lauantai 2. helmikuuta 2013

Caro Diario, Nenni Morettin elokuva
Trieste, Quartiere XVII


Triesten korttelisto sijaitsee Rooman keskustasta koilliseen, Via Nomentanan, Via Regina Margheritan ja Via Salarian "kulmauksessa", noin reilu kilometri Terminin rautatieasemalta. Aluetta reunustaa suuret puistoalueet. Villa Ada Savoian puistoalue sijaitsee Triesten luoteisen puoleisena rajana ja Via Nomentana, suora ja pitkä katu sen kaakon puoleisena rajana. Muita puistoalueita Triesten alueella ovat Villa Alberoni Paganainin puisto, Villa Chigin puisto, Parco Virgiliano ja Villa Leopardi.

Suomen suurlähetystö sijaitsee tuossa lähellä, Villa Adan puistoalueen reunalla,Via Lisbona 3.


Kartalle on merkattu Triesten kauppahalli, joka on sijoitettu isoon entiseen autotalliin. Se ei ole mikään sen kummempi paikka, kuin vaan paikallinen kauppahalli. Roomasta löytyy parempiakin mercatoja kuin tämä. Triesten mercatossa on paljon valinnavaraa hedelmissä ja vihanneksissa. Täällä on mukava käydä silloin tällöin, varsinkin kun se sijaitsi aivan nurkilla. Mukava ostaa vihanneksia, hedelmiä, leipää, kananmunia, leikkeleitä, säilykkeitä, siivoustarvikkeita ja enne kaikkea tuoretta kalaa ja vastaavaa, sillä mercatossa on kaikki huomattavasti halvempaa kuin supermecatoissa. Usein myös tuoreenpaa.

Kaksi muuta mercatoa sijaitsee melko lähellä nekin ja ne ovat huomattavatsi suurempia, ja joissa on todellakin paljon valinnanvaraa. Meracato Italia,Via Catnia 70 ja Meracto Nomentano, Piazza Alessandria 1.
Corso Trieste on moderni bulevardi tyyppinen katu. Se on noin 1, 2 kiometriä pitkä erikoisen kaunis katu. Kun aaja sitä pitkin niin tuntuu kuin olsi joutunut metsään tai nurmikolle jossa kasvaa 'hauskoja' pinjapuita ja ajokaistojen välissä nurmikkoa ja istumapenkkjeä. Autoja on parkkeerattu sikin sokin sinne ja tänne. Välillä ei ole varmaa että ajaako ajokaistalla vaiko ei.

Triesten alueella asuu paljon porukkaa, noin 33 000 asukasta. Täällä olen minäkin asunut, Corso Triesten mutkassa. Tänne voin vaikka lopuksi ikääni asumaan. Tämä on erittäin mukava ja viihtyisä alue. Kaunis Corso Triesten bulevardityyppinen katu kiemurtelee alueen lävitse. Ajokaistojen keskiviivalla kasvaa korkeita pinjapuita jotka koristavat tietä.


Corso Triesten kaunis katu kulkee Via Nomentanan ja Piazza Annibalianon välillä. Katu päätyy Sant'Agnesen Annibalianon metroasemalle. Olen aikaisemmin tehnyt parikin posatusta tuosta alueesta: Sant'Agnese fuori le Mura ja Mausoleo di Santa Costanza. Molemmat ovat turistinähtävyyksiä.

Triesten alueella sijaitsee neljä katakombialuetta, Catcombe de Priscilla,  Catacombe Sant'Agnese, Catacombe di Trasone ja Catacombe di via Anapo. Katkombeista olen kertonut täällä.


Piazza Trento, Via Corson ja Via Maltan välisessä risteyksessä.

Antemnae niminen esihistoriallinen, sabinilaisten kaupunki, sittemmin Monte Antenne, nykyisen Villa Adan puistoalueella, on sijainnut 700-luvulla eaa tällä alueella jonka nimi oli Lazius Vetus, joka tarkoittaa "vanha Latina". Lazion maakunnassa on myös Latina niminen provinssi, joka sijaitsee Rooman eteläpuolella. Antemnaen kohdalla yhtyy Anienen sivujoki Teveren jokeen. 

200 kilometriä pitkä Via Salarian tie on vanhin Rooman konsuläärisistä teistä. Anienen joki ja Via Salarian tie toimivat nykyään Triesten kortteliston rajoina. Ihana Viale Regina Margharintan katu länistensä rajana. Katu viittaan kuningatar Margherita Savoiaan. Via Nomentanan suora katu muuttuu valtatieksi kaupungin laitamilla aj se  toimi myös Triesten rajana.Triesten alue ja sen ympäristö on erittäin kaunista aluetta.


Ruotsin suurlähetystö sijaitsi tilapäisesti tuossa keltaisessa talossa kuvan oikealla reunalla. Lähetystö on muuttanut takaisin Piazza Rio di Janeiro 3, muutama sata metriä etelämmäksi. Lähetystön rakkennus nimittäin rakennettiin kokonaan uudestaan. Se uusi lähetystörakennus on suorastaan ruma. LUISS, Via Pola 12

Täällä sijaitsee myös aivan mahtavan upea privaatti Luis Guido Galdin yliopisto, LUISS, jossa opiskellaan yheiskuntatieteitä. Alueella on porttivahdit, jotka ei päästä sisään jos ei ole opiston henkilöllisyykorttia.


Yliopoistoa pidetään yhtenä Italian parhaimmista. Opistossa on 9000 oppilasta. Oppilaitos oli alunperin dominikaani sääntökunnan kanssa yhteydessä mutta nykyään se on liitetty Italian suurinpaan työnatajien ammattiliittoon Confindustria.

Kandidaattitutkinto maksaa täällä noin 8500 € ja mastertutkinto 12000 €. Korkeakoululla on useita eri rakennuksia Roomassa, joista kaikki ovvat upeita huviloita. Tarkoitus on kouluttaa maapallon ensiluokkaisimpia yhetiskuntatieteilijöitä. Koulua sponsori maapallon kuulusimmat opinahjot kuten Standford Univerity...


Parco Nemorensen puisto/Parco Virgiliano

Puistoon on neljä porttia, kahdelta eri kadulta. Täällä sa myös käydä ulkolittamassa koiraansa. Koirille on aidattu WC-alue useissa puistossa. Lapsille on myös oma aidattu leikkialue, mutta Italiassa ei lapset saa lähteä ulos yksin. Ei edes teini-ikäiset. Maaseudulla ehkä teini-ikäiset saa kulkea yhdessä ulkona päiväsaikaan.

Apteekkeja on Roomassa tiheään ja useimmat niistä ovat yksityisiä, lääkäreiden omistamia. Lääkäreillä on Italiassa huonot palkat, joten he mielellään pyörittää apteekkia siinä sivussa. Lääkrin ja sairaanhoitajien ammatti on vieläkin ikään kuin kutsuma-ammatti. Silti ei ole pulaa lääkäreistä eikä sairaanhoitajista. Italiassa on hyvä teryedenhuolto ja hoito melkein ilmaista. Yksityisissä klinikoissa on kalliinpaa.  Kodittomat ja köyhät saa ilmaisen hoidon määrätyillä kilikoilla. Tervysasemia, ensiluokkaisia moderneja klinikoita ja ambulanssitalleja on useita jokaisessa kaupunginosassa, joissa on myös laboratoriot, joskus myös röntgen laitteet.


Casa di Cura Nostra Signora della Mercede, Via Tagliamneto 25, on erinomainen kliniikka Triesten alueella. Parempaa kliniikkaa on vaikea löytää. Ensiluokkainen moderni ja erittäin siisti kliniikka, jossa on kaikki mahdoliliset laitteet mitä ikinä voi toivoa. Ystävllinen palvelu.

Alueella sijaitsee kaksi muutakin erinomaista kliniikkaa Sanatrix ja Assunzione di Maria Santissima, joista viimeksi mainittu on enempikin hoitokoti kuin saairaala. Täällä hoidetaan kroonisesti sairaita juutalaisia.  Sen lisäksi on ainakinyksi polikliniikka, johon voi vaan kävellä sisään. Apu on aina lähellä. 


Kahvilakin  löytyy Parco Nemorense o Virgilion puistosta. Alkoholiakin tietääkseni tarjoillaan. Via Panarolta lähtee polku kahvilaan, portilta oikealle kädelle.


Renessanssin ajalta 1500-luvulta ja eteenpäin ei Triesten alueella ole ollut asutusta.Vasta 1900-luvun alulla tehtiin kaupunkisuunnitelma ja rakentaminen saatiin käyntiin. Ja sen huomaa katukuvassa.

Aluesuunnittelijana ja arkkitehtinä toimi Edmondo Sanjust di Teulada (1858-1936). Hän oli oli kotoisin Cagliagrista Sisilian saarelta. Hän kuului sikäläiseen aatelistoon. Hän toimi myös insinöörinä ja senattorina Italian kuningaskunnassa. Hänellä oli kaksi markiisin titteliä, kreivin titteli ja viisi baroonin titteliä. Tittelit johtuivat siitä että suku omisti suuret maa-alueet  Sisiliassa. Luca Sanjust di Teulada omistaa valtavan suuren Petrolo nimisen viinitarahan Val d'Arno di Sopra'ssa, Chiantissa Toskanassa. Täällä käy ulkomaalaiset valtion päämiehet ja italilainen yläluokka kylässä. 


