maanantai 27. toukokuuta 2024

Campi Flegrei, osa II


Solfataran kraateri on osa Campi Flegrein-tulivuorialuetta Pozzuolissa, mikä on Etelä-Italian suurin kaldera. Solfatara di Pozzuoli on uinuva tulivuori, joka edelleen päästää rikkipitoisia höyryjä. Se muodostui noin 4000 vuotta sitten ja purkautui viimeksi vuonna 1198, mikä oli luultavasti räjähdysmäinen höyrynpurkaus, joka aiheutuu pohjaveden vuorovaikutuksesta magman kanssa. Kraatterin pohja oli suosittu turistikohde vuoteen 2017 asti.

Campi Flegrei on supertulivuori, eli tulivuoren tyyppi, jonka magmakammio on tuhat kertaa suurempi kuin tavallisessa tulivuoressa ja jonka purkaukset ovat siksi maan suurimmat ja laajimmat. Campi Flegreissä on 24 kraatteria, ja sen toimintaa voisi verrata meteoriitin putoamiseen maahan, mikä on valtava tuho.
Vaikka emme ole nähneet Campi Flegrein toimintaa vuoden 1969 jälkeen, meidän on oltava tietoisia sen olemassaolosta ja sen riskeistä.

Täältä voi seurata maanjäritsykisiä ja tulivuorenpurkauksia. Napolista on vain 11 kilometriä Pozzuoliin linnuntietä ja autotietä pitkin noin 17,5 kilometriä. Myös Vesuviuksen tulivuoren alueella on tärinää yhtenään.

Olen tehnyt aikaisemmin postauksen täällä. Nyt teen uuden postauksen varoitus mielessä, sillä aluella on yhtenään (noin kymmenen vuorokaudessa) 2-5 magnitudin maanjäristysten tärinää.  Koska vaara on noussut aluella suuremmsat tulivuoren purjakauskesta tai maanjäsityksestä, niin varoitan menemästä alueelle, mikä sijaitsee Napolin länsipuolella. Alueella sijaitsee Pozzuolin satamakaupunki, mistä kulkee autolauttoja Nepalin lahden saarille.

Italian kansallisen geofysiikan ja vulkanologian instituutin mukaan 4,4 magnitudin maanjäristys iski Italian Campi Flegrei supertulivuoreen maanantai-iltana ja aiheutti lieviä vaurioita keskuksen Pozzuolin kaupungissa ja noin 20 kilometrin päässä sijaitsevassa Napolin kaupungissa. INGV). Koulut suljettiin joiksikin päviksi. Italian palokunnan tiedottaja vahvisti CNN:lle, että seinissä on halkeamia ja putoavat kattolistat.

INGV:n tietojen mukaan kolmen kilometrin syvyydessä tapahtunut 4,4:n maanjäristys on voimakkain maanjäristys, joka on iskenyt erittäin seismisellä alueella viimeisen 40 vuoden aikana. Järistys on osa jatkuvaa "seismistä myrskyä", joka on nähnyt yli tusinaa yli 2,0 magnitudin tapahtumaa viimeisen 48 tunnin aikana.

Nyt maanataina klo 20.10 paikallista aikaa tapahtunutta 4,4:n järistystä edelsi 3,5:n maanjäristys tuntia aikaisemmin.

INGV tallensi 1252 maanjäristystä Campi Flegrein alueella huhtikuussa 2024, joista useimmat olivat alle 1,0 magnitudia.

Viimeinen suuri supertulivuoren purkautuminen tapahtui vuonna 1538, mikä johti uuden lahden luomiseen Etelä-Italian rannikolle. INGV on havainnut seismisen aktiivisuuden lisääntyneen vuodesta 2022 lähtien, mikä voi johtua joko magman kerääntymisestä pinnan alle tai kaasujen kerääntymisestä useiden vulkanologien mukaan.

Tulivuori on noin 50 kilometriä (31 mailia) Vesuviuksesta, ja se on alttiina bradyseismiksi tunnetulle ilmiölle, jonka aikana maa nousee ja laskee pinnan alla olevan paineen vuoksi. Viimeinen suuri sykli oli vuonna 1984, mutta useat vulkanologit kertoivat CNN:lle, että alueella on uusi ilmiö.

Yli 500 000 ihmistä asuu punaisella vyöhykkeellä suoraan Campi Flegrein vieressä, kertoo Italian pelastuspalveluvirasto, joka on tänä vuonna työskennellyt päivittääkseen evakuointisuunnitelmia suurkatastrofin sattuessa.