perjantai 16. toukokuuta 2014

Subiaco ja Vallepietra

File:Gustaf Wilhelm Palm Blick auf Subiaco 1884.jpg

Subiaco, Gustaf  Wilhelm Palm'in maalaus 1800-luvulta


Subiaco nykyään


Monte Livata on erittäin luonnkaunis alue kesälläkin

Minun pitää heti alkuunsa sanoa että Subiaco ja Vallepietra ovat omia mansikkapaikkojani Rooman alueella. Täällä voi käydä talvella hiihtelemässä ja laskettelemassa mäkeä Monte Livatalla, 4,5 kilometriä linnuntietä Subiacosta, missä on Rooman alueen suosituin hiihto- ja laskettelukeskus. Siellä on vuokralla talviasuttavia mökkejä lasketteljioille ja teltta-alue on vieressä. Hotelleja, loma-asuntoja ja airbnb paikkojakin löytyy. Täällä sopii asustella niin kesällä kuin talvellakin.

Pyöräily  on myös suosittua aluella, sillä täällä on 19 kilomteriä korkea nousu, missä pyäräilijät haluavat kokeilla kuntoaan. Giro di Italian vuotuiset polkupyöräajot ympäri Italiaa on useamman kerran kulkenut tästä ohitse. Alue on Lazion maakunnan itäisin kolkka.


 Anienen joki

Teveren/Tiberin joen sivujoki on nimeltään Aniene. Se kiemurtelee Rooman itäpuoella ja jokialue on erittäin suosittua virkitysaluetta. Aniene joki on 98 kilometriä oitkä ja se alkusna Filettinon kunnasta Monti Simbruinin luonnonpuistoalueeta.

Cotral'in Lazion maakunnan paikallisliikenne Roomasta Subiacoon seuraavasti: Metro B:n asemalta Ponte Mammolon metroasemalle, josta joka viidestoista minuutti lähtee Cotralin paikallisbussi Subiaco'on. Samalta metroasemalta lähtee busseja vähän joka suuntaan, jopa Tivoliinkiin. Tivolista lähtee Cotralin bussi, mikä kulkee Vicovaron kautta Subiacoon. Vicovarosta olen tehnyt postauksen täällä.


Anienen ihastuttava  kiemurteleva joki on Teveren/Tiberin joen sivujoki. Via San Benedictin vaelluspolku myötäilee Anienen jokea. Vaelluspolku kulkee Umbrian, Lazion ja Molinesen maakuntien kautta 15 benediktiiniläis luostarin ohitse. Aikaisemmin olen tehnyt postaukseen pyhiinvaelluspoluista täällä.


Simbruinin vuoristo on tuo tummempi vihreä alue. Vuoristo toimii Lazion ja Abruzzon maakuntien rajana.


Arsolin ihastuttva pieni kylä, missä asuu noin 1300 asukasta, sijaitsee Subiacoon lähdettäessä E 80 tieltä. Arsolin lävitse kulee vanhempi tie SR5, mitä pitkin ennen vanhaan ajettiin länsi-itä suunnassa Roomasta ylös Apenniineille. Tie kulkee myös Vicovaron kautta.


Arsoli, Massimo Castle, minkä omistivat alunperin Subiakon munkit. Passamontin aatelsisuku ostti 1200-luvulla kastellin omkaseen. Colonnan aatelissuku on myöhemmin ominut linnan itselleen. Rippi-isä San Philippo Neri osti linnan j anatoisen sen Massimin roomalaiselle aatelissuvulle 1500-luvulla.

Vallepietra

Subiaco on "syntynyt" Anienen joen ympärille. Subiaco ja Vallepietra sijaitsevat luonnonpuisto alueella nimeltä Parco Naturale Regionale Monti Simbruini. Simbruninin vuorenhuiput nousevat noin reilun kahden kilometrin korkeuteen ja on korkeimillaan Filettinon ja Vallepietran alueella.


