sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Gian Lorenzo Bernini


Gian Lorenzo Bernini, omakätisesti maalattu portretti
1598-1680

Gian Lorenzo syntyi Napolissa ja kuoli Roomassa. Hän on haudattu San Giovanni in Lateranon basilikaan. Hän oli erittäin taitava kuvanveistäjä, arkkitehti, taidemaalari ja sisustusarkkitehti. Barokin ajan suurimpia mestareita. Mitäpä Rooma olisi ilman Berniniä.


Tämä Gian Lorenzon oma maalaama portretti löytyy Galeria Borghesesta.

Gian Lorenzo toimi seitsemän vuotiaasta lähtien isänsä Pietro Berninin oppipoikana. Isällä oli oma kuvanveistoverstas Napolissa. Pietro Bernini muutti Roomaan vuonna 1605 tai 1606. Hän teki hommia Santa Maria Maggioren basilikassa Borghesen sukukappelissa sekä San Andrea della Vallen basiliakssa Barberinin sukukappelissa. 

Kardinaali Scipio Borghesesta, josta myöhemmin tuli paavi Paulo V, toimi Pietro Berninin suojelijana. Kun paavi näki kuinka taitava poika Pietro Berninillä oli niin hän pyysi oman veljensä Maffeo Barberinin, sittemmin paavi Urban VIII, antaa nuorelle Gian Lorenzolle kunnon koulutuksen. Vuosina 1611-1613 Gian Lorenzo valmisti kaksi puttiveistosta. Kardinaali Maffeo Borgehese tilasi Berniniltä neljä patsasta omaan Quirinalen huvilaansa. Ja tästä alkoi Berninin mestarillinen menestys Roomassa arkkitehtinä, kuvanveistäjänä ja maalarimestarina.


Luonnollisesti Gian Lorenzo Bernini valmisti paavi Urban VIII:n hautamuistomerkin Pyhän Pietarin basilikaan vuonna 1644.

Fil: Berninigrave.jpg

Berninin vaatimaton hautamuistomerkki San Giovanni in Laterinon basilikassa.


Capella Paolina on yksi Italian kauneimpia kappeleita. Paolina oli Napoleon I:n sisko ja naimisissa kardinaali Camillo Borghesen, paavi Paulo V:n veljen pojan kanssa. Camillo Borghese oli suuri taiteen keräilijä. Gian Lorenzo Bernini oli ennan kaikea Borghesen suvun suosikki ja lemmikki. Galleria Borgehesessa on useita Berninin tekemiä patsaita. Kun Maffeo Barberinistä tuli paavi Urban VIII suosi hänkin Berniniä. 

File:Сень над папским алтарём.jpg

Pyhän Pietarin kirkkoa kunnostettaessa oli Bernini ehdoton suosikki. Pääalttarin baldakiiniin loi Bernini useita mehiläisiä, jotka ovat Barberinin suvun symbooleja. Neljä jättiläismäistä pylvästä jotka tukevat kupolia hän koristeli patsailla. Paavi Urban VIII:n hautamuistomerkki oli Berninin suunnittelma. 

Vesipostit Pyhän Pietarin torilla olivat "rauhallisia" vesialtaita kunnes Bernini rakensi ne uudestaan ja sai niihin eloa ja liikettä. Hän sai apua vasta valmistuneesta Felicen akvedukdista ja sen voimakkaasta vesipaineesta jonka laista ei Verginen akvedukti pystynyt saaman aikaan, ja josta Tritonen suhkulähde on hyvä esimerkki.

Fil: Rzym Fontanna Czterech Rzek.jpg

Pamphilin suku nousi paavin istuimelle Barberinin jälkeen ja Bernini joutui joksikin aikaa pannaan. Pamphilin suvulla oli palatsi Piazza Navonan reunalla ja he halusivat laittaa torin uuteen uskoon. Paavi ei missään nimessä halunnut Berniniä suunnittelemaan suihkulähteitä torille koska hän oli ollut Barberinien suosikki. Mutta Niccolo Ludovisi onnistui salakavalasti antamaan paaville Berninin luonnoksen. Paavin oli suostuttava sillä Berninin luonnos torista suihkulähteineen oli loistava. Berninin suunnittelemat neljän joen suihkulähteet ovat Rooman suosituimpia nähtävyyksiä.


