keskiviikko 1. syyskuuta 2010

Valle della Caffarella




Bussi 118 ja 87  tai Metro A Colli Albani Appia Antica Parkin pysäkille. Pääsisäänkäynnit  Via della Caffarella, Via Latina ja Largo Tacchi Venturi.


Via della Caffarellalta käännyttäessä Via Appia Antican tien risteyksessä, Caffarellan pusitoalueelle käännytään vasemmalle kuvassa näkyvän rakennusken kupeesta. Rakennus kuului 1500-luvulla Reginald Pole nimiselle Canterburyn arkkippispalle. Bussi 118 pysähtyy hieman ennen ja myös hieman jälkeen tämän rakennuksen jälken.


Valle della Gaffarella/Parco della Caffarella

Tuolla horisontissa häämöttää Pyhän Pietarin basilika, minne on linnuntietä noin neljä kilometriä tai risat.

Tämä on todella ainutlaatuinen paikka, jossa on outo ja joskus pelottava tunnelma, Caffarella Valley on 'ajaton' maa-alue, joka rajaa Etelä-Rooman taajama-alueita ja tunkeutuu suoraan moderniin kaupunkiin Via Appia Antican ja Via Latinan välissä. Se seuraa pienen Almone-joen kulkua vihreän ja mäkisen maiseman läpi.

Tämä on suojeltu julkinen puisto, misssä asuu monia lintu- ja eläinlajeja, jotka ovat kadonneet suurelta osalta jäljellä olevaa Rooman maaseutua. Maastossa, jonka osia käytetään edelleen maataloustarkoituksiin, vallitsee villi tunne ja voi kohdata lammasparvia, joita vartioivat pörröiset valkoiset koirat.

Kahden antiikin Rooman tien välinen alue on täynnä arkeologisia kohteita. Myyttejä ja legendoja täällä on runsaasti; pyhän metsän jäänteet, luola, jossa nymfi Egeria asui, kunnioittivat lähteitä. Nymfin koti, vaikuttava nymfeum (Ninfeo di Egeria), on yksi parhaiten säilyneistä ja näkyvimmistä raunioista, polku kulkee aivan sen edestä. Tällä alueella kaupungin muurien ulkopuolella oli monia arvostettuja roomalaisia ​​hautoja ja huviloita, ja osa niistä on myös hyvin säilynyt.

Caffarellin laakso tai puisto sijaitsee Via Appia Antican ja Via Latinan välisellä alueella. Alueen omisti aikoinaan Caffarellin aatelissuku. Heillä oli maatila alueella. Via Appian varressa oli useilla muillakin Rooman aatelisilla maatilansa, mutta ei näin suurta kuin Cafarelleillä. Scipione Caffarelli-Borghese toimi kardinaalina 1600-luvun alulla. 

Maatilan sittemmin omisti Pallavicinit ja Torloniat. Sen jälkeen tilukset omisti Gerino Gerini, kunnes alue joutui Rooman kunnalle. Nyt alueesta pitää huolta Comitato per Il parco della Caffarella niminen institutio.

Scipione Borghese (1577-1633) oli alkuperäinen roomalanen. Kardinaalin virkansa ohella hän keräsi taidetta. Hänen kokoamansa taide on nykyään nähtävillä Villa Borghese'ssa, jossa on nykyään taidegalleria. Olen tehnyt Galleriasta postauksen täällä.

Scipionen äiti oli upporikkaan Borghesen aatelissuvun neiti Camilla Borghese. Camilla oli Camillo Borghsesen sisko. Camillosta tuli sittemmin paavi Paulus V. Sciopo Caffarelli käytti hyväkseen Broghesen sukua ja hän sai jopa paavilta luvan käyttää sukunimeä Caffarelli-Borghese.


  Valle della Gaffarella

Caffarella on yksi Euroopan suurimmista kaupunkipuistoista. Se on 138 hektaaria suuri alue.

Caffarellan luonnonalue on osa Appia Anticaa, sijaitsee sen itäisellä reunalla Via Appia Antican ja Via Latinan välisellä alueella. Almonen niminen puro/joki kulkee sen halki. Caffarella on erittäin luonnonvarainen, jopa paikoittain hieman pelottavakin ja mystinen. Alueella on paljon lintuja ja monenlaisia ryömijöitä, sekä maatila jossa harjoitetaan erittäin vanhanaikaista karjataloutta. Lampaat ovat laitumella, hevosia niityllä. Alue on aivan uniikki alue lähellä suurkaupunkia. Alue on myös arkeologisesti mielenkiintoinen. Roomalaiset ulkoilevat ahkerasti alueella.


Valle della Caffarella/Parco della Caffarella


Kuten kartalta näkyy, virtaa joki alueen lävitse. Sen nimi on Almone, joka on melko kapea joki, mutta siinä virtaa vettä melko reippaasti ja joskus joki tulvii oikein kunnolla.  Joki saa alkunsa Colli Albanin vuorllta. 


