sunnuntai 12. heinäkuuta 2009

Palatino



Palatino/Palatium nähtynä Circo Massimon/Circus Maksimuksen takaa

Näillä penkeillä olen monen monen monta kertaa istunut. SE on huikaiseva tunekun näkee noin reilut 2000 vuotta vanhan Palatinon, Rooman sydämen edessään.Tässä Via del Circo Massimon kadulla pysähtyy kierto-ajelubussit. Muille lähin bussipysäkki on Cerchi/Bocca Della Veritan tai Cerchi/Porta Capenan pysäkit, siis kummassa jommassa kadun päädyssä. Circo Massimon metroasema on myös lähellä. 


Palatinolla aika kuluu nopeasti, sillä täällä koko ajan tulee eteen uutta ja mielenkiintosta. Ota eväät ja juotavaa mukaan, mielellään hyvä opaskirja. Tässä on Domus Tberina.


Tämä on Ninfeo degli Specchi, mikää kuului Farnesen puutarhaan. 


Useimmat turistit käy pikaisesti Roomassa ja viipyvät vain kolme vuorokautta, jotkut sentään ovat viikon Roomassa. Mutta se on totta että nähdäkseen Rooman on elettävä toinen elämä lisää.

Useimmat eivät edes ennen matkaa lue opaskirjaa ja suunnittele mitä he haluavat nähdä. Historiasta kiinnostuneet ehkä tekevät reittisuunnitelman etukäteen. Itse suositteln aloittaa Roomaan tutustumisen Palatinolta, ja samala tutusta Campidoglion kukkulalle, sillä nämä kaksi aluettao ovat vanhinta asuialuetta Roomassa. Campidoglio siinä vieressä on paikka mistä Roomaa on aina johdettu. Vielä nytkin Rooma Capitale/Rooman kuntaa johdetaan samalta paikalta.

Foro Romano oli aluneprin kostea soinen laidunmaa. Tämä suo on kuitenkin ollut paikka mistä  käsin sen aikaista maailmaa johdettiin. Foro Romano oli keisarien aluetta, keisarien foorumi. Mutta Foro Romano on melko ikävystyttävä alue verrattuna Palatinoon, minne on aina ollut sisäänpääsymaku. Älkää kiirehtikö Palatonilla käydessänne!


Palatino tai Palatium, Via di San Gregorio 30

Bussit: 7581, 87 , 3NAV, 51, 85,  118 ja muutamat yöbussit (San Gregorion pysäkki, melkein Palatinon sisäänkäynnin edessä) sekä Metro Colosseum melko lähellä. 

HUOM! Aikatauluja ei kannata selata sillä niistä ei Roomassa ole mitään hyötyä. Roomassa kulkee niin paljon busseja ja tiheään tahtiin, ettei aikataulusita voida pitää kiinni. Bussit tulee kun ne tulee! Bussit ovat Roomassa ainoa ja paras tapa vaihtaa aluetta. Vaikka rsitiovaunujen kyydissäkin on mukava matkustaa ja katsella rakennuksia.


Palatinon puiston portti, Del Vignola, sisäänpääsy Via San Gregorion kadulta. Palatinolle voi siirtyä  nykyään myös Foro Romanolta tai päinvastoin.
 
 Sisäänpääsymaksu:

Normaalihinta 12 €, 
 18-25-vuotiaille  EU-kansalaisille alennettu hinta 7,5 €.

 HUOM! Sisäänpääsylippujen hinnat saattaa olla nouseet!

Yhdistelmä lipuista infoa täällä!

Huom! Pääsylippuja myy monet firmat. Jos ei halua lähteä kalliille opastetulle kierrokselle, niin aivan hyvin voi maleksia kaikessa rauhassa yksin omaan tahtiin,  vaikkapa täällä Palatinolla. Itsenäisesti tai perheen kanssa tutusminen Palatinoon on ehdottomasti nautollisin tapa. Kouluikäiset lapsetkin tulee tykkäämään Palatinosta.

