perjantai 16. toukokuuta 2014

Subiaco ja Vallepietra

File:Gustaf Wilhelm Palm Blick auf Subiaco 1884.jpg

Subiaco, Gustaf  Wilhelm Palm'in maalaus 1800-luvultaCotral'in Lazion maakunnan paikallisliikenne Roomasta Subiacoon seuraavasti: Metro B:n asemalta Ponte Mammolon pysäkille josta joka viidestoista minuutti lähtee Cotralin paikallisbussi Subiaco'on. Tivolista lähtee myös Cotralin bussi joka kulkee Vicovaron kautta Subiacoon.


  Anienen joki on Tevere joen sivujoki

Subiaco on "syntynyt" Anienen joen ympärille. Subiaco ja Vallepietra sijaitsevat luonnonpuisto alueella nimeltä Parco Naturale Regionale Monti Simbruini. Simbruninin vuorenhuiput nousevat noin reilun kahden kilomterin korkeuteen ja on korkeimillaan Filettinon ja Vallepietran alueella.Latium Vetus/vanha Lazion alue, suurin piirtein latinalaisten asuinalue

Tiberius (latinaksi) on nykyinen Teveren joki ja Anio (latinaksi) on nykyinen Teveren joen sivuhaara, Anienen joki. Tevren joki on 405 kilomteriä pitkäja sillä on usieta sivuhaaroja joista Roomaa lähinnä juoksee Anienen sivuhaara, joka on 99 kilometriä pitkä.  Anien saa lakunsa Filettinon kylästä Simbruinin vuorilta, läheltä Subiacoa ja Vallepietraa.

San Bendetto/Pyhä Bendiktus nimellä  on elänyt usemapiakin pyhimyksiä. San Benedetto Da Norcia/Pyhä Benediktus Norsialainen on italialien pyhimys, joka syntyi Norciassa vuonna 480 ja kuoli Frosinone'ssa Montecaasinon luostarissa vuonna noin 543-560. Hän on ehdottomasti kuuluisin ja tunnetuin Pyhistä Benediktuksista. Häntä pidetään Euroopan suojeluspyhimyksenä. Latinalasessa alttaririiteissä, varsinkin roomalsiessa, mainitaan San Bendetto monet kymmenet kerrat kerrat joka päivä. Hän on benediktiiniläisen sääntökunnan perustaja. Hän on myös läntisen luostarilaitoksen perustaja.  

Myöhemmin hän muutti Montecassinoon, jonne hän perusti esnsimmäisen luostarinsa joka on esimerkki kaikille muille läntisille luostareille. Käykää ihmeessä tutustumassa jo ajatte ohiste. Luostari sijaistee noin 100 km etelelään päin Roomasta melkein autostrada E1:n varressa.San Benedetton luola Subiacossa

San Bendetto eli ensi alkuun luolassa Subiacossa. San Benedetto eli Subiacossa ja vaelsi Anienen jokilaakossa pitkiäkin matkoja. Häne vanhenpansa oli lähettänyt Bendiktuksen Roomana opiskelemnaa mutta hän ei viihtynyt Roomassa vaan hän hakeutui tänen Subiacoon. Ensin hän asui Affilessa aikansa muitten eremiittien joukossa. Affile sijaitsee vain pari kilometriä etelään päin Subiacosta. Pyhä Gregorius Suuri (540-604), kirkonopettaja ja paavi, on kertonut kirjoissaan paljon Benediktuksesta.


Kuten Apenninnien vuoristossa yleensäkin liikkuu niin kauriita, villisikoja, susia kuin karhujakin. Hieman enempi itään päin liikkuu vuoristossa myös isoja villikissojakin. Mikään ongelma ei nämä eläimet ole täällä olleet. Tilaa riittää kaikille.

Felis silvestris silvestris Luc Viatour.jpg

Villikissa. Noin 120 cm pitkä kun luetaan häntä mukaan.  Monti Simbruini, Simbruinin vuoristo
Minä voisin aivan hyvin vaikka asettua lopuksi ikääni asumaan tänne Simbruinin alueelle. Sitä paitsi Subiaco sijaitsee suht koht lähellä Roomaa.


San Benedetton lampi sijaitsee Santa Scolastican luostarin lähettyvillä Subiacossa. Noin vajaat kaksi kilometriä jalan luostarin parkkipaikalta.


