sunnuntai 22. toukokuuta 2011

Kansallismuseo/Museo Nazionale Romano


Piazza della Repubblica/Piazza Esedra


Kansallismuseo käsittää monta eri rakennusta ympäri Roomaa:

 1. Museo delle Terme di Diocleziano, Via Enrico dei Nicola

 2. Palazzo Massimo, Largo di Villa Peretti
   
 3. Palazzo Altemps, Via Sant'Apolinare 46

 4. Crypta Balbi, Via delle Botteghe Oscure 31

 Avoinna:
 kaikki neljä kohdetta kello 9.00-1945.

Kaikki neljä ovat avoinna kaikkina muina viikonpäivinä paitsi ei manantaisin. Sisäänpääsymaksu 16 € (audioguiden kanssa 21 €) ja lippu on voimassa kolme vuorokautta. Samalla lipulla pääsee kaikkiin neljään museoon.


Dioclezianon kylpylän raunioissa sijaitsee kirkko nimeltä Santa Maria degli Angeli e dei Martiri sekä osa kansallismuseota jonka sisäänkäynti on päinvastaisella puolella raunioaluetta. Museoon on todellakin kasattu paljon löytötavaraa pitkin Roomaa. Erittäin mielenkiintoinen museo ja sen sijainti on aivan ehdoton, entisen kylpylän ja luostarin raunioissa. Museo vihittiin vuonna 1890. Kokoelmissa on esineitä 500 eaa 300 jaa, siis noin 800 vuoden ajalta. Itse mestari Michelangelo Buonaroti on suunnitellut raunioalueen ihastuttavaan kuntoon. Ennen kaikkeea Santa Maria degli Angelin kirkko on loistava esimerkki Michelangelon suuruudesta mestarina.Luostari 1600-luvulta on myös osa museota.

Palazzo Altemps sijaitsee Ponten kaupunginosassa, Piazza Navonnan pohjoispuolella. Alueella on sijainnut Apollotemppeli josta läheinen kirkko ja tori ovat saaneet nimensä, Sant'Apollinare. Nykyinen kirkko on 700-luvulta. Pontessa asui keskiajalla paljon aatelissukuja. Itäistä aluetta kontrolloi Colonnan suku ja läntistä Orsinit. Colonnat olivat keisarivallan kannattajia kun taas Colonnat kannattivat paavinvaltaa. Kiista ja kilpailu raukesi 1500-luvulla jolloin Altempsien palatsi rakennettiin. Palatsin ensimmäinen omistaja oli Girolamo Riario joka oli sukua paavi Sixtus VI delle Rovarelle. Kardinaali Marco Sittico Altemps osti kuitenkin palatsin melko pian. Hän oli paavi Pius IV Medicin siskon poika. Rakennusmestari Martino Longhi sai uuskorjata rakennusta ja samlla rakensi näköalatornin palatsiin. Kardinaali Altempsista ei kuitenkaan ollut papiksi sillä hän oli aivan liikaa ihastunut naishenkilöihin. Hän sai Roberto nimisen pojan rakastajatterensa kanssa. Paavi Sixtus V antoi käskyn teloittaa Roberton. Palazzo Altempsin sai Vatikaani omakseen 1900-luvulla ja Vatikaani lahjoitti vuorostaan palatsin Italian valiolle vuonna 1982. Palatsi pantiin korjausten alle ja 15 vuoden päästä avattiin museona.


Palazzo Altempsiin on koottu useampien rikkaitten aaltelissukujen taidekokoelmia kuten Boncompagnin, Mattein ja Ludovisin. Palazzo Altemps on vierailun arvoinen museo, ehdottomasti.

Altempsin suvun ykistyiskappeli, alttarille on haudattu paavi Anicetus I
Palazzo Massimo alle Terme, Largo di Villa Peretti 1

Paavi Sixtus V asui alueella jolloin palatsin nimi oli Villa Montalto Peretti. Huvila purettiin kun Terminin rautatieasemaa alettiin rakentamaan. Nykyinen palatsi rakennettiin jesuiiteille seminaariksi. Toisen maailmansodan aikana se toimi armeijan sairaalana. Vuonna 1981 osti Italian valtio rakennuksen halvalla ja korjautti sen museotiloiksi. Museo vihittiin käyttöön vuonna 1995. Museo siältää paljon patsaita sekä valtavan kolikkokokoelman. Monet kolikot ovat suuria harvinaisuuksia. Museossa on myös paljon koruja.


Yksi museon suurista nähtävyyksistä on tämä patsas, Via Labicana Augustus. Patasas on peräisin vuodelta 12 eaa. Se löydettiin Oppian kukkulalta, Via Labicanan varrelta vuonna 1910. Patsaan korkeus on 207 cm.


SokratesKomea sargofagi


Erittäin kaunista mosaiikkia


Crypta Balbi, Via delle Botteghe Oscure 31

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-19.45. Sisäänpääsy 7 euroa

Argeologit tekivät kaivauksia 1980-luvulla kahden kirkon välisellä alueella, Santa Caterina dei Funari ja San Stanislao dei Polacchi. Museo vihittiin vuonna 2001. Museossa pääsee näkemään miltä Rooma näyttää rakennusten ja katujen alla kun arkeologit tekevät kaivauksiaan. Museo käsittää kaksi rakennusta. Alueella sijaitsi luostari nimeltä Santa Maria Domine Rose joka oli rakennettu Teatteri di Balbon tiloihin ja Conseravtorio di Santa Caterian dei Funari jonka rakennutti Ingnazius Loyola nuoria tyttöjä varten jotka olivat joutuneet prostitutioon mukaan.


Näkymä kadulta käsin.