maanantai 13. tammikuuta 2014

Via Latina


Lautulae

Via Latinan tie lähtee Porta Latinalta, vaikkakin sitä ennen kulkee katu Via di Porta Latina joka johtaa juuri Porta Latinalle. Via di Porta Latina lähtee vuorostaan Piazzale Numa Pompiliolta, Caracallan Termien edustalta. Porta Latinan kaupunginportti sijaitsee luonnollisestikin Aurelianuksen kaupunginmuurissa, Rooman etelä puolella. Via Latinan tie lähtee portista kaakkoon ja nykyään se yhtyy uudenpaan tiehen Via Appia Nuovaan. 


File:Celio - Porta Latina 2030st.JPG

Porta Latina kaupunginmuurin ulkopuolelta nähtynä

Alkuperäinen antiikin aikainen tie johti Roomasta Casilinum'iin ja siellä yhtyi Via Appia Anticaan. Siihen aikaan niin Via Appia kuin Via Latinakin läksivät Serviuksen kaupunginmuurista Porta Capenalta.

Casinum oli antiikin aikainen kapunki Rooman maaaseudulla, Campagnalla. Casinum on ollut arkeloginen kaivausalue ja se sijaitsi nykyisen Via Casiliumin varrella ja Via Latina risteyksessä, lähellä  nykyistä Cassino'a. Cassino on monella tavalla mielenkiintoinen turistikohde sekin jossa on paljon nähtävää. Cassino sijaitsee Lazion maakunnassa mutta Frosinonen provinssin puolella. Roomasta kulkee autorstarada, moottoritie, A1 suoraa Cassino'on. Mutta Cassino'sta toisella kertaa enempi...

Roomasta Napoliin menevillä junilla pääsee myös Cassino'on. Cassino'n ehkä suurin nähtävyys on Montecassinon luostari. Se on ehdoton turistinähtävyys.

Casinum ja varsinkin Velletri, jossa keisari Augustus syntyi, oli volskien asuinaluetta. Heidän lähimmät naapurit olivat aurunkit, samniitit ja hernikit.

File:Parco Tombe della Via Latina 06.JPG

Via Latina


Porta Latina muurin sisäpuolelta nähtynä

Täällä lisää alueesta!


Katakombit Via Latinan varrella

Catacomba di Grodiano  ed Epimaco, Via Latina 39
Catacombe di Tertullino, Via Latina
Catacomba di Vigna del Vecchio, Via Latina 69
Catacomba di Aproniano, Via Latina 97
Näitten lisäksi Via Latinan varrelta löytyy useita kymmeniä yksityisiä hautoja ja hautamuistomerkkejä. 

Via Latian varrelta löytyy ainakin kaksi suurenpaa uskonnollista instituuttia luostareineen, marianistien ja Santa Cateria da Sienan.
File:Parco Tombe della Via Latina 02.JPG

Parco Argeologico delle Tombe  Via  di Latina, Via del Arco di Traventino 151

Bussit 85, 409, 657, 671 ja 765 tai metrolla  Arco di Travertinon pysäkille.
Tämä ihastuttava argeologinen puisto sijatsee juuri siinä kohtaa kun nykynen Via Latina yhtyy Via Appia Nuovaan. Itse puistoon on vapaa sisäänpääsy. Puiston portti on avoinna joka päivä kello 9.00-19.00. Jos haluaa
käydä hautakammioissa sisällä niin silloin on sisäänpääsymaksu  4,5 € ja käynti on varattava ja sovittava puhelimitse. Myös ryhmäkäyntejä oppaan kanssa järjestetään.


File:Parco Tombe della Via Latina 20.JPG

File:Parco Tombe della Via Latina 22.JPG

File:Parco Tombe della Via Latina 17.JPG

File:Road through Roman Tombs Via Latina.jpgParco degli Acquedotti, akveduktien puisto, Via Lemonia 256, Via delle Capanelle ja Viale Appio Claudia. Metrolla Giulio Agricolan pysäkille. Tällä alueella on ollut seitsemän akveduktia. Puisto on suuri ja avoin kaikille. Kenellä on aikaa  niin suosittelen puolen päivän retkeä tähän puistoon. Täällä on Rooman parhaiten säilyneet akveduktit. Ihana hieman villi luonto. Täällä saattaa tulla paimentaj ison lammaslauman kanssa vastaan.