torstai 26. toukokuuta 2011

Palazzo Altemps


Altempsin aatelissuvun vaakuna

Altempsit ovat kotoisin Bodenin järveltä Hohenems nimisestä kaupungista Itävallasta, hyvin läheltä Saksan, Sveitsin ja Lichtensteinen rajoja. Esi-isä oli nimeltään Merquerdo joka nai upporikkaan ja mahtipontisen Medicin suvun jäsenen, Chiara de'Medicin,  vuonna 1529. Chiara di'Medicin äiti oli tulevan paavi IV Medicin sisko. Medicin suku Firenzessä oli siihen aikaan maailman rikkain ja vaikutusvaltaisin suku. Avioliitosta syntyi veljekset Iacopo Annibale ja Marco Sittico. Paavi lähetti Iocapon Espanjaan suurlähettilääksi ja hänen poikansa asettui asumaan Napoliin. 


Roberto Altempsin hautamuistomerkki

Marco Sittico von Hohenemsin poika Roberto meni naimisiin Cornelia Orsinin kanssa ja Roberto otti sukunimekseen Altemps. Robertoa syytettiin raiskauksesta, josta siihen aikaan oli kuolema ainoa tuomio. Marco Sittico yritti pelastaa poikansa puhumalla paavin kanssa, mutta Roberto joutui kuitenkin teloitettavaksi. Hänet on haudattu Santa Maria in Trasteveren basilikaan. Cornelia synnytti muutama vuorokausi miehensä teloituksen jälkeen poikalapsen joka sai nimekseen Giovanni Angelo.


Palazzo Altemps, mikä on osa kansallismuseota,
 Piazza Sant' Apollinare 46

Avoinna 09.00-19.45. Maanantaisin suljettu.

Palazzo Altemps on yksi Rooman hienoimmista museoista. Palazzo Altemps on renessanssinaikainen palatsi, mikä sijaitsee lähellä Piazza Navonaa, sisältää erittäin tärkeän kokoelman klassista kreikkalaista ja roomalaista veistosta. Altemps-veistoskokoelman lisäksi palatsissa on Rooman Mattei-suvun keräämiä teoksia sekä Del Drago-kokoelma 1600-luvulta. Palatsin upea Boncompagni Ludovisi -kokoelma on korkeatasoisin.

Palatsin löytää helpoiten kun lähtee Piazza Navonalta suoraan pohjoiseen päin ja kävelee kahden korttelin välin. 

Pääsylippu 7 euroa, alennettu hinta 3,50 euroa. Lippu on voimassa kolme peräkkäistä vuorokautta ja kelpaa sisäänpääsyksi myös Palazzo Massimo alla Terme, Crypta Balbi sekä Diocletianuksen kylpylän haaraosastoihin, jotka kaikki kuuluvat kansallismuseoon.


Palatsin upea sisäpiha

Melozzo da Forlìn 1400-luvulla paavi Sixtus IV:n sukulaiselle Girolamo Riariolle suunnittelema palatsi on sinänsä arkkitehtoninen taideteos.

Sen osti myöhemmin Volterran kardinaali Francesco Soderini, joka palkkasi arkkitehdit Sangallo vanhemman ja Baldassarre Peruzzin parantamaan rakennusta entisestään. Myöhemmin palatsi joutui kardinaali Altempsin käsiin, joka laajensi palatsia kirjakokoelmaansa ja muinaisia ​​veistoksia varten.

1600-luvulla palatsiin rakennettiin kirkko/kappeli sen jälkeen, kun Altempsin perhe sai paavin luvan säilyttää Pyhän Aniceton, yhden ensimmäisistä paavista, pyhäinjäännökset. Nykyään S. Aniceton kirkko on kohokohta museovierailun aikana.

1800-luvulla Palazzo Altemps tuli Vatikaanin omaisuuteen ennen kuin se myönnettiin Italian valtiolle vuonna 1982. Se on ollut osa Rooman kansallismuseon piiriä vuodesta 1997.

Fil: Anthony Bays Hohenemser Festtafel 1578 Markus Sittikus.jpg

Kardinaali Marco Altemps keräsi antiikkia ja patsaita palatsiinsa. Osa esineistä vietiin Vatikaaniin ja osa Louvereen ja Brittish Museum'iin Lontooseen. Palatsissa on myös kardnaali Ludovisi, Mattein suvun, Dragon kokoelma sekä egyptiläinen kokoelma, jotka on Isis tempellin raunioista tänne tuotuja.

Palazzo Altemps

Italie_2008_068

2245047720055071577QbYTmz_fs

2442496000055071577RKbazL_fs

Palazzo altemps, cortile 04.JPG


RomaPalAltempsCortilePorticoLatoFondo2.jpg

RomaPalAltempsCortilePorticoLatoFondo1.jpg

RomaPalAltempsCortileSecondoOrdine.jpg

Palazzo altemps, cortile 06.JPG

RomaPalAltempsCortileFontanaSarcofagoPart.jpg

Galata suicida

Galata Suicida, kuuluu ns  Ludovisin kokoelmiin. Tämä patsas on ehkä Palazzo Althemspin arvokkain nähtävyys. Galatékirje on tuttu Raamatusta. Galatilaiset tai kelttiläiset, kuten me heidät paremminkin tunnetaan, asuivat nykyisen Turkin alueella. Ankaran kaupunki sijaitsee juuri tuolla aluella. Siitä ei tiedetä kuka on tehnyt tämän patsaan.

