perjantai 1. elokuuta 2014

Lido di Ostia/OstiaOstia ja nykyinen Teveren joen laskusuu

Teveren joen pohjoispuolella sijaitsevat alueet kuuluvat Fiumicinon kunnalle. Fiumicinon kunnassa sijaitsee myös Rooman suurin lentokenttä, Fiumicino. Lentokentälle on Ostian keskustasta on noin 7 kilomteriä. Ostian rautatieseman ja lentokentän välillä kulkee Cotralin paikallisbussi

Fiumicinon lentokentältä  pääsee parhaiten Leonardo Express junalla Roomaan. Mutta bussejakin kulkee vaikka millä mitalla, kuten Terravision bussi.  Atral Chiaffini on toinen hvyä ja halpa bussikyyti kaupunkiin.  Lentoknetältä pääsee myös paikallisjunalla FL1 Trasteveren ja Ostiensen rautatieasemien kautta Tiburtinan rautatieasmalle saakka.

Rooman keskustan (Piazza Venezia) ja Ostian välillä kulkee yöbussi N3 pitkin Via Ostiensea. Iltaisin ja öisin Rooman liikenne toimii hyvin. Ei hätää.Cotralin paikallisbussit kulkevat koko Lazion maakunnan alueella. Tämä on erittäin halpa tapa ja usein myös kätevin, joskus jopa ainoa mahdollisuus matkustaa Lazion maakunnassa. Varsinkin jos haluaa käydä joissain maaseudun kylissä tai luostareissa niin Cotral ajaa aina, ainakin kerran tai kaksi päivässä pieninpäänkin kylä pahaseen. Cotralin bussi kulkee jopa 376 kuntaan. Cotral käy myös usein juna-asemilla, jolloin vaihto junasta bussiin toimii kivuttomasti. Ainoa haittapuoli on se että matka saattaa kestää, mutta siinäpä näkee maisemia...
Ostiaan pääsee nopeimmin ja helpoimmin paikallisjunalla FC2 EUR Maglianan metroasemalta, jonne pääsee metrolla B. Ostiassa on junalla useita pysäkkejä, kuten Ostia Antica, Lido Nord, Lido Centro, Stella Polare, Castel Fusano ja päätepysäkki Cristoforo Colombo. Kesäaikaan Rooman kunta järjestää Rooman keskustasta joukkokuljetuksia rannoille.

Ostia tai Lido di Ostia kuuluu Rooman kuntaan tai capitaleen kuten nimitys nykyän kuuluu. Ostia jakautuu kolmeen korttelistoon, Lido di Ostia Ponente, Lido di Ostia Levante ja Lido di Castel Fusano. Ostiaan on noin reilut kaksikymmentä kilometriä linnuntietä Roomasta. 


Ostian rantakatu, Via Litoranea, joka vaihtaa nimeä usemman kerran mitä pitemmälle mennään. Lido di Castel Fusanon kohdalla ranta-alueet kuuluvat Rooman kunnalle. 


Tässä on Lido di Castelfusanon leirialueen sivut, jossa on merkattu kulkuyhteydet. Lapsille löytyy oma huvittelupaikka Parco Lido Luna Park Ostia, Piazza del Stazzione Vecchia.


Leirialue sijaitsee Via Litoranea 132. Leirialueella on oma uimaranta mutta myös iso uima-allas.


Via Cristoforo Colombon tie on 27 kilometriä pitkä ja tältä se näytti juuri valmistuttuaan vuonna 1952.


Tältä näyttää nykyään Via Cristofo Colombon alkupää Porta Adriatinalla

Täällä rannan loppupäässä sijatsee ilmaiset rannat ja nakurantakin sieltä löytyy. Rantakadulla kulkee toki bussejakin ja Roomasta kulkee tänne erityisiä uimabusseja kesäaikaan. Via Litoranealla on ns portteja jotka on numeroitu. Porttien numeroinnin perusteella pystyy löytämään hakemalleen rannalle. Portteja on seitsemän ja viimeinen portti on  joidenkin bussien kääntöpiste Litorenea-Ex Dazio. Sen jälkeen on kolmen kilometrin matka jonka varrella ei bussit pysähdy lainkaan, vaan vasta Capocottan rannan kohdalla. Capocottassa on hiekkadyynejä. 

