tiistai 28. huhtikuuta 2015

San Vitale


San Vitale/Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea,
 Via Nazionale 194

 Avoinna :
 kello 7.45-12.30 ja 16.00-19.00

Messu :
Sunnuntaisin ja pyhäpäivinä kello 8.30, 11.30 ja 18.30
arkipäivinä kello 8.00 ja 18.30

Kirkko on nykyiseltä nimeltään Santi Vitale e Compagni Martiri in Fovea, mutta puhekielessä kaikki käyttävät kirkosta nimeä San Vitale. Kirkko on nykyään Roomassa asuvien romanialaisten kotikirkko.

Vitale ja Valeria juhlitaan joka vuosi 28. huhtikuuta. San Vitalen basilikassa Ravennassa on upeita mosaiikkitöitä, joissa San Vitale on kuvattu. San Vitale Ravennassa on muuten yksi kristinuskon hienoimmista basilikoista. Kannattaa käydä tutustumassa. Ravenna lasketaan kulttuurihistorialisesti Italian toiseksi tärkeimmäksi kaupungiksi, Rooman jälkeen. 


Taidehistoriallisesti, mukaan lukien arkkitehtuurin, on Firenze luonnollisestikin numero uno. Koko Firenzen centro storico, ydinkeskus, on Unescon listalla. Noin 80 % koko  Italian korkeimmalle arvostetusta taiteesta löytyy Firenzestä ja noin 80 % koko mailman korkeatasoisesta taiteesta löytyy Firenzestä. Ravenna on Firenzen lisäksi aivan mahtava kaupunki, jossa on jopa yhdeksän Unescon maailman perintöluettelon listalle päässyttä kohdetta, aikaisia kristillisiä rakennnuksia. Aivan valtava määrä kirkkoja noitten edellä mainittujen lisäksi ja paljon muuta. Kannattaa suunitella vierailu Ravennassa ja Firenzessä.

 

Martyrskap av St avgörande från en martyr av det fjortonde århundradet

San Vitalen marttyyrikuolema noin vuonna 60 jaa, maalaus löytyy Milanosta


Väitetään että San Vitale haudattiin elävänä. Hänen vaimonsa Pyhä Valeria oli kotoisin Milanosta ja San Vitale Ravennasta.

2010-07-10T10_48_20.JPG

RomaSVitalePorticoFacciataEsterno.jpg

 San Vitale, Via Nazionale 194

San Vitalen basilika Roomassa rakennettin viidennellä vuosisadalla jaa paavi Innocentius I:n käskystä. Tämä kirkkorakennus on yksi Rooman vanhimpia ja sen huomaa jo kadulta käsin. Kirkorakennus on nimittäin ajan saatossa jäänyt monttuun, paljon alemmaksi kuin nykyinen katutaso, kun kaupunkia on rakennettu, taloja hajoitettu ja roinaa tallattu maan tasalle. Paikka paikoin Roomanrakennusten ja katujen alla on kymmenisen metriä tällaista roinaa, hajonneita ja hajoitettuja rakennuksia, huonekaluja keittiötavaraa ja sun muuta.


Via Nazionale, Roma, 2014-11-08.jpg

Via Nazionale on nykyään moderni vilkkaasti liikennöity katu keskellä kaupunkia.


Tästä kirkon ohitse kulki siihen aikaan 400-luvulla katu nimeltä Vicus Longus. Katu kulki Foro Romanolta Diocletianuksen kylpylään, siis suurin piirtein samaa reittiä kuin nykyinen Via Nazionale nyt kulkee kirkon ohitse. Vicus Longuksen varrella sijaitsi kaksi titulusta, esikristillisen ajan rukoushuonetta, tämä San Vitale ja toinen lähenpänä kylpylää San Ciriaco, josta ei ole enää mitään jäljellä.

Keskiajalla ei tämän kadun varrella ollut juuri asutusta lainkaan. Alue oli maaseutua 1900-luvulle saakka. San Vitalen kupeessa kulkee Via Genovan katu jolta lähtee Via San Vitalen kadun pätkä, joka on osa sitä vanhaa Vicus Longus katua. Vicolo dei Serpentin lyhyt kadunpätkä on myös osa sitä vanhaa katua.

Kirkkorakennus on uuskorjattu useammankin kerran. Alunperin kirkkosalissa oli kolme laivaa, nyttemmin vain yksi.Kirkko on avoinna joka päivä kello 7.45-19.00.

Kirkko on ennen kaikkea Roomassa asuvien filippiiniläisten kotikirkko. Filippiiniläsiä asuu Roomassa plajon.1 Basilica di San Vitale.PNGSan Vitalen kirkko sijaitsee paljon alenpana katutasolta nykyään mitä se on alunperin tehnyt. On ollut pakko rakentaa portaat.

RomaSVitalePortalePortaLigneaSeicentesca.jpg

2006 0928 Santi Vitale 0026.JPG

S Vitale Roma-7.jpg

San Vitalen suuret freskomaalaukset ovat Cavalier d'Arpino, Abdrea Pozzo ja Gaspar Poussin maalanneet. Freskomaalaukset kuvaaavat milanolaisten pyhimysten San Vitalen, San Gervasion ja San Protasion elämää. Nimittäin kerrotaan että San Gervasion ja San Protasion olivat San Vitalen ja Santa Valerian lapsia.

S Vitale Rom-5.jpg


RomaSVitaleInterno.jpgS Vitale Roma-8.jpg

File:RomaSVitalePorticoFacciataInterno.jpg

File:RomaSVitalePortalePortaLigneaSeicentescaPart1.jpg

File:RomaSVitalePortalePortaLigneaSeicentescaPart2.jpg

File:RomaSVitalePorticoFacciataMuraturaFacciataInterna.jpg

File:RomaSVitalePorticoFacciataArcateMurateLatoCortoDx.jpg

File:RomaSVitalePorticoFacciataCapitelloCompositoFoglieLisce.jpg