torstai 12. helmikuuta 2015

Sant'Egidio ja sen ympäristö


Sant'Egidio, Piazza Sant'Egidio, Trastevere

Kirkko on hyväntekeväisyysjärjetsön Comunita di Sant'Egidion kirkko. Kirkko on suljettu korjaus- ja huoltotöitä varten. Kirkko on aivan liian ahdas järjestön käyttöön, joten he käyttävät lähellä sijaitsevaa Santa Maria in Trasteveren basilikaa kotikirkkonaan. Hyväntekeväisyysjärjestö perustettiin vuonna 1968 roomalaisten lukiolaisten aloitteesta. Nykyään järjestö löytyy 70 eri maasta. Kuka tahaansa saa vapaaehtoisesti olla mukana järjestössä.

Kirkon paikalla seisoi alkuun San Lorenzo in Ianiculo niminen kirkkorakennus. Ianiculo viittaa Janiculum harjuun, joka on nykyään nimeltään Gianicolo, kuten kaupunginosa Trasteveren länsipuolella. Aluetta kutsutaan myös nimellä Monte Verde Vecchio. Alue sen eteläpuolella on nimeltään Gianicolense tai Monte Verde  Nuovo ja se on modernimpi asuinalue, jossa on myös ihan mukava asua. Gianicolensessa asuu noin 60000 asukasta. Gianicolossa vähemmän, sillä sillä alueella ei ole korkeita asuinkennksia, vain isompia privaatti taloja. Missä alueiden rajat kulkevat ei minulla ole oikein selkoa, sillä paikalliset kutsuvat asuinalueitaan kuten he haluavat. Taitaa vain Rooman kunta tietää varman päälle rajoista.


Vicolo del Cedrolla Via del Mattonaton risteyksen luona sijaitsee tämä ikivanha oratorio nimeltä Santa Abbandonata. Näissä rakennuksissa molemmin puolin kujaa on huoneita ja huoneistoja vuokralle.

Myös Borgon kaupunginosassa Roomassa Via dei Pellegrini sijaitsee kirkko nimeltä Sant'Egidio. Kirkko on 1200-luvulta. Se rakennettiin paavin pyynnöstä Confraternita di Sant'Egidion velejeskunnalle. Veljeskunnat keräsi varoja rikkailta ja auttoi malariasairata. Nykyään kirkko kuuluu fransiskaaninunnille jotka korjaavat Vatikaanin gobelengejä. 

Confraternita tarkoittaa katollisessa kirkossa miesjoukkoa, jotka ovat yhdistyneet veljeskunnaksi saman aateen nimissä, jonkun ykistyisen kirkon tai oratorion ympärille, usein miten jonkun määrätyn pyhimyksen ympärille. Jotkut jäsenistä ovat pappeja, jotkut munkkeja, jotkut tavallisia työläisiä. Nämä veljeskunnan jäsenet eivät asu yhdessä, kuten munkit, vaan he ovat siviilihenkilöitä järjestön ulkopuolella. Heitä koskee katollisen kirkon säännöt ja lait, sekä vastuu veljesjoukossa.

Misericordia veljeskunta on hyvä esimerkki confraternitasta. Joukko firenzeläisiä miehiä perusti 1200-luuvlla hyväntekeväisyys veljeskunnan, mikä auttoi sairaita pääsemään hoitoon. Näin syntyi ambulanssi toiminta, joka on vieläkin Misericordian vastuulla. Ensi alkuun sairaat kannettiin saamaan apua. Misericordian ambulanssipalvelu koskee koko Italiaa nykyään. Veljeskunnalla on nykyään sairaaloita, terveyskeskuksia, synnytysklinikoita...Italiassa on erittäin hyvä ja melkein ilmaiset terveyspalvelut. Ei tarvitse mennä kuin jonkun sata metriä niin löytyy vastaanotto ja laboratorio. 

Brysselissä on jopa kaupunginosa nimeltä Saint Gilles. Gilles siis on sama henkilö kuin Egidius. Egidius on kreikkalainen nimi. Pyhä Egidius syntyi Kreikassa vuonna 650. 

Ruotsissa Eskilstunassa on ollut hänelle pyhitetty kirkko, joka on nykyään raunioina Helluntaiseurakunta lahjoitti katollisille kirkkorakennuksensa, jota käyttää mm puolalaiset ja filippiiniläiset kotikirkkonaan. Kirkon nimi on Snakt Ilians katolska kyrka.  Sunnuntaisin on jumalanpalvelus ruotsin kielellä katollisen mallin mukaan. Ruotsissa hänen nimensä on Sankt Ilian. Puolassa Idzi, Ranskassa Gilles, samoin Belgiassa. 



