sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Palatino


Sant'Anastasian basilika sijaitsee aivan Palatinon kupeessa mutta sisäänpääsy on Palatinon ulkopuolelta, Via San Teodoron varelta. Kirkko rakennettiin 300-400-luvun tienoilla. Paikalla sijaitsi ehkä Rooman ensimmäinen tituli, alkukristillinen kokoushuone, joka sai nimensä paikalla asuneen Anastasian mukaan, Titulus Anastasiae. Kirkosta tuli luonnollisestikin Bysantisen valtion kansalaisten kansalliskirkko. Kirkko on ollut suoraan kuuden Paavin alaisena. 

Anastasia osiomartire representerade i en miniatyr av det femtonde århundradet.

Pyhä Anastasia roomalainen, eli kaksisataa luvulla Roomassa, mahdollisesti asui kirkon paikalla.


Nykyinen kirkko on 1700-luvulta uuskorjarttu versio. Pääalttarilla on Pyhän Anastasian patsas. Kirkkosalin molemmin puolin on kappeleita joissa on useita korkea-arvoisia henkilöitä saanut viimeisen lepopaikkansa. Kirkossa luetaan sakramenttejä jatkuvasti ilman taukoa joten kirkot ovet ovat avoinna ympäri vuorokaudet. Pyhää Anastasia juhlitaan 25. joulukuuta ja messu pidetään hyvin aikaisin aamulla.


Palatino tai Palatium, Via di San Gregorio 30

 Bussit: 7581, 87

 Sisäänpääsymaksu:

Normaalihinta 12 €, 
 18-25-vuotiaille  EU-kansalaisille alennettu hinta 7,5 €.

Yhdistelmä lipuista infoa täällä!

Palatino latinaksi Colli Palatium  tai Mons Palatinus, suomeksi Palatium on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Se sijaitsee noin 40 metriä Foro Romanon/Forum Romanumin yläpuolella kukkualla. Sen eteläisellä sivulla sijaitsee Circo Massimo/Circus Maximus. Palatino on saanut nimensä kaiketi sanasta Palazzo sillä kukkulalle rakennuttivat keisarit asuntojaan, joita nimitettiin palatseiksi, Palazzo. Palatinolla on asunut jo vuonna 10 eaa asukkaita arkelogisten kaivausten perusteella.

Koska Palatinolle on nykyään vain yhdistelmäpääsylippu, yhdessä Foro Romanon ja Colosseumin kanssa, niin ehdotan että  kannattaa mennä Palatinon portille, Via di San Gregoriolle ensin, ja ostaa sieltä pääsylippu. Säästyy jonottamasta Foro Romanolle ja Colosseumiin, sillä näissä kahdessa on aina pitkät lippujonot. Palatinon portilla on harvoin jonoja ja portilta ostetulla lipulla sitten pääsee Colossseumin jonon ohitse. Ainoa haittapuoli on se että Palatino on sen verran laaja alue jotta sitä kiiruhtaa eteenpäin Foro Romanolle ja Colosseumiin eikä ehdi juuri nauttia Palatinosta. Mutta pääsylipullahan voi palata saman päivän nimissä takaisin Palatinolle...

Fil: Lupercal grotto.jpg

Palatinolla sijaitsee myös legendaarinen Lubercalia, joka kertoo Romuluksen ja Remuksen syntyneen Palatinolla sudenluolassa, josta nimi Lubercalia. Vuonna 2007 ilmoitti arkeologi Irene Iacopi että he ovat löytäneet Domus Augustaniasta ja Domus Livian alta Lubercalian 15-metrin syvyydestä. Keisari Augustus jonka asuinrakennuksen alta Lubercalia löytyi oli aikeissa ottaa nimekseen Romulus kun hänestä tuli keisari. Hänen alkuperäinen nimensä oli Octavianus. Livia oli Augustuksen vaimo jolla oli oma asuinrakennuksensa, Domus Livia, Augustuksen Domuksen vieressä. Molemmista on raunioita jäljellä. Augustus rakennutti Apollotemppelin aivan Domuksensa viereen. Tässä kartta jossa Lubercalian paikka on merkattu, Apollon temppelin ja Santa Anastasian basilikan välissä. Faustulus oli se paimen nimeltään joka löysi sudenluolan jossa Romulus ja Remus asuivat.

File:Romolo e remo.jpg

Museo Capitolo/Kapitolisessa museossa Campidogliolla on tämä Rubensin maalaus, joka kuvaa sudenpesää, vastasyntyneitä Romolo/Romulus  ja Remo/Remus ja puun takaa tulee Faustilo/ Faustulus. Paikasta tuli kulttipaikka jossa Lupercus papit pitivät messujaan vielä vuoteen 494 jaa kunnes paavi Galasius I kielsi sen. Sisääkäyntiä luolaan ei ole vieläkään löydetty.


Domus Augustana/ Septimus Serviuksen palatsi, Circo Massimo/Circus Maximilta päin nähtynä

Rooma sai alkunsa Palatinolta. Kerrotaan että kun sabinit ja albanit valloittivat Rooman, asettuivat roomalaiset asumaan Palatinon kukkulalle. Neljän keisarin asuintalon rauniot ovat vieläkin jäljellä Palatinolla, Augustus, Tiberius, Domitianus ja Septimus.