Kaupunkisuunnittelu Roomassa koski Aurelian tiealuetta, Gianicolensen kehätiealuetta, Foro Italiacon aluetta sekä korttelistoa nimeltä Savoia, kuten tämä Triesten korttelisto aikaisemmin oli nimeltään. Nimi tuli Italian kuningasperheen Savoian mukaan. Kuninagshuonetta kutsutaan nimellä Casa Savoia. Alueelle rakennettiin promeita asuintaloja. Huviloita/villa alettiin rakentamaan alueelle vasta hieman myöhemmin. Parco Virgiliano tai Parco Nemorensen puisto valmistui 1930-luvulla. Kortteliston nimi vaihdettiin vuonna 1946 Savoia nimestä Triesteksi.

Gens Acilia, yksi alkuperäisistä roomalaisista aatelissuvuista asusti Triesten alueella kolmannella vuosisadalla eaa ja siitä noin seitsemänsataa vuotta eteenpäin. Triesten korttelistossa on Piazza Acilian tori muistuttamassa historiallisesta asutuksesta. Arkeologit ovat kaivelleet täällä 60-luvulla.

Treisten alueella on aina asunut paljon julkista väkeä, taiteilijoita, filmitähtiä kuten Sofia Loren, elokuvaohjaajia, kirjailijoita, poliitikkoja jne. Edellinen Rooman kaupunginjohtaja Veltronikin asuu alueella. Täällä on asunut monet aatelissuvut, Italian kuningasperhe, Mussolini... 

Henkilökohtaisesti sanoisin että kaikilla roomalaisilla kaupunginosilla ja korttelistoilla on oma scharminsa, jokainen on omalaatuisensa ja erilainen, ja Triesten alueesta sanoisin että se on "una zona piu bella", josta ei mitään puutu. On putiikkeja ja palveluja joka lähtöön, vaikka niitä ei huoma ensisimäyksellä, koska alueella seisoo komeita rakennuksia ja isoja pinjapuita ja palmuja,  joihin kiinnittää esin huomionsa.  

Trieste sopii minun kaltaiselle erakkotyyppiselle maleksijalle kotipaikaksi. Minä viihdyn täällä erittäin hyvin. Pidän Triesten rakennuksista ja alueen vihreydestä. Pidän myös siitä että alueella on hyvin vähän liikkeitä, myymälöitä ja ravintoloja, varsinkin Corso Triesten "alkupäässä", jossa asustelen. Myymälöitä ja putiikkeja on sitten vaikka millä mitalla Triesten "loppupäässä", Piazza Istrialta lähtien. Tässä on kolme hyvää ruokakauppaa noin sadan metrin säteellä, apteekki ja alueen Mercato Via Chianan kadun varrella. Mercato on laitettu parkkitaloon.

Ainoa haittapuoli on autot, joita on parkkeerattu joka paikkaan. Pidän myös erittäin paljon Aventinosta, San Saban alueesta, Monteverde/Gianicolosta ja Garbatellasta, mutta en ole niissä asunut muissa kuin Monteverdessä.


 Pyhän Birgitan luostari, Via Delle Isole 34

Triesten alueella sijaitsee useita luostareita ja uskonnollisia instituutteja, mutta ei kovinkaan monta, joilla olisi huoneita tarjolla. Alueella on myös useita kouluja ja kaksi yliopisto campustakin ja pari muuta korkeakoulua.


Yksi kolmesta Pyhän Birgitan luostareista sijaitsee tässä aivan nurkan takana, Via della Isole 34. Tarjoavat joitakin huoneita turisteillekin joko koko-, puoli- tai aamiaisylöspitoina. Täältä löytyy heidän uudempi kotisivu.
Santa Emerenziana, Piazza di Sant'Emereziana


Pyhä Emerenziana

Piazza di Sant'Emerenzianan ympäristöstä löytyy myös ravintoloita ja myymälöitä. Torin reunalla sijaitsee Santa Emerenzianalle pyhitetty kirkko. Hän oli luultavasti Pyhän Agnesen puolisisko.Triesten kortteliston koillisosista löytyy ravintoloita ja myymälöitä, varsinkin Sant'Angnese/Annibaliano metroaseman ympäristöstä. Metroasemalta pääsee mukavasti Sant'Agnesen basilikaan ja katakombeihin sekä Santa Costanzan mausoleumiin.  Suosittelen erikoisesti molempia! 

Siinä lähellä on myös pieni kirkko nimeltä San Giuda Taddelo, Via Gradiscan varrella. Kirkko kuuluu firenzeläiselle karmeliittiluostarille mutta toimii myös alueen seurakunnan käytössä. Kirkon yhteydessä on koti jossa nunnat ottavat vastaan nuoria tyttöjä jotka tarvitsevat asuntoa ja huolenpitoa.


