lauantai 26. huhtikuuta 2014

Cornetto



Roomalainen aamiainen, Cappuccino ja Cornetto nautitaan lähikahvilassa seisten ennen töihin menoa. 


Coromandel

Kahvi ja Cornetto on tyypillinen roomalainen aamiainen. Roomalaisten aamukahvi on Capuccino, tai Cappucio, kuten roomalaiset sitä nimittävät, tai Brioche, kuten pohjois-Italiassa cornettoa kutsutaan.  Roomalainen Cornetto tehdään voitaikinaan, mihin on lisätty kananmunia, sokeria ja voita, taikina kohotetaan hiivalla (lieveti), kun taas ranskalainen Croisantti on voitaikinaan leivottu voisarvi. 

Ulkomuodolla ei ole niin väliä, sillä roomalaiset tykkää että leipien ja leivonnasten pitää näyttää kotona leivotuilta, siis hieman vinoja vinksahtaneita. Mitä rumempi leipä, sitä parempi.

Cornetton sisään pannaan melkein aina jotain täytettä ja päälle levitetään pölysokeria. Cornetto on suurempi kuin Croissant, ja täytettä on paljon, se oikein pursuu ulos Cornettosta.

Cornetto ilman täytettä on Cornetto semplice ja täytetty on Cornetto ripieni. Vaniljakastikkeella täytetty Cornetto on nimeltään Cornetto alla Crema. Marmeladilla täytetty alla Marmellata, al Miele hunajalla täytetty, Corentto al Cioccolto, suklaalla täytetty. Eikä pidä unohtaa italialaisille niin rakasta Nutella Cornettoa. Useimmissa kahviloissa saa Cornettoja mutta ehdottomasti jokaisesta passtisseriasta, leipomosta.

Pignan kaupunginsoan kapeilla ja sokkeloisilla kujilla saattaa törmätä tähan kahvila / bistroon, nimeltä Coromandel. Täma on erittäin mukava paikka levähtää iltapäivällä kun on kävellyt itsensä väsyksiin. Kahvi ja cornetto maistuu täällä erittäin roomalaiselta, mutta kallista.

Roomalaiset syövät Cornettonsa aamulla ja varsinkin yölla kun ovat palaamassa kotiin juhlista. Roomassa on erikoisia Cornetterioita ja jotkut ovat avoinna useita tunteja yölläkin tai jopa läpi yön. Roomasssa on noin 600 leipomoa ja kaikissa aivan varmasti leivotaan myos Cornettoja joten harvempi alkaa leipomaan niitä kotona vaan jokaisella on oma suosikki Cornetteria jossa käydään asioimassa.

Ranskalainen Croissant tai voisarvi ei ole sama asia kuin italialainen Cornetto, vaikka ne alunperin ovat kotoisin samasta historillaisesta lähteestään. Tarinahan kertoo etta Croissant tulee Itävallan hovista alunperin.

Italialainen Cornetto, ja varsinkin roomalainen, sisältää melkein aina runsaasti hilloa, marmeladia, suklaakastiketta, Nutellaa, vaniljakastiketta, kermavaahtoa tai näitten sekoituksia.

Coromandel, Via Monte Giordano 60, avoinna tiistaista sunnuntaihin kello 8:30-23:30.Tämä on hyvin ranskalaistyyppinen bistro, kaunis romanttinen paikka. Coromandel sijaitsee kapean kujan varrella ja ulkoapäin sitä ei juuri edes huomaa. Mutta kun astuu sisälle niin yllätys yllätys. Elegantti vieraanvarainen ruokapaikka ja joka on avoinna kaiket päivät ja vieraat saavat aivan rauhassa istuskella ja lueskella lehtiä tai kirjaa. Roomalaiset ravintolathan usein miten sulkevat iltapäivällä muutamaksi tunniksi. Coromandelissa voi aamulla tai aamupäivällä aivan mainiosti juoda kahvit, nauttia Bistron herkuista kuten tyypillisestä roomalaisesta aamiaisesta, kahvi ja cornetto.