Bussit 07 ja 061 kulkevat rantatietä Litoranea-Villaggio Tognazziin saakka ja siinä kääntyvät takaisin päin. Bussi 070  kulkee EUR Fermin metroasemalta Cristoforo Colombon juna-asemalle. Lido di Ostiassa kulkee muitakin paikallisbusseja

Bussit  07 ja 061 kulkevat siis noin 15 kilometriä rantaa pitkin Lido di Centron juna-asemalta lähtien. Paikallisjuna ei kulje Litoranea pitkin porttien ohitse vaan kääntyy takaisin jo Cristoforo Colombon rannan kohdalta kohti Roomaa. Mutta samalla matkalipulla pääsee perille saakka, siis junalippu kelpaa myös busseissa kunhan vaaan vaihtaa kyytineuvoa 1,5 tunnin sisällä. Kannattaa karttaa viikonloppuja sillä silloin on tavallista enempi väkeä Lido di Ostiassa ja meno sen mukaan. Yöjuhlinta saattaa olla rasittaavaa...


Piazza dei Ravennatille päätyy Via Ostiensen tie.

Via del Mare on alkuperäisen Ostiaan kulkevan tien nimi. Via del Marea pitkin samaa reittiä kulkee nykyinen Via Ostiensen tiekin. Via del Mare johtaa Ostia Anticaan ja se lähtee Marconin metroaseman läheltä. Via del Mare/Via Ostiensea pitkin ei saa ajaa raskas liikenne, vain korkeintaan henkilöautot. Muu liikenne on johdettuu uudemmalle, Via Cristofo Colombon tielle, joka kulkee Garbatellan ohitse, EUR:n kortteliston läpi, Via Litorenaelle meren rantaan. Tämän tien varressa luonnonpuistoalueella sijaitsee erittäin hyvä leirialue nimeltä Fabulous, Via di Malafede 205. Leirilaueelta on kymmenen kilometriä merenrantaan.


Piazza dei Ravennati nykyään. Piazzalta alkaa Lido di Levante joka jatkuu Lido di Castelfusanolle saakka. Aikoinaan Lido di Levanten rannat olivat vain miehille kun taas naiset saivat käyttä Lido di Ponenten rantoja.

Fiumicinon lentokenttä sijaitsee Ostian pohjoispuolella, Isola Sacran pohjoispuolella, Fiumicinon kunnassa. Ostian ja Fiumicinon välissä juoksee Teverenjoki. Lentokentän lähelle kulkee moottoritie, Autostrada Roma Aeroporto di Fiumicino, joka lähtee Via Laurentinan ja Via Cristoforo Colombon välistä, EUR:n kortteliston pohjoispuolelta. Muuten Roomasta pääsee Fiumicinon lentokentälle ja Fiumicinoon mukavasti omalla autolla Via Portuensea pitkin.

Omalla autolla liikkuville on ehkä leirintäalueet mukavia paikkoja josta käsin sitten voi tutustua ympäristöön ja käydä uimassa meressäkin. Romassa on toki leirialueita lähenpänäkin, mutta kyllä Ostiassakin riittää nähtävyyksiä useammaksi päiväksi, tai ihan viikoksikin. Rooma ei ole oikein lapsien paikka mutta Ostiassa hekin viihtyvät. Ostia Anticassakin viihtyvät lapset sillä alue panee aivan varmasti lapsien mieliekuvituksen liikkeelle.


Lido di Ostia Ponente on Ostian pohjoisin korttelisto, Rooman kunnan kortellistoista numero XXXIII. Sen rajoina on Isola Sacra, Ostia Antica, Casal Palocco ja etelässä Lido di Ostia Levante sekä Il Mar Tirreno/Tyrrhenanmeri (piti oikein googlettaa kun en tiennyt meren suomalaista nimeä).

Isola Sacrasta, Ostia Anticasta ja Via Ostiensen tiestä olen jo aikasemmin kertonut. Ostia Antica on kertakaikkiaan mahtava paikka. Voisin olla siellä vaikka kokonaisen päivän. 