Yhdessä he, isä ja poika Bernini, tekivät La Baccarinan suihkulähteen Piazza di Spagnan edustalle.Fontana del Tritone, Piazza Barberini


Santa Bibiana, Via Giovanni Giolitti 154

Luultavasti kirkko on taas avoinna. Se on aika ajoittain ollut suljettuna romahdusriskin takia.


Gian Lorenzon veistämä Santa Bibianan patsas on kirkon ehdoton vetonaula.


Santa Bibiana pääalttarilla

Gian Lorenzo sai monta kirkkorakennusta tehtäväkseen. Bernini itse suosi Sant'Andrea al Quirinalen kirkkoa. Kirkko onkin hieno esimerkki Berninin taidoista arkkitehtinä. Gian Lorenzo Bernini oli syvästi uskonnollinen henkilö. Hän kävi päivittäin Il Gesu kirkossa messussa.

File:1397RomaSAndreaQuirinale.jpg

Sant'Andrea al Quirinale, Via del Quirinale 29

Kardinaali Camillo Francesco Maria Pamphili, myöhemmin paavi Innocentius X, kustansi kirkon rakentamisen ja sai pääsisäänkäynnin ylle sukunsa vaakunan.

Kirkko on avoinna:
 Tiistaista sunnuntaihin kello 9.00-12.00 ja 15.00-16.00
Maanantaisin suljettu 

Messu:
 Sunnuntaisin kello 10.30

Ehkäpä juuri tämä kirkko on Rooman ehdottomin aarre. Kauniinpaa kirkkoa saa hakea. Kirkkosali on ympyrän muotoinen ja suhteellisen pieni. Kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin kirkko nimeltä Sant'Andrea a Montecavallo. Kerrotaan ettei Bernini ottanut palkkaa kirkon rakentamisesta vaan hänen ainoa vaatimuksensa oli että kirkossa tullaan jakamaan leipää köyhille päivittäin. Sama tapa on vieläkin muutamissa roomalaisissa kirkoissa kuten San Francesco d'Assisi a Ripa Trasteveressä.


Sant' Andrea al Guirinale


Sant'Andrea Qurinalen kupoli on henkeä salpaavan kaunis.


Scala Regia, Vatikaani

Vatikaanin palatsin paraatirappuset, joita pitkin pääsee Pyhän Pietarin basilikasta Vatikaanin palatsiin, paavin asuntoon, Appartemento papale /Appartemento Nobile/ Appartemento Pontifici. 

Huom!  Alla olevan tekstin ehdin kirjoittamaan jo edellisen paavin Bendictus XVI:n ajalla, joten seuravat tiedot ovat jo historiaa. Kirjoitan ehkä toisten uuden paavi Franciskuksen ykistyiselämästä. Hän ei asu Vatikaanin palatsissa.

Paavien virallinen asunto on sijainnut 1600-luvulta saakka Vatikaanin palatsin ylimmässä kerroksessa. Paavin makuuhuone sijaitsee ylimmän kerroksen oikeassa kulmauksessa. Sen vieressä sijaitsee keittiö, ruokasali, olohuone, lääkärin huone, paavin privaatti konttori ja paavin sihteerin työhuone, sekä privaatti kappeli ja rukoushuone. Paavilla on myös privaatti kattoterassi sisäpihalle päin. 

Vatikaanin muurin sisäpuolella sijaitsee Sant Anna dei Palfrenierin kirkko ja sen yhteydessä on benediktiini nunnaluostari. Nunnat käyvät siivoamassa paavin asunnon, pesevät hänen vaatteensa ja auttavat paavia pukeutumaan erityisessä pukeutumishuoneessa. Kesäajat asuu paavit aina Castelgandolfossa. Nykyinen Paavi otti mukaansa paavin asuntoon luonnollisestikin myös kissansa, toinen musta ja toinen valkoinen. Ingrid Stampa on nykyisen Paavin kodinhoitaja ja palvejitar. Hän on musiikkiprofessori viraltaan. Nykyinen paavi otti myös pianonsa mukaan paavinasuntoon ja hän kuuuntelee ja soittaa mielellään klassista musiikkia vapaa-aikanaan. He kuulema soittavat duettoja, paavi pianoa ja Ingrid gambaa, joka on antiikin aikainen cellotyyppinen instrumentti. 

Edesmenneen paavi Johannes Paulus II:n kodinhoitajana toimi nunna Pascalina Lehnert joka on haudattu Campo Santo Teutonicon hautausmaalle joka sijaitsee aivan Vatikaanin edustalla. Hautausmaalla lepää vain saksalaisia. Pascalina ehti saada kaikki mahdolliset ja mahdottomat kunniamerkit ja maininnat elämänsä aikana.

Paavit ovat asuneet myös aikaisemmin San Giovanni in Lateranon palatsissa ja Palazzo Quirinalessa, joka nykyään on Italian presidentin asunto.


Gian Lorenzo Bernini ehti elää monen eri paavin ajalla. Pamphili paavin jälkeen istui paavin istuimelle Alessandro VII joka kuului Chigin sukuun. Hän rakennutti Pyhän Pietarin kirkon eteen torin. Carlo Maderno sai tehtäväkseen suunnitella Pyhän Pietarin kirkon julkisivun, mutta hän ehti kuolla ennen kuin hän pääsi puuta pidemmälle. Gian Lorenzo Bernini sai julkisivunkin työkseen, sekä koko basilikan edustalla sijaitsevan torin. Torille hän rakennutti kaksi pilarikaariholvia, joihin tuli kaiken kaikkiaan 284 pilaria. Työt veivät kokonaista yksitoista vuotta.


Pulciano della Minerva, Piazza della Minerva

Gian Lorenzo on valmistanut tuon vekkulin elefantin obeliskin jalustaksi. Obeliskin löysivät Santa Maria sopra Minervan luostarin munkit omasta puutarhastaan. He halusivat obeliskin kirkon ja luostarin eteen. Niinpä Bernini tuumasta toimeen.


Fontana della Api, Piazza Barberini

Tämä suihkulähde symbolisoi Barberinin suvun valtaa. Lähellä suihkulähdettä sijaitsee Barberinien suuri palatsi, Palazzo Barberini.


Ludovica Albertoni, San Francescoa Ripan kirkko Trasteveressä


Pyhä Teresa ekstaasissa on Berninin kuuluisin teos, Santa Maria della Vittorian kirkossa. Coronarin suku tilasi teoksen oman sukunsa kunniaksi suvun hautakappeliin.


Cappella Coronaro, Santa Maria della Vittoria


Tritone suihkulähde, Piazza Barberini


Sant'Andrea della Fratten kirkossa on kaksi Berninin alkuperäistä enkelipatsasta jotka on siirretty kirkkoon talteen Sant'Angelon sillan kaiteelta. Paavi Clemente IV käski Berninin suunnitella kymmenen enkelipatsasta sillan kaiteita koristamaan. Bernini teki vain kaksi enkeliä ja hänen apulaisensa loput. Samainen paaavi Clemente IV käski siirtää Berninin tekemät enkelipatsaat San Andrea della Fratten kirkkoon. Jotkut väittävät että Bernini itse olisi valmistanut kopiotkin sillan kaiteelle. Bernini asui San Andrea della Fratten kirkkoa vastapäätä. Hänet on haudattu Santa Maria Maggioren basilikaan.


San Longino, San Pietro,Vatikaani


Apollo e Daphne, Galleria BorgheseGian Lorenzo Bernini pääsi koristmaan italialaisen liiranseteliä 


Via Tuscolana


Via Tuscolana ei ole antiikin ajalta vaan se rakennettiin keskiajalla. Se lähtee Aurelianuksen kaupunginmuurista Porta San Giovannin kaupunginportista kaakkoon päin. Tien alkupää on nykyään nimeltään Via Appia Nuova ja siitä sitten eroaa Via Tuscolana Piazzale Re di Roman kohdalla. Alueella on paljon liikkeitä ja myymälöitä sekä paikallista elämää. Via Tuscolana  on yksi Rooman vilkkaimmin liikennöityjä teitä.

Metrolinja A lähtee Battistinin asemalta ja kulkee Terminin rautatieaseman kautta etelään päin, ja seuraa Via Tuscolanaa koko matkan Anagninaan saakka, jossa on päätepysäkki. Rakenteilla on ollut metrolinja Ciampinon lentokentälle saakka, mutta koska se radan pätkä valmistuu, niin sitä ei kukaan kai osaa sanoa. Anagninasta pääsee helposti Cotral paikallisbussilla Ciampinon lentokentälle ja muuallekin Lazion maakunnassa.