Via Nomentana 582, Chi Era Costui?, Sandro Vallocchia

Oikeastaan monet alueet Via Nomentanan varrella ovat erinomainen valinta asumisen kannalta. Liikenne vaan on aivan hirvittävä Via Nomentanalla, varsinkin ruuhka-aikoina. Vastikään valmistunut metron pätkäkään ei ole juuri vähentänyt liikennettä. Metron pätkä on aivan liian lyhyt ja sen varrella on aivan liian vähän pysäkkejä. 

On täysin turhamaista seisoa aamulla Via Nomentanan bussipysäkillä ja odottaa bussia sillä siihen aikaan päivästä sitä saa odottaa melko varmasti tunninkin. Useimmin nousen Via Postumialta tai Via Dalmazialta kyytiin tai sitten Corso Triesteltä, mikä on alueen pääkatu ja jossa liikenne on melko hurjaa aika ajoittain. Corso Trieste on bulevardityyppinen katu ja se on niin herttaisen kaunis kesäisin aamuvarhaisella...Triesten alueelta on löydetty useampia katakombeja. Triesten aluehan sijaitsi sen verran kaupunginmuurin ulkopuolella jotta sinne voitiin haudata. Siihen aikaan ei alueella ollut asutustakaan luultavasti. 

Priscillan katakombit Via Salarian varreessa on avoinna vierailijoille. Ne ovat yhdet Rooman suurimmat katakombit. Priscillan benediktiiniluostari sijaitsee katakombien päällä ja siksi sisaruksilla on avaimet katakombeihin ja he toimivat myös oppaina. Luostari ja koko se alue on erittäin kaunista aluetta.

Terminiltä bussit 92 ja 310 tai Piazza Venezialta bussi 63. Jää pois kyydistä Nemorosen kadulla ja kävele siitä Piazza Cratin kautta Vi di Prisrcillalle ja se johtaa luostariin. Ikävä kyllä lähemmäksi ei kulje bussia. Katakombit sijaitsee Via Salarian 43, kirkko rakennuksen alla. Sisään pääsee myös Via Priscillan kadun puolelta. Nunnat toimivat oppaana.


Priscillan luostari kadulta nähtynä
Piazza di Priscilla/Via Salaria 4

Katakombien lisäksi luostarin kirkon alla on Mithreum jota pääsee hyvässä lykyssä nykyään katsomaan. Pitää varmaan ilmoittautua etukäteen. Klikkaa sivulla alareunasta lisä infoa!


Priscillan luostarin kirkko jonka ovet ovat avoinna kaikille

File:Trieste - Santa Maria Addolorata a piazza Buenos Aires 5.JPG

Santa Maria Addolorata, Piazza Buonos Aires/Viale Regina Margherita

Buenos Aireksen torille, tai Piazza Guadrata, kuten roomalaiset tätä toria vieläkin nimittävät, ja Coppeden korttelistoon löytää parhaiten raitiovaunuilla numero 3 ja 19Bussit 63 ja 83 ja kulkee Via Corsoa pitkin ja Piazzza Barberinin kautta Via Po'ta pitkin Piazza Buones Airekselle. Bussi 92 Terminiltä. Tämä bussi 92 on kätevä jos haluaa matkustaa Terminiltä Galleria Borgheseen tai Priscillan katakombeihin. Galleria Borghesen pysäkki on nimeltään Pinciana/Museo Borghese. Bussi 92 jatkaa matkaansa Marlianan asuinalueelle.

Buenos Aireksen torille ei kannata lähteä tämän kirkon takia mutta heti siinä vasemmalla sijaitsee ihana korttelisto nimeltä Coppede, jossa on paljon kauniita rakennuksia ihailtavana. Buenos Aireksen torilta kulkee bussi 92 Via Tagliamentoa pitkin. Bussilla pääsee lähelle Priscillan katakombeja. Jää pois Priscillan psyäkillä. Alueella on ainakin kuusi katakombia mutta vain Priscilla on avoinna.

Santa Maria Addolaratan kirkko on argentiinalaisten kotikirkko Roomassa. Kirkkoa alettiin rakentamaan vuonna 1910 ja se kesti kaksikymmentä vuotta saada kirkkorakennus valmiiksi. Vuodesta 1989 on kirkko palvellut vieressä sijaitsevan barselonalaisia Mercedariani isiä, Ordine di Santa Maria delle Mercede. O.M.de. He ovat muuttaneet Via Basenti 100, kadun toiselle puolen, ja heidän sijastaan luostarissa on argentinalaisten pappien collegio ja konventti.


Santa Maria Addollaratan kirkon julkisivu on kauniisti koristeltu, vaikkakin se on  putsausta vailla.

