torstai 5. huhtikuuta 2012

Niccolinan kappeli, Cappella Niccolina

Fra Angelico, Beato Angelico, 1395-1455, Firenze, Fiosole

Syntyi Vicciossa ja kuoli Roomassa.
Munkki San Domenico luostarissa Fiesolessa Firenzessä

Beato Angelicosta (Guido de Pietro) tuli yksi maailman taidemaalauksen suurista mestareista. Hänen käyttämänsä värit olivat kirkkaita ja hempeän kauniita. Hänen motiivinsa uskonnollisimpia kuin muiden aikalaistensa maalaukset. Valo hänen maalauksissa on taivaallinen. Myös hänen veljensä Benedetto oli taitava taidemaalari ja hän oli myös munkki samassa luostarissa Firenzessä. Benedetto erikoistui miniatyyrimaalauksiin. Molemmat veljekset maalasivat upeita freskomaalauksia San Marcon kirkkoon ja luostariin Firenzessä. Veljesten oli pakko muuttaa luostarista ruton saavuttua alueelle. He muuttivat Folignoon joka sijaitsee Umbriassa. Sieltä he muuttivat Cortonaan ja lopulta Fiesoleen. Nykyään Fra Angelicon maalauksia löytyy ympäri maailmaa suurista taidemuseoista ja lukuisista kirkoista. Fra Angelicon hautakivi Santa Maria Sopra Minervan kirkossa

Fra Angelico haudattiin Santa Maria Sopra Minervan kirkkoon Roomassa jossa hänen hautakivensä löytyy vieläkin. Vuonna 1982 silloinen paavi kanonisoi Fra Angelicon.  Fra Angelico sai lisänimen Beato, joka tarkoittaa siunattua. Sivulla on kuvia Vatikaanin museosta,  Niccolina kappelin maalauksia jotka Fra Angelico maalasi juuri ennen kuolemaansa mahdollisesti avustajiensa kanssa yhdessä. Maalaukset on tehty sen aikaisen paavin Nicolaus V:n (Tommaso Parentucelli) kunnikasi ja hänen omasta pyynnöstään. Kappeli sijaitsee Innecentius III:N tornissa, Apostoolisen palatsin vanhimmassa osassa.


Santa Maria in Campitelli

Kirkko on avoinna joka päivä kello 7.00-12.30 ja 15.30-19.00 
Messu arkipäivisin kello 7.30 ja 18.30
sunnuntaisin kello 7.30 ja 10.00


Santa Maria in Campitellin nimi nähtävästi viittaa Campodoglio'on joka on italialainen nimi Capitoliumin kukkualle. Giovanni Leonardin  vuonna 1541 perustama uskonnollinen munkkijärjestö  Chierici Regolari della Madre di Dio tarvitsi kirkon käyyttöönsä. Luostarin tilat ovat molemmin puolin kirkkoa. Pyhä Giovanni Leonardi on farmaseuttien suojuluspyhimys. 

File:S Angelo - s M in Portico s Giovanni Leonardi 1110066.JPG

Pyhä Giovanni Leonardin hautamusitomerkki kirkossa


Arkkitehti Carlo Rainaldis suunnitteli kirkon  ja se valmistui vuonna 1667. Lähettyvillä  nykyisen Via Petrocellin kadun varrella sijaisee Santa Galla Antiqua nimisen kirkon jätteet. Kirkossa oli ihmeitä tekevä Maria ikooni jota varten Santa Maria in Porticon/Cmapitellin kirkko rakennettiin. Pääalttarilla sijaitseva Maria ikooni on mahdollisesti uudempi Maria ikooni. Tutkimusten mukaan ikooni olisi 1100-luvulta. Kirkon puolesta kuitenkin väitetään että ikoonia on kannettu juhlakulkueissa joka vuosi 590:n vuoden ajan ja että oikealla puolen kirkkosalia toisessa kappelissa sijaitsee kopia ikoonista.


Santa Maria Antiqua, Via Petrocelli


Kirkkosali on erikoisen mallinen pohjapiirrokseltaan.  Kirkko on ilmava ja valoisa. Kirkossa vallitsee erittäin harmooninen tunnelma.


Pääalttarilla on Santa Maria in Porticon ihmeitä tekevä ikooni

File:SantaMariaCampitelli-Altare01-SteO153.JPG


Kirkkoon on haudattu useita kardinaaleja kuten Lorenzo Altieri, Filippo Casoni, Raimondo Capizucchi, Guglielmo Pallotta, Paluzzi Altieri degli Albertoni, Francesco Lnadi Pitera, Bartolomeo Bacca...Capizucchi kappeli, kolmas vasemmalla puolen


Cappella Altieri

Altierin suvun palatsi sijaitsee Il Gesu kirkon vieressä ja kaikesta huolimatta heidän suvun hautakappeli sijaitsee täällä Santa Maria in Campitellin kirkossa. Altierin suku on Rooman aatelistoa ja yksi suvunjäsenistä oli paavikin, Clemente X. Hän on haudattu Pyhän Pietarin basilikaan.