Casal Palocco on asuinalue Via Cristofo Colombon varrella. Asuinalueita ruvettiin rakentamaan 30-40-luvilla fasismin ajalla ja ideana oli että uusi kaupunginosa EUR olisi keskusta ja asutukset rakennettiin sitten sen ympäristöön. Kaikki tämä vain maailmannäyttelyn takia jonka piti olla Roomaassa tai EUR:ssa vuonna 1942, mutta maailmansota tuli siihen väliin. 

Tätä fasismin ajan rakennustyyliä nimitetään italialaiseksi rationalismiksi. Erityisesti Lombardiassa rakennettiin paljon tämän tyylisuunnan rakennuksia.


Lido di Ostia Ponentessa sijaitsee Ostian Marina. Aluetta nimitetään nimellä Porto Turistico di Roma, siis Rooman turistisatama, johon saa ostaa paikan omalle jahdilleen tai purjeveneelleen. Alue sijatsee Fiumara Granden alueella, siis Teveren jokisuun lähellä. Satamassa on kaikki mahdolliset mukavuudet jopa supermercato ja pankki. Täällä ankkuroi kuuluisuuksia ja rikkaita veneenomistajia jotka voivat olla satamassa ankkuroituina jopa kuukaudenkin ja satamasta käsin käydä Rooman nähtävyyksissä. 

Roomassa ei ole laivasatamaa. Lähin liavasatama sijaitsee Rooman pohjoispuoella Civitavecchiassa. Sieltä on melkoinen matka Roomaan mutta kulkuyhetydet ovat suht koht hyvät. Civitavecchian satamssa käy kaikki suuremmat rsietilyalusket jostakäsin sitten matkistajat voivat käydä pikavisiitillä Roomassa.Lido di Ostia Levante sijaitsee Lido di Ostia Ponenten eteläpuoella. Täältä löytyy hiakkarantoja jotka useimmat omistaa rantakadun varrella sijaitsevat hotellit. Tällä rannalla on vieri vieressä näitä ns uimaclubeja, jotka ovat hyvin korkeatasoiisa keitaita. Niissä on kaikkea mahdollista aktivitettiä tarjolla. Luonnollisestikin myös kahvila/ravintola kussakin ja privaatit pukeutumishuoneet. Sisäänpääsymaksu luonnollisesti kaikkiin. Täältä löytyy hotelleja, hostelleja, huoneistoja, myymälöitä, paikallisten asuntoja, kouluja, kirkkoja, kulttuuritoimintaa ja sairaalakin. Ainoa haittapuoli on etteä nämä rannat ovat kalliita ja merivesi ei juuri tällä kohta oleehkä puhtainta.


Piazza della Rocca, Ostian Antican ympärillä sijaitseva asuinalue keskiajalta

Sant'Aurean kirkko sijaitsee ns Il Borghetto Ostia'ssa, alue lähinnä Ostia Anticaa Gastello di Giulio II:n ympärillä. Tämä alue on erittäin viihtyisä maleskelualue. Tyypillinen vanhempi asuinalue jossa kissat kävelee kujilla ja mummot istuvat ulkosalla puitten varjossa. Paikallinen nuorempi väki istuu paikallisissa kahviloissa ja yksi ja toinen turisti eksyy joukkoon sillä Ostia Antica on tullut tunnetuksi turistien parissa.

Sant'Aurean tuomiokirkko, Ostia Antica Sant'Aurean kirkko joka on Ostian hiippakunnan piispan koitikirkko. Kirkko valmistui käyttöön vuonna 1483. Ostialla on nimittäin oma hiippakuntansa. Hiippakunta perustettiin jo kolmannella vuosisadalla,  jo vuonna 229. Paavillisessa vuosikirjassa kerrotaan että Ostian piispalla oli kunnia vihkiä silloiset paavit. Ensimmäinen  Ostian piispa oli San Ciriaco.


San Ciriaco di Roma

Hän kuoli marttyyrikuoleman vuonna 303. Hän nimittäin auttoi niitä orjia jotka pakotettiin rakentamaan keisari Diocletianuksen kylpylää. Keisari Diocletianus oli viimeinen keisari, joka vainosi kristittyjä.