Porta Furban asemallla voi vaihtaa paikallisjuniin FR4, FR6, FR7 ja FR8.Parco degli Acquedotti on yleinen puisto- ja virkistysalue Via Tucolanan ja Via Appia Nuovan välisellä alueella.  Alue on 15 hehtaaria laaja ja se on tavallaan jatketta Parco Urbano Appia Antican puistoalueelle. Puistoalueen eteläisellä ja läntisellä puolella on vuodet ympäri lampaita laitumella. Tällä alueella on paras mahdollisuus Roomassa nähdä akvedukteja, Acqua Claudia ja Acqua Felix. Loppupää akvedukti Caludista sijaitsee Palatinolla. Acqua Felix päätyy Mooseksen suihkulähteelle.

File: Parco Tombe della Via Latina 07.JPG

Parco delle Tombe della Via Latina on arkeologinen kaivausalue mutta avoinna kaikille kello 9.00-19.00, paitsi itse kaivasukohteisiin on haettava lupa etukäteen, jolloin on sisäänpääsymaksu 4,5 €. Via Latinalta on useampikin sisäänpääsy alueelle. Lähin metroasema on Arco di Traventino metrolinja A.

Parco degli Aacquedottin pohjoispuolella sijaitseee myös golfkenttä nimeltä Circolo del Golf di Roma Acquasanta ja sitä ennen Parco delle Tombe della Via Latina, molemmat Via Appia Nuovan vieressä.

Metrolla A joko Lucio Cestio, Giulio Agricola tai Subaugusta pysäkeille. Jos haluaa kävellä pitkin akveduktin viertä niin paras keino on jäädä pois metrosta Lucio Cestion pysäkillä. Kävellä siitä kohti Via Lemoniaa ja siitä heti Via Lemonian alkupäästä näkeekin jo akvedukteja. Siitä sitten voi kävellä etelään päin akveduktin viertä niin pitkälle kuin huvittaa. Parhaiten säilyneet akveduktit ovat kuitenkin Via Lemonian loppupään kohdalla, jotka sijaitsevat lähinpänä Subacustan metropysäkkiä. Via Lemonialla ei ole mitään korkeaa aitausta puistoalueelle, joten siltä pääsee puistoalueellemelkein mistä kohtaa tahaansa. Autolla liikkuvat voivat parkkeerata Via Lemonian keskivaiheille, San Policarpon kirkon edustalle.

Eglise San Policarpo.JPG

San Policarpo, Piazza Aruleno Celio Sabino/Via Lemonia

Appio Claudio - S. Policarpo 05.JPG

San Policarpo 

Intérieur San Policarpo.JPG

 San Policarpo

Appio Claudio - S. Policarpo 06.jpg

Appio Claudio - S. Policarpo 07.jpg


File: Via Appia - Acquedotti 1010310.JPG

Via Tuscolana on saanut nimensä Tusculumin kylästä, jonne Via Tuscolanan tie kulki, siis nykyisen Frascatin alueella. Tusculumiin on noin 20 kilometriä Roomasta. Tätä aluetta nimitetään nimellä Campagna di Roma. Alueella oli antiikin ajalla useita kukoistavia kyliä. Tusculumin alue on ollut arkeologinen kaivauskohde jo kauan aikaa. 


Villa Aldobrandini

Frascati on ihastuttavaa aluetta. Kesäisin Frascatin alueella on enempi väkeä kuin talvisaikaan.Roomalaiset tekevät mielellään päivänreissun Frascatiin viikonloppuina. Kesäisin Frascatissa on hieman viileänpää kuin Rooman kaduilla. Alueella on myös pitkä historiansa. Tusculum sijaitsee aivan Frascatin vieressä. Tai oikeastaan Frascati on rakennettui osittain ainakin Tusculumin päälle. Frascati on ottanut Tusculumin "roolin" sitten 1200-luvulta lähtien.

