tiistai 3. huhtikuuta 2012

Casamarin luostari


Casamari, Via Casamari Scifelli, 25, Veroli

Casamarin luostari on Italian tärkein goottilainen sistersiiniläinen luostari. Casamari sijaitsee Frosinonen provinssissa Verolin kunnassa, noin 80 kilometriä Roomasta kaakkoon. Luostari sijaitsee Frosinonen ja Soran välisen tien varressa, noin kilometrin sivussa valtaväylältä. Frosinoneen pääsee Napoliin menevällä junalla. Frosinonen ja Soran välillä kulkee Cotral'in bussi, joka kulkee Veroli/Casamarin kautta.Verolin ja Casamarin väliä on noin 9 kilometriä.

Verolissa järjestetään joka elokuu festivaalit nimeltä Festival Lirico di Casamari. Tarjolla on korkealaatuista musiikkia, kokonaisia oopperaesityksiä.
Luostari rakennettiin vuonna 1203 ja otettiin käyttöön vuonna 1217. Casamari rakennettiin vanhan antiikin ajan kaupungin Cereataen raunioihin, joka oli Ceres jumalattaren kulttipaikka. Aventinon kaupunginosa Roomassa oli Ceres jumalattaren tärkein ja keskeisin  kulttipaikka. Casamari taas puolestaan tulee nimestä Caio Mario, kuuluisa johtaja ja konsuli noin 80-luvulta eaa. Tienpätkä Frosinonen ja Soran välillä on nimeltään Via Mária. 

Benediktiini munkit vaelsivat yhdennellätoista vuosisadalla alueella ja saapuivat Cereataeen ja perustivat luostarin.Sistersiaanimunkit saapuivat luostariin reilut sata vuotta myöhemmin ja asuttivat luostaria benediktiinimunkkien jälkeen. Alkuun luostarilla oli varaa perustaa useampiakin luostareita alueelle mutta myöhemmin 1500-luvun jälkeen ei rahoittajia enää löytynyt. 1600-luvulla oli enää kahdeksan munkkia jäljellä. 

Paavi Clemenet XI hyväksyi 1700-luvulla Trapistimunkkijärjestön joka syntyi reformoituneista sisterssiläismunkeista. Uuden munkkijärjestön nimeksi tuli  yksinkertaisesti Trapistit. Reformatio alkoi Ranskassa Trappen kaupungissa, josta nimi munkkijärjetölle. Ranskalaiset sotilaat ryöstivät luostarin 1700-luvun lopulla ja ateismi levisi  kun Napoleon otti vallan Italiassakin. 

Nykyään luostari on Italian valtion omistama kansallismonumentti. Tietääkseni luostarissa asuu nykyäänkin sisterssiläismunkkeja. Sisterssiläismunkkeja on noin 200 jotka asuvat 18:ssa luostarissa ja joista puolet asuvat Etiopiassa ja Eritreassa. Certosa di Firenzen luostari sijaitsee Firenzen eteläisillä kukkuloilla.