Subiaco, yksi Italian kauneimpia kyliä

Tässä näin kesäkauden alkajaisiksi haluan esitellä Subiacon ja sen lähialueen mahdolliseksi lomakohteeksi Italiassa. Olen myös väsännyt oman sivun Subiacon luostareista. Jos nyt jollakin jää ylimääräistä aikaa ja alkaa miettimään että mihinkä sitä voisi tehdä Roomasta päivän retken niin ehdottomasti suosittelen Subiacoa. 


 Subiaco, Rocca dei Borgia/Borgian linnakeSubiaco sijaitsee noin 70 kilometriä Roomasta itään.

Roomasta A24 moottoritietä ja Vicovaron kohdalla siirtyä Roviano'on menevälle valtatielle ja siitä sitten loppumatka Subiacoon johtavaa tietä. Samalla voi poiketa Vicovarossa ja sen ihanassa Fansiskaaniluostarissa. Ei tarvitse mennä ylös Vicovaroon jos haluaa käydä Fransiskaani luostarissa sillä se sijaitsee A24:n ja Starda Statale 5:n risteyksen jälkeen heti, Strada Statale 5:n varressa.

Tivolista voi ottaa Strada provinciale 33 a Ciclianon, Cerreto Lazialen ja Geranon nimisten kylien kautta, mutta se on mutkikas ja vie oman aikansa ajella. Cerano Lazialen kohdalla on kaksi vaihtoehtoa, joko tie SP47a tai SP48a. Ehkä jälkimäinen on kauniimpi tie vaikka onkin tosi mutkainen ja jyrkkämäkinen. Rocca Santo Stefanon kylässä voi pitää kahvitauon ennen kuin lähtee ajamaan loppumatkaa Subiacoon Strada Provinciale 63 a pitkin. Tälle tielle voi poiketa jo hieman ennen Rocca Santo Stefanon kylää. Tie sen kuin mutkistuu ja kapenee kohti Subiacoa...varovaisuutta.


Subiaco - Ponte San FrancescoMatkan varrella sijaitsee paikka jonka nimi on Passo della Fortuna, "onnen väylä" Ciclianon kylän kohdalla. Nimi tulee pakanalliselta ajalta jolloin tässä teitten risteyksessä sijaitsi Fotuna Jumalalle pyhitetty temppeli. Temppelistä ei taida olla kiveäkään jäljellä mutta joku iso kivenmöhkäle siinä on, muutama vanhempi rakennus ja ravintola nimeltä Passo della Fortuna. Tätä kautta kuljettiin Tivolin ja Palestrinan väliä antiikin ajalla. Maisemat ovat mitä kauneimmat ja tie hyväkuntoinen ajella.


Cicliano

Autostrada A1 Milano-Napoli, tai toiselta nimeltään Austostrada del Sole, kulkee pohjois-itä-suunnassa Rooman ohitse, Rooman itäpuolelta. Moottoritien itäpuolella sijaitsee vain pieniä kyliä ja kapeita kurvikkaita provinssiteitä ja niitten takana sijaitsee sitten Subiaco. Voihan sitä ajella näitä kapeita provinssiteitäkin pitkin ja sokkeloittaa Subiaco'oon mutta hieman hankalaa se on ja kilometrejä kertyy äkkiä...

Tivolin jälkeen Vicovarosta voi myös lähteä ajamaan Sp 41a:ta Sambucin kylä kautta Cereto Laziale'en ja siitä eteenpäin Subiacoon kapeampia maanteitä pitkin.

Subiaco elää suurelta osin turismillaan ja luostareillaan. Eniten täällä on turisteja toisena pääsiäispäivänä ja vapunpäivänä. Täällä on karttoja ja neuvoja alueesta.


Subiacon jäätelöfestivaalit

Subiacossa vietetään joka kuukausi jotain juhlia ja joinakin kuukausina usemapiakin. San Benedettoa juhlitaan luostarissa ja Subiacon kylässä 21 maaliskuuta, heinäkuussa on rapujuhla, 14.elokuuta - 7.syyskuuta pidetään paikallisia kesäjuhlia paraateineen. Elokuussa on Subiacossa rock-blues festivaalit, syyskuussa on ruokajuhlat/satojuhlat, lokakuussa tadietta, teatteria, elokuvia ja joulukuussa Gospelfestivaalit. Jokaisessa alueen kylässä on samalla lailla omia juhlia pitkin vuotta.

