maanantai 4. marraskuuta 2019

G-ROUGHG-ROUGH, Piazza di Pasquino 69/70Tutun tutun kautta sain tietoa tästä erikoisesta hotellista, joka ei oikestaan ole vain hotelli, vaan eräänlainen 'olotila'.  Hotels.com!

G-ROUGH sijaitsee Piazza di Pasquinollam joka sijaitsee aivan keskellä Roomaa, Piazza Navonan nurkalla. Torin reunalla sijaitsee useita ravintoloita ja viinibaareja, joista useimmat ovat kalliita ja kalliita ovat hotellitkin  näillä nurkilla. 

Vaikka tämä tori on pieni niin silti siihen suunniteltiin rakentaa Vatikaanin kulkevan uuden metrolinjan metroasema. Monttukin kaivettiin mutta se peitettiin, koska maan alta löydettiin niin paljon vanhaa roinaa antiikin ajoilta. Alue on todellaakin vanhaa asutusaluetta. 


Kuuluisin ja viihtyisin enoteca/viinibaari on Cul de Sac, mikä on avoinna klo 12.00-00.30 saakka joka päivä. Erittäin hyvä ruokapaikka, yksi Rooman parhaimmista uskallan väittää, eikä se ole edes kalliskaan, keskivertoa. Cul de Sacin vieressä sjaitsee tämä erikoinen moderni hotelli G-ROUGH.


Puhukoon valokuvat puolestaan!

Sant'Anna al Laterano


Via Merulana 276,  katualttari

Via Merulanan katu on reilun kilometrin pituinen katu Esquilinon kaupunginosassa. Katu alkaa Piazza Santa Maria Maggioren torilta Montin kaupunginosasta ja kulkee suoraan San Giovanni in Lateranon torille. Katu kulkee kahden Rooman tärkeimmän kirkkon välillä, Santa Maria Maggioren ja San Giovanni in Lateranon. 

Katu on aina ollut pyhiinvaeltajien reitti Roomassa. Katu on melko varmaan yksi Rooman eniten kuljettuja katuja kautta aikojen. Katu on saanut nimensä Merulin suvun mukaan. Merulin perheellä oli asuintalo Domus Meruli kadun varressa, Via Merulana ja Via Angelo Polizianan katujen risteyksessä.


Via Merulana on toiminut myös Paavi Gregorius XIII:n (1572–1585) prosessio katuna. 1700-luvulla alkoi herrasväki rakennuttaa isoja asuinrakennuksia suvulleen Via Merulaan kadun varteen. Kadun varressa sijaitsee useita kirkkoja ja uskonollisia instituutteja ja opinahjoja. Pikku puoteja ja kahviloita joka lähtöön. Katua varjostaa useita satoja vuosia vanhat isot puistolehmukset. Katu kulkee Esquilinon kaupunginosan rajana, jonka länsipuolella sijaitsee Montin kaupunginosa ja itäpuolella Terminin rautatieasema.


Via Merulana alkupäässä Piazza di Santa Maria Maggiorella sijaitsee erinomainen iso marketti, Simply Market. Avoinna joka päivä kelo 7.00-00.00. Suosittelen! Toinen Simply Market sijaitsee Via Merulana 46-49 ja muutamissa muissakin osoitteissa.


Bussit 16, 75, 714 ja C3 (kulkee kahden Rooman suurimman hautausmaan väliä) kulkevat Via Merulanan katua pitkin. Uskaltakaa käyttää busseja Roomassa, sillä metroista ei ole juuri apua ja raitiovaunut kulkevat enimmäkseen kaupungin laidoilla. Täältä voi etsiä kyytiä! Osta matkalippu julkiseen liikenteeseen ja eikun menoksi. Muista leimata matkalippu ensimmäisen matkan alussa. Saat leiman jossa lukee mihinkä asti lippu on voimassa. Linjakartat täällä.

HUOM! Nykyään voi maksaa metroissa ja busseissa debit-tai luottokortillakin panemalla kortin kortinlukijan päälle. Yksinkertaista! Lukija maksuttaa lyhimmästä matkasta 1,50 €, jolla voi matkustaa 100 minuuttia. Täällä pakallisliikenteen sivut!


San Matteo in Merulanan kirkko rakennettiin 300-luvulla Via Merulanan varteen, paikalla jossa nykyään seisoo modernimpi kirkko nimeltä San Alfonso De Liquori. Napoleonin okkupation ajalla vuonna 1799 ranskalaiset sotlaat hajoittivat San Matteon kirkon. Kun paavit asuivat Lateraani palatsissa niin paavien sukulaiset saivat omaan käyttöönsä hospitalin, joka sijaitsi San Matteoin Merulanan kirkon yhteydessä.

