sunnuntai 4. joulukuuta 2011

Rafaelin huoneet, Stanze di Raffaello


Raphael missing.jpg

 Rafaelin oma maalaama portrettinsa

Rafael (Raffaello, Raffaello Sanzio, Raffaello Sanzi) syntyi Urbinossa vuonna 1483 ja kuoli Roomassa vuonna 1520. Ylhäällä Rafaelin omakätinen potretti.


Rafael kuuluu ehdottomasti suurten mestarien joukkoon, aivan kärkipäähän. Hänen isänsä oli myös taitava taidemaalari ja Rafael sai isältään koulutusta ammattiin. Paavi Julius II della Rovere kutsui Rafaelin maalaaman hänen yksityiasuntoonsa Apostoliseen palatsiin, Palazzo Pontifici. Näin syntyivät ne neljä huonetta Vatikaanin museossa, joiden nimeksi tuli Rafaelin huoneet, Stanze di Raffaello. Rafaelin maalaustaito kuvaa tasapainoa, symmetriaa ja harmoniaa. Rafaelin arkitehtuurisista taidoista ei ole niinkään paljon jäljellä. Yksi kaunis Rafaelin suunnittelma rakennus on Sant'Eligio degli Oreficin kirkko joka sijaitsee Taveren joen ja Via Giulian kadun välissä. Kirkko on kultaseppien kirkko. Rafael oli kuolemaansa saakka mukana suunnittelemassa Pyhän Pietarin kirkkoa Bramanten kuoltua.

Rafael on saanut kunnian tulla
haudatuksi Pantheoniin, ainoana taidemaalarina, (mitä minä tiedän).

Rafael on maalannut valtavan määrän freskoja ja tauluja joita löytyy ympäri maailmaa, Pariisissa, Lontoossa, Pietarissa, Brasiliassa, Berliinissä, Madridissa, USA:ssa jne. Ennen kaikkea hänen Madonna ja lapsi maalauksensa ovat todellakin kauniita ja herttaisia. Chigin suvun hautakappeli Santa Maria Popolon kirkossa on erittäin kaunis. Kappelin kuppoli on myös Rafaelin luomus. Metrolopolitan Museum of Art'ista löytyy kaunis Colonnan suvun kappeliin kuuluva alttaritaulu aiheesta Madonna ja Jeesuslapsi. Santa Maria della Pacen kirkosta löytyy tämä kaunis maalaus. Vatikaanin museon Pinatotecasta löytyy usemapikin Rafelin maalauksia. San Siston luostarikirkossa Piacenzassa on ehkä Rafaelin kaikista kuulusin maalus, Sikstiiniläinen madonna.


Aatami ja Eeva, Rafaelin maalaus
Vatikaanin museo: Rafaelin huoneet