Paras keino on ehkä sittenkin tehdä oma aikataulu ja kulkea julkisilla ja käydä siellä mikä itseä kiinnostaa. Ja sen jälkeen sitten suunnitella uusi reissu.. Ja niin kuin sanottu, niin kolmessa vuorokaudessa ehdi paljokaan.


Tämä terassi on turvallisuus syistä peruskorjattu ja hieman modernisoitu.

Palatino latinaksi Colli Palatium tai Mons Palatinus, suomeksi Palatium on yksi Rooman seitsemästä kukkulasta. Se sijaitsee noin 40 metriä Foro Romanon/Forum Romanumin yläpuolella kukkualla ja se käsittää laajan alueen, noin reilut 500x500 metriä.  

Sen eteläisellä sivulla sijaitsee Circo Massimo/Circus Maximus. Palatino on saanut nimensä kaiketi sanasta Palazzo sillä kukkulalle rakennuttivat keisarit asuntojaan, joita nimitettiin palatseiksi, Palazzo. Palatinolla on asunut jo vuonna 10 eaa asukkaita arkelogisten kaivausten perusteella.

Koska Palatinolle on nykyään vain yhdistelmäpääsylippu, yhdessä Foro Romanon ja Colosseumin kanssa, niin ehdotan että  kannattaa mennä Palatinon portille, Via di San Gregoriolle ensin, ja ostaa sieltä pääsylippu. Säästyy jonottamasta Foro Romanolle ja Colosseumiin, sillä näissä kahdessa on aina pitkät lippujonot.

Palatinon portilla on harvoin jonoja ja portilta ostetulla lipulla sitten pääsee Colossseumin jonon ohitse. Ainoa haittapuoli on se että Palatino on sen verran laaja alue jotta sitä kiiruhtaa eteenpäin Foro Romanolle ja Colosseumiin eikä ehdi juuri nauttia Palatinosta. Mutta pääsylipullahan voi palata saman päivän nimissä takaisin Palatinolle...Palatino on ehdottoamsti oma suosikkini näistä kolmesta, Voin kertoa etten edes ole käynyt Colosseumilla, koska siitä ei koskaan ole Roomassa pidetty huolta tai arvostettu, vaan hajoitettu sitä ja viety osia rakennustyömaille. Kissoja siellä asuu paljon!


Akantus näkyy viihtyvän täällä. Akantus on tyypillinen roomalainen ornamentti pylävissä. Tapa tulee kreikkalaisilta.

Vanhan perinteen mukaan juuri tälle kukkulalle Romulus rakensi roomalaisten ensimmäisen ytimen 8. vuosisadan toisella puoliskolla eKr. Kaivaukset ovat paljastaneet rautakauden majoja ja hautoja sekä muinaisen linnoituksen. Palatinus oli myös palvonnan keskus Cibelesina, hedelmällisen maan persoonallisuutena, ambivalenttina jumalattarina, joka symboloi luonnon luovaa ja tuhoavaa voimaa.

Toisen ja ensimmäisen vuosisatojen välillä jaa Palatinuksesta tuli roomalaisen aristokratian asuinsiirtokunta. Tänä aikana rakennettiin maalauksistaan ​​kuuluisa Griffin talo. Keisari Augustus muutti Palatinuksen viralliseksi valtakeskukseksi ja aloitti keisarillisten palatsien rakentamisohjelman sekä aikaisempien keisarien rakentamien rakennusten uudelleenjärjestelyn ja laajentamisen.

Fil: Lupercal grotto.jpg

Palatinolla sijaitsee myös legendaarinen Lubercalia, joka kertoo Romuluksen ja Remuksen syntyneen Palatinolla sudenluolassa, josta nimi Lubercalia. 

Vuonna 2007 ilmoitti arkeologi Irene Iacopi että he ovat löytäneet Domus Augustaniasta ja Domus Livian alta Lubercalian 15-metrin syvyydestä. Keisari Augustus jonka asuinrakennuksen alta Lubercalia löytyi oli aikeissa ottaa nimekseen Romulus kun hänestä tuli keisari. Hänen alkuperäinen nimensä oli Octavianus. Livia oli Augustuksen vaimo, jolla oli oma asuinrakennuksensa, Domus Livia, Augustuksen Domuksen vieressä. Molemmista on raunioita jäljellä.

