maanantai 11. maaliskuuta 2013

Horti Mecenati, antiikin aikainen puutarha

File:Pianta regio III da Lanciani 2.jpg


Via delle Terme di Trajano ja tuosta portista pääsee Via degli Orti di Mecenate'en.

Tuo iso pyöreä rakennus on kaiketi antiikin aikainen vesisäiliö. Horti Maesenatis tai Horti Mecenati, Mecenatin puutarha, sijaitsi suurinpiirtein tuossa missä lukee The Seite Sale. 

File:Monti - le sette sale 1110654.JPG

Le sette sale, Trajanuksen kylpylän vesisäiliöt.

Kylpylä valmistui vuonna 109 jaa, noin sata vuotta sen jälkeen kun Gaio Cilnio Mecenate kuoli. Trajanuksen kylpylä oli ensimmäinen suuri kylpylä antiikin ajalla. Keisari Neron Domus Aurea sijaitsi myös Colle dei Oppiolla ja se valmistui vuonna 64 jaa.

File:Terme di Traiano.jpg

Trajanusken kylpylän raunioita Colle dei Oppiolla

Puutarha oli levinnyt nykyiseen Via Merulanaan saakka. Siinä on Parco del Colle Oppion sivua kulkeva katu nimeltä Via delle Terme di Trajano ja siitä lähtee puistoon keskustaan päin lyhyt kadun pätkä, joka on nimeltään Via degli Orti di Mecenate. 

Vanhin huvilapuutarhoista oli Horti di Mecenate. Esquilinon kaupingosaa ei silloin vielä ollut, sillä se oli melko ausmatonta aluetta, hautausmaata, viheraluetta ja sopivaa aluetta rakentaa huvila ja puutarha sen ympärille. 

Fil: mecenat Coole park.jpg

Gaio Cilnio Mecenate

Villa dei Mecenae ja sen puurtarha kuului keisari Augustuksen neuvonantajalle Gaio Cilnio Mecenate, joka syntyi Arezzossa vuonna 68 eaa ja kuoli Roomassa vuonna 8 eaa. Hän oli etruskilaista sukua. Hän oli eräänälainen kuttuuriministeri joka suosi taidetta ja runoutta ennen kaikkea. 

Marcus Cornelia Frontone,  eli noin 100-170 jaa. Hän syntyi nykyisen Libyan alueella ja hän kuului berberikansaan, mutta hän oli Rooman kansalainen. Hän oli erinomainen puhuja ja opettaja retoriikassa. Hänestä tuli konsuli ja hänellä oli varaa ostaa Villa ja Horti Mecenati.


Auditorium di Mecenate, Largo Giacomo Leopardi

Fil: Esquilino - Auditorium Mecenate 01407.JPG

Auditorium di  Mecenate on ainoa rakennus joka on jäljellä Horti dei Mecenatin alueella. Auditorium on enemmänkin ns nypheum, kuin auditorio. Se on rakennettu toisella vuodsidalla eaa. Rooman kunta omistaa rakennuksen ja auditoriota näytetään sopimuksen mukaan.

File:Esquilino - mura serviane all'auditorium 1120875.JPG

Rippeitä Serviuksen  kaupunginmuurista Auditoriumin kupeessa

Fil: mecenat auditorium.jpg

Auritorium di MecenateFile:Disegno degli affreschi dell'auditorium mecenatis, 1874 circa.jpg

Auditoriumin seinillä olevissa nischeissä on ollut tämän näköisiä maalauksia.

Fil: Bull Apis Altemps Inv182.584 n2.jpg

Musei Capitolini,  Museo Kapitoliumissa,  on oma osasto puutarhalle, Sale degli Horti di Mecenati. Esineet ja patsaat sekä mosaiikit ovat argelogit kaivelleet esille vuonna 1874. Melkein kaikki freskomaalaukset ovat hajonneet jo kauan sitten.

File:Hygeia Musei Capitolini MC1099.jpg

Igea, Musei Capitolini, noin vuodelta 290 eaa.

Fil: Satyr Marsyas-Musei Capitolini.jpg

Marcini, Musei Capitolini, toiselta vuodisadalta eaa.

