sunnuntai 15. joulukuuta 2019

Joulun vietto alkoi Vatikaanissa
Joulu Vatikaanissa alkaa kun joulukuusi pystyteään Pyhän Pietarin torille, jouluseimiasetelma avataan ja siihen kuuluva juhlaohjelma saadan käyntiin. Tänä vuonna joulukausi avattiin 5.joulukuuta. Samalla alkaa joulukausi Roomassa. Jolukuusi ja perinteinen suuri seimiasetelma poistetaan torilta 12. päivä tammikuuta.


Vatikaanin joulukuusen lahjoittaa perinteisesti kukin maakunta vuorollaan. Tämän vuotinen 26 metriä korkeaaj 70 cm paksu joulukuusi tuli Trivenetosta, Veneton alueelta, Rozon kunnasta. Triveneto/Veneto on regione/maakunta, jossa yhtyy Venezia Tridentinan, Venezia Euganean ja Venezia Giulian alueet.

Joulu ei ole kuitenkaan katollisen kirkon suurin juhla, vaan se on pääsiäinen.


Joulukuusen nosto ei ole mikään ihan helppo homma. Kuusi on korkea ja painava, joten se täytyy tukea kunnolla, ettei se kaadu kenenkään päälle. Kuusi nostetaan pystyyn ilman koristeita ja sen jälkeen vasta koristellaan. Kuusessa on joka vuosi erittäin paljon koristeita ja kynttilöitä


Tänään pidetään perinteinen Joulukonsertti Vatikaanissa, Aula Paoli VI:ssa, joka toimii normaalisti paavin audienssisalina Pääsylippuista kertyneet varat menee Amazonin sademetsän kanta-asukkaiden hyväksi. 

Kaksi katollisen kirkon hyväntekeväisyys järjestöä Scholas Occurrentes Foundations ja Don Bosco Valdocco Mission ottavat vastulleen hoitaa rahoituksen. 

Konsertissa esiintyy mm Lionel Richie, Bonnie Tyler, Mireille Mathieu, Susan Boyle, Elisa, Simone Cristicchi, Fabio Rovazzi, Noemi, Mahmood, Davide Merlini, Giorgio Albiani, Fabio Armiliato...

Noin puoli miljoonaa koululaista Amazonin sademetsän alueella saa rahoilla istuttaa puita. Osa pääsylipuista kertyneistä tuloista menee  parantamaan sosiaalisia ongelmia Amazonin alueella, kuten alkoholisimia, väkivaltaa ja perheongelmia ja parantamaan lasten turvallisuutta. Konsertti lähetetään Italian televisiossa joluaattona. Oikein hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta!