torstai 10. kesäkuuta 2010

Villa Farnesina



Giorgio Vasin kuvaus Villa Farnesinasta


Via della Lungara 230, Trastevere

Taidemuseo Villa Farnesina, Via della Lungara 10
Avoinna kello 9.00-14.00, paitsi ei sunnuntaisin
Sisäänpääsymaksu 10 €



Lähin bussipysäkki sijaitsee Lungotevere Farnesina, bussit 23 ja 280, ja siitä sitten puiston lävitse kävellen. Jos puiston portti ei ole avoinna niin silloin on kierrettävä Salita del Buon Patoren kujan kautta Via della Lungaralle, missä sijaitsee pääsisäänkäynti. Trasteverestä voi kukea pääsisäänkäyntiin Porta Settimianan portin kautta.

Villa Franesian omistaa Accademia Nazionale dei Lincei, tämä maaimankuulu tiedeakademia. Se on Italian vanhin tiedeakatemia, ja sen perusti 1603 Federico Cesi.Se sijaitsee Palazzo Corsinissa Via della Lungaralla, vastapäätä Villa Farnesinaa.


Villa Franesina on yksi ns pakollisista nähtävyyksistä Roomassa. Huvila avattiin jo vuonna 1510. Tämä huvila on todellakin taiteen ystäville suositeltava kohde Roomassa.


Tämä renessanssihuvila valmistui vuonna 1510. Nykyään huvila on kermanvärinen ja osittain harmaa väriltään. Huvila oli nimeltään Villa Chigi alunperin. 


Agostino Chigi (1469-1520)

Sienasta kotoisin oleva pankkiiri Agostino Ghigi'llä oli varaa rakennuttaa tämä upea huvila, jossa usein kokoontui hänen suuri ystäväpiirinsä. Arkkitehti Baldassare Peruzzi, hänkin kotoisin Sienasta, suunntteli rakennuksen. 

Toisella puolella Teveren jokea sijaitsee Farnese suvun palatsi, joka oli valmistunut viisitoista vuotta aikaisemmin. Farneset olivat orvietolaista aatelissukua ja silloinen paavi oli Farnsen sukua, Paulus III, joka rakennutti Franesen palatsin. 

Sienalainen Agostino Chigi ei halunnut asua yhtään sen huonommin kuin Farnesetkaan. Pankkiiri Agosto Chigi'ä kutsuttiin nimellä Il Magnifico, joka oli lempinimi vain erittäin arvovaltaisille herroille, kuten Medicin suvun Lorenzo'lle Firenzessä. Paavi Paulus III Farnese kuoli vain neljä vuotta sen jälkeen kun Farnesen palatsi valmistui. Paaviksi nousi Julius II della Rovere.

Agosto Chigi oli paavi Julius II:n pankkiiri joten ei se ollut ihme että hän rikastui. Agostino Chigi oli henkilökohtainen ystävä paavi Julius II della Roveren kanssa. Molemmat olivat kiinnostuneita taiteesta ja he keräsivät valtavat määrät taidetta ympärilleen. Paavi Julius II oli Michelangelo Buonarrotin, Rafaelin ja Bramanten suojelija. Tämä oli korkearensanssin aikaa. Bramante sai tehtävkseen suunnitella hajoamaisillaan olevan Pyhän Pietarin kirkon uudestaan. 

Michelangelo maalasi upeita freskomaalauksia Sikstiiniläiseen kappellin Vatikaaniin ja Rafael maalasi Vatikaanin palatsiin kuuluisat Rafaelin huoneet, jotka nykyään kuuluvat Vatikaanin museoon. Julius II:n della Roveren kymmenen "paavin valtavuoden " aikana Roomasta tuli taiteen keskus.

Huvilassa kokoontui usein sen aikaisia kuuluisuuksia, taiteilijoita, aatelisia, kirjailijoita, runoilijoita ja  musikantteja keskustelemaan ja viettämään iltaa. Valtava banketti järjestettiin huvilassa kun Agostino ja Francesca Ordeasca vihittiin. Paikalla oli myös paavi Leo X joka siunasi avioparin.