File:Satyr Marsyas-Musei Capitolini-2.jpg

Marcini

File:Head Amazon Musei Capitolini MC1091.jpg

Amazonas, Musei Capitolini, tosielta vuosisadalta eaa

File:Eros Thanatos Musei Capitolini MC1092.jpg

Eros, Musei Capitolini, neljänneltä vuosisadalta eaa

Fil: Mosaic Orestes Iphigenia Musei Capitolini MC4948.jpg

Orestes ja Iphigeneia, Musei Capitolini

Fil: Montemartini - Polimnia 1030478.JPG

Musa Poyhymnia, Centrale Montemartini, Via Ostiense 106
 Avoinna tiistaista-sunnuntaihin kello 9.00-19.00. 

Musa Polyhymnia oli kreikkalainen muusan perikuva, runoilija, vakavamielinen mietiskelijä ja haaveilija.

Sisäänpääsymaksu 6,50 €. Yhdistelmälippu Musei Capitolini + Musei Nuovo + Centrale Montemartini 11,5 €, lippu on voimassa viikon.Campo Santo Teutonico
Cimitero Teutonico/Campo Santo Teutonico,
 Piazza Protomartiri Romana, Vatikaanin vieressä

Saksalainen ritarikunta (lat. Ordo domus Sanctæ Mariæ Theutonicorum Hierosolimitanorum tai Ordo Teutonicus,on alkuaan keskiaikainen kristitty ritarikunta, joka perustettiin vuonna 1190 puolustamaan ristiretkeläisiä. Ritarikunta hallitsi Itä-Preussia ja suurta osaa Baltiasta käytännössä itsenäisenä, Pyhän saksalais-roomalaisen keisarikunnan alaisena ritarikuntavaltiona 1500-luvulle saakka. 

1400-luvulla ritarikunta kuitenkin kärsi tappioita Puolaa vastaan, ja uskonpuhdistuksen myötä ritarikuntavaltio hajosi. Laajan omaisuutensa turvin ritarikunta kuitenkin jatkoi toimintaansa roomalaiskatolisena uskonnollisena järjestönä lähinnä Keski-Euroopan. Ritarikunta toimii edelleen katoliseen uskontoon pohjautuvana järjestönä, joka tarjoaa sielunhoitoa, harjoittaa hyväntekeväisyyttä ja rahoittaa Israeliin liittyvää matkailu- ja kulttuuritoimintaa. Vuodesta 2000 alkaen Bruno Platter on toiminut sääntökunnan suurmestarina. 

Saksalainen ritarikunta perustettiin vuonna 1190. Lyypekin ja Bremenin porvarien aloitteesta auttamaan vaikeuksiin joutuneita ristiretkeläisiä Palestiinassa. Aluksi järjestö oli Akkon lähellä sijainnut kenttäsairaala, mutta se muuttui pian aseistetuksi järjestöksi. Sen jäsenet oli jaettu ritareihin, pappismunkkeihin ja palveleviin veljiin. Reformaation myötä ilman omaa valtiota jäänyt Saksan ritarikunta menetti pitkälti entisen merkityksensä. Ritarikunnan rippeiden toiminta keskittyi pitkälti Saksaan, jossa niillä oli hajallaan sijaitsevia maaomistuksia.

Vuonna 1929 ritarikunta muuttui puhtaasti hengelliseksi sääntökunnaksi. Vuonna 1938 se lakkautettiin jälleen, mutta se aloitti toimintansa uudestaan vuonna 1945. Sen päämaja sijaitsee Wienissä. Nykyään sääntökunnalla on viidessä provinssissa (Italiassa, Itävallassa, Saksassa, Tšekissä ja Sloveniassa) yhteensä noin tuhat jäsentä, joista pappeja on noin sata, sisaria 200 ja 700 niin sanottua familiaaria. Sääntökunnan papit keskittyvät ennen muuta sielunhoitoon, sisaret toimivat sairaaloissa ja vanhustenhoidon parissa. 


Tämä on saksalaisten hautausmaa, joka perustettiin vuonna 799.

Vaikka Campo Santon hautausmaalle pääsi kuka vaan aikaisemmin niin nykyään sveitsinkardistit pitävät vahtia portilla ja kysyvät jopa henkilöllisyyskorttia. Portilla on hyvä osata saksaa. Paras aika päästä hautausmaalle on aamulla aikaisin messun aikaan, arksin kello 7.00 ja sunnunatsin ja pyhäpäivinä kello 9.00. 

Ei kannata pahastua jos vahdit eivät ole sillä päällä, mutta yrittäähän aina voi. Itse pääsin aikoinaan käymään hautusmaalla Collegion kirjaston kautta. Nimittäin Collegion kattava kirjasto on avoinna ulkomaalaisillekin. Kirjastosta on ovi hautausmaalle. Collegio on saksalaisten pappien korkeakoulu. Ns roomalaisia collegioita, Collegi pontefici, on useita kymmeniä Roomassa. Koulujen tehtävänä on koluluttaa katollisten maitten pappeja.