Paavi Giulio II della Rovere antoi Frascatin alueen Marcantonio Colonnalle, joka nai paavin sukulaisen, Lucrezia della Roveren. Della Roveret ovat oikeastaan Savonasta kotoisin olevaa aatelissukua, mutta Paavi Giulio II della Roveeren myötä saivat paljon valtaa ja rikkauksia myös Roomassa ja täällä Rooman maakunnssa. 

Missään muualla Rooman maakunnassa ei ole niin paljon aatelissukujen huviloita kun täällä Frascatissa. Aldobrandinit, Falconierit, Torlonita, Lancelottit, Sciarrat, Craziolit, Mutit ja monta monta muuta aatelissukua rakensivat tänne mahtavat kesähuvilansa 1600- ja 1700-luvuilla. Napoleonin sisko Pauline Bonaparte asui keäsisin Villa Parigissa ja Napoleonin veli Villa Rufinellassa.

Suosittelen Frascatia lomakohteeksi. Sieltä pääsaee mukavasti paikallisjunalla FL 4 Terminille. Tai paikallisbussilla Cotral Anagninan metroasemalle ja siitä metrolla edelleen.

Frascatin alueella on viljelty viiniä jo viidenneltä vuosisadalta eaa. Varsinkin Frascatin valkoviinit ovat erittäin suosittuja ja arvostettuja. Täällä on viljelty viinejä paaveille ja aatelisille. Alueella on luultavasti noin 300 viininviljelitilaa. Lokakuussa juhlitaan viinijuhlia, Festa del Vino.

Parco Archeologico Culturale di Tuscolo, Tusculumin arkeologinen kaivausalue on suurelta osin avoinna kiinnostuneille. Täällä infoa! Täällä ohjeet kuinka sinne läytää.

File:Tusc ironcross.jpg

Tusculum
Nykyään seisoo  iso risti antiikin aikaisen akropoliksen kukkulalla


Porta Furban kohdalla kulkee Felicen Akvedukti Via Tuscolanan ylitse


Porta Furban kohdalla on myös vesiposti nimeltä Fontana Celemente XII. Mahdollisesti Luigi Vanvitellin valmistama. Portti ja vesiposti valmistettiin paavi Sixtus V Perettin pyynnöstä. Tämä alue kuuluu Quadraro nimiseen asuinalueeseen. Alueella sijaitsee ns Monte del Grano niminen puistoalue, jossa sijaitsee keisari Alessandro Severon mausoleumi. Se oli Hadrianuksen ja Augustuksen mausoleumien jälkeen komanneksi suurin mausoleumi Roomassa. Nykyään se on vain kukkula. Mausoleumin sargofagi sijaitsee nykyään Kapitoliumin museossa. Koko puisto on vaihtanut nimeään. Se on nykyään Parco dei Caduti, toisen maailmansodan muistoksi.

File:Ancient Roman Republic coin of L. Servius Rufus 44-43 BC img061.jpg

Roomalainen kolikko vuodelta 44-43 eaa. Kolikon toisella puolen Dioscuri ja toisella puolen Tusculum. Dioscuri tarkoittaa  Zeuksen poikia, Castor ja Pollux.

Tuscolanon korttelisto on numero Q VIII. Aluetta rajoittaa Piazza San Giovanni in Laterano pohjoisessa, idässä Via Casilina, etelässä Via del Centocelle ja Via Appia Nuova lännessä.

Tuscolano sijaitsee välittömästi Aurelianuksen kaupunginmuurin takana. Appia Antican ja Caffarellan luonnonpuistoalueen vieressä. Alueella asuu noin reilut 100 000 asukasta. Tuscolanon alueen naapurikorttelisto numero IX, Appio-Latino, luetaan myös kuuluvaksi tavallaan Tuscolanoon.

File: Q08 Tuscolano - S. Maria del Buon Consiglio 02.JPG

Santa Maria del Buon Conciglio, Via Tuscolana, Porta Furba

Tämä moderni kirkko on rakennettu 1900-luvun alussa kirkoksi paikalliselle seurakunnalle.

File: Q08 Tuscolano - S. Maria del Buon Consiglio 06.jpg

Santa Maria del Buon Consiglion yksinkertainen kirkkosali

File: Tuscolano - S. Maria Ausiliatrice 1.JPG

Santa Maria in Ausiliatrice, Piazza Santa Maria in Ausiliatrice

Kirkko kuuluu salisiaanijärjestölle ja kirkon vieressä sijaitsee myös salesiaanien (Don Bosco) ylläpitämä koulu.