File:Trieste - Santa Maria Addolorata a piazza Buenos Aires 6.JPG


Santa Maria AddollarataKirkkoa vastapäätä Viale Regina Margheritalla rakennuksen päädyssä sijaitsee Tavola Calda ruokapaikka, Caffè Sesto. Aamiainen kello 5.30-11.00. Lounasbuffe "kotiruokaa" kello 11.30-15.00, jossa on noin neljäkymmentä eri ruokalajia jälkiruokineen kaikkineen ja paljon vakioasiakkaita. 

Aperitivobuffe kello 18.00-21.00, jolloin maksetan vain juomasta ja haetaan buffesta pikkusyötävää. Kuulema ei buffè'ta ole enää vaan juoman lisukkkeeksi saa melko suuren pizzapalan. Tiedä häntä nyt sitten...

Päivällinen kello 21.00-01.00. Viini- ja kahvibaari on myös avoinna kaiket päivät. Kesäaikaan mukava istua ulkona. Tämänkään ruokapaikan takia ei ehkä kannata läteä tänne toiselta puolen Roomaa, sillä Roomasta löytyy Tavola Calda tyyppisiä ruokaloita vieläkin sieltä täältä. 

Via Tagliamentoltakin numerosta 28 löytyy Tavola Calda, nimeltä Coppede Caffè, jonka omistaja on ollut ruotsalainen. Nykyään se näyttää lyöneen yhteen Tazza d'Oron kanssa. En ole varma...

Ja nyt sitten siihen tärkeinpään nähtävyyteen, minkä takia tänne kannattaa ensisijaisesti tulla. Kirkon vasemmata puolelta lähtee Via Tagliamenton katu joka johtaa heti siltään Coppeden korttelistoon, jossa on aivan omalaatuinen arkkitehtuurinsa. Arkkitehti Gino Coppede on suunnittelut rakennukset Coppeden alueella. Suosittelen kaikille arkkitehtuurista kiinnostuneille. Via Tagliamento on tämän alueen "komersiaalinen" katu ja muut kadut ovat paljon rauhallisempia kävellä ja katsastella.

File:Madonna con bambino - coppedè.JPG.JPG

Via Tagliamento

File:Q17 - q Coppedé fontana delle rane 1050987.JPG


Fontana delle Rane, Rane niminen suihkulähde Piazza Mincio'lla, Coppeden korttelistossa.Villino delle Fate

File:Coppede quartiere Trieste a Roma.JPG

Via Dora
Palazzo del Ragno, Piazza MincioTämän komean kaariholvin alitse kulkee katu nimeltä Via Dora ja löytyy heti Santa Maria Addolaratan kirkosta seuraavana.


Klassinen Piper Club, Via Tagliamento 9

Piper Club taitaa olla ainoa Triesten kortteliston diskoteekki tai yöklubi. Täällä on käynyt useimmat 60-luvun musikkikuuluisuudet The Betales ja The Rolling Stones, Jimi Hendrix ja Pink Floyd. Andy Warhol on kuulema eksynyt Piper Clubille Roomassa oleskellessaan. Beatles pojat olivat heittäneet vaatteensa Piazza Mincion suikhulähteeseen. Nykyään Piper Club on yökerho/disco jolla on hieman huono maine.


 Piazza Verbano

Bussi 92 kulkee täältä Terminin rautaieasemalle ja bussi 63 Piazza Monte Savellolle, Teveren joen rannalle, Capitoliumin kukkulan taakse. Viihtyisä ja halpa kahvila Amelie torin reunalla on suositeltava. Täällä tarjoillaan kahvia, voileipiä, kahvileipää ja ruokalajejakin. Avoinna kello 6-22.  Ystävllien palvelu. Roomalaiset käyvät täällä juomassa aamukahvit ja syömässä corneton ja minglaamassa naapureiden kanssa. Useimmat roomalaiset varaa aina aikaa ennen töitä kahvilassa käyntiin. Tämä on halpa ja erittäin siisti kahvila.Mahtava lounas jolla lähtee nälkä.

Piazza Verbanon tori sijaitsee Via Salarian ja Corso Triesten välimaastossa. Tori on neljän kadun risteys joista Via di Villa Ada on rauhallinen ja idyllinen katu. Via di Villa Ada päättyy Via Salarion katuun tai tiehen paremminkin ja joka kulkee Villa Adan suuren puistoalueen kuvetta pohjoiseen päin. Via di Villa Adan katu on kuin miniversio Corso Triesten kadusta. Torin ympärillä on ties kuinka monta pankkia, postitoimisto ja elokuvateatteri sekä apteekki. Hieman etelänpänä Via Chianan varella sijaitsee usieta ravintoloita.

Aivan vieressä sijaistee toinekin tori nimeltä San Saturninon. Torilla seisoo San Satrunino Martieren kirkko, josta on pari valokuvaa alenpana.File:Q17 Trieste - Basilica di Sant'Agnese 7.JPG

Sant'Agnese fuori del mura, Via Nomentana 349

File:089MausoleoSCostanza.jpg

Mauseleo Santa Costanza, Via Nomentana 349, Sant'Agnese fuori del Muran basilikan lähellä.