Piazza Sant'Egidio

Oikealla Sant'Egidion kirkko Roomassa, sen vieressä karmeliittiluostari ja torin päädyssä Santa Maria in Trasteveren luostarin seinä ja sen oikealla puolella entinen pappila.


 Piazza Sant'Egdio nykyään


Pyhä Egidio Abate 640-720

Hän oli erittäin suosittu pyhimys, varsinkin keskiajalla. Hänestä on paljon legendoja ja on vaikea tietää että mikä on totta ja mikä tarua. 

Sant'Egidio syntyi Ateenassa Kreikassa. Hän toimi erakkomunkkiluostarin abbotina, josta hänen italialainen nimensä tulee, Sant'Egidio Abate. Pyhän Egidion juhlapäivä on 1. syyskuuta.

Hän on kerjäläisten, seppien, henklöiden joilla on rintasyöpä, imettävien äitien, kalastajien, metsästäjien, paimenten, epilektikkojen, sairaiden, syntisten... suojeluspyhimys.


 Vicolo del Cedron kuja, 
yksi Rooman vanhimpia kujia ja myös kauneimpia

Sant'Egidion kirkko on rakennettu 1600-luvulla karmeliitti luostarin kirkoksi. Luostarin alueen muuri toimii Via della Scalan kadun ja Vicolo del Cedron kujan seinämänä. Luostarin tiloissa sijaitsee nykyään Museo nimeltä Museo di Romana in Trastevere. Kävelkää ihmeessä Vicolo del Cedron kujaa pitkin jos satutte liikkumaan alueella. Kujalla on täysi ajokielto.


Vicolo del Cedro

 Cedro tarkoitaa setripuutaa, ruotsiksi ceder.


 Vicolo del Cedro


Vicolo del Leopardo

Tällä alueella on lukuisia vanhoja kapeita mutkikkaita kujia, kuten Vicolo del Cedro, Vicolo del Leopardo ja Vicolo del Piede. Kävelkää ja nauttikaa! Suosittelen pysyä poissa Rooman keskustasta. Trasteveren vahat korttelistot ovat se oikea Bella Roma.


Vicolo del Leopardo


Vicolo del Leopardo


Vicolo del Leopardo


Vicolo del Piede

  
Vicolo del Piede


Vicolo del Piede


Katualttari Vicolo del Bolognalla


 Vigolo del Bologna ja Vicolo de'Cinque/"vitosen kuja"

El Mojito Bar,
Tämä  drinkkibaari sijaitsee vain muutaman metrin päässä Piazza Sant'Egidiolta. Kahvilasta näkee torille.

Vicolo del Bologna lähtee Piazza Sant'Egidiolta pohjoiseen päin ja vähän matkan päässä kuja jakautuu kahteen suuntaan. Läntiseltä kujan osuudelta löytyy Rooman paras pizza, Dar Poetan pizzeriasta. 


Via della Pelliccia lähtee Sant'Egdion torilta suoraan itään päin. Kuvassa olevassa rakennuksessa sijaitsee mediatiokeskus. Pelliccian kadun varrelta löytyy monta mielenkiintoista kohdetta kuten erittäin suosittu trattoria nimeltä Da Augusto, josta olen jo aikaisemminkin kertonut. Yksinkertanien kodikas paikka, jossa ruoka on kuin kotitekoista. Ruoka maksetaan käteisellä. Ehdoton suosikki. 

Kadunvarrella sijaistee useampikin hostaria, eräänlainen viinitupa, missä saa myös yksinkertaisia aterioita tai pientä purtavaa. En osaa oikein sanoa että mikä ero on hostarian ja enotecan/viinibaarin välillä. Ja mikä ero on Hostarian ja Osterian välillä, kun en ole koskaan tullut ajatelleeksi. Hostaria on kaiketi jonkinlainen kestikievari ja Osteria myymälä/ruokala, missä voi ostaa viiniä, leipää ja juustoja muuta purtavaa ja samalla ruokailla käydessään. 


Via della Pelliccian itäisessä päädyssä sijaitsee yksi Rooman parhaista kahviloista, Antico Caffe del Moro. Kahvilassa voi myös ruokailla ja alkoholiakin on tarjolla montaa sorttia. 


Täällä kujilla on mukava syödä päivällistä kesähelteellä

Thrasher Bar Aperitivo sijaitsee aivan kadun alkupäässä Piazza San'Egidiolta lähdettäessä. Tämä paikka on enempi kuin tipaten täynnä jo aikaisin illasta, sillä täällä saa kohtuu hintaan syödä aperitivo-buffeesta. Tällä alueella on tiheään baareja. El Mojitaro Bar, G-Bar, Antilia Bub, Caffe del Cinque, Vendita Libri ...Jos kaipaa seuraa niin eikun sisään näihin baareihin.