File: Eglise Santi Fabiano e Venanzio.JPG

Santi Fabiano e Venanzio, Piazza Villa Fiorelli

File: Eglise Santi Fabiano e Venanzio interieur.JPG

Santi Fabiano e Venanzion kirkkosali

File:Eglise Santa Maria Immacolata e San Giuseppe Benedetto Labre.JPG

Santa Maria Immacolata e San Giuseppe Benedetto Labre, Via Tarnaton ja Via Monzan risteyksessä.


File: Tuscolano - Assunzione di Maria 01.JPG

Assunzione di Maria, Largo di Spartaco

File: Tuscolano - Assunzione di Maria 04.JPG

Assunzione di Maria kirkon kirkkosali

File: Tuscolano - S. Giuseppe Cafasso 06.jpg

San Giuseppe Cafasso, Via Camillo Manfroni

File: Tuscolano - S. Gaspare del Bufalo 01.JPG

San Gaspare del  Bufalo, Via Rocca di Papa

File: Tuscolano - S. Gaspare del Bufalo 02.JPG

San Gaspare del Bufalo

File: Tuscolano - S. Gaspare del Bufalo 10.JPG

 San Gasparo del Bufalo

File: Tuscolano - S. Gaspare del Bufalo 11.jpg

San Gaspare del Bufalo, Via Borgo Velino 1

Hän oli roomalainen pappi ja pyhimys. Hän perusti pappisjärjestön nimeltä Missionari del Preziosissimo Sangue, C.PP.S, kutustaan nimellä bufalini ja joiden omistama tämä kirkko on. Santa Maria in Trivion kirkko, Piazza dei Crociferillä, on heidän pääkirkkonsa.

File: Tuscolano - SS.  Corpo e Sangue di Cristo 2.JPG

Santa Santissima Corpo e Sangue di Cristo, Via de Narni

File: Tuscolano - SS.  Corpo e Sangue di Cristo 5.JPG

Fil: Tuscolano - S. Giulia Billiart 01.JPG

Santa Giulia Billiart, Viale Antonio Averulino Filarete 227

Julie Billart oli ranskalainen nunna joka perusti jörjestön nimellä Soers de Notre-Dame de Naumur, italiaksi Suore di Nostra Signora di Naumu, S.N.D.

Fil: Tuscolano - S. Giulia Billiart 04.JPG

Santa Giulia Billiartin kirkkosali

Fil: Tuscolano - S. Giulia Billiart 03.JPG

Santa Giulia Billiart


Stazione di Roma Tuscolana, Tuscolanan rautatieasema, sijaitsee hyvin lähellä (200 metriä) Ponte Lungon metroasemaa, metrolinja A, Via Appia Nuovalla. Tuscolanan asemalta kulkee FR 1 ja FR 5 paikallisjunat. FR 1 kulkee Fiumicinon lentokentän ja Orten väliä ja pysähtyy siis  Ostiensen, Trasteveren, Tuscolanan ja Tiburtinan asemillakin. FR 5 kulkee Terminin ja Civitavecchian väliä ja pysähtyy myös Tuscolanan, Ostiensen, Trasteveren ja San Pietron asemilla. Terminin rautatieasemalta on vain vajaat kolme kilometriä (etelään päin) Tuscolanan asemalle.

Tuscolanan aseman kautta kulkee myös Pisaan Grosettoon, Livornoon ja Viterbohonn menevät pitkänlinjan junat. Luonnollisestikin lukuisa määrä etelään päin kulkevia Cotralin paikallisbussien linjoja kulkee Tuscolanan aseman kautta.

Aseman ympäristö kuuluu Appio-Latinan korttelistoon Q IX. Alueella asuu melko paljon asukkaita. Alueen kautta kulkee niin Via Appia Antica kuin Via Latinakin. 

Fil: Ferrovie Regionali Lazio 3.svg

Paikallisjunaliikenne

File:Parco Tombe della Via Latina 06.JPG

Via Latina lähti kuten Via Appiakin Porta Capenalta Serviuksen kaupunginmuurista.  Via Latina kulki loppumatkasta samaa reittiä Via Appian kanssa ja päätyi Capuaan, sen aikaiseen Casilinumiin.