Via Nomentana 283/Via Sant'Angela Merici

File:Q17 - San Saturnino 1010593.JPG

San Saturnian kirkko, Piazza Omonima


San Saturnia kirkon pääalttari


Ihastuttava katujen risteys, Piazza Trento'lla, jossa kohtaa Via Postumia, Via Levico, Via Tricino, Via Degli Appennini, Via Malta ja Corso Trieste. Tämä alue on minulle erittäin tuttua aluetta.


Corso Trieste, kuvassa vasemmalla Venäjän suurlähetystö, sen takana Collegio Svedese, ruotsalainen katollinen pappisseminaari ja sen edessä bussipysäkki jossa seisoskelen usein.

Fil: Collegio Svedese.JPG

Collegio Swedese, ruotsalainen pappisgollegio


Ruotsin suurlähetystö sijaitsee myös alueella, Via Serchio 9-11


Via Nomentana, Villa Torlonia, Chi Era Costui? Sandro Vallocchia


Via Nomentana 359, Cortile S Costanza

File:Q17 Trieste - Chiesa SS. Cuori Gesù e Maria 3.JPG

SS Cuori Gesú e Maria, Via Poggio Moiano 12

File:Q17 Trieste - Chiesa S. Maria Goretti 1.JPG

Santa Maria Gorettin kirkko

File:Q17 Trieste - Chiesa S. Maria Goretti 3.JPG

File:Q17 Trieste - Chiesa SS. Trinità a Villa Chigi 2.JPG

Santissima Trinita  a Villa Chigi, Viale Arrigo Boito

File:Q17 Trieste - Chiesa SS. Trinità a Villa Chigi 4.JPGCorso Trieste/Pizza Trento

Se on tällä alueella kun minä pyöriskelen päivittäin. Bussipysäkki on tuossa tuo keltainen taulu keskellä valokuvaa.


Piazza Caprera

Oikean puoleinen rakennus on nunnaluostarin asuntoa. Nunnat jotka omistaa tämän asuntolan asuvat asuntolan takana sijaitsevassa rakennuksessa.
Piazza Capreran tori on tunnettu ennen kaikkea suikhulähtestään. Sihkulähde on pitänyt tyhjentää ja sulkea useammankin kerran, koska ihmiset heittää siihen roskaa. Roomalaiset ei osaa pitää kaupunkiaan siistinä sen paremmin kuin muunkaan maalaiset. Melkein aina kun kulkee sen ohitse seisoskelee tupakoijia ja poikia, jotka hyppivät suikulähteenreunalla. Nyt siinä on näköjään jopa valotkin.Tämä  Capreran kavila on avattu jo vuonna 1922. Siinä on omistaja vaihtunut yhtenään. Nykyään kahvila on täsykorjattu ja omistaja vaihtunut. Kahvilan nimi on nykyään Marziali. Yhteen aikaan kahvilan omisti ruotsalainen nuori pari.Viereisessä samannäköisessa rakennuksessa sijaitsee ravinvtola nimeltä Caprera. Tämäkin on täysin uuskorjattu. Nyt ravintola on erittäin moderni. Ravintolan sisäslä tunnelma on kuin olisi New Yorkissa. Ruokaa on aina kehuttu. En ole kuitenkaan koskaan ruokaillut siinä. Minulla oli ennnakkoluuloja ravintolan toinnasta, ehkä aivan turhaan kenties. Mutta ehkäpä omistaja on ravintolassakin vaihtunut ja kaikki on OK.

Tuo keltainen rakennus on nunnaluostari.


Via Nomnentanan varressa sijaitsee mahtava gelateria, Guttila Alta. Avoinna joka päivä kello 11.00-00.00. Olen jäätelön ystävä, mutta en voi diabeteksen takia syödä kovinakaan usein aitoa jäätelöä. Roomassa syödään valtavat määrät jäätelöä, niin naiset kuin miehetkin. Lapsia ei Rooman kaduilla nää koskaan. Ehkä vespan tarikalla aamuisin. Lasten leikKipuistoissa iltaisin ennen päivällistä isän tai äidin kanssa. Täällä Triestessäkin on jäätelökauppoja melkein vieri vieressä. Kilpailun takia roomalaiset jäätelöt valmistetaan aian aidoista tarvikkeista ja ne valmistetaan melkein aina jäätekökaupassa paikan päällä.


On valinnan varaa.Myymälästä saa myös jäätelökakkuja ja kuohuviiniä, jos sattuu tuleemaan äkkivieraita. Vaikka roomalaiste tapaa ystäviään mieluiten ravintoloissa. Sukulaiset saattaa tulla kylään silloin tällöin.  Tämä myymälä on avoinna puoleen yöhön saakka.