Mitenkäs tässä näin kävi? Joki tulvi...

Tänne voi kävellä Via Appia Anticalta, jonne pääsee busseilla 118 ja 218. Jää pois kyydistä Dominica Quo Vadis kirkon pysäkillä. Tämän pysäkin ja Caffarellan kartanon väliä on noin kaksi kilometriä ja tie kulkee Cafarrellan puistoalueen lävitse.

Colli Albanin metroasemakaan ei ole kovin kaukana Caffarellan puistoa. Porta San Sebastianolta Via Appia Antican alkupäästä voi vuokrata polkupyöriä.




Via Appia Antican ja Caffarellan voi yhdistää samalla käynnillä nousemalla bussiin 218 San Giovanni in Lateranon kirkon luona tai bussiin 118 Pyramidin metroasemalta. Huom! Tämä bussi 118 vie Villa dei Quintiliin saakka, mitä voin suositella! Ehdoton vierailukohde hyvällä säällä!

Porta San Sebastionilla voi hankkia alueen kartan, vuokrata vaikka polkupyörän ja Quo Vadis kirkon kohdalla kääntyä vasemmalle tielle joka johtaa Caffarellan alueelle.



Nymfeum di Egeria, Egeria nimisen Nymphin asuinpaikka legendan mukaan. Nymfit olivat antiikin Kreikassa ja Roomassa eräänlainen luola tai lähdepyhäkkö, joka oli omistettu nymfeille. Rooman valtakunnassa nymfit kehittyivät vaikuttaviksi tiloiksi, joissa oli muun muassa suihkulähteitä ja uima-altaita. Muinaisina kristillisinä aikoina tällaista nymfiä voitiin käyttää kastealtaana, kastekappelina. Muuten muinaisessa kristillisessä taiteessa pesuun tarkoitettua kaivoa kutsutaan myös nymfiksi.


Sant'Urbanon kirkko, Via Appia Pignatelli 65

Tänne tekee Rooman kunta opastettuja käyntejä noin kerran kuukaudessa. Aikataulu täällä. Vierailu on ilmainen, mutta opastettu käyti tehdään vain kun on saatu kasaan 40 henkeä.


Sant'Urbano on rakennettu vanhan temppelin paikalle yhdeksännellä vuosisadalla. Paavi Urban VIII Barberini korjautti kirkon 1600-luvulla perusteellisesti. Kirkko on joutunut kovalle koetukselle syrjäisen sijaintinsakin takia. Sitä paitsi se on ainoa kirkko alueella. Nykyään kirkon omistaa Rooman kunta.


Sant'Urbanon freskomaalauksia


Tuhat vuotta vanha freskomaalaus






 Annia Regillan hautamuistomerkki

Appia Annia Regilla Atilia Caucidia Tertulla (125-160), oli varakas, aristokraattinen ja vaikutusvaltainen roomalainen nainen, joka oli useiden Rooman keisarien ja keisarinnan kaukainen sukulainen. Hän oli kuuluisan kreikkalaisen Herodes Atticuksen vaimo.









Casale della Vaccareccia, ikivanha ja alkeellinen maalaistalo, missä asutaan ja eletään vieläkin. Liekkö kollektiivi...Tänne saa mennä ihan lupaa kysymättä tervehtimään eläimiä.








Sacred Wood sijaitsee kukkulalla, josta on näkymät laaksoon ja josta on hyvät näkymät Roomaa ja Castelli Romania ympäröiville vuorille. Perinteen mukaan tämä on paikka, jossa Herodes Atticus käski istuttaa pyhän metsän.


 Talvista sumua


 Kesäistä vihreyttä




Alueella on paljon kävelyteitä ja polkuja. Tänne voi aiavn hyvin tulla polkupyörän kanssa, sillä muuten tulee käveltyä itsensä väsyksiin. Täällä ei oel kahviloita eikä ravintoloja muuta kuin yksi, nimittäin Casa del Parco Vigna Cardinali in Caffarelli. Tämä toimii myös alueen  imfopisteenä. Se sijaitsee alueen itäisellä reunalla, Via Latinan kadun puolella. Täältä voi vuokrata polkupyöriä. Tänne löytää Via della Caffrellan tien itäsiestä päädystä ja parista kohtaa Via Latinaa kadulta. Lähin busipysäkki on Via Gaetano de  Sanctisin kadulla missä bussi 87 psyähtyy.


Constantine Columbarium - Caffarella.JPG

Ikivanha Konstantinon kolumbaario, rakennus, jossa säilytetään vainajan tuhkaa, on peräisin 200-luvulta jKr. Keskiajalla se rakennettiin uudestaan myllyksi.