Ludovisi kokoelman omisti Ludovisin aatelussuku. Ludovico Ludovisi oli katollisen kirkon kardinaali ja taiteen ystävä. Hän keräsi valtavan kokelman taidetta kotiinsa.

Ludovisi throne Altemps Inv8570 n4.jpg

Afrodite, tämä kuuluu myös ns  Ludovisi kokoelmaan

Ludovisi throne Altemps Inv8570 n3.jpg



RomaMNRPalAltempsOreste&Elettra.jpg

RomaMNRPalAltempsAtenaAlgardiLudovisi.jpg



Cnidus Aphrodite, Roman copy after 4th century BC Greek original, Palazzo Altemps, Rome (8737574339).jpg





Ns Ludovisi sargofagi


RomaPalAltempsPiattiScaviSalaTorre.jpg

RomaPalAltempsBroccaScaviSalaTorre.jpg

RomaPalAltempsPosateScaviSalaTorre.jpg

RomaPalAltempsFialeVetroScaviSalaTorre.jpg

RomaPalAltempsCoppaVetroScaviSalaTorre.jpg

P Altemps - mostra collezione Gorga P1010659.jpg

P Altemps - mostra collezione Gorga P1010661.JPG

P Altemps - La gloria dei vinti - i 10 del piccolo donario P1010648.JPG

P Altemps - La gloria dei vinti modello del grande donario P1010647.JPG

Altemps, testa di faraone.JPG

Torello apis, I sec. ac. da pal brancaccio 01.JPG

RomaMNRPalAltempsRilievoBanchettoFun.jpg

Palazzo altemps, affreschi 15.JPG

Palazzo altemps, affreschi 17.JPG

RomaPalAltempsSaleEgizieAffresco.jpg

Palazzo altemps, sala 05.JPG

RomaPalAltempsSalaD'Annunzio1.jpg

RomaPalAltempsPortaLoggia.jpg

RomaPalAltempsBusto&SarcofagoTrionfoDioniso.jpg

Satiro drammatico 01.JPG



Cappelle Sant'Aniceto, Altempsin suvun oma kappeli tai oikeastaan se on kirkko.  Aniceton vuosijuhla on 17. huhtikuuta. Kappeli sijaitsee palatsin pohjakerroksessa huone numero 27. 

Sant'Aniceto toimi paavina vuosina 155-166. Hän oli kymmenes paavi Pyhän Pietarin jälkeen.  Hän oli syntyään syyrialainen. Aniceto tulee kreikan kielestä ja tarkoittaa voittamaton. Hänestä tuli marttyyri, koska hän vastusti kaikkia silloisia uskonlahkoja, ja myöhemmin hänet kuitenkin julistettiin pyhimykseksi. 

Aniceton pyhäinjäännökset on sijoitettu Sant'Aniceto e Beata Vergine della Clemenzan kappeliin, Sant'Ancentolle pyhitettyyn kirkkoon, miskä sijaiste Palazzo Altempissä. Kirkko on ollut suljettuna kauan aikaa, mutta nykyään se on avoinna sunnunatsin kello 11.00 messun ajan. Kirkon sisäänkäynti sijaistee Via della Maschera d'Oro 8.

Kirkkoon pääsee Palazzo Altempsin sisäänpääsylipulla





Fil: Villa mondragone.jpg

Villa Mondragone, Frascati, Via Frascati 1

Kardinaali Altemps rakennutti myös Villa Mondragonen Frascatiin, Rooman eteläpuolelle. Villa sijaitsee korkealla kummulla Castelli Romanon alueella, noin 20 kilometriä Roomasta. Paavi Gregorius XIII Boncompagni asui huvilassa kesäisin kardinaalin Altempsin vieraana. 

Se oli tässä huvilassa kun paavi Gregorius  vuonna 1582 kehitteli gregoriaanisen kalenterin, jonka mukaan me vieläkin elämme. Myös  kardinaali Scipione Borghese ja paavit Paulo V ja Clemente VIII asuivat kesäisin Villa Mondragonessa. Paavi Urbano VIII Barberini päätti että paaveille täytyy rakentaa oma kesäasunto ihanteellisella alueella Castelli Romanossa. Käskystä toimeen. Paavit asuvat vieläkin kesäisin Castel Gandolfon kesäasunolla.

Nykyään huvila toimii kongressikeskuksena. 










Kreikkalainen Zeus Jumala


Egyptiläinen Apis härkä


Ludovisi suvun ns isompi sargofagi

Fil: SMTrast.jpg

Cappella Altemps, Santa Maria in Trasteveren basilika, 
Altempsin suvun hautakappeli