Latium Vetus/vanha Latinan alue, suurin piirtein sama kuin latinalaisten asuinalue. Latinalaiset olivat Apenniinien niemimaalla sijaitsevan Latiumin tasangon asukkaita myöhemmällä pronssikaudella (noin 1000 vuotta eaa) ja varhaisesta rautakaudesta lähtien. Heidän kielensä, varhaislatina, oli yksi italialaisista kielistä, jotka puolestaan edustavat yhtä indoeurooppalaisten kielten haaraa. Varhaislatinalaisia kansanheimoja oli kolmekymmentä, ja ne muodostivat itsenäisiä kaupungin tapaisia kyläkuntia. 

Tiberius (latinaksi) on nykyinen Teveren joki ja Anio (latinaksi) on nykyinen Teveren joen sivuhaara, Anienen joki. Teveren joki on 405 kilometriä pitkä ja sillä on useita sivuhaaroja, joista Roomaa lähinnä juoksee Anienen sivuhaara. 


San Bendetto/Pyhä Benediktus nimisiä pyhimyksiä on elänyt useampiakin. San Benedetto Da Norcia/Pyhä Benediktus Norsialainen on italialainen pyhimys, joka syntyi Norciassa vuonna 480 ja kuoli Frosinone'ssa Montecaasinon luostarissa noin vuonna 543. Hän on ehdottomasti kuuluisin ja tunnetuin Pyhistä Benediktuksista. Häntä pidetään Euroopan suojeluspyhimyksenä. Latinalaisissa alttaririiteissä, varsinkin roomalaisessa, mainitaan San Benedetto monet kymmenet kerrat kerrat joka päivä. Hän on benediktiiniläisen sääntökunnan perustaja. Hän on myös läntisen luostarilaitoksen perustaja.  

Myöhemmin hän muutti Montecassinoon, jonne hän perusti ensimmäisen luostarinsa joka on esimerkki kaikille muille läntisille luostareille. Käykää ihmeessä tutustumassa jo ajatte ohitse. Luostari sijaitsee noin 100 km etelään päin Roomasta melkein autostrada E1:n varressa.



San Benedetton luola/Sacro Speco,
 Subiacossa Via San Bendetton tien varrella

San Bendetto/San Benediktus Nursialainen (480-543 jaa) eli ensi alkuun luolassa Subiacoss ja vaelsi Anienen jokilaakossa usein pitkiäkin matkoja. Hänen vanhenpansa olivat lähettäneet Benedetton Roomaan opiskelemaan, mutta Benedetto ei viihtynyt Roomassa vaan hän hakeutui tänne Subiacoon. Ensin hän asui Affilessa aikansa muitten eremiittien joukossa. Affile sijaitsee vain pari kilometriä etelään päin Subiacosta,  missä asuu vain noin 1500 asukasta. Kylässä on useita vanhoja kirkkoja. Lopulta Pyhä Bendiktus muutti Monte Cassinon luostariiin, mikä sijaitsee etelään päin Subiacosta Cassinon kylässä. Täällä olen tehnyt postauksen Monte Cassinon luostarista. 

Pyhä Gregorius Suuri (540-604 jaa), kirkonopettaja ja paavi, on kertonut kirjoissaan paljon Benediktuksesta. Benedictus on ollut yksi suosituimmista paavien nimistä. Benediktuksesta tuli kristillisen kirkon keskeisimpiä henkilöitä. 


Apenninnien vuoristossa yleensäkin liikkuu niin kauriita, villisikoja, susia kuin karhujakin. Hieman enempi itään päin liikkuu vuoristossa myös isoja villikissojakin. Mikään ongelma ei nämä eläimet ole täällä olleet. Tilaa riittää kaikille.

Felis silvestris silvestris Luc Viatour.jpg

Villikissa 
Villakissat ovat noin 120 cm pitkiä kun luetaan häntä mukaan. Villikissat ovat aktiivisia vain yöllä, joten heitä harvoin tapaa.


Monti Simbruini, Simbruinin vuoristo, on luonnonpuistoalue, mikä leviää seitsemän kunnan alueelle. Minä voisin aivan hyvin vaikka asettua lopuksi ikääni asumaan tänne Simbruinin alueelle. Sitä paitsi Subiaco sijaitsee suht koht lähellä Roomaa.