Roomassa oli jo alkuaan seitsemän Rooman ulkopuolista hiippakuntaa ja piispaa, Ostian lisäksi Albanossa, Frascatissa, Palestrinassa, Porto Santa-Rufinassa, Sabina-Poggio Mirtetossa ja Velletri-Segnissä. 

Sant'Aurea oli pyhimys joka oli haudattu tälle paikalle johon kirkko pystytettiin. Pyhän Augustinus Hippolaisen äiti Monican reliikit ovat olleet tässä kirkossa mutta ne ovat nykyään tallessa Sant'Agostinon basilikassa Roomassa. Sant'Aurean kirkosta löytyy myös San Asteriuksen pyhät jälkeenjäännökset. Hän oli ostialainen pappi joka kuoli marttyyrikuoleman siitä syystä että hän yritti haudata Pyhän Callistuksen ruumiin. San Asterius heitettiin alas Teveren jokeen varmaan kuolemaan. Hänet kuitenkin korjattiin pois ja haudattiin tämän kirkon alttarin alle.


Santa Aurean kirkkoIl Castello di Giulio II/Rocca di Ostia

Tämän linnakkeen rakennutti keskiajalla paavi Giulio II della Rovere. Paavi rakennutti tämän pelkästään itsekkäistä syistä sillä hän halusi pitää tarkkaa lukua siitä mitä hänen omistukseensa kuului Ostian satamaan rahdattujen tavaroiden ja tarvikkeiden joukossa. Ennen kaikkea paavi Giulio II della Roverella oli toinen kilpaileva aatelissuku, Borgiat, joilla oli tapana ottaa kaiken sen mikä heille heidän omasta milestään kuului. Paavi Giulio II:lla oli omat sotilaansa jotka asuttivat linnaketta. Nykyään sinne pääsee sisällekin käymään sisäänpääsymaksua vastaan.Il Castello di Giulio II:n ns kapunginporttiIl Borghetto dei Pescatori, kalasatama ja kalastajien asunnot

Santa Maria Regina Pacis, Piazza Regina Pacis 13
 Kirkko on avoinna kaiket päivät kello 9.00-18.00. Suljettu heinä-ja elokuussa.Ostia Antican omat sivut täällä.

Ostia on muuten erittäin vanhaa aluetta. Perustettu jo seitsemännellä vuosisadalla eaa. Sille väittämälle löytyy runsaasti arkelogista näyttöä. Teveren joki ei ole laksenut mereen samasta kohtaa kaiken aikaa vaan se on muuttanut hieman suuntaansa ajan saatossa. 

Joensuulla valmistettiin elintärkeää suolaa roomalaisten käyttöön. Jokisuu oli strateegisesti myös tärkeä paikka ajatellen Roomaa. Etruskien kaupunki Veiji sijaitsi Teveren joen pohjoispuolella ja se menetti merkityksensä 300-luvun lopulla eaa joten uusasutusta alkoi syntymään Teveren joen suulle. Ensimmäisten joukossa oli sotilaita jotka muuttivat Ostiaan. Paikan latinalainen nimi Ostium tarkoittaa juuri joensuuta. Pian alettiin myös kuskaamaan ruokatarvikkeita pitkin Teveren jokea ja ennen kaikkea kaikenlaista tavaraa roomalaisten tarpeisiin. Enimmillään asui täällä noin 50000 asuaksta.

Isola Sacra on Ostian Antican hautausmaa josta on arkeologit kaivelleet melko paljon esille hautoja. Olen tehnyt Isola Sacrasta oman sivun ja se löytyy täältä.

Underground shrine to Mithras

Esikristillisen ajan Mithra jumala

Theatre Masks, Ostia

Ostia Antica

Eikö olekin kaunista lattiamosaiikkia. Mosaiikkia on hyvin paljon Ostia Anticassa.