Täällä voi luonnollisestikin syödä niin lounaan kuin päivällisenkin. Kuulema erittäin hyvää ruokaa ja hinnatkin ihan ok. Täältä löytyy hyvin yksinkertaisia ​​ruokalajeja kuten hampurilaista, Hot Dog'ia ja ranskalaisia ​​perunoita seka isoja mahtavia voileipiä. Kahvileivät ja jälkiruuat ovat aivan taivaallisen hyviä.


Tämä ei ole tyypillinen roomalainen kahvila tai ravontola vaan todellakin harvinausuus Roomassa.






 Bakery House, Piazza Isteria

Toinen herkkupaikka, joka sijaitsee meitä lähempänä, on amerikkalaistyyppinen Bakery House, Corso Trieste 157. Täällä saa käytännöllisesti katsoen aivan minkälaisen aamiaisen tai lounaan tahaansa. Makeita leivonnaisia ​​kakkuja on suuri määrä ja ja amerikkalaisia ​​pannukakkuja seka jäätelöjä joka makuun.

Tämä herrkkupaikka sijaitsee lähellä San Agnese Fuori del Muran basilikaa ja Santa Costanszan mausoleumia, metroaseman S. Agnese/ Annibalianonn lähellä.

Avoinna maanantaista perjantaihin kello 8:00-23:00, launantaisin ja sunnuntaisin kello 9:30 - 23:00.


 Bakery House

Amerikkalaiset pannukakut näyttää olevan yleisiä Roomassa ja samoin Eggs Benedict.



 Bakery House, Eggs Benedict


Panella, Merulana 54, Esquilino

Toinen Panellan myymälöistä sijaitsee Terminin rautatieasemalla.

Täällä osataan leipoa leivät. Panella on aivan oma maailmansa jossa on erilaista toimintaa. On leipomo, kahvila, myymälä ... Tämä on sannut kunniamaininnan maailman parhaana Patisserie'na ja se on suuri kunnia, kun on kyse Roomasta. Pariisissahan nämä konstit nimittäin osataan tavallista paremmin. Panellassa leivotaan Cornettoja liukuhihnalla.


Täällä on ihmeen hyvä järjestys leivillä silla roomalaisissa kahviloissa ja leipomoissa heitetään usein leivät ja pullat sikin sokin. Eikä sillä leivän ulkonäöllä ole Roomassa väliä. Mitä rumempi ja epämuodostunein leipä sitä suositumpi leipä.


Tuliaisia...


Antico Antico Forno Roscioli, Via Chiavari 34

Tämä on leipomo, ravintola, viinikauppa, herkkukauppa, Tavola Calda paikka, kahvila ja ties vaikka mitä muuta. Forno Roscoli sijaitsee Regolan kaupunginosassa, Via Giupponari 21. Ravintolan puoli avoinna kello 12.30-16.00 ja kello 19.00-24.00. 

Leipomo sijaitsee Via dei Chiavarin puolella ja on sijainnut siinä jo 1800-luvun alulta saakka. Leipomosta saa myös ostaa pizzapaloja. Roscolin sisarukset jatkavat vanhempiensa perinteitä. Avoinna arkisin kello 7.00-19.00. Leipää, pizzaa ja leivonnaisia tuodaan myös kotiin kun vaan soittaa pirauttaa. Suositteeln Rosciolin mahtavia pizzapaloja!

Myymälässä myydään viinien lisäksi juustoja ja leikkeleitä joista on suuri valikoima. Avoinna kello 8.00-20.00. 




Antico Forno Roscioli

Täälläkin syödään monen monta Cornettoa joka aamu aamukahvin kera.


 Forno Roscioli

Täällä on mukava syödä vaikka lounas.


 Forno Roscioli, Tavola calda/Lämmin pöytä


Cornettoja myydään "liukuhihnalla" aamusta heti.

Avoinna maanantaista lauantaihin kello 7:00 till 19:30

Ehkä täällä Rosciolin suvun omistamassa leipomossa sittenkin saa Rooman parhaan Cornetton. Ainakin pizzapalat ja leivät ovat aivan taivaallisen hyviä. Täällä voi syödä aamiaisen, lounaan ja miksi ei päivällisenkin. 


Via Labicana 78, lähellä Colosseumia



L'Antica Cornetteria, Via Labicana 78 lähellä Colosseumia. Tätä paikkaa roomalaiset kutsuvat lempinimellä Cornettaro. Avoinna ympäri vuorokaudet. Yksi Rooman suosituimmista pikaruokapaikoista.