San Benedetton lampi/Lago di San Benedetto sijaitsee Santa Scolastican luostarin lähettyvillä Subiacossa. Noin vajaat kaksi kilometriä jalan luostarin parkkipaikalta.


Lago di San Bendetto/ Pyhän Benediktuksen lampi

Tänne on hieman vaikea löytää jos ei tunne aluetta, mutta jos lähtee Anienen joen viertä  vanhan Santa Scolastican kirkon luota kapeaa ihanan ihanaa Strada Provinciale 45 a:ta tietä  pitkin ajamaan kaakkoon päin, niin noin 800 mterin päästä löytyy lampi. Autolla ei pääse aivan perille saakka, vaan loppumatka on käveltävä ihastuttavaa polkua pitkin. 






Yöaikaan pilvet/sumu laskeutuu laaksoihin ja vain vuoren huiput jää pilvien yläpuolelle. Aaamupäivällä alkaa sumu haihtua kun aurinko alkaa lämmittämään.


 Nyt mennään portista sisään Subiacoon.


Borgian aatelissuvun linnake seisoo ylinnä niin kuin tapoihin kuului Italiassa. Borgian suvun juuret ovat Espanajassa. Suku oli riidanhaluista ja osa heistä sairamielisiä. Melkein joka ikistä kylää hallitsi jokin aatelissuku ja heidän linnasa rakennettiin aina näkyvimmälle paikalle. Linnasta näki helposti jos viholliset lähestyivät kaupungin porttia.
 
Apenniinien niemimaahan on ollut jakautunut ruhtias-ja herttuaskuntiin. Yhtenäinen valtio Italiasta tuli vasta vuonna 1861. Italia on siis vain 160 vuotta vanha. Vaikka kovin yhteinen ei Italia ole valtiona vieläkään.

Linnake on tuhat vuotta vanha. Sitä kutsutaan nimellä Rocca Abbazziale tai Rocca dei Borgia. Vasta 1400-luvulla kardinaali Rodrico Borgia uuskorjautti linnakkeen maanjäristyksen jäljiltä ja asettui siihen asumaan perheensä kanssa. Myöhemmin Colonnan aateissuku osti linnakkeen. Colonnat omistivat ja omistavat vieläkin suuret alueet tällä ilmansuunnalla. Nykyään ei kukaan asu linnakkeessa, mutta sitä näytetään sillin tällöin oppaan  avustuksella.

Aateliset usein vieläkin omistaa linnakkeensa ja isot maatilansa Italiassa, mutta jokaista kuntaa johtaa kunnavaltuusto ja jokaisessa pienimmässäkin kunnassa on porimestari. Kuntia Italiassa on noin 8000, maassa minkä pinta-ala on suurinpiirtein sama kuin Suomen. 

Subiacon kunnassa asuu noin 8000 asukasta joista noin 550 on romanialaisia ja albanialaisia. Näistä pikkukylistä muutta nuorempi väki isompiin taajamiin työn ja koulutuksen perässä. Näin asuntoja vapautuu, joihin sitten 'pannaan' maahanmuuttajia asumaan, jotka voivat pitää huolen kylän vanhuksista, siivota kylää ja pitää ruokakauppaa ja apteekkia avoinna. 


Subiaco, yksi Italian kauneimpia kyliä




Rocca dei Borgia/Borgian aatelisusuvun linnake

Tässä näin kesäkauden alkajaisiksi haluan esitellä Subiacon ja sen lähialueen mahdolliseksi lomakohteeksi Italiassa. Olen myös väsännyt oman sivun Subiacon luostareista. Luostareita on lukemattomia alueella.

Jos nyt jollakin jää ylimääräistä aikaa ja alkaa miettimään että mihinkä sitä voisi tehdä Roomasta päivän retken niin ehdottomasti suosittelen Subiacoa ja sen ympäristöä.



Subiaco sijaitsee noin 70 kilometriä Roomasta itään.

