keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Valle della Caffarella

 

Valle della Gaffarella/Parco della Caffarella

Tuolla horisontissa häämöttää Pyhän Pietarin basilika jonne on linnuntietä noin neljä kilometriä tai risat.

Caffarellin laakso tai puisto sijaitsee Via Appia Antican ja Via Latinan välisellä alueella. Alueen omisti aikoinaan Caffarellin aatelissuku. Heillä oli maatila alueella. Via Appian varressa oli useilla muillakin Rooman aatelisilla maatilansa, mutta ei näin suurta kuin Cafarelleillä. Scipione Caffarelli-Borghese toimi kardinaalina 1600-luvun alulla. 

Maatilan isttemmin omsiti Palalvicinit ja Torlonita. Sen jälkeen tilukset omisti Gerino Gerini, kunnes se joutui Rooman kunnalle.Nyt alueesta pitää hiolta Comitato per Il parco della Caffarella niminen institutio.

Scipione oli alkuperäinen roomalanen. Kardinaalin virkansa ohella hän keräsi taidetta. Hänen kokoamansa taide on nykyään nähtävillä Villa Borghese'ssa, jossa on nykyään taidegalleria. Scipionen äiti oli upporikkaan Borghesen aatelissuvun neiti Camilla Borghese. Camilla oli Camillo Borghsesen sisko. Camillosta tuli sittemmin paavi Paulus V. Sciopo Caffarelli köäytti hyväkseen Broghesen sukua ja hän sai jopa paavilta luvan käyttää sukunimeä Caffarelli-Borghese.


  Valle della Gaffarella

Caffarella on yksi Euroopan suurimmsita kaupunkipuistoista. Se on 138 hektaaria suuri alue.

Caffarellan luonnonalue on osa Appia Anticaa, sijaitsee sen itäisellä reunalla Via Appia Antican ja Via Latinan välisellä alueella. Almonen niminen puro/joki kulkee sen halki. Caffarella on erittäin luonnonvarainen, jopa paikoittain hieman pelottavakin ja mystinen. Alueella on paljon lintuja ja monenlaisia ryömijöitä, sekä maatila jossa harjoitetaan erittäin vanhanaikaista karjataloutta. Lampaat ovat laitumella, hevosia niityllä. Alue on aivan uniikki alue lähellä suurkaupunkia. Alue on myös arkeologisesti mielenkiintoinen. Roomalaiset ulkoilevat ahkerasti alueella.


Valle della Caffarella/Parco della Caffarella


Kuten kartalta näkyy, virtaa joki alueen lävitse. Sen nimi on Almone, joka on melko kapea joki, mutta siinä virtaa vettä melko reippaasti ja joskus joki tulvii oikein kunnolla.  Joki saa alkunsa Colli Albanin vuorllta. 


Mitenkäs tässä näin kävi? Joki tulvi...

Bussi 628 (kirjoita bussinumero ensimmäiseen ruutuun, klikkaa enteriä, klikkaa bussinnumeroa ja kartalle aukeaa aikataulu ja sen alle linjakartta) pysäkille Caffarelletta. Siitä sitten Via della Caffarellaa pitkin.  Tänne voi kävellä myös Via Appia Anticalta, jonne pääsee busseilla 118 ja 218. Jää pois kyydistä Dominica Quo Vadis kirkon pysäkillä. Tämän pysäkin ja Caffarellettan pyskkin väliä on noin kaksi kilometriä ja tie kulkee Cafarrellan puistoalueen lävitse.

Colli Albanin metroasemakaan ei ole kovin kaukana Caffarellan puistoa. Porta San Sebastianolta Via Appia Antican alkupäästä voi vuokrata polkupyöriä.
Via Appia Antican ja Caffarellan voi yhdistää samalla käynnillä nousemalla bussiin 218 San Giovanni in Lateranon kirkon luona tai bussiin 118 Pyramidin metroasemalta. Porta San Sebastionilla voi hankkia alueen kartan, vuokrata vaikka polkupyörän ja Quo Vadis kirkon kohdalla kääntyä vasemmalle tielle joka johtaa Caffarellan alueelle.Nympfeum di Egeria, Egeria nimisen Nymphin asuinpaikka legendan mukaan


Sant'Urbanon kirkko, Via Appia Pignatelli 65

Tänne tekee Rooman kunta oapstettuja käyntejä noin kerran kuukaudessa. Aikataulu täällä. Vierailu on ilmainen, mutta opatettukäyti tehdään vain kun on saatu kasaan 40 henkeä.


Sant'Urbano on rakennettu vanhan temppelin paikalle yhdeksännellä vuosisadalla. Paavi Urban VIII Barberini korjautti kirkon perusteellisesti. Kirkko on joutunut kovalle koetukselle syrjäisen sijaintinsakin takia. Sitä paitsi se on ainoa kirkko alueella. Nykyään kirkon omistaa Rooman kunta.


Sant'Urbano on rakennettu kuudennella vuosisadalla jaa entisen toiselta vuosisadalta peräisin olevan kirkkoraunion päälle.


Sant'Urbanon freskomaalauksia


Tuhat vuotta vanha freskomaalaus
Tomb of Annia regilla2.JPG

 Annia Regillan hautamuistomerkki
Casale della Vaccareccia, ikivanha ja alkeellinen maalaistalo jossa asutaan ja eletään vieläkin. Liekkö kollektiivi...Constantine Columbarium - Caffarella.JPG

 Ikivanha Konstantinon kolombaario