torstai 8. joulukuuta 2022

Basilica Santa Sofia a Via Boccea



Santa Sofian basilika, Via Boccea 478, Boccean alueella

Basilika sijaitsee Rooman kehätien GRA:n sisäpuolella, Rooman kunnan luoteisessa kolkkauksessa. Santa Sofian basilika on ukrainalaisten kotikirkko Roomassa. Kirkon yheteydessä sijaitsee myös seurakunatilat.

Avoinna:

tiistaista perjantaihin kello 7.00-20.00

lauantaisin ja sunnuntaisin kello 7.30-20.00

Tänne Santa Sofian basilikan luokse on noin 5 kilometriä Vatikaanista. Metrolla A Battistinin pysäkille ja siitä kadunkulman kautta De Lucan bussipysäkille bussi 190 F, mikä kulkee Piazza Venetzialta Roomasta Mombasiglion päätepysäkille. 
 
Tai bussilla 146 Battistinin metroasemalta, mikä on metrolinjan pääteasema  Boccea Torrevecchian pysäkille, vain 1,5 kilomterin mtakan.


Tänne tuskin kovin moni turisti matkustaa, mutta Sata Sofian basilika on nähtävyys. Boccea ei ole varsinainen taajama aluella, vaan vain katu, mikä kulkee alueen lävitse. 

Samalla tontilla basilikan kanssa sijaitsee San Giovanni Damascenon uskonnllinen instituutti, mistä kerron hieman lisää alenpana postauksessa. 


Kirkon tontilla sijaitsee myös Taras Svetjenkolle pystytetty monumentti, joka oli ukrainalainen runoilija ja taidemaalari ja ukrainalaisen  kansallisliikkeen vaikuttaja  1800-luvun lopulla.


Monumentista vielä hieman itään päin seisoo melko moderni alueen seurakuntakirkko nimeltä  Santa Maria della Presentazione. Kuten kuvasta näkyy niin nämä uudet modernit kirkot ovat kamalia hökötyksiä ulkoa päin ja erittäin yksinkertaisia ja pelkistettyjä sisältä päin. 


Tenuta di Boccea

Varsinainen 'Boccea' sijaitsee enempi länteen päin Via Boccean tien varressa ja nimi Boccea viittaa isoon maatilaan Tenuta di Bocceaan, mistä alue on saanut kutsumanimensä.  Bussi 025 pysähtyy Tenutan edustalla. 


San Mario e Martan privaatti kirkko

Maatilalla vieteyään häitä, syntymäpäiviä ja muita juhlallisuuksia, sillä täällä on oma kirkkokin nimeltä San Mario e Marta ja juhlahuoneisto. Kirkko on nykyään Vatikaanin omistuksessa. Kardinaali Paulo Firenzi perutsi maatilan 1700-luvulla. Arkkitehti Virginio Bracci suunnitteli rakennukset.

Santa Sofian basilika sijaitsee Primvallen, Montespaccaton ja Casalootin taajamien risteyksessä. 

Alue kuuluu Rooman kunnan Municipio XIV :n alueeseen, mikä on melko laaja alue. Se on vaihtelevaa, osittain kaupunkiympäristöä ja osittain maalaismaisemaa. Municipio/kunnan osa-alue saa alkunsa Vatikaanista ja leviää hieman GRA:n kehätien ulkopuolellekin. 

Santa Sofian basilikan lähin naapuri on iso yliopisto nimeltä Niccòlo Gusano. Nikolaus Cusanus oli umbrialainen filosofi, pappi, matemaatikko, kardinaali ja tähtitieteilijä, joka eli 1400-luvulla. Hän oli innokas katollisen kirkon reformoija.

Roomasta löytyy paljon yliopistoja ja korkeakouluja, mitkä ovat saanet nimensä jonkin tunnetun henkilön mukaan tai uskonnollisen sääntökunnan tai järjestön mukaan.  Kirkon ja yliopiston takana on luonnonaluetta enimmäkseen, mutta siinä on pieni alue, mikä osittain kuuluu yliopistolle ja kahdelle  uskonolliselle järestölle.  Bussi 146 pyöräyttää lenkin alueella. Alueelta löytyy esikoulu ja vanhustenkotikin.


Kirkko vihittiin käyttöön vuonna 1968. Nimi Santa Sofia tarkoittaa Pyhää viisautta, mikä on yksi seitsemästä Pyhän Hengen lahjoista, koska se ilmenee  järjenkäytön ja henkilökohtaisen tahdon toimesta. Viisautta pidetään suurinpana lahjana. Jesajan kirjasta Raamatusta voi lukea lisää aiheesta!

Pyhän viisauden kirkko/Pyhän Sofian katedraali sijaitsee ortodoksisen kirkon pääpakkakunnalla Kiovassa sekä Novgorodissa ja Hagia Sofia Istanbulissa.

Roomassa on kaksi muuta ukrainalaista kirkkoa, San Giosafat al Gianicolo ja  Santi Sergio e Bacco. 



En osaa sanoa mitään kirkon arkkitehtuurista koska omat tietoni ei siihen riitä alkuunkaan. En tiedä juuri mitään ortodoksiesta kirkosta. Joten puhukoot kuvat puolestaan.











Istituto di San Giovanni Damasceno

Roomaan on keskittynyt kaikki suurimmat maapallon uskontokunnat ja  korkeakouluineen ja instituutteineen. Tarkoitus on saada aikaan yhteistyötä kaikkien uskontokuntien välillä.

Katolisella kirkolla on yhdeksän erilaista itäistä riitiä, jotka ovat kaikki saman arvoisia kuin latinalainen riitti ja jotka ovat täydessä yhteydessä Paavi kanssa. Bysantin riitti on yksi näistä, ja katolisessa kirkossa se on edelleen jaettu neljääntoista niin kutsuttuun erityiskirkkoon. Suurimmalla osalla (ei kaikilla) otsikossa on sana "kreikkalainen", vaikka tällä ei ole mitään tekemistä nykyaikaisen Kreikan kansalaisuuden kanssa. Ukrainan kieliryhmä on yksi näistä neljästätoista.

Istituto di San Giovanni Damasceno (Collegio Damasceno) on orintaalisen kirkkokunnan korkeakoulu Roomassa, jota suojelee St. John Damascene/Pyhä Johannes Damaskolainen, siviilinimeltään Yuhanna ibn Mansur ibn Sarjun. Hän eli 600-700-lukujen molemmin puolin, hän oli munkki ja pappi ja hänet luetaan kirkkoisien joukkoon. 

Hän syntyi kuten nimikin kertoo Damaskoksessa mutta kuoli Mara Saban luostarissa lähellä Jerusalemia. Hän oli syyrilaista sukua, joka sai helleenisen kasvatuksen. Pyhä Johanens oli roomalaiskatollien mutta hänen hymnejään käytetään orinetaalisissa ortodoksisissa kirkoissa.

Instituutti tarjoaa majoitusta Intian kahden itämaisen katolisen kirkon, Syro-Malabarin ja Syro-Malankaran papeille ja piispoille, jotka tulevat Roomaan korkeakouluopintoihinsa itämaisten kirkkojen kongregaation stipendillä. Opiston tarkoituksena on antaa jäsenilleen mahdollisuus elää yhteisönä lisensiaatin tai tohtoriopintojen aikana. Instituutuustista vastasi alkuu jesuiitit ja nykyään karmeliitlit. Instittuutin yhteydessä sijaitsee myös kirkko.