Roomasta A24 moottoritietä ja Vicovaron kohdalla siirtyä Roviano'on menevälle valtatielle ja siitä sitten loppumatka Subiacoon johtavaa tietä. Samalla voi poiketa Vicovarossa ja sen ihanassa Fansiskaaniluostarissa. Ei tarvitse mennä ylös Vicovaroon jos haluaa käydä Fransiskaani luostarissa sillä se sijaitsee A24:n ja Starda Statale 5:n risteyksen jälkeen heti, Strada Statale 5:n varressa.

Tivolista voi ottaa Strada provinciale 33 ja ajaa Ciclianon, Cerreto Lazialen ja Geranon nimisten kylien kautta, mutta se on mutkikas tie ja vie oman aikansa ajella. Cerano Lazialen kohdalla on kaksi vaihtoehtoa, joko tie SP47 tai SP48. Ehkä jälkimmäinen on kauniimpi tie vaikka onkin tosi mutkainen ja jyrkkämäkinen. 

Rocca Santo Stefanon kylässä voi pitää kahvitauon ennen kuin lähtee ajamaan loppumatkaa Subiacoon Strada Provinciale 63 tietä pitkin. Tälle tielle voi poiketa jo hieman ennen Rocca Santo Stefanon kylää. Tie sen kuin mutkistuu ja kapenee kohti Subiacoa...varovaisuutta.

Subiaco - Ponte San Francesco



Matkan varrella sijaitsee paikka jonka nimi on Passo della Fortuna, "onnen väylä" Ciclianon kylän kohdalla. Nimi tulee pakanalliselta ajalta jolloin tässä teitten risteyksessä sijaitsi Fortuna Jumalalle pyhitetty temppeli. Temppelistä ei taida olla kiveäkään jäljellä, mutta joku iso kivenmöhkäle siinä on, muutama vanhempi rakennus ja ravintola nimeltä Passo della Fortuna. Tätä kautta kuljettiin Tivolin ja Palestrinan väliä antiikin ajalla. Maisemat ovat mitä kauneimmat ja tie hyväkuntoinen ajella.


Cicliano

Autostrada A1 Milano-Napoli, tai toiselta nimeltään Austostrada del Sole, kulkee pohjois-itä-suunnassa Rooman ohitse, Rooman itäpuolelta. Moottoritien itäpuolella sijaitsee vain pieniä kyliä ja kapeita kurvikkaita provinssiteitä ja niitten takana sijaitsee sitten Subiaco. Voihan sitä ajella näitä kapeita provinssiteitäkin pitkin ja sokkeloittaa Subiaco'oon mutta hieman hankalaa se on ja kilometrejä kertyy äkkiä...

Tivolin jälkeen Vicovarosta voi myös lähteä ajamaan Sp 41a:ta Sambucin kylä kautta Cereto Laziale'en ja siitä eteenpäin Subiacoon kapeampia maanteitä pitkin.

Subiaco elää suurelta osin turismillaan ja luostareillaan. Eniten täällä on turisteja toisena pääsiäispäivänä ja vapunpäivänä. Täällä on karttoja ja neuvoja alueesta.


Subiacon jäätelöfestivaalit

Subiacossa vietetään joka kuukausi jotain juhlia ja joinakin kuukausina useampiakin. San Benedettoa juhlitaan luostarissa ja Subiacon kylässä 21 maaliskuuta, heinäkuussa on rapujuhla.
Paikallinen kesäjuhla pidetään 14. elokuuta-7.syyskuuta.  Elokuussa on Subiacossa rock-blues festivaalit, syyskuussa on ruokajuhlat/satojuhlat, lokakuussa taidetta, teatteria, elokuvia ja joulukuussa Gospelfestivaalit. Jokaisessa alueen kylässä on samalla lailla omia juhlia pitkin vuotta.

Subiacossa on parikymmentä ravintoaa ja pizzeriaa. Koko alueen ruokapaikkalista löytyy täältäYöpymismahdollisuuksiakin löytyy luostarimajoituksen lisäksi täältä. Sivuilla voi varata huoneen.