Subiacossa on parikymmentä ravintoaa ja pizzeriaa. Koko alueen ruokapaikkalista löytyy täältä

Yöpymismahdollisuuksiakin löytyy luostarimajoituksen lisäksi täältä. Sivuilla voi varata huoneen.


 Subiaco

San Benedetton luostari, Subiaco

Subiaco on maaginen paikka, ehdottomasti. Jo yksistään matka tänne Subiaco'on enteilee sitä. Kilometri kilometrin perään melkein luonnonvaraista ja melkein asuttamatonta aluetta. Kaunis luonnonpuistoalue Subiacon kupeeessa, Parco Naturale Regionale dei Monti Simbrunini, houkuttelee tekemään patikkaretkiä luontoon.Kirkko  Subiacon luostareihin kulkevan tien varrella

Comunita Montana dell'Aniene, Anienen joen vuoristokuntien yhteisö, johon kuuluu 31 kuntaa. Subiaco sijaitsee tuossa suurin piirtein keskellä karttaa, Montei Simbruinin luonnonpuistoalueen läntisellä reunalla. Kaikki nuo kylät ovat hyvin pieniä kuntia ja jokainen niistä on erittäin perinteinen kylä, rakennettu kuten aikoinaan kyliä rakennettiin, vuorten ja kukkuloiden huipulle, jottei viholliset päässeet niin helposti ylllättämään. Minä suorastaan rakastan näitä kyliä.

21

Jos on enempikin aikaa niin voi ajella Strade Provincale 45a:ta pitkin Subiacosta Vallepietraan joka sijaitsee keskellä autioita luonnonpuistoaluetta Apenninien vuoristossa noin kilometrin korkeudella. Matka Vallepietraan on kokemus sinäänsä. 


 San Benedetton luostari

San Bendetton luostari on aivan mahdottoman kaunis. Täällä on yksi kauneimmista luostarimajoituksista ja korkeatasoinekin. Subiacon luostareista olen kirjoittanut täällä.


Santa Scolastica ja Santa Benedetton luostarit  liitti Garibaldi  Subiacon vuonna 1870 Italian kuingaskuntaan. Ranskalaiset sotilaat ryöstivät luostarit 1900-luvun alulla. Toisen maailmansodan aikana liittoutuneet armeijat pommittivat Subiacoa.

Subiacon kuntaan kuuluu Monte Livata, Campo dell'Osso, Vignola, La Torre ja Ponte Lucidi nimiset kylät. 

Subiacon historia kertoo että se oli Subiacossa kun ensimmäisen kerran Italiassa painettiin kirjoja. Roomalaiset valloittivat alueen jo 300-luvulla eaa. Kylän nimi Subiaco tulee keisari Neron huvilasta joka sijaitsi täällä. Luostari on avoinna pari tunti aammupäivällä ja pri iltapäivällä. Täällä ei voi yöpyä tietääkseni. Santa Scolastica


 Santa ScolasticaSanta ScolasticaJenne/Ienne

Muita kohteita alueella on esimerkiksi erittäin kaunis kylä nimeltä Jenne, joka sijaitsee noin 900 metriä Anienen joen yläpuolella. Jenne sijaitsee matkan varrella Subiacosta Vallepietraan mentäessä. Tai oikeastaan, Jenne ja Serroni nimiset kylät ovat kasvaneet yhteen. Vuosi vuodelta vähenee asukkaiden määrä täälläkin. 

Jenne


File:TreviLazioPanorama.jpg

Hieman eteläänpäin sijaitsee Trevi nel Lazion pittoreski kylä


Trevi nel LazioCervara di Roma

 Täällä asuu noin reilut 400 henekä, enimmäkseen vanhuksia.

Place principale de Cervara di Roma.JPG

 Cervara di Roma


Cervara di Roma


  Cervara di Roma

 Monte Livata


 Monte Livata


Monte Livata

Subiacosta itään päin Simbruinin luonnonpuistoalueella sijaitsee Monte Livata niminen vuori jossa sijaitsee Campo dell'Osso niminen hiihtokeskus hisseineen ja kaikkineen. Kesällä täällä voi pyöräillä, suunnistaa tai vaikkapa vaan patikoida. Luonto on alueella aivan vertaansa vailla niin kesällä kuin talvellakin. Subiacosta 20 kilometriä Cotralin bussilla ylös Monte Livatalle.


File:Cotral bus.JPG

Rooman ja Subiacon aleuella kulkee useampiakin Lazion maakunnan paikallisliikenteen Cotral'in busseja.


