen ottamista, jossa roomalaiskatollisen uskon mukaan, dogmin mukaan,  Maria elämänsä lopussa otettiin taivaaseen.

Italian katollisessa maassa Assunzione juhlinta on merkittävä tapahtuma, mutta tämä päivä on loma monissa maissa ympäri maailmaa 15. elokuuta. Italiassa on paikallisia tapoja juhlia tätä päivää. Roomassa sitä ei erityisemmin tulee huomaamaan.

Ferragosto tulee latinalaisesta "Feriae Augustista"/keisari Augustuksen Festivaalit, jota vietettiin Rooman keisarin Octavian Augustuksen kunniaksi, joka antoi myös nimensä elokuulle monissa maissa.

Ferragosto otettiin ensimmäisen kerran käyttöön 18 vuotta eKr osana pidempää Augustaalista lepoaikaa, joka merkitsi sadon loppua ja kesiari Augustuksen juhlia hänen voittojensa kunniaksi tärkeissä taisteluissa. 15. elokuuta oli myös jumalatar Dianan juhlapäivä. Diana on roomalaisessa mytologiassa metsästyksen, kuun, synnytyksen, naisten, villieläinten ja metsien jumalatar.

Kun Rooman valtakunta kääntyi kristinuskoon, tämä pakanallinen loma otettiin käyttöön ja se muutettiin assunzione päiväksi, jolloin Neitsyt Maria vastaanotettiin taivaaseen.

Ferragostosta tuli moderni loma Mussolinin fasistisen hallinnon alla. Mussolini ilmoitti, että hän oli roomalaista alkuperää oleva keisari.  Fasistisen vallan aikana järjestetiin Ferragoston aikana erikoispalveluja kansalaisille. Tarkoituksena on, että vähemmän varakkailla yhteiskuntaluokilla olisi mahdollisuus vierailla toisessa osassa maata. Elokuun 15. päivänä alkanut matkailu- ja lomamatkailu liittyi kulttuuriin  Mussolinin valtakaudella.


Ferragosto on Italian tärkein kesäpäivä. Sitä juhlitaan italialaisen kesän keskellä ja se on merkinnyt Italian kesäkauden epävirallista alkua. Italia sulkeutuu syyskuun alkuun asti, koska koulut ja yritykset ovat  kesälomalla, ja monet ihmiset matkustavat maaseudulle, järville tai rannikolle pakoon kaupungin helteitä.

15. elokuuta on aina ollut ja on vieläkin yleinen vapaapäivä. Kaikki valtion virastot, posti, pankit ja oppilaitokset suljetaan. Kun loma sattuu turisti-kauden keskelle, niin useimmat museot, nähtävyydet ja kulttuurikohteet ainakin Roomassa ovat avoinna Ferragosto päivänäkin. Aikoinaan koko kaupunki hiljentyi ferragoston päivänä. Jokunee turisti saattoi maleksia kaduilla. Nykyään ei Rooman kunnalla ole varaa sulkea nähtävyyksiä turisteilta, sillä kaupungi elää turismilla. Nykyään on järjestetty jopa erikoista ohjelmaa turisteille ympäri Roomaa ja varsinkin Rooman maaseudulle juuri Ferragoston päiväksi.

Vatikaanimusoe on suljettu 14 ja 15 elokuuta ja avataan vasta 16 elokuuta illalla. Juhlintaa on Teveren joen rannalla, mutta Ostiassa ja Fregenessä on oikein karnevaaalitunnelma ilotulituksineen. 


Ferragosto päivänä voi mennä vaikka Lagghetto di Villa Borghesen järvelle soutelemaan.


Turistit liikuvat sateellakin kaupungilla. Roomalaiset eivät mene mielellään sateella ulos, koska he luulevat että sateella sairastuu.


Kesäkuumalla ja varsinki ferragoston aikana on rannat täpö täynnä väkeä.


Roomassa turistit vilvoittelevat suihkulähteen reunalla. Tämä on laissa killetty, mutta poliisit ei jaksa juosta turistien perässä sakottamassa.  Mutta jos polisit sattuvat paikalle, niin he saavat sakottaa 400 € vai oliko se 450€. Poliiseilla on tärkenpääkin tekemistä...


Picknick on erittäin suosittu tapa viettää ferragostoa.


Roomalaisten ferragoston lounnasruoka on yleensä Pollo alla Romana/kananpoikaa parikan kanssa roomaiseen tapaan, mikä on yksi minun lempiruuistani. Ruuan voi tehdä myös liedellä. Sitä ennen alkupalaksi fettuccinea/nauhapastaa, joka on erityisen suosittua Roomassa. Muualla päin Italiaa sitä kutsutaan nimellä tagliatelli. Fegatelli alla Romana on toinen suosittu ferragostoruoka, jolla on erittäin pitkät perinteet. Sianmaksaa kääritään tuoresiin laakerinlehtiin, paistetaan rasvassa ja kypsytetään viinissä. Ja jälkiruuaksi vesimelonia.

Kerronpahan samalla että Roomasta löytyy ulkoilmakahvila Via Marmoratan bussipysäkkien luota Aventinon ja Testaccion rajmailla. Tram Depot Testaccio on kahvilan nimi, sillä tässä on lähellä raitiovaunujen depot, onko se vaunuhalli suomeksi?


Tram Depot Testaccio, 
 Via Marmoratan ja Viale Manlio Gelsominin risteyksessä.


Raitiovaunusta on tehty baari

Avoinna: 
8.00-02.00 keväästä syksyyn.