San Franescon luostari ja sen kirkko Subiacon keskustassa ovat myös nähtävyyksiä. Kirkko ja luostari ovat 1300-luvun alulta. Avoinna vain sunnuntaisin.


Antoniazzo Romanon triptyykki pääalttarilla.




Kirkossa on lukuisia freskomaalauksia hautakappeleissa.


San Benedetton luostari, Subiaco

Noin kahden kilometrin kävelymatka Subiacosta.

Subiaco on maaginen paikka, ehdottomasti. Jo yksistään matka tänne Subiaco'on enteilee sitä. Kilometri kilometrin perään melkein luonnonvaraista ja melkein asuttamatonta aluetta. Kaunis luonnonpuistoalue Subiacon kupeeessa, Parco Naturale Regionale dei Monti Simbrunini, houkuttelee tekemään patikkaretkiä luontoon. 
Luostari on avoinna pari tunti aamupäivällä ja pari iltapäivällä. Täällä ei voi yöpyä tietääkseni.

Kirkko  Subiacon luostareihin kulkevan tien varrella

Comunità Montana dell'Aniene, Anienen joen vuoristokuntien yhteisö, johon kuuluu 31 kuntaa.  Kaikki yhteisön kylät ovat hyvin pieniä kuntia ja jokainen niistä on erittäin perinteinen kylä, rakennettu kuten aikoinaan kyliä rakennettiin, vuorten ja kukkuloiden huipulle, jottei viholliset päässeet niin helposti ylllättämään. Minä suorastaan rakastan näitä kyliä.

21

Jos on enempikin aikaa niin voi ajella Strade Provincale 45a:ta pitkin Subiacosta Vallepietraan joka sijaitsee keskellä autioita luonnonpuistoaluetta Apenninien vuoristossa noin kilometrin korkeudella. Matka Vallepietraan on kokemus sinäänsä. 


 San Benedetton luostari

San Bendetton luostari on aivan mahdottoman kaunis. Täällä on yksi kauneimmista luostarimajoituksista ja korkeatasoinekin. Subiacon luostareista olen kirjoittanut täällä.

Santa Scolastica ja Santa Benedetton luostarit  liitti Garibaldi Subiacoon vuonna 1870 Italian kuingaskuntaan. Ranskalaiset sotilaat ryöstivät luostarit 1900-luvun alulla. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet armeijat pommittivat Subiacoa.

Subiacon kuntaan kuuluu Monte Livata, Campo dell'Osso, Vignola, La Torre ja Ponte Lucidi nimiset kylät. 

Subiacon historia kertoo että se oli Subiacossa kun ensimmäisen kerran Italiassa painettiin kirjoja. Roomalaiset valloittivat alueen jo 300-luvulla eaa. Kylän nimi Subiaco tulee keisari Neron huvilasta joka sijaitsi täällä. 



Santa Scolastican luostari



Jenne/Ienne

Muita kohteita alueella on esimerkiksi erittäin kaunis kylä nimeltä Jenne, joka sijaitsee noin 900 metriä Anienen joen yläpuolella. Jenne sijaitsee matkan varrella Subiacosta Vallepietraan mentäessä. Tai oikeastaan, Jenne ja Serroni nimiset kylät ovat kasvaneet yhteen. Vuosi vuodelta vähenee asukkaiden määrä täälläkin. 




File:TreviLazioPanorama.jpg

Hieman eteläänpäin sijaitsee Trevi nel Lazion pittoreski kylä


Trevi nel Lazio



Cervara di Roma

 Täällä asuu noin reilut 400 henekä, enimmäkseen vanhuksia.

Place principale de Cervara di Roma.JPG

 Cervara di Roma


Cervara di Roma


  Cervara di Roma





 Filettino, täällä asuu vain noin 520 asukasta.

Tuossa taustalla  on lähde josta haetaan aina Pyhä vesi alueen kirkkoihin.

Aequit asettuivat asumaan tänne 100-luvulla eaa. Aequit olivat italialaista sukukantaa. He taistelivat volskien kanssa roomalaisia vastaan. 