Kun lähtee Santa Maria Maggioren basilikan luota Via Merulanan katua etelään päin, niin pian saavutaan Largo Brancacciolle, jossa Via Merulanan katu kohtaa kolme muuta katua, Via della Statuton, Via Giovanni Lanzan ja Via del Monte Oppion kadut. Vai della Statuto johtaa Piazza Vittorio Emanuele II, jossa sijaitsee Rooman suurin Mercato, kappahalli. Via Giovanni Lanzaa pitkin pääsee Va Cavourille ja sitä pitkin sitten suoraan Via dei Fori Imperialille. Via del Monte Oppio on kaunein katu näistä, joka kulkee Parco Colle Oppion puiston kautta Colosseumille.

Kun jatketaan matkaa Via Merulanaa pitkin, niin sieltä löytyy parikin supermercatoa kuten Conad. Apteekkikin löytyy, hotelleja, viinibaareja, kirjakauppa ja useita pieniä ruokapaikkoja kuten Pizza e Sfizi, josta voi ostaa halvalla pizzapaloja kilohintaan. Suoisittu ja kehuttu pizzeria josta saa monen sorttista pizzaa, jopa vegetaaristakin. Henkilökunta on erittäin ystävällistä. Suosittelen! Avoinna kello 9-21 joka päivä. Via Merulanan itäpuolella sijaitsee kiinalaisten korttelisto, jossa sijaitse paljon kiinalaisia ravintoloita ja myymälöitä.

Terminin rautatieasemalla ja sen ympäristössä on ihmeellistä kyllä useita hyviä ja kohtuuhintaisia ruokapaikkoja. Alueella on myös kiinalaisia ja intialaisia ruokapaikkoja, mutta kun nyt ollaan Roomassa, niin Roomassa pitää syödä jotain tyypillistä roomalaista. Trattoria Montista olen varmasti maininnut ohi mennen.

Ja pian sitten ollaankin perillä varsinaisessa kohteessa, josta aioin vinkata, nimittäin Sant'Annan luostari ja sen iso kirkko. Luostarin vieressä sijaitsee 'casa per ferie' luostariasuntola Suore Di Cristo Unione Mysterium Chisti nimisessä luostarissa. Sijainti on erinomainen ja kontinentaali aamainen sisältyy hintaan. 

Aamiainen Rooman kahviloissa on melko kallista lystiä. Siinä on luostaria vastapäätä pizzeria nimeltä Central Pizza, joka on avoinna joka päivä kello 8-23. Halpa pizzeria tämäkin. Roomasta ei ruokapaikat lopu. Kilpailu on kovaa, joten jokainen panee parastaan, eikä hinnatkaan pääse nousemaan.


Nostra Madre del Perpetuo Soccorso, ikooni 1300-luvulta.

Tämä on yksi Rooman 'tärkeimmistä' Madonna ikooneista. Ikooni sijaitsi aluperin San Matteon kirkossa, sittemmin Santa Maria in Posterulan kirkossa ja nykyään  ikooni on Sant'Alfonso all'Esquilinon kirkossa. Sant'Alfonso all'Esquilinon kirkko sijaitsee Via Merulana alkupääsä, numerossa 26. Kirkko on avoinna kello 6.50-19.30. 


Sant'Anna al Laterano, Via Merulana 177

 Avoinna:
6.30-7.30 ja 18.30-19.30

Facebook!

Istituto Figlie di Sant'Anna al Laterano nimien nunnaluostari ja peruskoulu sijaitsee Sant'Anna in Lateranon kirkon yhteyydessä. Rakennuskompleksi on valtavan suuri, joten siihen mahtuu myös Casa per ferie luostariasuntola Via Merulana 174, josta voi vuokrata huoneita. Asuntolan omistaa viereisessä rakennuksessa sijaitseva toinen nunnaluostari Mysterium Christi.
Sant'Anna, Wenceslas Hollar

Figlie di Sant'Anna F.SA/'Annan tyttäret' on nunnajärjestö, jonka perusti genovalainen Anna Rosa Gattorno vuonna 1867. Luostarijärjestöllä on nykyään myös munkkiluostareita. Tämä nunnaluostarin Via Merulanan varrella on järjetsön pääluostari, joka peruetteiin vuonna 1885. Kirkon he saivat vasta vuonna 1927.


