lauantai 28. helmikuuta 2015

Veroli ja Casamarin luostari


Veroli

Valitsin Verolin lähtökohdaksi tälle reissulle. Veroli sijaitsee hieman kaukana valtateistä. Lähin suurempi paikkaunta on Frosinone, ja Veroli kuuluukin Frosinonen povinssiin. Verolia lähin suurempi valtatie on SS 214 joka kulkee Sora'aan, jossa tie kohtaa pari saman tyyppistä maantietä. Tämä tie SS 214 kulkee melko asumattomien alueiden kautta. Tie on erinomaisessa kunnossa ja se on melko suoraa. Siltä tieltä pohjoiseen päin 14 kilometriä sijaistee Veroli. Tie sinne on nimeltään Ondola. Melko hyvä kuntoinen tie sekin.

Verola on antiikin aikainen kaupunki nimeltä Verulae. Verola sijaitsee Sacco joen laakossa. Autorstrda A 1, kulkee Sacco joen itäistä puolta Roomasta melkein sata kilometriä kaakkon päin. Sacco joki kulkee Frosinonen ohitse. Frosinostesta sitten onkin helppo suunnata Veroliin ja Casamariin, tai molempiin.
Aikaisemmin olen kertonut reissusta Vicovaron, Rovinon kautta Subiacoon ja sieltä Vallepietraan. Ihana reissu.
Subiacosta voi jatkaa matkaa Guarcinon ja Pitoccon kautta Alatriin ja siitä sitten Frosinoneen. Mahtavan mukava reitti tämäkin. Luonto on tällä alueella erittäin luononnvaraista. Tällä suurella alueella ei sijaitse isompia paikkakuntia vain pieniä keskiaikaisia kyliä joissa asuu enimmäkseen vanhuksia. Alatri on kookas kunta, ja tutustumisen arvoinen.Spritz Time

Fumone

Fumone sijitsee 12 kilometriä Frosinonesta ja 70 kilometriä Roomasta etelään päin. Koko Frosinonen provinssi on erittäin maalaismaista, aitoa ja täynnä perinteitä. Pienessä kahden tuhennen asukkaan Fumonen kylässä sijaitsee valtavan iso paavi Celestino V:n omistama linna. Benediktiinimunkkien lahko celestiiniläiset on saanut nimensä hänen mukaansa.

Pyhä Benedictus Nursialainen (480-543 jaa) muutti Roomasta Subiacoon, Sabinilaisvuorten alueelle, pois Rooman melusta ja hässäkästä. Hän käveli Subiacosta juuri tätä sama reittiä mitä tie SR 411 kulkee Alatriin ja Frosinone'en. Aluetta kutsutaan nimellä Ciociaria. Alue käsittää alueen Monti Ernicin ympärillä, alue joka sijaitsee Lazion ja Abbruzzin rajalla. Mitään sen nimistä paikkauntaa ei ole olemassa. Nimitys tulee alueen laadusta ja tunnelmasta "la sacra terra", pyhämaa. Nimityksen keksivät fasistit Frosinonen alueella siihen aikoihin kun Frosinonen provinssi perustettiin, noin vuonna 1927. Keskiajalla tätä aluetta nimitettiin nimellä campagna romana, Rooman maaseutu. Myöhemmin campagna käsittää Ciociarian pohjoispuolella sijaitsevaa aluetta. Tämä Ciociarian alue oikein henkii henkisyyttä ja hengellisyyttä. Suoisteltava alue viettää lomaa ja rentoutua.Tässä filminpätkässä esitellään Alatria, Verolia, Fernetinoa ja Fumonea, kaikki neljä kylää sijaitsee muutama kilometri Frosinonen pohjoispuolella.


Jos on aikaa ja kiinnostusta niin Pioccosta voi poiketa itäänpäin ja ajella ihastuttavan Vico nel Lazion kautta Colleprado'on ja siitä Certosa di Trisultin luostariin, Via Trisulti 20, noin viisi kilometriä Collepardosta eteenpäin.
Pioccosta tie on mutkainen ja mäkinen, mutta antoisa. Luonto on tällä alueella melkoista ryteikköä. Alueella asui herniikkejä aikoinaan. He puhuivat latinaa. Roomalaiset valloittivat Verolin vuonna 90 eaa.
Turisteille on paljon tarjolla elämyksiä ja kokemuksia ja useita luostareitakin.

Alueen ohitse kulkee ns Via Benedicti pyhiinvaellusreitti Rooman lähetyvillä Vicovaron, Subiacon, Collepradon ja Verolin kautta Monte Cassinoon. Pyhiinvaellusreitti lähtee luonollisestikin Norciasta ja kulkee pitkän matkaa Umbriasta, Lazion kautta Moliseen.

P1090221_2_3_tonemapped2

 Veroli

P1090159_60_61_tonemapped

 Veroli

Small courtyard

 Veroli

P1090285_6_7_tonemapped

 Veroli

P1090095_6_7_tonemapped

 Veroli

P1090074_5_6_tonemapped

Veroli

P1090104_5_6_tonemapped

 VeroliCasamari Abbey

Casamarin luostarista olen jo aikaisemminkin kertonut. Casamari ei sijaitse Verolissa, vaan sen laitamilla, mutta halusin kertoa Verolista sillä sen verran mukava paikka se oli käydä ohi mennen. Frosinonesta sitä samaa valtatietä SR214 itäänpäin Casamarin risteykseen, jonne on noin 10 km Frosinonesta, Verolista on ajettava takaisin valtatie SR 214:ta ja siitä sitten itäänpäin noin 5 km ja sitten käännyttävä provinssitielle numero  278. Sitä pitkin on reilu kilometri Casamariin.

xti_7453


chiostro - abbazia di casamari - bifora
Dicono del matrimonio
xti_7491

Abbazia di Casamari, il Portale_2468

xti_7559

xti_7496

xti_7457

esterno sala capitolo abbazia casamari
Subiacon ja Frosinoen matkan varrella sijaitsee Guarcino. Idyllinen paikka sekin.