File:Praetextatus3.jpg

Pretestaton katakombit, Via Appia Pignatellin varrella

Alueella on toinenkin katakombi Santi Gordiano ed Epimaco, Piazza Galeria, Appio-Latinan korttelistossa. Kumpaankaan katakombiin tuskin pääsee käymään, ei ainakaan vielä.

File: Praetextatus Wilpert.jpg

Pretestaton katakombi


Porta Furba

Acqua Felicen ja Via Tuscolan kohtauspaikalla on paavi Clemente XII:n rakennuttama suihkulähde: Fontana di Clemente XII. Luigi Vanvitelli suunnitteli sen ja se valmistui vuonna 1733.


Aurelianuksen muurissa sijaitseva Anfiteatro Castrense, Via Castrense 33, toiseksi vanhin ampfiteatteri Roomassa Colosseumin jälkeen. Ampfiteatterin rauniot sijaitsevat Santa Croce in Gerusalemmen basilikan vieressä. Se on kolmannelta vuosisadalta jaa. Ampfiteatteri on rakennettu tiilistä.

Fil: Orto s Croce l 1120338-9.JPG

Santa Croce in Gerusalemmen sisterrsiäisluostarin kasvipuutarha sijaitsee ampfiteatterin raunioiden joukossa.

File:Anfiteatro Castrense - Du Pérac.jpg

Anfiteatro Castrense
Kuten kuvasta näkyy niin amfiteatteri oli osa Serviuksen muuria


Via del Mandrione, Asquedotto Felice

Felicen akvedukti on vieläkin olemassa. Se sai nimensä paavi Sixtus V:n siviililinimestä Felice Peretti. Felicen akvedukti oli uusimpia ja se valmistui vuonna 1586.


Parco di Caduta, Parco XVII Aprille 1944, Quatraro


Villa Fiorelli (Vigna Costantini)

Yleinen puistoalue joka kunnostettiin vuonna 2003. Puistoon on istetuettru erikosia puita kuten pähkinäpuita, Johanneksen leipäpuita, luumupuita, Ginko Biloba puita ja akaasioita jotka on tuotu Konstantinopelista.


Villa Lazzaroni, parkkipaikaa Via Tommaso Fortifiocca
Sisäänkäynti Via Appia Nuovalta

Puiston omisti aikoinaan barooni Lazzaroni ja puisto oli alunperin botaaninen puutarha.Puistoaleu on 50 000 neliömetriä suuri virkitysalue joka on avoinna kaikille. Alueella on omat alueensa koirien ulkoilutukseen ja lapsille oma leikkipuisto.


Villa Lais, Via Albera Paolo, perhekeskus, joka on avoin kaikille alueella asuville.Villa Lais sijaitsee puistoalueen keskellä. Rooman kunta tarjoaa neuvoa ja apua perheille. Täällä on mahdollisuus tavata toisia perheietä ja lapsia sekä asiantuntijoita.

File:VillaLais exstalla.jpg

Villa Lais, Via Albera Paolo

File: Appio Latino - Natività di NSGC 2.JPG

Nostro Signora Gesù Gristo

File:Église Natività di Nostro Signore Gesù Cristo.JPG

Nostro Signora Gesù Cristo


File: Chiesa di Ognissanti Roma.JPG

Ognissanti kirkko, Via Appia Nuova

File: Intérieur église Ognissanti de Rome.JPG

Ognissanti

Fil: Église Preziosissimo Sangue di Nostro Signore Gesù Cristo 2.JPG

Preziosissimo Sangue di Nostro Signora Gesù Gristo, Largo di Pannonia

Fil: Intérieur église Preziosissimo Sangue di Nostro Signore Gesù Cristo.JPG

File: Appio Latino - S. Antonio da Padova 1.JPG

Sant'Antonio da Padova, Via Circonvallazzione Appia

File:Appio Latino - S. Antonio da Padova 4.JPG

File: Église San Giovanni Battista de Rossi-2.JPG

San Giovanni Battista de Rossi, Via Cesare Baronio


Arkiv:. Santo Nome di Maria (Rom) JPG

File:Appio Latino - Santo Nome di Maria 5.JPG