Täällä esitellään muita aperitivo ruokapaikkoja Roomassa. Aperitivo tarkoitta sitä että ostetaan alkoholipitoinen juoma ja sitten siihen samaan hintaan saa syödä buffeesta niin paljon kuin napa kestää. Juoma maksaa toki enempi kuin yleensä, mutta tämä on halpa ja mukava tapa syödä päivällistä Roomassa. Roomassa asuu paljon amerikkalaisia opiskelijoita, koska täällä on useita amerikkalaisia korkeakouluja. Ja he ovat näitten aperitivopaikkojen ahkeria asiakkaita. Aperitivoa tarjoilevat ravintolat avaavat buffeen ennen varsinaista pöytätarjoilun alkua. Ennen vanhaan kun aperitivotarjoilu aloitettiin Roomassa, sai todellakin halvalla syödäkseen. Hinta tulee sen mukaan minkä hintaisen juoman ostaa. Mitä halvempi juoma, sitä halvemmalla pääsee. Hinnat ovat siinä 7-15 € väliltä. 


 Piazza Sant'Egidio, Trattoria degli Gli Amici vasemmalla

Tämän ravinolan henkilökunta on suurimmaksi osaksi kehitysvammaisia. Täällä saa herkullista italialaista perusruokaa. Viihtyisä klassinen lukaali. Erinomainen ilmapiiri. Erittäin viihtyistä ulkoterassi. Täällä käy usein perheitä pienten lastensa kanssa syömässä.


Aika ajoittain syntyy jonoa


 Näkymä torille

Piazza Sant'Egidio'n torista ei voi olla kukaan tykkäämättä. Ehdottomasti yksi Rooman viihtyisimmistä ja rauhallisimmista toreista. Torin päädyssä seisoo aina 2-4 aseistettua poliisia sekä poliisi jeep. Rooma on erittäin vartioitu kaupuni ja täällä yleensä saadaan usein taskuvarkaatkin kiinni, mutta silti kanattaa olla varuillaan varsinkin tungoksessa. Katsoa aina ettei kukaan seiso selän takana. Nuoria tyttöjä ja poikia sekä naisia on varottava busseissakin. 

Tällä torilla on erittäin kodikas tunnelma, eikä juuri koskaan tungokseen asti porukkaa. Lähi nurkilla on sitäkin enempi väkeä iltaisin, koska Trastevere on Rooman suosituin illanviettopaikka.  Ravintoloita, pikaruokapaikkoja, kahviloita ja baareja on vieri vieressä. Päivisin varsinkin aamupäivisin, saa kaikessa rauhassa kävellä Trasteveren katuja ja kujia. Suosittelen maleksimaan täällä juuri heti aamusta.


  Museo di Roma in Trastevere

 Avoinna:

tiistaista suununtaihin kello 10.00-20.00

Sisäänpääsymaksu 6€, mikä sisältyy Roma Passiin.

 Kerronpahan samalla että seuraavissa museoissa on ilmainen sisäänpääsy:


Voi niitä olla muitakin...



Sant'Egidion ja sen viereesä entisen luostarin tiloissa on nykyään Rooman kunnan museo, Museo di Roma in Trastevere. Museossa on maalauksia ja valokuvia jotka käsittelee Rooma ja roomalaista elämää. Erilaisia roomalaisia esineitä sekä kahden kuuluisimman roomalaisen runoilijan, Belli ja Trilusa, käsikrijoitukset. Taaimpana näkyy Via della Pagen varrella entinen luostari ja pappila. Vasemmalla puolen sijaitsee kaunis Palazzo Velli joka on peruskorjattu varovaisella kädellä.


Entinen karmeliitti nunnalusosstari on täysin uuskorjattu  museoksi ja sisäpihan seinät on maalattu kauniin rosan värisiksi. Sisäpihalla on peri penkkiä levähtämistä varten.


Museo on täynnä esineitä, valokuvia, maalauksia ja asusteita jotka kertovat roomalaisten elämästä. Ikunoista on kauniit nökalat ympäristöön.


Sant'Egidion kirkko ja karmelitaaniluostari 1600-luvulta. Pääsisäänkäynnin yllä lukee "BV Mariae de Monte Carmelo dicatvm till salutis MDCXXX ", siis että kirkko on pyhitetty Pyhälle Marialle Carmelin vuorella vuonna 1630.


