torstai 1. marraskuuta 2012

Parioli, Quartiere IIVilla Balestran puisto, Via Bartolomeo Ammannati

Bussi 926, raitiovaunut 2 tai 19.

Huom! Aktivoi bussilinjakartta klikkaamalla  karttaan.

Avoinna kesäaikaan kello 7.00 - 24.30 ja talviaikaan kello 7.00 - 20.00. Puiston ympärille rakennettiin paljon asuntoja 50-luvulla. Jo Via Bartolomeo Ammannnati on kävelyn arvoinen. Erittäin kaunista aluatta muutenkin. Balestran huvila on nykyään yksityinen Casinorakennus. Giuseppe Balestra luovutti huvilan Rooman kaupungille vuonna 1939. Puiston omistaa vieläkin Rooman kunta ja se on 1500 hehtaarin laajuinen. Pääsisäänkäynnin vasemmalla puolella ulkoilutetaan koiria ja oikealla puolen puistoa on lasten leikkipaikka ja jonkilainen kahvila.


Pariolin alue rakennettiin 30-luvulla ja se on ollut yläluokan asuinalue. Varsinkin alueella lähinnä Villa Borghesen aluetta ja Piazzale delle Muse'a on kauniita asuinrakennuksia. Useita suurlähetystöjä sijaitsee Pariolissa, trendikkäitä ravintoloita ja clubeja löytyy myös. Auditorium Parco della Musica'n uusi moderi konserttisali sijaitsee alueella.  Kaikin puolin viihtyisä ja siisti alue, mutta hieman sivussa. Liikenneyhteydet ovat kehnonlaiset.

Ponte Milvion silta on historiallinen silta. Konstantin Suuri voitti Maxentiuksen taistelussa juuri Ponte Milvion sillalla vuonna 312. Sillalla on nykyään ajokielto. Rakastuneet pariskunnat käyvät yhdessä laittamassa munalukon siltaan ja heittävät avaimet  Teveren jokeen toivossa että näin heidän rakkautensa kestää ikuisesti.


Ponte Milvio


Auditorium Parco della Musica kuvassa keskellä


Sala Santa Cecilia, Viale Pietro de Coubertin

Konserttisalin omistaa kuuluisa ja korkeasti arvostettu Accademia Nazionale di Santa Cecilia. 
Sinne löytää ehkä helpoiten  jos ottaa raitiovaunun numero 2 Piazzale Flaminiolta ja ajaa sillä Apollodoron pysäkille ja siitä sitten oikealle. Samassa rysyssä sijaitsee Parco della Musica ja muita yleisiä rakennuksia puistoalueen keskellä.San Luigi Gonzaga, Via di Villa Emiliani 19

Avoinna kello 7.30-12.00 ja16.30-20.00. 
Messu arkisin kello 7.30, 9.00 ja 19.00. 
Sunnuntiasin kello 9.00,10.30, 12.00 ja 19.00. 

Kirkko on pyhitetty Aloysius Gonzaga'lle. Kirkko on kuitenkin alunperin rakennettu karmeliittiluostarijärjestön nunnille vuonna 1929. Lähetysjärjestö Sacro Cuore di Gesu osti sen vuonna 1958. Jesuiitit peruskorjasivat kirkon ja luotarin ja paavi Johannes Paulus II vieraili  heidän luonaan vuonna 1988. Kirkko toimii paikallisena seurakuntakirkkona ja on myös  vieressä sijaitsevan jesuiittiluostrain käytössä. Luostarin  ovet ovat avoinna kaikille vierailijoille. Ei yövieraita.


San Roberto Bellarmino, Piazza Ungheria

Tämä kirkko on myös jesuiittien kirkko. Se on pyhitetty Pyhälle Roberto Bellarmininolle. 

Kirkkoa käyttävät myös karmellittinunnat  joilla on ihastuttava luostari Tre Madonne,  Via dei Tre Orologin tien loppupäässä. Kenellä on aikaa ja voimia voin suositella kävelyä tien päähän luostariin. Alueella on  muutenkin monia satoja erinomaisen kauniita rakennuksia  kasteltavana. 