Agosto Chigi kuoli vuonna 1520. Joten hän ehti nauttimaan huvilastaan vain kymmenen vuotta. Huvila oli päässyt melko huonoon kuntoon. Mutta kardinaali Alessandro Farnese osti huvilan vuonna 1580.

Alessandro oli pojan poika paavi Paulo III Farneselle. Alessandro oli suuri taidemesenaatti. Alessandro kokosi Villa Chigiin lisää taidetta ja antoin huvilalle nimeksi Villa Farnesina. Hän sunnnitelli rakentaa Teveren joen ylitse sillan Palazzo Franeseen mutta suunnitelma jäi kesken. Sillasta on toki  se osa jäljellä joka kulkee Via Giulian ylitse.


 Via Giulua, Farnesen siltakaari

Farnesen palatsi sijaitsee tuossa vasemmalla muurin takana.

Palazzo Farnseen muutti ranskalainen Bourbonin aatelissuku. Bourboniin sukuun kuuluva Espanjan kuningas Filip V meni naimisiin Farnsen tyttären Elisabeth Farnesen kanssa. Filip V oli ensin naimisissa Italian kuningassuvun Savoian tyttären kanssa, mutta tytär kuoli. Filip V sai myös Napolin ja Sisilian kuninagskunnat omaan haltuunsa, mutta vain vaimonsa johdolla. Elisabeth Franese oli pialle lellitty tytär ja vallanhaluinen nainen. Hän oli päättänyt että hänen pojista tulee Italian kuninkaita, sillä kuningas Filip V:n ensimmäisestä avioliitosta syntynyt poika perisi isänsä kuningas kruunun Espanjassa. Pojat kuitenkin saivat vain Parman, Napolin ja Sisilian herttuaan tittelit.


Villa Farnesinan huvilaa ympäröi kaunis puistoalue jossa kasvaa upeita puita. 


Decorations on Lincean Academy (Villa Farnesiana).jpg

Farnesina Loggia di Psiche. 11.jpg









Raffaello, banchetto nuziale 01.jpg












Sala delle prospettive 22.JPG

Sala delle prospettive, soffitto.JPG







Villa farnesina, saletta 03.JPG

 Tässä taisi tulla jo valokuvat useanpaan kertaan.


Lungotevere di Farnesiana, Roesler Franzin näkemys

Huvilassa on paljon korkearvoista taidetta. Rafael Sanzio, Sebastiano del Piombo, Giovanni Antonio Pazzi, Giulio Romano, Giovan Francesco penni ja Baldasarre Peruzzi  ovat maalanneet ihania taideteoksia huvilaan.



Villa Farnesinan lisäksi Palazzo Corsini kuuluu myös Accademia Nazionale dei Linceille. Kaksi Rooman suurta nähtävyyttä samalla kertaa.

Accademia dei Lincei tai Accademia Nazionale dei Lincei on tiedeakatemia jonka perusti tiedemies Frederico Ceci vuonna 1603. Tämä on Italian vanhin tiedeakatemia ja luultavasti eniten arvostettu tiedeakatamia koko maapallolla. Akademia sijaitsee Palazzo Corsinissa, aivan tässä lähellä.

Täällä olen aikaisemmin kirjoittanut Palazzo Corsinista.











Museoita ja gallerioita



 Markus Aureliuksen pronssipatsas museossa
Avoinna kello 9.30-19.30

Sisäänpääsymaksut vaihtelevat aika ajoittain, mutta normaalihinta on 15 €. Jokaisen kuukauden enimmäisenä sunnuntaina ilmaine sisäänpääsy. Mutta kunta on määrännyt että ilmaiseksi sisäänpääsevien on myös maksettava 2€, kaikesta huolimatta. Rooma passilla saa siäänpääysmaksuja alennetulla hinnalla ja ensimmäisen (ja toisenkin) museon sisäänpääsymaksun ilmaiseksi. Lisäksi passilla voi liikkua vapaasti paikallisilla kulkuneuvoilla passin voimassa oloajan (48 tai 72 tuntia). Hintaan sisältyy myös kaupungin kartta ja audio/video-opas.

HUOM! Ajan kanssa saattaa sisäänpääsymaksut ja aukikoloajat muuttua.