Palazzo Velli, jossa voi yöpyä.

Palazzo Vellissä sijaitsee myös taidenäyttely nimeltä Expo.


 Facebook!

Palatsi rakennettiin 1400-luvulla Vellin perheelle. Vellin sukuun kuului melkein kaksistaa suvunjäsentä 1500-luvulla. Suku jakautui kolmeen haaraan, joista kaksi asusteli Tasteveressä. Heillä oli myös alueella suuri valta-asema. Palatsia korjattiin ja uusrakennettiin 1700-luvulla ja sitä on modernisoitu senkin jälkeen. Palatsi on siis erinomaisessa kunnossa. 

Orsinin aatelissuku omisti 1700-luvulla palatsin ja he antoivat sen napolilaisille pyhiinvaeltajille hospitsiksi. Orsinit olivat alunperin napolilaista aatelissukua kuten Vellitkin. Napolihan oli siihen aikaan oma kuningaskuntansa (1282-1808). Orsinin suvusta nousi valtaan kaksi paavia sekä 34 kardinaalia ja Vellin suvusta vain yksi kardinaali, tietääkseni. Orsineilla oli valtaa vähän siellä sun täällä Apenniinien niemimaalla. Orsinit omistivat lukuisia isoja palatseja Roomassa ja yhteensä noin kymmenisen palatsia ympäri Italiaa, vaikka Italian valtiota ei siihen aikaan ollut olemassakaan. Italian valtio syntyi vasta paljon myöhemmin vuonna 1861.



 Palazzo Velli vasemmalla


 Palazzo Velli


 Palazzo Velli


Palazzo Vellin sisäpihaa

Palatsista voi vuokrata näyttelytiloja, mutta myös ensiluokkaisia asuntoja, viikoksi tai pariksi, tai ehkä kuukaudeksi. 




Jos tulee Via della Pagliaa pitkin niin tältä näyttää juuri siinä kohdassa josta lähtee Via Sant'Egidion kuja, joka on oikeastaan vaan Piazza Sant'Egidion jatke. Tämä on Trasteveren kodikasta sydänaluetta. Pizzeria Dar Poeta tuossa taustalla sijaitsevassa entisessä pappilassa on suljettu. Pizzeria muutti Vicolo del Bologa 45:een. Se on yksi Rooman suosituimpia pizzerioita. 

Nyt siinä näyttää olevan Grazia e Grazziella niminen ravintola. Pappilan seinäkin on maalattu valkoikseksi. Vaikuttaa ihan lupaavalta. Tuo kuvassa etureunassa oleva ravintola on nimeltään La Tana de Noantri. Ei ole omaa kokemusta siitä.



 Ombra Rosse

Avoinna joka päivä kello 8.00- 02.00

Webb!

Facebook!


Omra Rosse, kuvassa vasemmalla, oli alunperin kahvila, mutta siitä on nykyään tullut ravintola. Täälläkin saa nykyään syödä aperitivobuffeesta aikaisin illasta. Omra Rose oli aikoinaan oma mansikkapaikkani käydä kahvilla iltapäivän pausen aikana. Iltaisin blues tai jazz-live musiikkia. Täällä käy kaikenikäsitä väkeä, paitsi ei lapsia iltaisin.


Ombra Rosse oikealla


 Ombra Rosse


Piazza Sant'Egidio


Piazza Sant'Egidio


Katualttari kirkon ulkoseinällä


Sant'Edigion kirkko ja luostari sijaitsee Piazza Sant'Edigiolla joka on kapea pitkä ja viihtyisä tori ja joka toimii useamman kujan risteyspaikkana. Historiallisesti tori on ollut tie ja vilkas kulkuväylä. Tänne on melko helppo löytää kun lähtee kulkemaan Ponte Siston siltaa Teveren joen yli Piazza Trilussalle. Siitä sitten Vicolo dè Cinqueta pitkin Sant'Edigion torille.

Kirkon omisti aikoinaan Santa Maria in Trasteveren kirkko, mutta kirkko lahjoitti sen teurastaja Augustino Lancelotti'lle, joka lupasi kunnostaa kirkon. Lancelotti korjautti kirkon ja luostarin ja antoi molemmat karmeliitti-sääntökunnalle. Karmeliittinunnilla oli sitä ennen oma pieni kirkkonsa siinä aivan lähellä nimeltä SS Crispino e Crispiniano. Kirkko kulki myös nimellä San Salvadore de Pede Pontis. Kirkko hajoitettiin vuonna 1884. Mutta kahta kirkkoa ei luostari tarvinnut joten SS Crispino e Crispinianon kirkko liitettiin ensi alkuun luostariin. Crispino ja Crispiano oli kaksi gallialaista lähetyssaarnaajaa 1300-luvulla. Leipätyökseen he olivat suutareita.