Filletino sijaitsee Subiacosta itään päin, lähellä Abruzzon maakunnan rajaa, ylhäisessä ykisnäisyydessään. Filettinon vieressä nosuee vuoren huiput kahden kilomterin korkeuteen.Tänne on 8 kilomteriä Vaalepiterasta linnuntietä, mutta kylien välilä ei kulje teitä, mutta ehkä metsäpolku löytyy.



San Nicolan kirkko, Filettino



Gregorius Suuri kertoo kirjassaan että pyhä Benediktus perusti kaksitoista luostaria Anienen joen laaksoon ja Anienen joki saa alkunsa täältä Filettinosta. Joten luultavasti kirkon paikalla on ensin sijainnut luostari. Kirkossa on 1200-luvulta peräisin olevia freskomaalauksia, jotka putsattiin huolella 1900-luuvn alussa. 



Vallepietra 

Vallepietra sijaitsee keskellä Simbruinin luonnonpuistoaluetta noin melkein kilometrin korkeudella. Täällä asuu vakituisesti noin 300 henkilöä. Subiacosta on vielä tovi matkaa ylös Vallepietraan. Aikaisemmin tänne ei juuri keskitalvella päässyt lainkaan koska tammi-helmikuussa täällä on usein noin puolitoista metriä lunta. Uusi panoramatie ylös Vallepietraan on helpompi aurata. 

Mutta Vallepeitrasta Santuario SS Trinitan pyhäkköön ei pääse silloin kun on lunta. Pyhäkkö onkin vain avoinna toukokuun ensimmäisestä jonnekin tuonne marraskuun alkuun.

Vallepietrassa on  Ostello del Pellegrino, pyhiinvaeltajien matkustajakoti. Täältä löytyy lisää yöpymismahdollisuuksia alueella.




Avoinna toukokuun ensimmäisestä päivästä syyskuun ensimmäiseen. Toisten tietojen mukaan pyhäkkö on avoinna kolmanteen päivään marraskuuta. 

Vallepietrasta on 12 kilometrin kävelymatka ylös pyhäkköön, joka sijaitsee 1300 metrin korkeudella. Autolla Cappadocia'an, joka sijaitsee Abruzzon maakunnan puolella ja siitä kävellen noin puolikilometriä. Pyhiinvaeltajat tahtovat kävellä koko matkaan Vallepieyrasta pyhäkköön, siis kaksitoista kilometriä. Juuri ennen pyhäkköä on kappeleita ja ristejä joiden luona pyhiinvaeltajat suorittavat rituaalejaan ja kiipeävät hyvin jyrkät portaata ylös pyhäkön edustalle.

Subiacosta kävellen Santuarioon, pyhäkköön, on 12 kilometriä ja loppumatka on jyrkkiä portaita.



Santuario SS Trinita


Vallepietra

Vallepietrassa pidetään syyskuussa perunafestivaalit, Sagra della Patata. Perunafestivaalit pideteään syyskuun viimeisenä lauantaina yleensä.

Vallepietra on Rooman provinssin itäisin kolkka. Vallepietran suurin nähtävyys on Santuario della SS Trinità di Vallepietra. Talviaikaan Vallepietran kylä oli aikaisemmin eristettynä lumivallien takana. Mutta Subiacosta Vallepietraan on nykyään hyvä panoramatite ja siltä on vain noin vartin kävelymatka pyhäkköön polkua pitkin lähenpänä Cappadocian kylää.

Passaahan siellä Cappadogia'ssakin käydä jos aikaa riittää. Se ei ole kyllä kummoinekaan turistin kannalta ja se voi johtua siitä että se sijaitsee eristettynä luonnonpuiston takana. Vallepietrasta vaan eteenpäin samaa provinssitietä mitä on tullut Vallepietraankin.

Santuario nimityksen ehkä voi kääntää suomeksi sanalla pyhäkkö. Santuario on pyhiinvaelluskohde. Vallepietraan siis pääsee vain Subiacon kautta. Vallepietrasta voi jopa vuokrata asuntoja halpaan hintaan, talvellakin, jos haluaa pitää tavallista rauhallisemman loman. Subiacosta kulkee Vallepietraan Cotralin bussi useamman kerran päivässä.(Aikataulut voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Tarkista Cotralin sivuilta!





