lauantai 28. toukokuuta 2022

San Fransesco a Ripa Grande

San Francesco a Ripa Granden kirkko sijaitsee historiallisella Trasteveren alueella ja on Rooman ensimmäinen fransiskaanikirkko, nykyään pyhäkkö ja paikka, jossa Franciscus Assisilainen asui aikoinaan. Nimtys Ripa tulee alueella sijainnneesta Roman historiallisesta satamasta ja Teveren rannasta, Ripa Grandesta. Toinen satama sijaitsi Ostia Anticassa, mikä sijaitsee Teveren joen suulla. 


Gaspar van Wittel: Porto di Ripa Grande/Ripa Granden satama

Nykyinen Rooman risteilyalusten satama sijaitsee Civitavecchiassa, noin 60 kilomteriä Rooamsta pohjoiseen. Civitavecchian ja Rooman välillä kulkee juna noin 30 minuutin välein. Monien saatavilla olevien joukkoliikennevälineiden joukossa juna on varmasti kätevin tapa päästä Roomaan Civitavecchiasta.

Kirkon yhteydessä sijaitsi köyhien hoitola 1000-luvulla, mikä oli omistettu San Biagiolle, ja sen tiloissasijaistee nykyinen fransiskaani-minori-luostari. San Biagio kytketään yhteen armenialaisen Blasius pyhimyksen kanssa. Liekkö sama henkilö, en tideä. 

Tässä yehtydessä San Biagio on alkuperäinen luostarin tiloissa sijainnut hospitsi, josta piti huolta siihen aikaan benediktiini sääntökunta. Luostarin tiloissa on vieläkin kodittomille miehille ilmainen yöpaikka aamiaisen kera ja mahdollisuus saada käydä suihkussa. He saavat täällä myös pesettää vaattensa. Ainoa vaatimus on että he ovat selvin päin kun tulevat tänne, eivätkä tuo minkäänlaisia päihteitä mukanaan. Kirkkoalissa on myös leipäkori, josta kuka vaan saa ottaa leipää.

Facebook!

Lähin raitiovaunu 8:n pysäkki sijaitee Viale Trasteverellä, mistä on lyhyt matka Piazza San Franscesco Ripalle. Porta Portesella pysähtyy bussit 44, 75 ja 3NAV (bussi mikä toimittaa raitiovaunu 3:n linjaa).

Porta Portesella pidetään viikonloppuisin kirpputoria, mikä sisältää kaikkea maan ja taivaan väliltä. Varokaa taskuvarkaita!

Kirkko on avoinna kaikkina viikon päivinä kello 7.15 - 12.45 ja 15.45 - 19.45. Messu arkisin kello 7.30 ja 18.30. Eukaristinen rukous torstaisin kello 19.00. Eukaritinen rukous pidetään ehtoollisen yhteydessä. Vesperi/iltarukous pidetään maanantaista perjantaihin  kello 19.00. Frasisckus Assisisilaisen munkkiselliä näytetään vain ryhmille etukäteis- varauksella.

Vuodesta 1681 lähtien arkkitehti Mattia de Rossi kunnosti kirkon barokin tyyliseksi ja luostarin tilat muokattiin perusteellisesti.  Peruskorjaukset  valmistui  vasta vuonna 1701.


Luostarirakennuksen  kulmalla on San Franciskuksen  muistolaatta.


Pääalttari






San Giuseppen alttrai/Pyhän Josefin alttari

Vuonna 1992 suuren taiteilijan Giorgio de Chiricon jäännökset, joka haudattiin ensimmäisen kerran Veranon roomalaiselle hautausmaalle, siirrettiin San Francesco a Ripan kirkkoon. Haudan sijoittamista varten luotiin Kulttuuriperintö- ja toimintaministeriön naapurikiinteistöstä pieni kappeli, johon pääsee nyt kappelin päässä olevasta kahdesta pienestä ovesta. Taiteilijan leski Isabella Pakszwer (alias kirjailija Isabella Far) lahjoitti kolme maalausta mestarista fransiskaaniveljille sijoitettaviksi hautakappeliin. Etukäteisvaraus vaaditaan!





Ludovica Albertonin kappeli  

Tässä arkkitehti Giacomo Molan vuonna 1625 suunnittelemassa kappelissa on poikkeuksellinen patsas, mikä kuvaa Beate/siunatun Ludovica Albertonin hurmiossa, mikä on suuren kuvanveistäjä Gian Lorenzo Berninin viimeinen teos. Tämän patsaan takia vaeltaa tänne turisteja, mutta krikoalue ja sen luosatri huokuu historiaa. 

Ludovica Albertoni  asui ja työskenteli Roomassa vuosina 1473-1533 ja omisti elämänsä köyhille ja orvoille, on nykyään Rooman maallisen fransiskaanien veljesten suojelija ja Rooman kaupungin suojelija. Erityisen kiinnostava on myös Giovan Battista Gaullin /Baciccian alttaritaulu taustalla, mikä tunnetaan nimellä Baciccia ja mikä edustaa Sant'Annaa, Pyhän Marian äitiä.


Pallavicni-Rospigliosin sukuhauta kappeli

Tämä suku on ehkä Italian kaikista arvovaltain aatelissuku. Heillä on hautakeppeleita useissa kirkoissa.