Ostia Antica on mielestäni Rooman ja sen ympäristön kaikista suurin nähtävyys. Se on antoisampi kuin Foro Romano ja Palatino yhdessä. Vaikka kyllä minä Palatinollakin voin olla vaikka puoli päivää, maleksia, istua ja filosofoida. Ikävä kyllä ei ole olemassa pelkkää Palatinon sisäänpääsymaksua vaan vain yhdistelmälippu kaikkiiin kolmeen kohteeseen, Colosseumi, Palatino ja Foro Romano.

Il Museo Ostiense, Viale dei Romagnoli 717

Arkeologiasta kiinnostuneille tämä on todellinen mekka

HUOM! Vaikka Rooman kunnnan omistamiin museoihin pääsee kaikki  65-vuotta täyttäneet EU-jäsenet ilmaiseksi niin tänne on maksettava täysi sisäänpääsymaksu. Tämä määäräys tuli voimaan vastikään. Samalla sisääpääsylipulla pääsee itse Ostia Anticaan kuin museoonkin. Sieltä löytyy myös erittäin mukava kahvila ja sen vierestä  kirjakauppa.

Colosseumia en oikein osaa arvostaa jo yksistään sen karmeuden takia pelkästään. Enkä ole siellä ikinä edes käynyt ja tuskin tulen käymäänkään. Eikä sitä ole roomalaisetkaan arvostnaeet. He ovat antaneet sen seisoa käyttämättömänä ja vailla huolenpitoa ja antaneet sen hajota melkein käsiin. Colosseum on Rooman suurin turistihuijaus. Siinä ei ole juuri paljokaan aitoa jäljellä. 

Colosseumi on oikeastaan italiaksi nimeltään Anfiteatro Flavio ja nimen Il Colosseo se sai myöhemmin siitä suuresta keisari Neron kolossaallisen suuresta patsaasta joka sijaitsi aikoinaan anfiteatterin paikalla. Siinä oli myös tekojärvi.

Tämä kesä on ollut sateisin ja myrskyisin kesä Roomassa sataan vuoteen. Rannoilla on ollut nyt heinäkuussa hyvin vähän porukkaa joten siellä on myytyy rantapaikkoja, -tuoleja, ja aktiviteettejä puoleen hintaan. Tavallisina kesinä jo rannoilla kesäkuun alusta lähtien porukkaa ja heinä-elokussa kerrotaan olevan noin miljoona roomalaista ja turistia. Tänä vuonna on myrskynnyt jo kesäkuussa ja Rooman kadun hukkuivat veden alle. Heinäkuukin on ollut hyvin sateinen ja ukkosta on esiintynyt harva se iltapäivä.

Toinen syy rantavieraiden katoamiseen voi olla että mafiapoliisit ovat olleet Ostiassa ja syynanneet perusteellisesti koko alueen. Monta on saanut sulkea toimintansa.

Lido, Ostia

Pukukoppeja rannalla

 

Sportingin Beach, Lungomare Americo Vespucci 8

Le Dune Beach Resorts Roma, Lungomare Duilio 22

La Vecchio Pineta, Piazzale dell'Aquilone 4


Ostia Lido

Ostia Antica

Ostia Antican kylä, keskiakainen asutusalue, sijaitsee Ostia Antican lähellä


Ostia Antica, Lazio, Italy

Cafe in Ostia (1422)

Paikalliset kahvilla

La Pineta di Castelfusano

Parco Urbano  Pineta Castelfusano

Pineta Castelfusanon puistoalue on kävelemisen tai pyöräilyn arvoinen. Täällä kasvaa muitakin puita eikä vaan pinjapuita. Tammia, poppeleita, jalavia, katajia... Täällä kasvaa myös kanervaa, myrttiä, rosmarinia, minttua, parsaa, syklaamia, viillejä ruusulajikkeita. Täällä likkuu myös eläimiä kuten myyriä, siilejä, kaniineja, vessloja ja villisikoja ja monia muitakion lajeja joiden nimiä en edes tiedä. Täällä elää ja asuu myös paljon lintuja joiden laulua voi kuunnella varsinkin aikaisin keväällä.