Filettino

Alueella on toinekin hiihtokeskus Filettino'n kylän luona hieman Subiacosta etelään päin. Campo Staffi on hiihtokeskuksen nimi ja sieltä löytyy hotelleja ja ravintoloitakin. Tänne on ehkä parasta tulla Palestrinan ja Fiuggin kautta. Filettinossa on melko vilkasta kesäaikaankin kun kesävieraat ja turistit saapuvat. Täällä on useita ravintoloita ja pizzerioita. Yöpysmispaikkojakin löytyy, kuten Hotel Fei ja Monte Vigglio niminen pensionaatti sekä erinomainen leirintäalue nimeltä Fiumata.Filettinon kylä on tavallista kodikkaampi


Filettino


Filettino Filettino

Tuossa taustalla  on lähde josta haetaan na Pyhä vesi alueen kirkkoihin.San Nicolan kirkko
 San Nicolan kirkon vieressa sijaitssee  hautausmaa

Gregorius Suuri kertoo kirjassaan että pyhä Benediktus perusti kaksitoista luostaria Anienen joen laaksoon ja Anienen joki saa alkunsa täältä Filettinosta. Joten luultavasti kirkon paikalla on ensin sijainnut luostari. Kirkossa on 1200-luvulta peräisin olevia freskomaalauksia, jotka putsattiin huolella 1900-luuvn alussa. Vallepietra 

Vallepietra sijaitsee keskellä Simbruinin luonnonpuistoaluetta noin melkein kilometrin korkeudella. Täällä asuu vakituisesti noin 300 henkilöä. Subiacosta on vielä tovi matkaa ylös Vallepietraan. Aikaisemmin tänne ei juuri keskitalvella päässyt lainkaan koska tammi-helmikuussa täällä on usein noin puolitoista metriä lunta. Uusi panoramatie ylös Vallepietraan on helpompi aurata. 

Mutta Vallepeitrasta Santuario SS Trinitan pyhäkköön ei pääse silloin kun on lunta. Pyhäkkö onkin vain avoinna toukokuun ensimmäisestä jonnekin tuonne marraskuun alkuun.

Vallepietrassa on  Ostello del Pellegrino, pyhiinvaeltajien matkustajakoti. Täältä löytyy lisää yöpymismahdollisuuksia alueella.SS Trinitan pyhäkkö
Vallepietra, Santuario della Santissima Trinità


Avoinna toukokuun ensimmäisestä päivästä syyskuun ensimmäiseen. Toisten tietojen mukaan pyhäkkö on avoinna kolmanteen päivään marraskuuta. 

Vallepietrasta on 12 kilometrin kävelymatka ylös pyhäkköön, joka sijaitsee 1300 metrin korkeudella. Autolla Cappadocia'an, joka sijaitsee Abruzzon maakunnan puolella ja siitä kävellen noin puolikilometriä. Pyhiinvaeltajat tahtovat kävellä koko matkaan Vallepieyrasta pyhäkköön, siis kaksitoista kilometriä. Juuri ennen pyhäkköä on kappeleita ja ristejä joiden luona pyhiinvaeltajat suorittavat rituaalejaan ja kiipeävät hyvin jyrkät portaata ylös pyhäkön edustalle.Subiacosta kävellen Santuarioon, pyhäkköön, on 12 kilometriä ja loppumatka on jyrkkiä portaita.Santuario SS Trinita


Vallepietra
Vallepietrassa pidetään syyskuussa perunafestivaalit, Sagra della Patata. Perunafestivaalit pideteään syyskuun viimeisenä lauantaina yleensä.Vallepietra

Vallepitera on Rooman provinssin itäisin kolkka. Vallepietran suurin nähtävyys on Santuario della SS Trinità di Vallepietra. Talviaikaan Vallepietran kylä oli aikaisemmin eristettynä lumivallien takana. Mutta Subiacosta Vallepietraan on nykyään hyvä panoramatite ja siltä on vain noin vartin kävelymatka pyhäkköön polkua pitkin lähenpänä Cappadocian kylää. Passaahan siellä Cappadogia'ssakin käydä jos aikaa riittää. Se ei ole kyllä kummoinekaan turistin kannalta ja se voi johtua siitä että se sijaitsee eristettynä luonnonpuiston takana. Vallepietrasta vaan eteenpäin samaa provinssitietä mitä on tullut Vallepietraankin.