Venäjän suurlähetystö ja sen vieressä Uuden Seelannin suurlähetystö.


Coppede Caffe, Via Tagliamento 28

 Avoinna kello 6.00-23.00

 Bussit 63, 83 ja 92 pysähtyvät kahvilan edustalla. 
Pysäkin nimi on Tagliamento/Clitunno.


Tämä ulkoapäin yksinkertainen kahvila on mukava lounaspaikka. Sijaitsee hyvin lähellä Piazza Buenos Airesta Coppeden korttelistossa. Erittäin hyvä kahvipaikka myös. Löytyy paljon tuoretta hyvää kahvileipää. Mahtavan hyvää espressokahvia. Avoinna maanantaista perjantaihin kello 7.00-21.00. Lauantaina suljetaan jo kello 17.00 ja sunnuntaisin kahvila/baari on suljettu. 

Erikoisuuteena tarjoillaan Cafe Marocchinoa joka on Aleksandrinosta Egyptistä kotoisin oleva kahvijuoma. Lounasta tarjoillaan kello 12 alkaen. Ruokalajit vaihtelevat päivittäin koska lähistöllä työskentelevät ovat vakioasiakkaita. Aperitivoa tarjoillaan kello 17 lähtien. Aikainen päivällinen on myös mahdollista saada mutta se on tilattava ajoissa. Esimerkki tyypillisistä ruokalajeista lounaalla. Täällä osataan puhua myös ruotsia.


Via Nomentana 156


Via Malta

Tämän kadun varrella, Via Malta 12, sijaitsee Ristorante Bruto, jossa olen silloin tällöin käynyt pizzalla. Siellä pizzat ovat aivan erinomaisen maukkaita ja ne on paistettu oikeassa puu-uunissa. Kotoisa ja ystävllinen palvelu, hiljaisen kadun varella, joten täällä viihtyy. Ravintolan edustalle katetaan oikein valkoiset liinat pöydille. Tästä paikasta tulee helposti kantapaikka. Bruto on aivan tavallinen korttelistoravintola, paikallisten suosima. Tuskin tänne kukaan muu löytääkään. 
Bruto on hyvin yksikertainen ja kotoinen ruokapaikka. Tietääkseni sillä on tansaklainen omistaja.


Via Savoia


Vicolo della Fontana


Via Appennini 27


Largo di Villa Paganini

Täällä olen tehnyt postauksen Villa Paganin puistota.

Villa Paganinin puistoalueelle on kuusi sisäänkäyntiä mutta vain neljä niistä on avoinna. Kuvassa näkyvä sisäänkäynti Largo di Villa Paganinilla, Vicolo della Fontatnalta ja kolme sisäänkäyntiä Via Nomentanalta. Villa Paganinin puisto on kaikille avoinna auringon noususta auringonlaskuun. Ikävä kyllä tätä puistoa on koiranomistajat alkaneet käyttämään kokouspaikkanaan.


Corso Trieste 55


Via Capodistria on yksi minun suosikkikaduistani Roomassa.


Via Capodistria


Via Capodistria
Via Apennini/Via delle Isole


Via delle IsoleTämä nunna lakaisee jalkakäytävää Via Maltalla melkein joka aamu. Luostaria ei tässä enää ole vaan siitä on tehty yliopistoasuntola. 
Villa Torlonian puisto, joka sijaitsee Via Nomentanan tien toisella puolella, vastapäätä Villa Paganinin puistoaluetta. Tämä on yksi lempipaikoistani Roomasa ja täällä olen tehnyt siitä postauksen.


Via delle Isole/Via Apennini, tässä rakennukssessa vuokrataan asuntoja turisteille. Ensiluokkaisia huoneistoja.


 Mezzo

Ravintola Mezzo, Via di Priscilla 25

Mezzossa on tunnelma kuin kotona. Viihdyn. Kivasti kalustettu. Kesäaikaan muutamia pöytiä ulkonakin. Rauhallien ja romanttinen paikka. Ikvää kyllä tämä on kallis paikka. Vaatii silti pöytävarauksen. Avoinna kello 18.00-23.00. Sunnuntaisin suljettu. Nämä modernit innovativiiset ateriat ei okein ole minua varten. Suosin enempi perinteisiä ruokalajeja. 

Aivan Mezzon lähellä sijaitsee toinen erittäin suosittu ja korkeatasoinen pieni ravintola nimeltä Locanda Filomarino, Via Filimarino 7. Via Salarian poikkikatu. Täällä on takuulla ensiluokkaista syötävää mutta itse ravintola on minun makuuni aivan liian pelkistetty ja kolkon tuntuinen. Siisti ja ensiluokkainen tämä on. Kalaruuat on erikoisuutena täällä.