Via Severiana

Puiston ja alueella sijainneen linnan omisti alunperin  toskanalainen Sacchetin aatelissuku 1700-luvulla. Siennalainen Chigin pankkiirisuku osti tilukset 1800-luvulla, jotka sitten vuorostaan myivät vuonna 1933 tilan Rooman kunnalle. Puistoalueella on vieläkin rippeitä vanhasta antiikin aikaisesta tiestä Via Severiana. Tie kulki Ostian ja Terracinan välillä ja se sain nimensä keisari Servius Severuksen nimestä. Se oli Severus joka rakennutti tien vuonna 198 jaa.

Castel Fusano on  Rooman kunnan zona XXX. Lido di Castel Fusano, siis tuo rantakaistale on taas puolestaan Rooman kunnan korttelisto numero XXXV. Tämä alue kuului siihen suuren alueeseen jota fasismin ajalla rakennettin ja kunnostettiin. Mussolinin haaveena oli perustaa ja rakentaa  ns uusi Rooma Ostian kaupungin ympäristöön. Toinen maailmansota tuli ja keskeytti sen rakantamisen. Joitakin alueita rakennettin myöhemmin valmiiksi mutta täysin alkuperäisten suunnitelmien mukaiseksi ei mikään alue tullut. Alue käsitti alueet Garbatellasta Ostiaan merelle saakka. EUR:sta piti tulla uuden Rooman hallinnollinen keskus. EUR on lyhennys Esposizione Universale Roma, joka vittasi maailannäyttelyyn jonka piti olla EUR:ssa. Via Cristofo Colombon varteen rakennttiin asuinaleuita toinen toisensa perään.


Parco Urbano Pineta di Castel Fusano, on laaja yli 900 hehtaarin laajuinen upea puistoalue Castel Fusanossa, joka sijaitsee itse Ostian ja Acilia-Castel Fusano-Ostia Antican asunialueen välissä. Alue on ollut vuodesta 1980 lähtien rauhoitettu alue. Aluehan on erittäin historiallista, kuten kaikki muukin Ostiassa ja sen ympäristössä. Osan alueesta on aikoinaan keskiajalla omistanut Orsinin aatelissuku. Heillä oli jopa linna täällä. Orsinit ovat se suku Italiassa, jotka on omistanut historian varrella eniten tiluksia. 

Myöhemmin 1600-luvulla alue joutui San Saban luostarin omistukseen. Heidän jälkeensä alueen on omistanut Corona't, Fabi't ja Mazzinghi't. Mazzinghit möivät alueen Sacchettin suvulle ja he omistivat noin 2000 hektaaria alueesta vuonna 1634. Alueelle istutettiin erikoisia "merimäntyjä", Pinus Pinea, joita minä nimitän nimellä pinjapuut, koska ne ei ole meille tyypillisä mäntyjä, vaikka ovatkin sen sukulaisia.  Pinus Pineasta  tulee nimitys alueelle Pineta, mänty. Rooma on tunnettu näistä männyistään, pinjapuistaan, ja niitä kasvaa todellakin kaikkialla Roomassa.


Juuri täällä Castel Fusanon rantakaistalla, Lido di Castelfusano ja Lido di Castel Porziano on Ostian parhaat rannat ja ne ovat ilmaiset kaikille. Tällä kohtaa etelään päin on ranta yhtä hiekkadyyniä. Täällä on myös nakuranta ja erillinen gayrantakin, joista kyllä niitten porteilla huomautetaan.

ostia beach


On olemassa Castel Fusano ja Castelfusano, joista ensimmäinen on alueen nimi Rooman kunnan zona XXX ja jälkimmäinen samalla alueella sijaitseva valtava luonnonpuistoalue, joka kuuluu Casalpaloccoon, joka on zona XXXIV.

Lido di Castel Fusano on Castel Fusanon alueen kapea rantakaista, jonka Italian presidentti lahjoitti roomalaisille. 


Tämä on tosi kaunista aluetta. Näymä hauskat pinjapuut saa kenenkä tahaansa hyvälle tuulelle.
 Rantaa riittää...


Täällä Castel Fusanon rannalla sijaitsee kansainvälinen leirintäalue, Rooman kunnan puolella. Roomasta suoraan autolla pitkin Via Cristoforo Colomboa Castel Fuasanoon ja sitten noin kilometri rantaa pitkin leirialueelle. Oma suosikkini.