Bussi 53, joka lähtee Porta  San Giovanni Lateranolta,  Colosseumin ja Piazza Venezian kautta, Villa Borghesen puiston  kupeesta, Pincianon kautta Manchinin juna-asemalle, on yksi vaihtoehto matkustaa Parioliin. 

Sillä on pitkä reitti joten se kestää aikansa mutta siinäpä sitten tulee katseltua maisemia saman tien. Bussi pysähtyy myös melko lähellä Auditorio Parco della Musica'a ja Santa Sala Cesilia'a.

Huom! Aktivoi bussilinjakartta klikkaamalla karttaan.


San Valentino, Viale Maresciallo Pilduski, kirkko ja katakombi

Jo neljännellä vuosisadalla oli kirkko juuri tällä paikalla, Valentinon katakombien sisäänmenon edessä. Kirkko rakennettiin silloisen paavin Julius I:n käskystä. Bendiktiiniuluostari rakennttin sen viereen 1000-luvun alussa. Katakombit unohdettiin kunnes 1500-lvulla Antonio Bosio tutki katakombeja. Silloin oli jonkin verran kirkon seinistä vielä jäljellä raunioita. Myöhemmin arkeologit kaivelivat katakombin ja  kirkon luona. Vuonna 1986  maanvyörymä aiheutti vesitulvan ja tuhosi kaivaukset. Nykyäänkään sitä ei olla vielä yritetty korjailla.

Fil: Roma Santa Maria in Cosmedin BW 2.JPG

Pyhän Valentinon jälkeenjäännökset löytyvät Santa Maria in Cosmedinin kirkosta, Piazza della Bocca della Verita

Pyhä Valentino oli pappi antiikin ajalla Roomassa. Kerrotaan että häneltä hakattiin kaula poikki vuonna 269 eaa kristittyjen vainon aikana. Valentinus valitsi uskonsa takia marttyyrikuolemaan ja keisari Claudius II  tuomitsi Valentinon kuolemaan. Pyhän Valentinon päivää juhlitaan vuodesta 498 lähtien joka vuosi 14. helmikuuta. Tästä on Suomeenkin levinnyt tapa viettää Ystävänpäivää.


Nykyinen San Valentinon kirkko on erittäin moderni kirkkorakennus


Villa Ada on  noin kaksi neliökilometriä suuri puistoalue jossa aikoinaan asui Italian kuningasperhe Savoia. Nykyään suurin osa alueesta on Rooman kunnan omistamaa, paitsi jokunen rakennus jotka vieläkin kuuluvat Savoian suvulle. Joitakin yksityisiä rakennuksia tontteineen löytyy myös alueelta, kuten Egyptin suurläehtystö, joka sijaitsee Villa Savoiassa. Mussolini asui myös aikansa Villa Savoiassa.


Koko puistoaluetta vartioivat poliisit ja sotilaat. Kesäaikaan puistossa pidetään musiikkifestivaaleja viikkotolkulla. Siellä esiintyy kaikkialta maailmasta esiintyjiä, tunnettuja ja tuntemattomia. Paikalla on myös ruokatarjoilua  jotka tarjoavat kansainvälistä ruokaa. Alueella voi vuokrata polkupyöriä ja soutuveneitä, jolla voi soudella tekojärvessä. 


Rooomalaiset rakastavat puistojaan ja viheralueitaan. Harvassa pääkaupungissa onkaan niin paljon puistoalueita ja niin viheriästä kuin Roomassa.


Villa Adan puisto on suosittu picknick paikka ja virkistysalue

Puiston sisäänkäynnit: Via Salaria 265, Via di Ponte Salario (tekojärven luona), Via di Monte Antenne ja Via Panama.


Rooman moskeija
Nähtävästi Euroona suurin moskeija, 30 000 neliömetriä. Sisään mahtuu 12000 henkeä. 


Rooman moskeija