Palatinon stadioniHorti Farnesiani, Via dei Cerchi, Kardinaaali Odoardo Farnese, Parman herrttua, osti alueen Palatinon periltä, korkeimmalta ja kauniimmalta kukkulalta 1700-luvulla. Hän rakennutti upean puutarhan ja huvittelutilat puutarhan Rakennusmestariksi hän valitsi Rooman silloisen kuuluismman rakennusmestarin Carlo Rainaldin. Horti Farnesianassa vietettiin yötä päivää juhlia joissa ruokapöydät notkuivat ja juoma virtasi. Ilotytöt viihdyttivät niin aatelisia kuin kardinaalejakin. Kerrotaan että paavikin taisi usein osallistua ilonpitoon ja huvitteluun Horti Farnesianissa.


Palatinon puiston portti, Del Vignola, sisäänpääsy Via San Gregoriolta. Palatinolle voi siirtä myös Foro Romanolta tai päinvastoin.
Clivus Palatinus, antiikinaikainen katu joka yhdistää Foro Romanon ja Palatainon.


Kuvassa Domus Flavia joka rakennettiin Titus Flavius Domitianuksen aikana asuntorakennukseksi. Asuinkompleksissa sijaitsi basilikakin, Aula Regina. 


Domus Flavia

Orti Farnesiani sul Palatino

Orti Farnesiani silloin aikoinaan kun paikka oli  ennen kaikkea Farnese herran ja hänen ystäviensä  "ilottelupaikka".Orti Farnesiani, Farnesen suvun puutarha ja huvipuisto

Farnesianin puistoalueella on mukava istuskella ja nauttia matkaeväät. Täältä löytyy penkkejä ja varjoisia paikkoja erittäin kauniissa ympäristössä. Alessando Fanrese oli renssanssiin ajan herra jonka isosiä oli paavi Paulo III Farnese. Alesssandrolla oli upea palatsi Piazza Farnesella ja hän rakennutti ja ksutansi Il Gesu kirkon rakentamisen. Alessandro oli suuri taiteen ja antiikin ihailiaja. Orti Farnesiani on melkein yhtä mielenkiintoinen kuin rauniotkin Palatinolla, vaikka se on rakennettu paljon myöhemmin. 
Domus FlaviaDomus Flavia

Domus Augustana

Palatinolla sijaitsee kaksi munkkiluostaria, San Bonaventuran Franseskaninen munkkiluostari ja San Sebastianon kirkko ja luostari. Kuvassa San Sebastianon luostarin portti.Palatino on omasta mielestäni paljon antoisampi kuin Foro Romano. Palatino on yksi pakollisista nähtävyyksistä. Palatinolla muutaman tunnin maleskelun ja aikansa penkeillä istuttuaan ja maisemia katsottuaan alkaa tajuamaan Rooman "suuruuden" ja kauneuden. Paaltinolla on todella nautinnollista istuskella penkeillä ja katsella maisiemia. Jos sää sallii niin siellä voisin viettää vaikka kokonaisen päivänkin kaukessa rauhassa.

Palatinolta on kerättyy "irtotavaraa" pois museoihin. Palatinolla sijaitsee pieni ikioma arkeloginen museokin. Tähän museoon on koottu viimeisimpiä Palatinolta löydettyjä arkeologisia löytöjä.  Museoon on erikseen sisäänpääsymaksu, 4€. 
Domus FlaviaSan Bonaventuran luostari

Museo Palatino

Kuvassa näkyy San Gregorio al Celion kirkko  ja sen luostari, Via  di San Gregorion tien  toisella puolen, Celion kukkulalla.

Ostia Antica
File:OstiaAntica-SchemaRegioni.jpg

Ostia Antica on entinen Rooman satamakaupunki. Se rakennettiin jo neljännellä vuosisadalla eaa. Alunperin paikalle oli rakenenttu Castrum armeijanleiri josta sitten kasvoi satamakaupunki. Ostia Antica sijaitsee noin 30 kilomteriä Roomasta länteen päin Teveren joen suulle ja siitä nimi joensuu, Ostia. Nykyään Ostia Anticasta on kome kilomteriä merenrantaan. Joensuulle on keräntänyt ajan saatossa paljon hiekkaa. Vasta paljon myöhemmin 1920-luvulla perustettiin Ostian kaupunki ja sen uimarannat. Teveren joen pohjois puolella sijaitsee Fiumicinon kunta ja Fiumicinon lentokenttä. 

