keskiviikko 27. marraskuuta 2013

Ludovica Albertoni



Den välsignade Ludovica Albertoni Distributing Alms.jpeg

Siunattu Ludovica Albertoni 1473-1533

Ludovica oli Stefano ja Lucrezia Tebaldin tytär. Tebaldit olivat saksalaista alkuperää.

Miehensä Giacomo della Ceteran kuoleman jälkeen Ludovica muutti fransiskaanijärjestön luostariin, ja ns kolmanteen säätyyn, Tertius Ordo, johon sai kuulua he jotka olivat olleet naimisissa.  Ludovica oli harras kristitty joka halusi pysyä koskemattomana jotta hän voisi palvella Jumalaa lopun ikänsä. Ludovica halusi myös auttaa köyhiä. Ludovican vanhemmat kuitenkin järjestivät aiviomiehen tyttärelleen. Ludovica synnytti kolme tytärtä avioliitossaan. 

File:Blessed Ludovica Albertoni by Gian Lorenzo Bernini (setting).jpg

Alkuperäinen kappeli

File:Blessed Ludovica Albertoni.jpg

Ludovican patsas sijaitsee Paluzzi-Albertonin suvun kappelissa, San Fransesco a Ripan kirkossa, Piazza San Fransesco a Ripa, Tastevere. 

Ludovica haudattiin tähän kappeliin 17. tammikuuta 1674.  Gian Lorenzo Bernini pyydettiin 1600-luvulla valmistamaan suvulle oman hautakappelin San Fransico a Ripan kirkkoon ja kappelin "päähenkilöksi" pääsi  beata, siunattu, Ludovica. Bernini kuvaa Ludovican ekstaasissa, hurmostilassa. Kerrotaan että Ludovica joutui ekstaasin ihan elävässä elämässäänkin. Hurmostilaa pidettiin  siihen aikaan Jumalaan liittyväksi ilmiöksi. 

Bernini laittoi ikkunan kappelin sivuseinään josta valo lankeaa kauniisti Lucovican päälle. Maalaus Ludovican takana on Giovanni Battista Gaullin maalaama, samoin nuo keruubit ovat häne valmistamiaan. Kerubit symbolisoivat enkeleitä joita pidetään Jumalan lähimpinä henkilöinä, jos heitä nyt edes henkilöiksi voisi sanoa.

Kappelin kuvaus ja filmaus on kiellettyä mutta aina silloin tällöin jotkut onnistuvat ottamaan valokuvia kappelista kun kirkon vahtimestari kääntää selkänsä. Kävin syyskuussa tässä kirkossa ja vahtimestari vahti silloin ettei vaan kukaan valokuvaa kappelia.

File:Église San Francesco a Ripa.JPG

San Franseco a Ripan kirkko, Trastevere ,
 Piazza di San Francesco d'Assisi  88

Kirkko on alunperin San Biagiolle pyhitetty luostarinkirkko. Pyhä Fransiscus Assisilainen asui luostarissa aikansa ja hänen munkkisellinsä on vieläkin jäljellä. Luostari toimi myös hospitsina. Luostarissa sai pyhiinvaeltajat yöpyä aivan ilmaiseksi. Tietääkseni siellä saa vieläkin kodittomat miespuoliset viettää yönsä aivan ilmaiseksi,  käydä suihkussa ja syödä aamiaisen. Kirkossa on myös kori jossa on tarjolla tuoretta leipää. San Fransicuksenkuolemna jälkeen  1200-luvulla luostarista tuli fransiskaanien omistama. 

File:San Francesco a Ripa.JPG

File:San Francesco a Ripa (Roma) interior.JPG

Uskokaa tai älkää niin väitetään että pääalttarilla tai sen alla on noin tuhat reliikkiä.

San Biagion, nykyinen San Fransico e Ripan kirkkosali on pieni. Ripa kirkon nimi viittaa siihen että kirkko sijaitsee lähellä entistä Ripan satamaa Teveren rannalla. Kardinaali Pallavicini rakennutti kirkon täysin uudestaan vuonna 1680. Kirkossa on kuitenkin kolme ns laivaa ja neljä kappelia molemmin sivuin. Kirkosta vastaa nykyään kardinaali ja entinen arkkipiispa on mexikolainen Noberto Rivera Carrera.

File:San Francesco a Ripa - Roma - south chapel.JPG

Cappella Rospigliosi Pallavicini

San Biagio oli armenialainen pyhimys joka kuoli marttyyrikuoleman vuonna 316. Hänestä tuli eläinlääkäreiden ja lääkäreiden suojeluspyhimys. San Biagion puoleen käännyttiin hädässä. Hän on erityisesti liitetty kurkkusairauksiin. Armenialaisilla on oma kirkkonsa Roomassa, San Biagio della Pagnotta/San Biagio degli Armeni, Via Giulian varrella Regolan kaupunginosassa. Italiassa on noin parikymmentä San Biagiolle pyhitettyä kirkkoa, ja useita Lazion maakunnssakin. 

File:Campitelli - Insula romana - affresco XII 1903.JPG

Roomassa vanhin San Biagion kirkko sijaitsi Piazza Venezialla. Rippeet siitä on vieläkin Vittorio Emanuele II:n monumentin kupeessa.

Bilder på Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande – Bilder på Sevärdhet

 Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande ,TripAdvisor

Bilder på Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande – Bilder på Sevärdhet

Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande, TripAdvisor

Bilder på Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande – Bilder på Sevärdhet

 Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grand,TripAdvisor

Tämä on Frasiscus Assisilaisen munkkiselli jonka voi saada nähdä kun pyytää kirkon vahtimestaria näyttämään sen. Tai jos kirkossa on munkki niin voi kysyä jos hän näyttää sellin.

Bilder på Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande – Bilder på Sevärdhet

 Church of St. Francis of Assisi at Ripa Grande, TripAdvisor