Toinen leirintäalue sijaitsee Ostian puolella, Coutry Club Castelfusano, joka ehkä sopii paremmin nuorille aikuisille. Täällä on ehkä eniten roomalaisia nuoria. Neljän tähden lerialue.

Kolmaskin lerintäalue Camping Village Fabulous, löytyy hieman kauenpaa mereltä, Via Cristofo Colombon varrelta, noin 10 kilometriä merenrantaan. Tämäkin on neljäntähden leirintäalue. Ihanteellinen perhelomapaikka.


Via Litoranean rantatie jatkuu vielä paikallisbussin kääntöpaikalta Ex-Daciolta etenpäin. Jatkossa alue on nimeltään Castel Porzinao ja se on Rooman kunnan Zona XXIX. Täällä ne vasta upeat rannat ovatkin. Näitä rantoja nimitetään nimellä Capocotta. Capocottan alue 45 hektaaria laaja. Täällä on mahtavia hiekkadyynejä noin kolmen kilometrin matkalla, ja rannat ovat ilmaisia mutta siellä ei ole juuri palvelujakaan. 


Gay ranta

Sieltä löytyy myös nakuranta. Täällä on luonto täysin villiä. Bussi numero 07 vie sinne perille saakka Cristoforo Colombon junasemalta.


Tämän ihanan rannan takana sijaitsee toinen suuri luonnonpuistoalue, Riserva Statale Tenuta di Castelporziano ja sen takan vielä kolmaskin Riserva Naturale di decima Malafade. Molemmat alueet omistaa Italian valtio ja täällä sijaitsee Italian presidentin kesäasunto.


Italian presidentin kesäasunto

Nykyinen presidentti Giorgio Napolitano asuu kuitenkin kesäisin mieluiten Villa Rosbery'ssa Posilippo'ssa,  Napolissa.


Tälläkin rannalla on merkattu uimarannat porteilla/canselloilla ja numeroilla. Cancelloja on kahdeksan ja sen jälkeen ne ovat nimellä Varco, joita on viisi ja lopuksi siellä on Villaggio Tongnazzi, joka on tosi korkeatasoinen maksullinen ranta kaikkine mukavuuksineen.
Käytönnöllisesti katsoen tämä rannikko on yhtä hiekkarantaa ihan Napoliin saakka. 

Ja rantoja riittää myös pohjoiseen päin Ostiasta. Siellä on useampiakin clubirantoja jotka vaativat usein miten maksullisen jäsenkortin. Fregene on ehkä näistä rannoista kuuluisin ja korkeatasoisin. Fregene sijaitsee Fiumicinon kunnassa, noin 25 kilometriä Roomasta. Pitää vaan muistaa ettei kaikki rannat ole yleisiä, vaan välissä voi olla yksityisiä rantojakin.Kaikki alkoi siitä kun Frederico Fellini asui Fregenessä kesäisin. Hänen mukanaan Fregeneen tuli muuta elokuvaväkeä ja jopa ulkomaalaisia filmitähtiäkin. Täällä juodaan cocteileja auringonlaskun aikoihin ja makaillaan ulkoilmassa divaaneilla kuunnellen pianonsoittoa livenä. La Dolce vita meininki, elää täällä vieläkin.


Täällä pelataan monenlaisia rantapelejä. Harjoitetaan jogaa auringonlaskun aikaan. Kulutetaan aikaa yhdessä ja ollaan vaan joutilaita. Uusi muotivillitys on rantavihkiäiset.

Hotelleja ja ravintoloita on syntynyt rantaväen vanavedessä. Fregeneen pääse paikallisjunalla FL5, Via Aurelian valtatietä tai omalla autolla. Fiumicinon lentokentältä Fregeneen on noin 15 kilomteriä ja sen välin pääsee paikallisbussilla. Cotralin paikallisbusseilla pääsee mukavasti melkein mihin vaan Lazion maakunnassa. Lido di Ostiasta kulkee Cotral melkein yhtenään Fregeneen.


Poliiseilla on hommia ...