Capitoliset museot, Piazza Campodogliolla, ovat sekä argeologisia kuin myös taidemuseoita, ja ne ovat ehdottomasti Rooman suosituimmat museot. Museo koostuu kolemesta eri rakennuksesta. Virtuaalinen kierros museossa.

Roomassa on monen monia satoja museoita ja tässä esittelen niistä vain pikkuriikkisen osan. Ehkä toisten lisää. Tässä virtuaalinen kiertokäynti Museo Capitolinissa !



Museo Nazionale di Castel San Angelo, Lungotevere Castello 50
Avoinna tii-sun kello 9.00-19.30, sisäänpääsymaksu 8.50 €.

Museossa on seitsemäm kerrosta. Ylimmässä kerroksessa on kattoterassi. Viides kerros on kaunis jossa on monta loggiaa sekä Sala Paolina. Hienot näköalat kaupungille. Penkkejä joissa voi lepuuttaa jalkojaan. Neljännessä kerroksessa on paavien asuin ja työhuoneita. Toisessa kerroksessa pääsee paremmin näkemään kuinka linnoitus on rakennettu. Ensimmäisessä kerroksessa on erilaisia käytäviä ja paavin kappeli. Linnoitus on aikaa vievä mutta tutustumisen arvoinen.


Museo dell'Ara Pacis, Lungotevere in Augusta/Via Tomacelli
Avoinna ti-su kello 9-00-19.00


Sisäänpääsylipun hinta 20. toukokuuta - 3.heinäkuuta 9 euroa, muina aikoina 7.50 euroa.



Ara Pacis museon ulkoseinässä, rantakadun Lungotevere Augustan puolella, on kaiverrettu keisari Augustuksen oma teksti.


Museo di Roma, Palazzo di Brachi, Piazza San Pantaleo 10
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 10.00-20.00.
 Sisäänpääsymaksu 9 euroa.

 Google Arts&Culture Project!

Paavi Pius VI rakennutti tämän palatsin veljensä pojalle Luigi Braschi Onestille 1700-luvulla. Palatsi seisoo alueella jota hallitsi Francesco Orsini ja alueella asui useita kardinaaleja. Francisco Orsini sai luonnollisestikin lopulta palatsin haltuunsa ja koristeli sen upeilla taideteoksilla. Orsini puolestaan möi palatsin prinssi Caracciolo di Santobono'lle jolloin palatsi sai nimekseen Palazzo Santobono. Hän taas puolestaan möi palatsin takaisin Braschi Onestin suvulle. Vuoden päästä jo hajoitetiin palatsirakennus ja Cosimo Morelli piirsi uuden palatsin. 

Ranska miehitti Italian vuonna 1798 ja paavi läksi maanpakoon. Rakennus kuitenkin valmsitui lopulta vuonna 1816. Luigi Branchi Onesti tarvitsi rahaa joten hän möi palatsin Italian valtiolle. Italian sisäministeriö muutti rakennsukseen ja myöhemmin palatsi oli facistien pääkallonpaikka.toisen maailamn sodan jälkeen sai noin 300 perhettä muuttaa palatsiin asumaan. Monta tulipaloa syttyi ja useita taideteoksia varastettiin. vuonna 1952 päätettiin palatsista tehdä museo. Museoon on kaksi sisäänpääsyä, Piazza Navona 2 ja Via San Pantaleo 10. 


Museo di Roma, Piazza Navona, Piazza San Pantaleo 10
 Avoinna ti-su kello 9.00-19.00
Palatsin pohjakerroskessa on aivan ihana kahvila/Bistro, jonne pääsee molemmista sisäänkäynniestä. Ehdoton suosikki. Täällä olen kertonut museosta ja kahvilasta aikaisemmin.


Museo Napoleonico, Piazza di Ponte Umberto 1

Avoinna ti-su kello 9.00-19.00

 Google Arts&Culture Project!


Museo di Roma in Trastevere, Piazza San'Egidio

Avoinna tis-sun kello 10-20.

Google Arts&Cukture Project!



Corsini Gallery, Palazzo Corsini, Via della Lungara 10
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30.