Augustus rakennutti Apollotemppelin aivan Domuksensa viereen. Tässä kartta jossa Lubercalian paikka on merkattu, Apollon temppelin ja Santa Anastasian basilikan välissä. Faustulus oli se lammaspaimen nimeltään, joka löysi sudenluolan jossa Romulus ja Remus asuivat.

File:Romolo e remo.jpg

Museo Capitolo/Kapitolisessa museossa Campidogliolla on tämä Rubensin maalaus, joka kuvaa sudenpesää, vastasyntyneitä Romolo/Romulus  ja Remo/Remus ja puun takaa tulee Faustilo/ Faustulus. Paikasta tuli kulttipaikka jossa Lupercus papit pitivät messujaan vielä vuoteen 494 jaa kunnes paavi Galasius I kielsi sen. Sisääkäyntiä luolaan ei ole vieläkään löydetty.


Domus Augustana/ Septimus Serviuksen palatsi, Circo Massimo/Circus Maximilta päin nähtynä

Rooma sai alkunsa Palatinolta reilut 2000 vuotats itten. Kerrotaan että kun sabinit ja albaanit valloittivat Rooman, niin siihen aikaan asettuivat roomalaiset asumaan Palatinon kukkulalle. Neljän keisarin asuintalon rauniot ovat vieläkin jäljellä Palatinolla, Augustus, Tiberius, Domitianus ja Septimus.


Palatinon stadioni

Stadionin kerrotaan olleen käytössä ennen kaikkea yksityisenä puutarhana ja ratsastuskouluna (Viridarium), jonka Plinius Nuoremman raportin mukaan olisi pitänyt olla silloisissa yksityishuviloissa.


Horti Farnesiani, Via dei Cerchi, Kardinaaali ja piispa Odoardo Farnese, Parman ja Piasenzan herrttuas, ja yksi sen ajan maailman rikkaimmsita miehistä, osti alueen Palatinon periltä, korkeimmalta ja ehdottomasti kauniimmalta kukkulalta 1700-luvulla. 

Hän rakennutti upean puutarhan ja huvittelutilat puutarhan Rakennusmestariksi hän valitsi Rooman silloisen kuuluisimman rakennusmestarin Carlo Rainaldin. Horti Farnesianassa/Farnesen puutarhassa vietettiin yötä päivää juhlia joissa ruokapöydät notkuivat ja juoma virtasi. Ilotytöt viihdyttivät niin aatelisia kuin kardinaalejakin. Kerrotaan että paavikin taisi usein osallistua ilonpitoon ja huvitteluun Horti Farnesianissa.

Clivus Palatinus, antiikinaikainen katu, mikä yhdistää Foro Romanon ja Palatinon.Ktau tai kuja paremminkin löhet Via di San Bonavsnturan kujalta. Ehdotankin joskus toisen kerran kun on aikaa, jatkaa tätä kujaa pitkin perille saakka. Sieltä öytyy pari kirkkoa ja luostari jaknusta luontoa. Siellä perillä on myös yleinen vessa.


Kuvassa Domus Flavia, mikä rakennettiin Titus Flavius Domitianuksen aikana asuntorakennukseksi. Asuinkompleksissa sijaitsi basilikakin, Aula Regina. 


Domus Flavia

Orti Farnesiani sul Palatino

Orti Farnesianin puutraha silloin aikoinaan kun paikka oli  ennen kaikkea Farnese herran ja hänen ystäviensä  "ilottelupaikka".



Orti Farnesiani, Farnesen suvun puutarha ja huvipuisto

Farnesianin puistoalueella on mukava istuskella ja nauttia matkaeväät. Täältä löytyy penkkejä ja varjoisia paikkoja erittäin kauniissa ympäristössä. Alessando Farnese oli renssanssiin ajan herra jonka isosiä oli paavi Paulo III Farnese. Alesssandrolla oli upea palatsi Piazza Farnesella ja hän rakennutti ja ksutansi Il Gesu kirkon rakentamisen. Alessandro oli suuri taiteen ja antiikin ihailiaja. Orti Farnesiani on melkein yhtä mielenkiintoinen kuin rauniotkin Palatinolla, vaikka se on rakennettu paljon myöhemmin. 