Pizza al Taglio/palapitsaa, löytyy jokaisen kulman takaa Roomassa, noh ainakin melkein. Hinnat ja tarjoukset on suurinpiirtein samat ja tarjouksena on melkein kaikilla pizzapala + pullo juomaa. Muun muassa Agostino, Corso Trieste 66/70, tässä meidän asunnon kulmilla. Avoinna kelo 7.00-22.00. Tämä pizzeria on valittu 20 parhaan pizzerian joukkoon Roomassa.


Sant'Angse/Annibalianon metroaseman takaa häämöttää Konstantinin mausoleumin rauniot, sen takana Santa Costanzan mausoleumi ja sen takana Sant'Agnese Furoi le Muran basilika ja katakombit. Metroasemalta on lyhyt matka kävellä Via di Sant'Agnesen katua nähtävyyksiin. Täällä olen kertonut Santa Costanzan mausoleumista ja täällä Sant'Agnese Fuori le Muran basilikasta.

Jos nyt satutte joskus joutumaan Sant'Agnese/Annibalianon metroasemalle Triesten kortteliston koilliseen osaan niin kannattaa käydä pitsapalakaupassa nimeltä Gigliano. Se sijaitsee Viale Eritrea 82. Täältä löytyy pankkeja, herkkukauppoja, pieniä putiikkeja, siis täällä myydään ihan kaikkea. Kahviloita ja pikaruokapaikkoja on liiaksi asti. McDonnald'skin löytyy torin reunalta.

Corso Triesten kaunis bulevardi päättyy torille ja siitä se jatkuu Viale Eritrea'na, joka on myös bulevardi tyyppinen katu, eteenpäin Piazza Sant'Emerenzianalle ja siitä jatkuu sitten bulevardi Viale Libia'na ihan melkein Nomentanan rautatieasemalle saakka. 

Aluetta nimitetään nimellä Africano. Ei siksi että täällä asuisi vain afrikkalaisia, vaan siksi että alueella on katujen nimet afrikkalaiset. Viale Eritrealla on paljon mukavia putiikkeja joista löytyy kaikki mitä nyt ikinä tarvitsee. Ja jos ei löydy niin voihan sitä hypätä bussiin 38 joka vie Galleria Porta di Roma nimiseen suureen ostoskeskukseen, jossa voikin sitten viettää vaikka koko päivän. Avoinna joka päivä kello 10.00-22.00. Bussin 38:n toinen päätepysäkki on Terminin rautatieasemalla, jos ketä kiinnostaa matkustaa ostoskeskukseen. 

Vaateostoksetkin voi tehdä täällä korttelistossa. Triesten alkupuoliskolla ei juuri ole myymälöitä muuta kuin jokunen Corso Triestellä mutta äkkiähän tänne kortteliston perukoille pääsee. Ja jos ei jaksa kävellä niin bussi 38 kulkee Corso Tiesteä ja Viale Eritreaa pitkin.Cornetto ei ole voisarvi, vaan se leivotaan tavallisesta pullataikinasta ja täytetään vanilja-tai suklaakastikkeella. Syödään aamukhavin kanssa.

Aamukahvin ja Cornetton voi nauttia Romoli nimisessä baarissa, Viale Eritrea 140, joka on myös jäätelöbaari ja pasticceria, herkku-ja leivonnaiskauppa. Avoinna kello 6.30-02.00. 

Täällä juodaan kahvia ja syödään makeita leivonnaisia, joita on niin että hyllyt notkuu. Roomalaisethan menevät aamulla lähikahvilaan juomaan aamukahvit ja syömään corneton. Rituaaliin kuuluu että seisokellaan kahvilassa tai ulkona jalkakäytävällä ja hörpitään kahvia ja keskustellaan naapureiden kanssa. Vaikuttaa kuin roomalaisilla ei ole mitään kiirettä aamulla töihin. Aikaisin kukonlaulun heti kuuden jälkeen alkaa he kaikessa rauhassa jonottamaan kahviaan ja cornettoaan ja kaiken lisäksi siinä samalla on aikaa jutella naapureiden kanssa.


Triesten kortteliston perukoilla sijaitsee suuri Villa Chigin puistoalue ja Libian metroasema. Metroaseman ympäristössä ja varsinkin Via Libian  ja Viale Eritrean varrella on paljon putiikkeja, joissa enimmäkseen myydään muotitavaraa. Täällä sijaitsee paljon suurlähetystöjä ja uskonnollisia instituutteja sekä korkeakouluja.

Piazza Abba Alagin ympäristössä sijaitsee useita ravintoloita ja viinibaareja. Via Nomentanan varrella 421 sijaitsee erittäin mukava saksalainen luostariasuntola. Suosittelen!

Triesten korttelisto vaihtelee suuresti, mikä tekee alueen mielenkiintoiseksi kävelyalueeksi. Korttelistosta olisi paljonkin kerrottavaan, ehkä toisten lisää.