 Palazzo Brancaccio,
Via Merulana 248

Sisäänpääsymaksu 6 € (3 €), 
Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9-14 
 Metro Vittorio Emanuelle


Museo Ebraico di Roma, juutalainen museo, Lungotevere de'Cenci

Aukioloajat vaihtelevat, torstaista-sunnuntaihin noin kello 10-18,
 perjantaisin kello 9-13
Sisäänpääsymaksu 7,50 € johon sisältyy käynti synagogassa 
Bussi 23, 27 tai 280 Lungotevere de' Cencille tai kävellen Largo Argentinalta


Museo della Civilta' Romana, Piazza G Agnelli 10 EUR

Avoinna to-su kello 9-14
 Sisäänpääsymaksu 6.50 
Museon yhteydessä on planetarium jolloin yhteinen sisäänpääsylippu molempiin on 8.50 €.
 Metro EUR Fermin asemalle tai bussi 714 Piazza G Marconille.


Galleria Spada, Via Giulia, sisäänkäynti Via Capodiferro 1
Avoinna ti-su kello 8:30-19:30
Sisäänpäsymaksu 5 €
Bussit 40, 64, 492, Largo Argentinalle tai bussi 23, 271 tai 280 Ponte Sistolle
Galleria Spada sisältää paljon kaunista taidetta, kauniissa ympäristössä ja sen kuuluisin teos on Borrominin illuusiomaalaus palatsin käytävällä.


Galleria Colonna, Via della Pilotta 17
Avoinna vain lauantaisin kello 9.00-13.15, elokuussa suljettu,  sisäänpäsymaksu 12 € 


Villa Giulia, Etruskimuseo, Piazzale di Villa Giulia 9
Esineitä jopa 2800 vuoden takaa, hyvä kirjamyymälä, sisäänpääsymaksu 4 €
Avoinna tis-sun 8.30-16-30
 raitiovaunu 30 tai bussi 225 Flaminion metroasemalta


Crypta Balbi, Via delle Botteghe Oscure 31

Osa Museo Nazionale Romanoa, Rooman kansallismuseota
Avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 9.00-19.45
 Sisäänpääsymaksu 7 €


Palazzo Venezia, Via del Plebiscito 118, Piazza Venezia
Museo Nazionale del Palazzo di Venezia

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30
 Sisäänpääsymaksu 4 €

Piazza Venezialta kulkee monen monta bussia joka suuntaan Roomassa kuten esim.H, 30, 40, 60, 62, 63, 64, 70, 81, 85, 87, 95, 119, 160, 170, 175, 186, 271, 492, 571, 628, 630, 716, 810, 850.

Palazzo Venezia on ehkä se palatsi joka sopii parhaiten kiireiselle turistille. Erinomainen valinta jos palatsi on ainoa palatsi jonka ehtii nähdä. Palatsi on Rooman kauneimpia ja sisältää paljon nähtävää, upeita huoneita, kauniita huonekaluja, taidetta ja paljon paljon muuta. Sijainti on erinoaminen ja sisäänpääsy halpa, vain 4 euroa.


Palazzo Barberini, Galleria Nazionale d'Arte Antica, Via Quattro Fontane 13
Avoinna klo 9-14, sununntaisin klo 9-13, maanantaisin suljettu.
Sisäänpääsymaksu 7 €



Musei di Villa Torlonia, Via Nomentana 70

Avoinna kello 9.00-19.00 tiistaista sunnuntaihin
Pääsylipun hinta on 10 €, mutta sillä pääsee kolmeen eri rakennukseen alueella, Casine delle Civette, Casino Nobile ja Casino dei Principi con Mostra. Puistoalueella oleskelu ja kävely on ilmaista.

On sen verran suuri alue ja monta rakennusta että se vaatii ihan omat sivut kokonaan. Villa Torlonian yhteydessä on myös ihana puistoalue joka on avoin kaikille. Villa Torlonia on erittäin suosittu roomalaisten parissa mutta onhan sillä mielenkiintoinen historiansakin. 

Halvemmat sisäänpääsy maksutkin löytyy jos haluaa nähdä vain kaksi rakennusta. Terminiltä bussilla 36 kuusi pysäkkiä ja siitä pieni kävelymatka pääsisäänkäyntiin Via Nomentanalla (kartalla Via Nomentana vasemmassa reunassa). Villa Torlonia on ehdoton elämys puistoineen ja rakennuksineen.
Google Arts&Culture Project!