Giovanni Battista Faldan luonnos Orti Farnesianista 1600-luvulla




Domus Flavia oli osa suuresta Dominitianus palatsia Palatinolla. Palatsin suunnitteli sen ajan tunnetuin ja taitavin arkkitehti Rubirius. Rakennus toimi keisari Domitianuksen virkahuoneena missä pidettiin myös juhlia.





Domus Augustana









Palatinolla sijaitsee kaksi munkkiluostaria, San Bonaventuran Franseskaninen munkkiluostari ja San Sebastianon kirkko ja luostari. Kuvassa San Sebastianon luostarin portti.



Palatino on omasta mielestäni paljon antoisampi kuin Foro Romano. Palatino on yksi pakollisista nähtävyyksistä. Palatinolla muutaman tunnin maleskelun ja aikansa penkeillä istuttuaan ja maisemia katsottuaan alkaa tajuamaan Rooman "suuruuden" ja kauneuden. Paaltinolla on todella nautinnollista istuskella penkeillä ja katsella maisiemia. Jos sää sallii niin siellä voisin viettää vaikka kokonaisen päivänkin kaukessa rauhassa.

Palatinolta on kerättyy "irtotavaraa" pois museoihin. Palatinolla sijaitsee pieni ikioma arkeloginen museokin. Tähän museoon on koottu viimeisimpiä Palatinolta löydettyjä arkeologisia löytöjä.  Museoon on erikseen sisäänpääsymaksu, 4€. 





Domus Flavia











Museo Palatino





Kuvassa näkyy San Gregorio Magno al Celion kirkko ja sen luostari, Via  di San Gregorion tien toisella puolen, Celion kukkulalla.


Sant'Anastasian basilika sijaitsee aivan Palatinon kupeessa mutta sisäänpääsy on Palatinon ulkopuolelta, Via San Teodoron varelta. Kirkko rakennettiin 300-400-luvun tienoilla. Paikalla sijaitsi ehkä Rooman ensimmäinen tituli, alkukristillinen rukoushuone, joka sai nimensä paikalla asuneen Anastasian mukaan, Titulus Anastasiae. Kirkosta tuli luonnollisestikin Bysantisen valtion kansalaisten kansalliskirkko. Kirkko on ollut suoraan kuuden Paavin alaisena. 


Pyhä Anastasia roomalainen

Pyhä Anastasia roomalainen, eli kaksisataa luvulla Roomassa, mahdollisesti asui kirkon paikalla. Pyhä Anastasia eli Roomassa kolmannen vuosisadan puolivälissä. Hän oli nuori ja kaunis eikä häneltä puuttunut mitään niistä tämän elämän mukavuuksista, jotka yleensä saavat ihmisen unohtamaan taivaalliset asiat. Anastasia kuitenkin luopui kaikesta mikä sitoi häntä tähän maailmaan ja muutti Rooman kaupungissa olleeseen pieneen neitseiden yhteisöön, jonka hengellinen äitihahmo oli nimeltään Sofia.

Anastasia kieltäytyi palvomasta kaupungin jumalia, ja hänen halveksuva asenteensa jumalia kohtaan raportoitiin Rooman kuvernööri Probukselle. Probus lähetti sotilaansa taloon, jossa sisaret asuivat. Sofia itki menettäessään hengellisen lapsensa mutta iloitsi saadessaan tarjota Kristukselle hyveiden kultaiseen pukuun puetun morsiamen.

Sofia oli koko ajan rukoillut Anastasian puolesta. Kun Anastasia oli päättänyt kilvoituksensa, Sofialle ilmestyi enkeli, joka ilmoitti mitä oli tapahtunut ja kehotti Sofiaa kokoamaan Anastasian pyhät jäännökset. Reliikit vietiin myöhemmin Konstantinopoliin. Nykyään ne ovat kunnioitettavina Gregorioksen luostarissa pyhällä Athosvuorella.


