keskiviikko 10. kesäkuuta 2009

Piazza del Popolo Piazza del Popolo sijaitsee Rooman pohjoisosassa

Porta del Popolo, portti kaupunginmuurissa, oikealla Santa Maria in Popolon basilika. Kautta aikojen on erooppalaiset sapuneet Roomaan tämän portin kautta. Nykyään useimmat saapuvat lentäen.


Piazza del Popolo, kansantori, on suuri ovaalin muotoinen tori Rooman pohjoisosassa, aivan Aurelianuksen muurin sisäpuolella. Kaupungin portilta lähtee vanha Via Flaminia ja Via Cassia tiet. Nykyisen muotonsa sai tori 1816 Giuseppe Valandierin piirrosten mukaan. Torin keskellä seisoo Egyptistä tuotu obeliski ja sen ympärillä neljä suihkulähdettä. Toria reunustaa suuria rakennuksia ja muuri sekä Pincion kukkula.  Tori oli myös paikka julkisille teloituksille ja viimeinen telotus tapahtui torilla vuonna 1826. Nykyään torilla tapahtuu kaikenlaista. Tori on suosittu myös uudenvuoden vastaanottopaikkana.Santa Maria in Popolo


Aivan kaupungin portin kupeessa sijaitsee yksi Rooman taidehistoriallisesti merkityimmistä kirkoista Santa Maria del Popolo joka on peräisin antiikin ajalta. Myöhemmin kirkosta on tullut yksi upeimmista renesanssiajan kirkoista ja sisältää paljon kallisarvoista taidetta. Keisari Neron väitetään olleen haudattu samalle paikalle ja hänen kerrottiin että hänen sielunsa kummitteli joten hänen ruumiinsa heitettiin jokeen vuonna 1099. Meditatio penkillä


Kirkon viereen rakennettiin augustiiniläinen luostari ja Martin Luther asui luostarissa Rooman reissullaan vuonna 1511. Kirkon viressä sijaitsee galleria jossa munkit järjestävät taidenäyttelyjä. Kirkko on suurelta osin della Roveren suvun kustantama ja heidän suvulla on luonnollisestikkin upea hautakappeli kirkossa. Kuuluisat taidemaalarit Bernardino Pintoricchio ja Antonio da Sangallo nuorempi ovat koristaneet maalauksilla ja marmoritöillä della Roveren suvun kappellin. Della Roveren suku on erittäin kuuluisa suku Italiassa. Suku poiki kaksi paavia ja usemmaan kardinaalin. Monet della Roveren suvun herrat saivat kunnian kantaa arvonimeä herttua. Francesco della Rovere toimi Paavi Sixtus neljäs nimellä ja hänen nimeään kantaa myös Vatikaanin kuuluisa sikstiiniläinen kappeli. Santa Maria dei Popolon kirkossa on mahdoton määrä upeita sukukappeleita.


Torin toisesta päädystä voi nousta portat ylös Pincion puistoon.
Torin reunalla sijaitsee ns. kaksoiskirkot Santa Maria dei Miracoli ja Santa Maria in Montesanto. Aivan prikulleeen samanlaisia ne eivät ole. Rooman yksi kuuluisimmista ja pisimmistä kaduista Via del Corso lähtee kirkkojen välistä. Santa Maria in Miracoli valmistui vajaat sata vuotta "sisartaan" aikaisemmin vuonna 1597. Miracolin kirkossa on pääalttarilla ihmeitätekevä (miracoli) Pyhän Marian kuva. Montesanton kirkossa on joka vuosi 11 heinäkuuta juhlamessu.


Santa Maria in Montesanto ja Santa Maria in Miracoli kirkot


Parco del Pincio, Pincion puisto sijaitsee torin päädyssä mutta suurin osa puistosta sijaitsee ylhäällä Pincion kukkulalla. Puisto rakennettiin 1800-luvun alussa yleiseksi puistoalueeksi. Puiston suunnitteli argeologi Giuseppe Valadier. Puistosta löytyy vähintäin 200 tunnetun italialaisen "pystyä". Nimensä puisto on nähtävästi saanut Poncion suvun nimestä. He asuivat aikoinaan Pincion kukkulalla.

Kukkullala sijaitsee Casina Valadier jossa on kulluisa ravintola/kahvila vaikka rakennus on alunperin asuinrakennus Valadierille. Hän ehti kuitenkin kuolla ennen uuteen asuntoonsa muuttoa. Pincion puistoon pääsee myös Piazza di Spagnalta, espanjalaisten raappusten kautta. Siellä on kahdet muutkin rappuset, hieman piilossa vasemmalla ja oikealla puolella espanjanjalaisia rappusia. Helpoin on nousta vasemmalta puolen ylös ja sitten kohdistaa matkansa Pincion puistoon. Puistoalue on siis Piazza di Spagnan ja Pizza del Popolon välissä sijaitseva alue. Viale Trinita dei Montin alapuolelta kulkee kadunpätkä joka johtaa Pincioon.