Cappella Altieri, ensimmäinen kappeli vasemmalla puolen kirkkosalia. Kappelissa lepää mm Beata Ludovica Albertoni.


Cappella Altieri
File:Michele Maglia.TIF


RippituoliFile:Lorenzo Ottoni.TIF

Sant' Ignazio di LoyolaSant'Ignazio, Via del Caravita 8

Collegio Romanossa opiskelevien jesuiittien kirkko oli käynyt pieneksi ja vanhaksi ja näin ollen rakennettiin uusi ja tilava kirkko Pyhän Ignatiuksen kunniaksi. Kardinali Ludovico Ludovisi, paavi Gregorio XV:n veljenpoika, kustansi kirkon rakentamisen suurelta osin. Monta arkkitehtia on ollut suunnittelemassa kirkkoa kuten Alessandro Algardi ja Girolamo Rainaldis. Jesuiitti Oazio Grassi on melko varmasti ollut mukana suunnittelussa. 

File:St Ignatius of Loyola (1491-1556) Founder of the Jesuits.jpg

Pyhä Ignazio di Loyola, 1491-1556

Hän syntyi Baskiassa Espanjassa ja kuoli Roomassa. Hän perusti vuonna 1534 Compagnia di Gesu, jesuiittisäätökunnan.Jesuiitiisäätökuntaan voi kuulua vain miespuoliset. Melkein kaikki jesuiittijärjestön jäsenistä ovat pappeja. Jesuiitit opiskelevta yleensä koko ikänsä. Jesuiitipappien koulutus vie noin 15 vuotta.

Fil: Facciata small.jpg

Ignazio di Loyola perusti Gregoriana korkeakoulun, Pontificia Univercita Gregoriana vuonna 1551. 


Piazza Sant'Ignazio

Filippo Raguzzini sai 1700-luvulla tehtäväkseen suunnitella Sant'Ignazion kirkon edustalla sijaitsevan torin. Raguzzini suunnitteli rokoko tyyppisiä rakennuksia. Jesuiitit halusivat että torin reunalle rakennetaan vuokrataloja jotka sitten vuokrataan jotta järjestö saisi kerättyä varoja kirkkojen koristeluun. Harvoin näin kauniita vuokra-asuintaloja on rakennttu kuin mitä nämä rakennukset Piazza Sant'Ignaziolla ovat. Talojen sivuilla olevat kadun kulkevat vinosti, ei suoraviivaisesti kuten oli totuttu tekemään. Tuloksena oli tämä ehkä Rooman kaunein tori.


Kirkkosali on 90m x 25m, leimmästä kohdastaan 50 m leveä, ristinmuotoinen ja kolme kappelia molemmilla seinustoilla. Andrea Pozzon upea freskomaalaus katossa on kuuluisa. Lattiassa on merkkitty kultainen laatta josta kattofreskot ovat parasta katsella. Toinen merkki löytyy lattiasta lähenpää pääalttaria.Andrea Pozzon loistava kattofreskomaalus on se jota turistit saapuvat katsomaan. Se on todella mahtava luomus.


Fil: Sant Ignazio Rom 2009.jpg


Paras paikka katsella kattomaalausta on keskellä lattiaa

Achille Pinellin maalaus

Pääalttari, Andrea Pozzon maalauksiaDatei:Rome-SantIgnazio-DomeTrompeOeil.jpg

Tämä freskokupoli ei ole aito kupoli vaikka se siltä näyttääkin. Andrea Pozzon todellinen silmänkääntötemppu! Kupoli on 17 mertiä leveä öljymaalus Sant'Ignazion kirkon vieressä sijaitsi Dominikaaniluostari ja he kielsivät rakentamsta korkeaa kupolia kirkkoon jotta heidän kirjastonsa ei näkyisi. Noh Andrea Pozzo rakensi falskin kupolin.

Fil: Tomb of St Ignatius.jpg

 Ignazio di Loyolan hautamuistomerkki


Pyhä Roberto BellarminoAloysis Gonzagan hautamuistomerkki


Pyhä Giovanni BerchmansPaavi Gregorio XV:n ja Pyhä Ludovico Ludovisin hautamuistomerkkiPaavi Gregorisu XV joka oli ensimmäinen jesuiittipaavi ja se oli hän joka hyväksyi ja virallisti jesuuttijärjestön