Nykyinen kirkko on 1700-luvulta uuskorjarttu versio. Pääalttarilla on Pyhän Anastasian patsas. Kirkkosalin molemmin puolin on kappeleita joissa on useita korkea-arvoisia henkilöitä saanut viimeisen lepopaikkansa. Kirkossa luetaan sakramenttejä jatkuvasti ilman taukoa joten kirkot ovet ovat avoinna ympäri vuorokaudet. Pyhää Anastasia juhlitaan 25. joulukuuta ja messu pidetään hyvin aikaisin aamulla.

Ostia Antica

 
Ostia Antican kylä

Keskiaikainen kylä Ostia Antica on rauhan keidas, 25 minuutin päässä pääkaupungin vilskeestä ja muutaman minuutin päässä merestä. Tässä kylä videomuodossa 9. vuosisadan muurien  keskellä, jossa on  Julius II: n rakennuttama linna.


Ostia Antica kylä

Yksi suosikkipaikoistani Roomassa, jonne on helppo päästä Roomasta iltapäiväksi, on upea Ostia Antica. Ostia Antica sijaitsee Rooman pääkaupunkiseudulla ja vain 25 minuutin päässä kaupungin keskustasta. Se on Rooman vanha satama, jolla on suuri kauneus ja historiallinen merkitys. Täällä on suuri roomalaisista ajoista peräisin oleva arkeologinen puisto ja pieni keskiaikainen Borgo, jolla on kaunis linna ja valtavan viehättävä pääaukio. Täällä on myös ikivanha hautausmaa Isola Sacra, Via Pal Piccolo, josta olen tehnyt oman postauksen täällä.


 Linnake




File:OstiaAntica-SchemaRegioni.jpg

Ostia Antica on entinen Rooman satamakaupunki. Se rakennettiin jo neljännellä vuosisadalla eaa. Alunperin paikalle oli rakenenttu Castrum armeijanleiri josta sitten kasvoi satamakaupunki. Ostia Antica sijaitsee noin 30 kilomteriä Roomasta länteen päin Teveren joen suulle ja siitä nimi joensuu, Ostia. Nykyään Ostia Anticasta on kome kilomteriä merenrantaan. Joensuulle on keräntänyt ajan saatossa paljon hiekkaa. Vasta paljon myöhemmin 1920-luvulla perustettiin Ostian kaupunki ja sen uimarannat. Teveren joen pohjois puolella sijaitsee Fiumicinon kunta ja Fiumicinon lentokenttä. 

File:Porto Esagonale di Traiano.jpg

Teveren joen suulle rakensi keisari Claudius aivan uuden sataman vuonna 42 jaa nimeltään Portus. Claudius vedätti uuden tienkin Roomasta satamaan, Via Portuensin ja se on vielä tänäkin päivänä vilkkaasti liikennöity tie. Ostiaan oli tehty tie Via Ostiensis jo kolmannella vuosisadalla eaa. Keisari Trajanus rakennutti kokonaisen uuden saaren Ostian ja Porton välille, Isola Sacra, pyhä saari. Isola Sacrasta kehittyi hautausmaa, Necropoli di Isola Sacra. Se on iso ja mielenkiintoinen hautausmaa. Hautausmaa sai alkunsa aikana jolloin siirryttiin polttohautaksista maahautauksiin. Esille on tähän mennessä kaivettu noin 150 hautaa ja kaivauksia jatketaan. Ikävä kyllä tällä haavaa ei pääse alueelle katosmaan muuta kuin erikoisvarauksella.


Alenpana kuvien joukossa on  lisää valokuvia hautausmaalta.



Keisari Settemio Severerio rakennutti  vuonna 198 jaa Via Severianan tien joka lähtee Portosta ja kulkee Ostian kuatta pitkin meren rantaa etelään noin 118 kilomteriä terracinaan saakka.

