perjantai 15. helmikuuta 2013

Rooman obeliskit


Kuvassa pystyteään Vatikaanin obeliskia

Roomasta löytyy monta obeliskia. Egyptiläsiä obeliskeja tuotiin Rooman jo Augustuksen ajalla ja myöhemmällä keisarillisella ajalla sekä paavien vallan aikana. Axum obeliski on tuotu Etiopiasta. Siellä sijaitsi Aksum niminen kuningaskunta ennen vanhaan. Obeliskeja oli valmistettu siihen aikaan noin 100-luvulla eaa. 

Etiopialaiset lahjoittivat Italialle obeliskin kiitokseksi siitä että italialaiset Mussolinin joukot osallistuivat Etiopian sotaan vuonna 1935. Obeliski painaa 150 tonnia ja on 23,40 metriä korkea. Se vei kaksi kuukautta raahata obeliski Massauan satamaan satojen italialaisten ja eritrealaisten voimin. Siitä laivalla Napoliin ja edelleen Roomaan. Vuonna 2002 iski salama obeliskiin niin että se vaurioitui. Vuonna 2005 lähetti Italia obeliskin takaisin Etiopiaan mailman suurimmassa ukrainalaisessa Antonov lentokoneessa. Nyt obeliski seisoo entisellä paikallaan Aksumissa. Aksumissa on oikein pari obeliskipuistoakin.


Axum obeliski pystytetiin Piazza di Porta Capenalle.


Vatikaanin obeliski

Paavi Sixtus V Felice Peretti käytti obeliskia paavin vallanmerkkinä 1500-luvulla. Hänen aikanaan korjailtiin paljon katuja ja teitä Roomassa. Dominico Fontana sai tehtäväkseen asettaa obeliskit uusille paikoille. Vatikaanin obeliski on kotoisin Heliopolis nimisestä kaupungista Egyptistä. Obeliski on 25,5 metriä korkea.

Heliopoliksesta obeliksi siirrettiin ensin Aleksandriaan ja myöhemmin Galigulan mukana se tuli Roomaan vuonna 37. Se pystytettiin ensin Neron cirkukseen. Neron cirkus sijaitsi samalla paikalla kuin nykyisin Pyhän Pietarin kirkko. 

Obeliski siirrettiin vuonna 1586 syyskuun 10 päivänä keskelle Pyhän Pietarin toria, Vatikaanin eteen. Obeliksi on tehty graniitista, jota pitelee pystyssä neljä pronssileijonaa. Vanhan Pyhän Pietarin kirkon aikaan vuonna 1450 sijaitsi obeliski vasemmalla laidalla. Aikaisemmin ristin sijasta obeliskin huipulla sijaitsi pallo joka on nähtävänä Kapitoliumin musoessa. Pallon sanottiin sisältäneen julius Ceasarin tuhkan.


Sallustiano obeliski, Piazza Trinita dei Monti

Itse obeliski on vain 13,91 metriä korkea mutta jalustoineen se yltää 30,45 metrin korkeuteen. Alun perin obeliski oli sijoitettu Horti Sallustianiin, Sallustianin puutarhaan. Obeliskin omisti luonnollisestikin Ludovisin suku ja he lahjoittivat sen paavi Clemente XII Corsinille. Paavi suunnitteli laittaa obeliskin Lateraanin kirkon edustalle keskelle toria. Obeliskia ei kuitenkaan saatu pysymään pystyssä ja muutama vuosi myöhemmin paavi Pio VI Braschi asennutti sen Piazza Trinita dei Montille arkitehti Giovanni Antinorin avustuksella.


Quirinalin obeliski, Piazza del Quirinale

Quirinalin palatsin edustalla seisoo suihkulähde nimeltä Fontana dei Dioscuri johon obeliski on liitetty. Alessandrian viadukti johdettiin Quirinaleen ja näin saatiin toimiva vesijiohto, jonka vesi johdettiin suhkulähteeseen.


Solare, Montecitorio obeliski, Palazzo Montecitorion edustalla

Obeliski on 33,97 metriä korkea. Rooman tuli obeliski Heliopoliksesta keisari Augustusken mukana vuonna 10 eaa saman aikaisesti Flaminio obeliskin kanssa. Nykyiselle paikalleen se asetettiin vuonna 1792.


Mussolini obeliski, EUR


Mussolini obeliski numero 2


Minerva obeliski/Piazza Santa Maria sopra Minerva

Tämä obeliski on Egyptistä, Sais nimiseltä paikkaunnalta. Se on 12,69 metriä krokea  ja tämäkin sijaitsi alkuun Isis temppelin luona Santa Maria sopra Minervan basikan takana. Gian Lorenzo Bernini laittoi sen elefanttipatsaaseensa ja asetti sen Santa Maria sopra Minervan edustalle ja siinä se seisoo vieläkin. Bernini teki kaksi samanalaista patsasta ja se toinen sijaitsee Urbinossa.