File:Porto Esagonale di Traiano.jpg

Teveren joen suulle rakensi keisari Claudius aivan uuden sataman vuonna 42 jaa nimeltään Portus. Claudius vedätti uuden tienkin Roomasta satamaan, Via Portuensin ja se on vielä tänäkin päivänä vilkkaasti liikennöity tie. Ostiaan oli tehty tie Via Ostiensis jo kolmannella vuosisadalla eaa. Keisari Trajanus rakennutti kokonaisen uuden saaren Ostian ja Porton välille, Isola Sacra, pyhä saari. Isola Sacrasta kehittyi hautausmaa, Necropoli di Isola Sacra. Se on iso ja mielenkiintoinen hautausmaa. Hautausmaa sai alkunsa aikana jolloin siirryttiin polttohautaksista maahautauksiin. Esille on tähän mennessä kaivettu noin 150 hautaa ja kaivauksia jatketaan. Ikävä kyllä tällä haavaa ei pääse alueelle katosmaan muuta kuin erikoisvarauksella.Alenpana kuvien joukossa on  lisää valokuvia hautausmaalta.Keisari Settemio Severerio rakennutti  vuonna 198 jaa Via Severianan tien joka lähtee Portosta ja kulkee Ostian kuatta pitkin meren rantaa etelään noin 118 kilomteriä terracinaan saakka.

Datei:Ostia Antica Museo.jpg

Il Museo Ostia Antica sijaitsee nelko perillä auleella I ja siinä vierssä on kahvila ja vessat myös.

File:Ostia Antica - museo 1050467.JPG

Il Museo di Ostia Antica

Fil: Ostia Antica - Museo 1050471.JPG


Fil: Ostia Antica - Museo sacello di Attis 1050474.JPG

File:Capitolium Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Capitolium, Ostiaa johdettiin Capitoliumista 

Ostia Antica on todellakin yksi Rooman parhaista nähtävyyksistä, ehkä parhainpia koko Lazion maakunnassa. Tuskinpa kukaan tulee pettymään. Kaivauksia on tehty 1900-luvun alulta saakka eikä kaikkea olla  läheskään vielä kaivettu esille. Ostia Anticaan kannattaa varata aikaa sillä se on laaja alue. 

Kouluikäisille lapsillekin Ostia Antica voi olla mielikuvistusta herättävä kohde. Kevät tai syksy on paras aika vierailla Ostia Anticassa. Kesällä on  jo aivan liian kuumaa. Suosittelen ottamaan matkaevästä mukaan, mukavat kengät ja aurinkohattu ja kamera tai puhelinkamera. Kuvia tulee otettua satoja! Ota alueen kartta sisäänpääsystä, jotta ette eksy. Osta mieluiten opaskirja!

Roomasta pääsee helpolla Ostia Anticaan. Metrolla B  Magliano tai Piramide/ Porta San Paulon pysäkille ja siinä vaihto Roma-Lido junaan. Samalla lipulla pääsee koko matkan. Jää pois Ostia Antican pysäkillä junasta. Siitä hyvin lyhyt kävelymatka Ostia Antican sisäänpääsyyn Via dei Romagnoli 717, Scavi di Ostia.

Luonnollisestikin Ostia Antican vierailun voi yhdistää uimaratareissun kanssa. Sama juna vie  Ostia Lidoon jossa on niin maksullisia kuin ilmaisiakin rantoja. Metro B:n asemalta EUR-Fermi lähtee Cotral bussi numero 070 joka vie ihanille Casteporzianon hiekkadyyneille, jossa on ilmaista uida. Sama Roma-Lido  juna joka kulkee Ostia Anticaan, jatkaa eteenpäin Castelporzianoon saakka.

File:Caseggiato del Termopolio Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Insula, asuinrakennus

File:Ostia antica-14.jpg

File:Ostia antica-17.jpg

File:Tempio rotondo Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia antica - Forica 02.JPG

Yleinen käymälä

File:Ostia antica-11.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n2.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n4.jpg

File:Tempio di Ercole Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Herakleksen temppelin rauniot

File:Minerva victrix Ostia Antica 2006 09 08.jpg

Minerva jumalatteren patsas

File:Ostia scavi - Pozzo 1020327.JPG

Vesiposti

File:Ostia antica-mosaic detail.jpg

Kauniita lattiamosaiikkeja

Fil: Ung flicka Artemis Massimo.jpg

Jumalatar Artemis

File:Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Yleinen kylpylä

File:Sea-monster Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia Theatre.jpg

Ostian amfiteatteri

File:Ostia-theater02.jpg

File:Ostia Marketplace.jpg


File:Ostia antica-07.jpg

File:148 Autel Mars Venus.JPGFile:Terme dei Sette Sapienti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ninfeo degli Eroti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:OstiaAnticaTermePortaMarina.jpg

File:Ostia antica sarcofagus.jpgFile:Ostia antica-01.jpg

File:Ostia antica - Giardino delle domus 14.JPG

File:Ostia antica - Giardino delle domus 16.JPG

File:Palazzo Imperiale.jpg

File:Tempio tetrastilo.jpg

File:Ostia antica 117.JPG

File:Ostia antica 158.JPG

File:Ostia antica 16.JPG

File:Ostia antica 217.JPG

File:Ostia antica 245.JPG

File:Ostia antica 275.JPG

Ostiassa voi yöpyäkin. Litus Roma hostel on aivan oiva yöpymispaikka. Hotel Ping Pong on toinen hyvä vaihtoehto. En suosittele Ostiaa heinä-elokussa sillä silloin siellä on kamalasti väkeä ja todella kuumaa.