Cristofor Rocallin maalaus Pyhästä Egidio Abatesta sijaitsee Veronica Rondinini Origon haudan koristeena.  Kirkossa on kirjahylly jossa on Raamattuja noin 150 eri kielellä.



Madonna di Kazan, Sant'Edigion kirkon oma Madonna ikooni
Ikooni otetaan esille joka kolmas maanantai messua varten


Tämä risti on saanut oman alttarin, Krusifiksi alttarin/Pyhän ristin alttarin. Risti tuli kirkkoon kiitoslahjana armenialaiselta patriarkalta. Sant'Edigion hyväntekeväisyysjärjestö auttoi Armeniassa tapahtuneen maanjäristyksen uhreja vuonna 1988.



Kaunis pääalttari jossa on upea Mariaikooni


Tämä ikooni on ns mandilion, joka esittää Jeesuken aitoja kasvoja, kerrotaan...

Sant'Egidon kirkko on aivan liian pieni ja ahdas sillä niin paljon väkeä kuuluu Comunità di Sant'Egidion yhteisöön. Joten Santa Maria in Trasteveren basilikassa on tilaa enempi. Marraskuussa olin mukana viimeksi.

Paavi Francesco on käynyt tervehtimässä yhteisöä.



Hyväntekeväisyys on Sant'Egidio yhteisön tärkein tehtävä ja kutsumus. Vapaaehtoiset auttavat ja tukevat sen minkä ehtivät ja jaksavat. Sant'Egidion yhteisöllä on useampia pisteitä ympäri Roomaa.Heillä on niitä kaikkialla Italiassa ja ympäri maapallonkin. Näissä pisteissä voi saada yöpyä, pesetyä ja syödä. Uudet puhtaat vaatteetkin voi saada päälleen. Autetaan ja ohjataan myös hoitoon jos sitä tarvitsee. Köyhyys ei ole häpeä Italiassa. Miksi olisi? Se on itsestään selvyys että jokaisella on oikeus saada syödäkseen joka päivä. Jokaisella on myös oikeus tulla autetuksi ja tuetuksi silloin kun hän apua tai tukea tarvitsee.

Sant'Egidion yhteisö sai alkunsa vuonna 1968, toisen Vatikaanikonseljin jälkeen. Nykyään järjestössä on noin 60 000 jäsentä. Järjestön toiminta on evakelisointia ja hyväntekeväisyyttä, ei vain Italiassa vaan 70:ssa massa.



Jouluruokailu järjestetään joka vuosi Santa Maria in Trasteveren basiliakssa. Kirkkosaliin katetaan  pöydät joululiinoin. Kaikille jaetaan joululahajat ja joulupukkinkin tulee kirkkoon tervehtimään. 

Tätyy taas kerran todeta että italialaiet ovat varmsti maailmanmestareita yhteisötyössä ja he osaavat jakaa elämän iloa. 

Ruotsalaisetkin keräävät viikottain miljoonia hyväntekeväisyyteen mutta ruotsalaiset eivät ole yhtä yhteisöllisiä kuin italialaiset, kaukana siitä. Ruotsalainen periaate on että ketään ei palvela, jos ei henkilö itse pyydä. Ruotsalainen yksilöllisyys on ehkä mennyt jo liian pitkälle. Pakolaisiakaan ei hyysätä Ruotsissa, koska sitä pidettäisiin epäkohteliaana. Jokainen saa sevlitä omin päin niin pitkälle kuin mahdollista.


Jolunviettoa Santa Maria in Trasteveren basilikassa ja katsauksia ympäri maapallon. Katsokaa tätä elämän iloa!




Trattoria degli Amici, Piazza Sant'Edigio, aivan kirkon edustalla. Tätä ravintolaa suosittelen sydämellisesti. Sant'Edigion community omistaa ravintolan ja ravintolahenkilökunta koostuu kehitysvammaisista. La vita bella! Minuelle tulee aivan kyyneleet silmiin...


Piazzza Sant'Egiodio päätyy Via della Paglian kapealle kadulle, Santa Maria in Trasteveren basilkan taakse. Siellä sijaitsee entinen luostari ja entinen pappila. Kulman takana oikealle sitten sijaitseekin Santa Maria in Trasteveren tori. Sen ympäristössä sijaitsee monta erittäin tunnettua ravintolaa ja kahvilaa.

Voisin suositella varata hotellihuone tai airbnb tältä alueelta!