Santuario nimityksen ehkä voi kääntää suomeksi sanalla pyhäkkö. Santuario on pyhiinvaelluskohde. Vallepietraan siis pääsee vain Subiacon kautta. Vallepietrasta voi jopa vuokrata asuntoja halpaan hintaan, talvellakin, jos haluaa pitää tavallista rauhallisemman loman. Subiacosta kulkee Vallepietraan Cotralin bussi useamman kerran päivässä.(Aikataulut voi vaihdella vuodenaikojen mukaan. Tarkista Cotralin sivuilta!

Camerata Nuova


 Camerata NuovaCamerata Nuova
Il Cammino di San Benedetto, Pyhän Benediktuksen jalanjäljillä reitti kulkee Subiacon kautta.


La Rocca Abbaziale, Subiaco:
Avoinna lauantaina ja sunnuntaina kello 10.00-20.00
 Linnassa on myös museo.

Le Rocca Abbaziale, Borgian aatelissuvun linna yhdenneltätoista vuosisadalta seisoo Subiacon korkeimmalla huipulla. Linnan rakennutti kuitenkin paavi Giovanni V di Alessandria lusostatriksi. Rakennuksessa sijaitsee linnake, vankila, näköalatorni, asuntohuoneita ja pieni kirkkokin nimeltä San Tommaso Subiacoa rarvisteli paha maanjäristys vuonna 1349 ja linnakin hajosi melko pahasti eikä siinä voinut asua kukaan pitkiin aikoihin. 

Borgian suku korjasi linnan 1400-luvun lopulla, Se oli Rodrigo Borgia joka rakennutti vankihuoneet ja salaiset kulkuväylät linnaan. Kerrotaan että niin Ceasre kuin Lucrezia Borgia'kin olisivat syntyneet linnassa. Rodrigon rakastajatarkin Vannossa Caetanikin asui aikansa linnassa. Rodrigosta tuli sittemmin paavi Aleksanteri VI ja hän toimi 11 vuotta paavina, ihme kyllä. Täällä lisää Borgian suvusta!
Linna mordernisoitiin 1700-lvuun lopulla. Luostarin abbot sai linnan ausunnokseen mutta linnassa on  myös asunut, ainakin kesäisin, paavit Pio II, Pio VI, Gregorio XVI ja Pio IX. Vuodesta 1915 ei linnassa ole asunut kukaan.
Yksityinen kappeli


Santa Maria della Valle /Santa Maria AssuntaSisäänkäynti Santa Scolastica'an Strada Provincial'lta 
 Avoinna kello 9.30-12.30 ja 15.30-19.00

Santa Scolastica, Pyhä Scholastika, roomalainen pyhimys ja Pyhän Benediktus norsialaisen kaksoissisko. He elivät 400-luvulla. Pyhälle Scholastikalle pyhitetty ns pääluostari sijaistee Monetcassino'ssa. Tämä luostari täällä Subiacossa on toinen pyhälle Scholastikalle pyhitetyistä luostareista ja samalla vanhin Pyhän Benediktuksen perustmaista luostareista ja myös Italian vanhin luostari. Luostari on siis toiminut jakuvasti 1500 vuotta. Luostaria on toki kunnostettu useammankin kerran tänä aikana ja se käsittääkin oikeastaan nykyään kolme luostaria yhdessä. Tämä luostari on yksi Italian kauneimpia luostareita. Se oli täällä luostarissa kun painettiin ensimmäiset kirjat Italiassa.Santa Scolastican patsas


San Benedetton/Sacro Spelcon luostari

Avoinna kello 9.00-12.30 ja 15.00-18.00


San Benedetton luostari, Sacro Speco, sijaitsee upeissa maisemissa. Tämä luostari on tehnyt minuun suuren vaikutuksen. Subiacon keskustasta on noin reilu kilometri Santa Scolasticaan ja noin puolitoista kilometriä Santa Bendetton luostariin.

Ehkä matkaa tulee hieman enempikin sillä tiet ovat mutkaisia ja varsinkin loppumatka San Bendetton luostariin on tosi jyrkkää serpentiinitietä, joka on pakko kävellä, sillä tänne ei pääse portin läpi autolla sitten millään. Subiacon kunnalla on varmaan tarvittaessa luostarista jonkinlainen sairaskyyditys.

Sacro Speco on se  pyhä luola, jossa Pyhä Benediktus eli erakkoelämää Subiavcossa oleskellessaan.


San Benedetton luostarissa on kaksi kirkkosalia päällekkäin. Molemmat ovat erikoisen kauniita.