Pyhän Pietarin torilla seisova obeliski seisoi alunperin Campo Santon edustalla. Kadussa on nykyään pronssilaatta sillä paikalla. 

File:Borgo (CdV) - Edificio con SM in Camposanto teutonico.JPG

Collegio Teutonico del Campo Santo, saksaapuhuvien pappien korkeakoulu. Roomasta löytyy toinenkin saksankielinen pappiskorkeakoulu, Santa Maria dell'Anima kirkon yhteydestä. Se on perustettu jo vuonna 1399 ja sen yhteydessä sijaitsi hospitsi sairaille saksaapuhuville pyhiinvaeltajille.  

Ordine Teutonico niminen saksalainen ritarijärjestö omistaa Collegion, hautausmaan ja sen vieressä sijaitsevan kirkon nimeltä Santa Maria della Pietá in Camposanto Teutonico.

Ritarijärjestön sisarjärjestö  Suore di Caritá dell'Ordine Teutonico sijaitsee Via Nomentana 421, vastapäätä Jesuiittien pämajaa. Heillä on 58 sänkypaikkaa vuokrattavana turisteille ja pyhiinvaeltajille. Huoneiden yhteydessä on  suihku ja vessa. Aaminainen sisältyy hintaan. Ulko-oven ja huoneen avaiment annetaan asukkaille  ja luostarin pihalle voi turvallisesti parkkeerata autonsa. Ihastuttava ja viihtyisä sisäpiha hedelmäpuineen, palmuineen ja suikhulähteineen.

Puh.   06-86218012. 

Tämä Camposanto Collegio perustettiin vasta vuonna 1876. Sen perusti saksalainen argeologi Anton de Waal.


Campo Santo Teutonico, Via della Sagrestia 17, Vaticano

Pontificio Collegio Teutonico di Santa Maria dell'Anima perustettiin vuonna 1399 kun saksankieliset pyhiinvaeltajat tarvitsivat hospitsin. Teutonico ei tarkoita vain saksalaisia vaan kaikkia saksalaiseen kultturipiiriin ja kielikuntaan kuuluvia, kuten itävaltalaiset, etelätyrolilaiset, saksaa puhuvat sveitsiläiset, lichtenstanilaiset, luxenburgilaiset, saksaa puhuvat belgialaiset. Fiamminghi tarkoittaa taas puolestaan hollantilaisia ja flaamilaisia.


Sisäänpääsy tuosta portista. Hautausmaanportti on avoinna päivittäin kello 7.00-12.00 kirkossakävijöille. Muussa tapauksessa on vaadittava lupa mennä sveitsinkardisteilta jotka seisovat portilla. Tämä käytäntö vain siitä syystä ettei asunnottomat, alkoholistit, joutilaat käytä hautausmaata nukkumapaikkanaan tai vessanaan. 

Nykyään hautausmaalle haudataan vain Teutonico  ritarikuntaan kuuluvia sekä muita kirkollisissa toimissa olevia saksalaisia. Hautsuamaalle on aikaisemmin haudattu useita tunnettuja saksalaisia ja luonnollsiestikin myös Anton de Waal. 

  

Santa Maria della Pieta in Camposanto Teutonicon kirkon rakensi sama arkkitehti joka rakensi Sikstiiniläisen kappelin Vatikaaniin. Kirkko rakennettiin kappelin kanssa samaan aikaan. Baccio Pontelli toimi arkkitehtinä ja Giovannino de'Dolci rakennusmestarina. 

Kirkossa pidetään messu sunnutaina kello 9 saksaksi, keskiviikkona kello 7 latinaksi ja launataina kello 7 italiaksi. Erikoisina kirkollisina juhlapyhinä on myös messuja luonnllisestikin lisää. Jos haluaa viettää erikoista messua munkkien kanssa niin voi soittaa tai varata siihen mahdollisuuden e-mailin kautta. Toisen maailmansodan aikana italialainen pommikone pudotti pommin, tarkoituksella tai vahingossa, kirkon päälle. Kirkko on uuskorjattu vuonna 1972 ja siksi se näyttää hyvin siistiltä ja puhtaalta. Kirkko on ennen kaikkea toiminut hatauskirkkona. Kirkossa on luurankoja muistuttamassa että elämä päättyy aikanaan.

E-mail: sekretariat@teutonico.va