keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Bomarzo

Bomarzo_panoramica450

Bomarzo

Ihastuin tähän kylään heti ensi silmäyksellä.Bomarzo

Bomarzon kunta sijaitsee Lazion maakunnassa, Viterbon provinsissa, Tuscian sydänalueella. Vulkaanista alkuperää olevien Ciminin vuorten koillisella reunalla ja Teveren joen laaksosssa.  


Soriano nel Cimino

Tuo kukkulalla ylinpänä sijaitseva rakennus on Orsinin aatelissuvun linna. Paavi Nicolas III Orsini rakennutti  Il Castellon, linnakken, jo 1200-luvulla. Vuonna 1848 Soriano nel Ciminon kylä liitettiin Kirkkovaltioon ja linnasta tehtiin vankila. Vuonna 1871 Sorinao nel Cimini liitettiin Italian vasta syntyneeseen yhdistyneeseen valtioon. Il Castello on melko hvyässä kunnossa ja sisältää runsaasti korkeatasoista taidetta. Linnaan päästettään silloin tällöin oppaan kanssa vierailijoita.

Soriano nel Ciminon kylä sijaitsee korkeimmalla Monte Ciminin kukkulalla, noin reilu kilometri merenpinnan yläpuolella.  Soriano nel Ciminin kuntaan kuuluu myös Chia ja Sant'Eutizion kylät. Soriano nel Ciminissä asuu noi vajaat kaksituhatta asukasta ja Chia'sssa vain neljäsataa.


Bomarzo oli aikoinaan vuoteen 1866 osa Kirkkovaltiota, kuten useimmat muutkin alueen kunnat. Täältä on noin reilut 80 kilometriä Roomaan ja kaksikymmentä Viterbo'hon.


Pierfrancesco II Orsini tai Vicino Orsini äitinsä suvun mukaan syntyi Roomassa 1523 ja kuoli Bomarzossa vuonna 1585. Lorenzo Lotto on maalannut kuvasssa olevan portretin Vicino Orsinista.

Aatelisherra Vicino Orsini rakennutti mahtavan linnakkeen Bomarzon korkeimmalle kukkulalle 1600-luvulla. Vicino Orsini oli taiteen ja kirjallisuuden ystävä ja oleskeli muutamia vuosia myös Veneziassa taiteilja- ja kirjailijapiireissä. Kardinaali Sandro Farnese oli  yksi Vicinon parhaita ystäviä ja Vicino onnistui menemään naimisiin Farnesen siskon Giulia Farnesen kanssa. Näin ollen avioliiton myötä lankesi Vicino Orsinille Bomarzo ja monta muutakin maa-aluetta. Giulia Farnese oli sukua silloisen paavin Paavali II: n kanssa ja kuului maailman mahtipontisimpaan ja rikkainpaan sukuun. Luonnollisestiki n Bomarzon kreivikunta pikkuhiljaa liittyyi Kirkkovaltioon paavin kautta ja Bomarzoa hallitsi jatkossa Kirkkovaltion kardinaalit.


Vicino Orsini rakennutti vaimonsa kunniaksi Sacro Bosco nimisen puiston. Sacro Bosco tarkoittaa pyhää metsää. Puistoalueen rakentaminen kesti noin 30 vuotta. Puistoalueesta lisää hieman myöhemmin ...


Bomarzo


Bomarzo on kaunis keskiaikainen kylä ja erittäin hyvässä kunnossa vieläkin.


Bomarzon rautatieasema on nimeltään Attigliano-Bomarzo. Rautatieasema on Attiglianon ja Bomarzon kuntien yhteinen asema. Asema sijaitsee Attiglianossa, noin viiden kilometrin päässä Bomarzosta. Asemalla yhtyy kaksi rauatielinjaa, Roma-Firenze ja Viterbo-Orte.

Roomasta on noin 70 km Bomarzoon. Junalla Roma Terminiin rautaieasemalta Attigliano-Bomarzon rauatieasemalle. Matka kestää tunnin. Siitä sitten paikallisbussilla Bomarzoon. Osta paluulippu samalla Roomasta lähdettäessä. Attigliano-Bomarzon asemalla ei myydä lippuja mutta kahvilasta saa ostettua lipun junaan, jos kahvila on avoinna. Joissakin tapauksissa joutuu vaihtaaman junaa Ortessa.

Ehkä parempi vaihtoehto on jäädä pois junasta Orte Scalon asemalla ja siitä sitten paikallisbussilla Bomarzoon. Tai junalla Viterbo'hon ja siitä paikallisjunalla Bomarzoon. 


Rautatieaseman kahvila


Taustalla Bomazo ja edustalla Mugnano in Teverina

Bomazion kuntaan kuuluu myös pieni kylä nimeltä Mugnano, tai oikealta nimeltään Mugnano in Teverina, joka sijaitsee erittäin kauniilla paikalla. Tätä ei pidä sotke Umbrian puolella sijaitsevaan Mugnano in Tevreinaan joka on saman niminen mutta paljon isompi paikkakunta. Teverina tuossa tarkoittaa vaan sitä etta Mugnano sijaitsee Teveren jokilaaksossa, joka toimii samalla Lazion ja Umbrian maakuntien rajana.

Tuossa linnassa nimeltä Castello di Mugnano saa yöpyä. Palatsissa pidetään enimmäkseen juhlia, kuten häitä, mutta jos heillä on huoneita vapaana niin saa siellä yösijaa varmasti kuka vaan. Ei hassumpi paikka lainkaan...

Le Querche, on erinomaien paikka Bomarzossa yöpyä jos liikkuu omalla autolla. 
Toine loistava yöpymispaikka koko perhelle on Il Buonogiorno sas.


Palazzo Orsini BomarzossaBomarzo 
Santa Maria della Vallen kirkkoSant'Anselmon kirkko


Santa Maria Assuntan kirkko


Parco dei Mostri, sijaitsee Bomarzon vanhan kaupunginosan kupeessa, Borco Sacro di Bomarzon puistoalueella. Vanhempi kaupunginosa sijaitsee korkealla kukkulalla kuten se oli tapana rakentaa Italiassa keskiajalla. Bomarzon uudempi kaupunginosa sijaitsee toisella kukkulalla.

Puistoon on sisäänpääsymaksu 10 € ja lapsilta 8 €.

Alla valokuvia monsteripuistosta:File:(Claudius Ziehr) Bomarzo 05.jpg

File:Bomarzo Monster.jpgFile:Bomarzo parco mostri nettuno.JPG


File:(Claudius Ziehr) Bomarzo 02.jpg

PB301090

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo (12)

l'Orco che mangia i bambini

La Ninfa Dormiente

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo

Bomarzo

BomarzoTässä on italialaislle niin tyypillinen palio kilpailu menossa. Palio on kapungin- tai kylän osien välinen ratsastuskilpailu. Sienan kaupunki on erittäin kuuluisa paliostaan.