torstai 19. joulukuuta 2013

Italialaisia joululauluja ja joulukonsertteja

 

Tu Scendi Dalle Stelle on ehdottomasti italilaaisten suosituin joululaulu.

Alfonso Liquori (1696-18787) syntyi Marinellassa Napolin lähellä. Hänestä tuli roomalaiskatollinen kirkonopettaja, sääntökunnan perustaja, teologi ja monipuolinen taiteilija. Pyhä Alphonsus Liquori kirjoitti 23 moraalista, 73 dogmaattista ja 156 askeettista teosta ja yli 1451 kirjettä. Liguorista tuli vastentahtoisesti 20. kesäkuuta 1762 Sant’Agata dei Gotin piispa. Hän itse kutsui piispanvihkimys päivää elämänsä onnettomimmaksi. 

Hän perusti vuonna 1732 redemptoristien veljeskunnan Congregatio Sanctissimi Redemptoris (C.Ss.R.) seurakunnan. Redemptoristien hengellisyyttä noudattaa myös 2. elokuuta 1988 perustettu sääntökunta transalpinistien redemptoristien sääntökunta Filii Sanctissimi Redemptoris (F.Ss.R.), jotka käyttävt roomalaista riittiä toiminnoissan..

Pyhä Alphonsus kirjoitti 23 moraalista, 73 dogmaattista ja 156 askeettista teosta ja yli 1451 kirjettä. Pyhä Alphonsus on yksi luetuimpia katollisia kirjoittajia. Hän kirjoitti runsaasti varsinkin mariologiasta (Pyhää Mariaa koskeva teologia) ja moraaliteologiasta sekä sävelsi tunnetun hymnin ”Quanno nascetti ninno” (napolin kiellellä) ”Tu scendi dalle stelle” italian kielellä. Hymni kertoo A Gesù Bambino, Jeesus lapsesta. Napulitanoa puhuu tai ainakin osaa puhua noin puolet italialaisista. Italiassa on kaksitoista virallisesti tunnustettua kieltä:  albania, katalaani, saksa, kreikka, slovenia, kroatia, ranska, ranskalais-provencal, friuli, ladin, oksitaani ja sardinia. Ja näitten lisäki mahdoton määrä erilaisia ikivanhoja paikallisia kieleiä. 

Läheksään kaikki ei Italiassa osaa italiaa. Italian virallinen kieli on italia, jonka asema vahvistettiin perustuslakiin vasta 2007. Fsisistit alkoivat vaatimaan yhteistä kansalliskieltä. Vuodesta 1934 lähtien ministeri Francesco Ercole oli itse asiassa jättänyt koulujen opetussuunnitelman ulkopuolelle kaikki muut kielet kuin italia kielinationalismin politiikan mukaisesti.

Giuseppe Verdi sanoi että joulu ei tunnu joululta ilman tätä hymniä. Monet artistit ovat levyttäneet kappaleen. Hymni lauletaan myös Pyhän Pietarin basilikassa joulumessussa. Itsekin tykkään että tämä laulu antaan parhaimman jolun tunteen. Varsinkin lasten laulamana.








Sikstiiniläisen kappelin oma poikakuoro esiintyy tällä videolla Santa Maria in Ara Coelin basilikassa jouluna 2011, Campidoglion kukkulalla. Tämä Ara Coelin basilika on roomalaisille kaikista rakkain kirkko Roomassa. Ehdoton oma suosikkini myös. 



 Konsertti Sikstiiniläisessä kappelissa Vatikaanissa

Sikstiiniläisen kappelin poikakuoro esiintyy tavallisimmin Sikstiiniläisessä kappelissa Vatikaanissa ja niihin konsertteihin pääsee vain  paavi, kardinaalit, papit, Vatikaanin muu henkilökunta sekä kutsutut erikoisvieraat. Vatikaanin poikakuoro esiintyy myös Pyhän Piatarin basilikassa ne harvat kerrat kun jumalanpelvelus pidetään Baldacchinon äärellä.



Puer natus est nabis, lapsi on syntynyt meille - teeman ympärille keskitettyy roomalainen joulu. Tässä tulee kaksi tuntia pitkä joulukonsertti San Giovanni in Lateranon basilikasta Roomassa. San Giovanni in Lateranon basilika on "kirkkojen kirkko", Sacrosancta Papalis Archibasilique Maior Sanctissimi Savatoris et Sanctroum Iohannis Baptistae et apud Evankelistae Lateranum, Omnium Urbis et Orbius ecclesiarum Mater et Caput, kaikkien kristittyjen kirkkojen äitikirkko. 

Joulunpyhät ja välipäivät ovatkin sopivia keskittyä kuuntelemaan musiikkia. Ja jos ei ole voinut olla mukana konsertissa niin voihan sitä osallistua vaikka näin netin kauttakin. 

Oikein hyvää ja rauhallista Joulua kaikille!