Matteiano obeliski,  Villa Celimontanan puisto

Tämä obeliski tuotiin Roomaan yhdessä Macuto obeliskin kanssa Egyptistä Heliopoliksen kautta. Obeliski on 12,23 metriä korkea. Tämäkin obeliski sijoitettiin ensin Isis temppelin luokse lähelle Santa Maria sopra Minervan basilikaa. Siirrettiin Santa Maria in Araceoelin basilikan kupeeseen 1400-luvulla,
kunnes se siirrettiin nykyiseen paikkaansa Villa Celimontanan puistoon 1600-luvulla. Tämä on Rooman pienin obeliski.


Obelici Macuto, Piazza  di San Macuto/Piazza della Rotonda

Tämä obeliski on 14,52 metriä korkea ja alunperin Ramses II ajalta Egypstistä, noin 1200 vuotta  eaa. Alunperin tarkoitettu Heipolikseen temppelin eteen. Siirrettiin kuitenkin Isis temppelin luokse, lähellä Santa Maria Sopra Minervan basilikaa. Siirrettin lähelle San Macuton kirkkoa 1300-luvulla, ja melko pian se siirrettiin taas kerran Santa Maria in Aracoelin itäiselle puolelle. Mutta kun Campidoglion aluetta rakennettiin uudestaan siirrettiin obeliski nykyiselle paikalleen Piazza di San Macutolle/ Piazza della Rotondalle. Obeliski liitettiin Filippo Barigionin valmistaman suihkulähteen keskelle.


Lateranon obeliski

Tämä obeliski on 32,18 metriä korkea ja ikivanha. Se on peräisin viidenneltä toista vuosisadalta eaa. Sen  toi Caligula vuonna 37  Roomaan ja se asetettiin Neron cirkuksen eteen, joka sijaitsi nykyisen Vatikaanin basilikan paikalla. Obeliski seisoi samalla paikalla vielä vanhan Vatikaanin basilikan ajalla. Se siirrettiin nykyiselle paikalleen, keskelle San Giovanni in Lateranon toria vuonna 1586.


Flaminion obeliski, Piazza del Popolo

Keiasri Augustus toi tämän obeliskin Roomaan vuonna ja se on 25,90 metriä korkea. Obeliski seisoi Circus Massimossa kunnes paavi Sixtuks V:n aikana se siirrettiin Piazza del Popololle.


Esquilinon obeliski

Tämä ei ole aito egyptiläinen obeliski vaan kopia. Se on 14,5 metriä korkea. Obeliski seisoi aikoinaan Augustuksen Mausoleumin edustalla. Paavi Sixtus V halusi muttaa sen paikkaa Santa Maria Maggioren basilikan eteen.


Obelisco Dogali sijaitsee lähellä Diocletianuksen kylpylän raunioita. Tämä obeliski saapui Rooman yhtä aikaa obeliskien kanssa, jotka seisovat Pantheonin ja Santa Maria sopra Minervan edustalla. Obeliskit tuotiin Heliopoliksesta. Ensin tämä obeliski siirrettiin Terminin rautatieaseman eteen 1800-luvulla kunnes se pian siirrettiin takaisin Diocletianuksen kylpylän raunioiden edustalla sijaitsevaan pieneen puistoon.


Antoniuksen obeliski, Pincion puisto/Viale dell'Obelisco

Obeliski rakennettiin  keisari Hadrianuksen kunniaksi Egyptissä. Obeliski oli kauan täysin unohduksissa kunnes se löydettiin Porta Maggioren läheltä kuudennellatoista vuosisadalla ja se siirrettin sieltä paavi Pius VII käskystä Pincion puistoon.


Obelico Agonale, Piazza Navona

Tämä obeliski seisoo Piazza Navonalla neljän joen patsaan keskellä. Obeliksi on 16,53 metriä korkea. Tämä on myös imitaatio egyptiläsistä obeliskeista. Obeliski seisoi ensin keisari Massenzion huvilalla, Via Appia Anticalla, kunnes Gian Lorenzo Bernini haki obeliskin Piazza Navonalle ja laittoi sen suihkulähteen keskelle.

Fil: Obelisco - Piazza san bartolomeo.JPG

Piazza San Bartolomeo, Isola Tiberina

Fil: VillaBorgheseEgyptianTheme.JPG

 Villa Borghesen obeliskit

Fil: Roma villamedici obelisco.jpg

Villa Medicin obeliski

Fil: Villa Torlonia - Obelisco 2 01315.JPG

Villa Torlonian obeliski