Täällä on usein tarjouksena neljä Cornettoa 10 € jos menee ostamaan ennen kello 21. Täältä saa myös pizzapaloja. Tämä on erittäin ahdas myymälä, joten on parasta menna ulos seisoskelemaan ja syömään. Mutta niinhän Roomassa tehdään useimissa kahviloissakin, koska istumisesta melkein aina otetaan maksu. Paitsi ei meiltä vanhuksilta😉, ainakaan joka kerta...


Kahvila / Cake Barberini

Avoinna kaikkina viikonpäivinä kello 7:00 - 20:30

Via Marmorata 41, Aventinon ja Testaccion välissä kulkeva katu

Siina vieressä sijaitsee Volpettin herkkukauppa ( nurkan takana Taverna Volpetti). Voi olla että tämän Barberinin kahvilan Cornetot ovat kaikista maukkaimpia Roomassa. Takuu varmasti täällä tehdään Cornetot itse vaikka täma onkin vain kahvila. Paikalliset tungeksivat jo heti aikaisin aamulla kahvilassa kahvikuppinsa ja cornettonsa kanssa ja "toppaavat" Cornettonsa kahviin. Capuccino ja cornetto kuuluvat ehdottomasti yhteen, siitä ei pääse mihinkään, ainakin Roomassa.  Se näyttää melkein hengelliseltä rituuaalita. Eikä kanata ihmetellä jos vaikka laulajatar Madonna saattaa tulla tupsahtaa näillä nurkilla vastaan, silla hän asuu tässä aivan lähellä, Via di'Sant'Anselmon varrella. 

Kahvilan avasi Barberinin aateslissuku jo vuonna 1934 ja kahvilan kahvi on todellakin hyvää. Roomalaisten tapojen mukaan on Corneton kanssa aamulla juotava Capucchinoa. Minä en juo Capuccinoa lainkaan joten baristat saavat valmistaa minulle kahvit ilman maitoa, siis Caffe lungon .. Barberinin kahvilan barista on erittäin ystävällinen herra. Täällä saa kahvit brasilialaisesta Sao nimisestä kahvista valmistettuna, jossa on 80% Arabicaa. Tämä vinkiksi jos aiotte ostaa paketin kahvia, vaikka tuliaisiksi. Suosittelen lämpimästi!



 Volpetti

Ja kun nyt sattuu olemaan Via Marmoratalla niin ei voi olla menemättä Volpettin herkkukauppaan, ei sitten millään. Se sijaitsee kahvilan vieressä. Kulman takana sijaistee Volpettin taverna. Volpetti on erittäin tunnettu gatsromominen paratiisi Roomassa. 



Volpetti Piu



 Volpetti Piu

Täältä saa myös pikaruokaa sekä lämpimiä aterioitakin. Pizzan päälle saa itse valita päällysteet. Tämä on kallimmaasta päästä mutta ensiluokkainen.

Muita Volpettin myymälöitä löytyy Via della Scrofa 32 ja Trasteverssä Vicolo dei Cinque 44, Via del Coverno Vecchio 114 ja muutamissa muissakin osoitteissa. 


 Caffe Greco, Via Condotti 86

Miksi ei, jos haluaa juoda aamukahvinsa ja syödä Cornettonsa elegantissa ympäristössä niin silloin voi olla Caffe Greco paikallaan. Hintaan toki sisältyy myös ympäristö-ja eleganssilisä ja istumapaikka. Täällä maksaa kuppi kahvia huomattavasti paljon enempi kuin jossain ihan tavallisessa kahvilassa. Roomassa kannattaa mennä sisään ja katsastaa hintalista seinällä jollainen pitää lain mukaan olla ja se on yleensä sijoitettu sisäänkäynnin viereen heti.



Mainitsen vielä yhden herkkukaupan, josta saa Cornettoa jo aikaisin aamulla Ottavianon Metrosaseman läheltä Via Barletta 27. Siinä on Dolce Maniera niminen myymälä, jossa aivan hukkuu makeisiin leipomotuotteisiin. On vaikea ymmärtää että roomalaiset ovat niin kovasti makean perään.