Anna, Maria ja Jeesus, Leonardo da Vinci, maalaus löytyy Louvren museosta Pariisista. Keskiajan taiteessa ”Pyhä Anna kolmantena” (Pyhä Anna itse kolmantena) oli suosittu aihe. Se on kolmen sukupolven kuva, jossa on Anna, Maria ja Jeesus-lapsi. Anna kolmantena on myös Leonardo da Vincin kuuluisa maalaus.

Pyhä Anna oli Uuden testamentin apokryfisiin kirjoihin kuuluvan Jaakobin evankeliumin mukaan Neitsyt Marian äiti. Annan isä oli nimeltään Joakim. 


Pyhän Anna Rosa Gattornon hautakappeli.
 Kappeli on nyt täyskorjausten alla.


Kirkko rakennettiin vuonna 1927. Kirkko on rakennttu harmaasta kallkikivestä ja tyyliltään se on uus-renessassin tyylinen.Via Merulana 31, Katualttari


 Erikoinen kattulasitus, joka on valmistettu Tiffany tekniikalla.Via Merulana, katualttari
Symboolinen Nostra Signora di Lourdes luola. Lourdes on katollisten pyhiinvaelluspaikka Lourdesissa, etelä Ranskassa. Sieltä löytyy se oikea alkuperäinen luola.
Via Merulanan kadun toiselta puoleta numerosta 171 löytyy tämä pieni kappeli tai oratorio ehkä paremminkin, Vergina della Valle. 

Tuo kahvila/ravintola/Tavola calda In Braciere näyttää olevan suosittu ja kohtuuhintaien.

Minulla ei ole tietoa siitä, että mikä tämä pieni kappeli on, mutta voin kuitenkin aavistaa, että kappeli on kuulunut jollekin rikkaalle suvulle, jolla on ollut asunto kirkon kupeessa. Muussa tapauksessa kaappelia ei olisi säilytetty. Nykyään sitä kutsutaan nimellä Edicola Sacra/Pyhä katualttari, tai sanan mukaisesti voisi kääntää 'Pyhä kioski'. Ehkä suvun nimi on ollut Valle tai della Valle. 

Roomassa on elänyt hertua nimeltä Luigi Rivera, joka oli markiisitar Margherita Del Bufalo Della Valle'n poika. Della Vallet ovat espanjalaista sukua, mutta asuneet Roomassa jo 1100-luvulla. Suvun haaroja on myös Napolin ja Piemonten kunigassukuihin.  Paavi Martin V Colonnan arkkitehtinä toimi Paolo della Valle. Kardinaali Andrea della Vallen kunniaksi on rakennettu jopa nimikko kirkko Roomaan, mikä on yksi Rooman kauneimmista ja suosituimmista kirkoista. Della Vallen sukupalatsi Palazzo Della Valle-Rustici-Del Bufalo/nykyään Palazzo della Valle, joka sijaitsee kirkkoa vastapäätä, Piazza Andrea della Valle 9, Via Vittorio Emanuelle II:n varrella. 


Via Merulana 126 sijaitsee Sant'Antonio di Padovan valtavan iso kirkko ja sen yhteydessä kansainvälinen gollegio. Kirkon oikealla puolella Via Merulana 126 sijaitsee luostariasuntola miehille, jossa saa yöpyä. Toinen luostariasuntola sijaitsee Via Giusti 5. Sitten en tiedä saako asuntolassa yöpyä muutkin, eikä vaan gollegion oppilaat.

Gollegio on avoinna kaikielle joka päivä kello 7.30-19.30. Audotorium Antonianum on valtavan upea konfrenssikeskus kirkon kupeessa. Sant'Antonio da Padovan kirkko on nähtävyys. Avoinna kaikkina päivinä kello 6.45-12.00 ja 16.00-19.00.

Sant'Antonio di Padova/Antonius Padovalainen syntyi Lissabonissa vuonna1195 ja kuoli vuonna 1231. Hän oli roomalaiskatolinen portugalilainen fransiskaani, pappi, pyhimys ihmeidentekijä ja kirkonopettaja. Hän on laivojen haaksirikkojen, nälkiintymisen, Amerikan intiaanien, amputoitujen, eläinten, aasien, venemiesten, Brasilian, Texasin Beaumontin hiippakunnan, kotieläinten, vanhojen ihmisten, odottavien äitien, uskon eukaristiaan, Italian Ferrazzanon, kalamiesten, satojen, hevosten, Portugalin Lissabonin, postin, merimiesten, sorrettujen ihmisten, Italian Padovan, köyhien, Portugalin, kadonneiden asioiden etsijien, steriiliyden, sikopaimenten, Tigua-intiaanien ja vaeltajien suojeluspyhimys.