maanantai 21. lokakuuta 2019

Matkalipun osto


Vihreä valo näyttää että maksu onnistui vilautamalla korttia ja särmissä lukee Buon Viaggio/Hyvää matkaa!

Smartphone-puhelimilla on jo aikaisemmin pystynyt maksamaan matkalipun busseissakin, mutta nyt voi lipun ostaa pankki-, luotto- tai debetkortillakin. Ei siis enää tarvitse ostaa lainkaan varsinaista matkalippua, vaan lippu sisältyy automaattisesti maksukorttiin (pankki-tai luottokorttiin) kun korttia vilauttaa lukijalaitteelle.

Täällä esitellään lyhyesti ja ytimekkäästi Rooman julkinen liikenne Atac ja turstikiertoajelut. Ikävä kyllä Atacin sivut eivät usein toimi. Harmillista. Mutta tästä voi olla apua!

Täällä myydään Rooma passeja!


Roomalaisissa busseissa aliikkuu usein kontrolantteja, joilla on poliisien oikudet kirjoittaa sakkoja jos ei matkustajalla ole voimassa olevaa matkalippua. Turistejakin sakotetaan. Sakot eivät ole mikään pikku summa.

Rooman julkisessa liikenteessä on tehty uudistuksia. Nyt voi maksaa luotto-, debit- tai maksukortilla matkansa. Matka pitää aloittaa metrossa panemalla pankkikortti Tap&Go-lukulaitteen päälle. Sen jälkeen samalla maksulla (1,5 €) voi ajaa busseissa ja ritiovaunuissa 100 minuuttia. Kortti lukee automaattisesti halvimman matkapilun hinnan busseissa, metroissa ja paikallisjunissa. 

Neljän matkan jälkeen saman päivän aikana kortti veloittaa 7 €, mikä on vuorokausi hinta kaupungin ulkolaidoille. Kuukausikortin saa netistä lataamalla sen pankki- tai debitkorttiin. Yksinkertaista. Hempommaksi ei matkustaminen enää voi tulla.

Tämä on tehty töissä käyvien ruhkaa helpottaakseen, mutta sitä voi käyttää luonnollisesti kaikki matkustajat. Tukholmassa tulee pian olemaan samanlainen systeemi, luvattu aloittaa ensi kesänä. Systeemi tulee voimaan koko Tukholman läänissä ajan kanssa. Toisin sanoen pankkikortti/debitkortti/luottokortti tulee olemaan jatkossa myös matkakortti/matkalippu. Roomassa tämä jo toimii. Kätevää kun aina on matkalippu mukana. 



Kontrollit jatkuu kuitenkin tavalliseen tapaansa paikallisliienteessä. Roomassa nimittäin on erittäin tavallista että matkustajat fuskaa. Mutta jos jää kiinni niin siitä saa melko kovat sakot, olipa sitten paikallinen tai turisti. Tarkastus tapahtuu lukulaitteen avulla.

Täältä voi etsiä kyytiä!