Camerata Nuova



Camerata Nuova

Il Cammino di San Benedetto, Pyhän Benediktuksen jalanjäljillä reitti kulkee Subiacon kautta.




La Rocca Abbaziale, Subiaco:
Avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 10.00-20.00
 Linnassa on myös museo.

Le Rocca Abbaziale, Borgian aatelissuvun linna yhdenneltätoista vuosisadalta seisoo Subiacon korkeimmalla huipulla. Linnan rakennutti kuitenkin paavi Giovanni V di Alessandria lusostatriksi. Rakennuksessa sijaitsee linnake, vankila, näköalatorni, asuntohuoneita ja pieni kirkkokin nimeltä San Tommaso Subiacoa rarvisteli paha maanjäristys vuonna 1349 ja linnakin hajosi melko pahasti eikä siinä voinut asua kukaan pitkiin aikoihin. 

Borgian suku korjasi linnan 1400-luvun lopulla, Se oli Rodrigo Borgia joka rakennutti vankihuoneet ja salaiset kulkuväylät linnaan. Kerrotaan että niin Ceasre kuin Lucrezia Borgia'kin olisivat syntyneet linnassa. Rodrigon rakastajatarkin Vannossa Caetanikin asui aikansa linnassa. Rodrigosta tuli sittemmin paavi Aleksanteri VI ja hän toimi 11 vuotta paavina, ihme kyllä. Täällä lisää Borgian suvusta!
Linna mordernisoitiin 1700-lvuun lopulla. Luostarin abbot sai linnan ausunnokseen mutta linnassa on  myös asunut, ainakin kesäisin, paavit Pio II, Pio VI, Gregorio XVI ja Pio IX. Vuodesta 1915 ei linnassa ole asunut kukaan.




Yksityinen kappeli


Santa Maria della Valle /Santa Maria Assunta


Sisäänkäynti Santa Scolastica'an Strada Provincial'lta 
 Avoinna kello 9.30-12.30 ja 15.30-19.00

Santa Scolastica, Pyhä Scholastika, roomalainen pyhimys ja Pyhän Benediktus norsialaisen kaksoissisko. He elivät 400-luvulla. Pyhälle Scholastikalle pyhitetty ns pääluostari sijaistee Monetcassino'ssa. Tämä luostari täällä Subiacossa on toinen pyhälle Scholastikalle pyhitetyistä luostareista ja samalla vanhin Pyhän Benediktuksen perustmaista luostareista ja myös Italian vanhin luostari. Luostari on siis toiminut jakuvasti 1500 vuotta. Luostaria on toki kunnostettu useammankin kerran tänä aikana ja se käsittääkin oikeastaan nykyään kolme luostaria yhdessä. Tämä luostari on yksi Italian kauneimpia luostareita. Se oli täällä luostarissa kun painettiin ensimmäiset kirjat Italiassa.



Santa Scolastican patsas


San Benedetton/Sacro Spelcon luostari

Avoinna kello 9.00-12.30 ja 15.00-18.00



San Benedetton luostari, Sacro Speco, sijaitsee upeissa maisemissa. Tämä luostari on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Subiacon keskustasta on noin reilu kilometri Santa Scolasticaan ja noin puolitoista kilometriä Santa Bendetton luostariin.

Ehkä matkaa tulee hieman enempikin sillä tiet ovat mutkaisia ja varsinkin loppumatka San Bendetton luostariin on tosi jyrkkää serpentiinitietä, joka on pakko kävellä, sillä tänne ei pääse portin läpi autolla sitten millään. Subiacon kunnalla on varmaan tarvittaessa luostarista jonkinlainen sairaskyyditys.

Sacro Speco on se  pyhä luola, jossa Pyhä Benediktus eli erakkoelämää Subiavcossa oleskellessaan.






San Benedetton luostarissa on kaksi kirkkosalia päällekkäin. Molemmat ovat erikoisen kauniita.