Datei:Ostia Antica Museo.jpg

Il Museo Ostia Antica sijaitsee nelko perillä auleella I ja siinä vierssä on kahvila ja vessat myös.

File:Ostia Antica - museo 1050467.JPG

Il Museo di Ostia Antica

Fil: Ostia Antica - Museo 1050471.JPG

Fil: Ostia Antica - Museo sacello di Attis 1050474.JPG

File:Capitolium Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Capitolium, Ostiaa johdettiin Capitoliumista 

Ostia Antica on todellakin yksi Rooman parhaista nähtävyyksistä, ehkä parhainpia koko Lazion maakunnassa. Tuskinpa kukaan tulee pettymään. Kaivauksia on tehty 1900-luvun alulta saakka eikä kaikkea olla  läheskään vielä kaivettu esille. Ostia Anticaan kannattaa varata aikaa sillä se on laaja alue. 

Kouluikäisille lapsillekin Ostia Antica voi olla mielikuvistusta herättävä kohde. Kevät tai syksy on paras aika vierailla Ostia Anticassa. Kesällä on  jo aivan liian kuumaa. Suosittelen ottamaan matkaevästä mukaan, mukavat kengät ja aurinkohattu ja kamera tai puhelinkamera. Kuvia tulee otettua satoja! Ota alueen kartta sisäänpääsystä, jotta ette eksy. Osta mieluiten opaskirja!

Roomasta pääsee helpolla Ostia Anticaan. Metrolla B  Magliano tai Piramide/ Porta San Paulon pysäkille ja siinä vaihto Roma-Lido junaan. Samalla lipulla pääsee koko matkan. Jää pois Ostia Antican pysäkillä junasta. Siitä hyvin lyhyt kävelymatka Ostia Antican sisäänpääsyyn Via dei Romagnoli 717, Scavi di Ostia.

Luonnollisestikin Ostia Antican vierailun voi yhdistää uimaratareissun kanssa. Sama juna vie  Ostia Lidoon jossa on niin maksullisia kuin ilmaisiakin rantoja. Metro B:n asemalta EUR-Fermi lähtee Cotral bussi numero 070 joka vie ihanille Casteporzianon hiekkadyyneille, jossa on ilmaista uida. Sama Roma-Lido  juna joka kulkee Ostia Anticaan, jatkaa eteenpäin Castelporzianoon saakka.

File:Caseggiato del Termopolio Ostia Antica 2006-09-08 n1.jpg

Insula, asuinrakennus

File:Ostia antica-14.jpg

File:Ostia antica-17.jpg

File:Ostia antica - Forica 02.JPG

Yleinen käymälä

File:Ostia antica-11.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n2.jpg

File:Domus di Amore e Psiche Ostia Antica 2006-09-08 n4.jpg

File:Tempio di Ercole Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Herakleksen temppelin rauniot

File:Ostia scavi - Pozzo 1020327.JPG

Vesiposti

File:Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

Yleinen kylpylä

File:Sea-monster Terme di Nettuno Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia Theatre.jpg

Ostian amfiteatteri

File:Ostia-theater02.jpg

File:Ostia Marketplace.jpg


File:Ostia antica-07.jpg

File:148 Autel Mars Venus.JPG

File:Terme dei Sette Sapienti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ninfeo degli Eroti Ostia Antica 2006-09-08.jpg

File:Ostia antica-01.jpg

File:Ostia antica - Giardino delle domus 14.JPG

File:Ostia antica - Giardino delle domus 16.JPG

File:Palazzo Imperiale.jpg

File:Tempio tetrastilo.jpg

File:Ostia antica 117.JPG

File:Ostia antica 158.JPG

File:Ostia antica 16.JPG

File:Ostia antica 217.JPG

File:Ostia antica 245.JPG

File:Ostia antica 275.JPG

Ostiassa voi yöpyäkin. Litus Roma hostel on aivan oiva yöpymispaikka. Hotel Ping Pong on toinen hyvä vaihtoehto. En suosittele Ostiaa heinä-elokussa sillä silloin siellä on kamalasti väkeä ja todella kuumaa.