Museo Barracco, Corso Vittorie Emanuele 166

Mahtava kokoelma korkea-arvoisia patsaita
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-19.00. Pääsymaksu 5,5 €
Google Arts&Culture project!


Central Montemartini, Via Ostiense 106

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-19.00
 Sisäänpääsymaksu 4,5 €
Busi 23, 271, 769 tai 770. Metro linja-B Garbatellan asemalle.

Tämä museo on jatkoa Museo Capitolinille jonne ei enää mahdu esineitä. Täällä on aitoja kreikkalaisia antiikin aikaisia patsaita esimerkiksi.


MAXXI, Via Guido Reni 4 A

Avoinna tiistaina, keskiviikkona, perjantaina ja sunnuntaina kello 11.00-19.00. Nyt heinäkuussa tulee museo olemaan auki kello 22.30 saakka. 
Torstaina ja lauantaina kello 11.00-21.00. 
Sisäänpääsymaksu 11 €.
Museo Nazionale delle Arti del XXI secolo, modernin taiteen museo 21-vuosisadalta. MAXXI on erittäin mielenkiintoinen rakennus jossa viihtyy. Museossa on erinomainen ja suosittu kahvila/ravintola. Kirjamyymälässä on hyvä valikoima taidetta ja akrkitehtuuria käsitteleviä kirjoja.



Palazzo Altemps, Via Sant'Apollinare 46
Arkeloginen museo, osa Museo Nazionale Romanoa
Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-19.45
 Sisäänpääsymaksu 7 €

Museo on avannut joitakin uusia huoneita viimeaikoina. Boncompagni Ludovisi kokoelma on erittäin korkea-arvoinen ja todella näkemisen arvoinen. Kardinaali Ludovico Ludovici kokosi noin 450 hienoa patsasta ja esinettä omaan huvilaansa ja puutarhaansa joista osa on täällä Palazzo Altempsissä nähtävänä.

Fil: PalazzoMassimoALaTerme.JPG

Palazzo Massimo alle Terme, Largo di Villa Peretti

Osa Museo Nazionale Romanoa, Avoinna kello 9.00-19.00
 Sisääpääsymaksu 7 euroa jolla pääsee kaikkiin muihinkin kansallismuseon rakennuksiin.



Palazzo Doria Pamphili, Via del Corso 305

Piazza Venezialta on 100 metriä kävelymatkaa
Avoinna kaikkina viikon päivinä kello 10.00-17.00

Palatsista löytyy kahvila ja kirjakauppa. Todella upea palatsi.



Galleria Borghese, Piazzale del Museo Borghese 5

Avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8.30-19.30
 Pääsymaksu 8.50 €

Bussit:5, 19, 52, 53, 63, 86, 88, 92, 95, 116, 204, 217, 231, 360,490, 491, 495, 630, 910, 926


Vatikaanin museo, Viale Vaticano

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 9.00-18.00
 Lipunmyynti päättyy kello 14.00.

 Tässä kalenteri Vatikaanin museon aukioloajoista. Punaisella merkityt päivät on museo suljettu.
 Museo on avoinna myös 2. syyskuuta - 28. lokakuuta joka perjantai kello 7.00- 23.00.

Museon eteen pääsee vain bussilla 49 ja se kulkee kaupungista ulospäin Monte Marioon. Bussi 492 on ehkä monelle paras valinta vaikka se kiemurtelee pitkin kaupunki. Sillä pääsee melko lähelle museon sisäänkäyntiä. Bussi 62 tulee Castel san Angelon luo kiemurrellen kaupungin lävitse. Bussi 64 kulkee Termniniltä Vatikaanin eteläpuolitse. Vatikaanin psyäkiltä on kuitenkin museoon matkaa reulut kikometri. Mutta jos joutuu jonottamaan ja jono museoon on pitkä niin jonon loppupää on aina eteläänpäin, kohti Pyhän Pietarin kirkkoa.



Palazzo dei Conservatori, Piazza Campodoglio
Avoinna ti-su kello 9.00-20.00

Google Arts&Culture Project!