sunnuntai 11. elokuuta 2019

Rooma on saanut tarpeekseenEspanjalaiset portaat

Roomalaiset kunnallispolitikot ja paikkakuntalaiset ovat jo kymmeniä vuosia valitaneet siivottomista turisteista. Kuvitelkaapa että kaupunkiinne tulee joka viikko noin puoli miljoonaa turistia vuodet ympäri, jotka kävelee pitkin katuja, istuvat mihin sattuu, syövät eväitään ja polttaa tupakkaa sekä tekevät tarpeensakin mihin sattuu. 


Venetsiassa asuu vain noin 55000 asukasta ja sinne tulee noin 20 miljoonaa turistia vuosittain. Suurin piirtein yhtä monta turistia kuin Roomaankin. Se on valtava 'rasitus' Venetsian tapaiselle pikku kaupungille. Millä rahoilla Venetsiaa siivotaan, korjataan ja suojellaan? Verovaroillako?


Ruuantähteitä, juomamukeja ja-pulloja, paperia ja pusseja, tupakan tumppeja jätetään jälkeen kirkkojen portaillekin. Vaikka kirkkojen portailla istumien on aina ollut kiellettyä yksistään jo siitäkin syystä, että kuka siivoaa jäljet. Arvatkaa vaan kuinka monta siivoojaa lisää tarvittaisiin siivoamaan turistien jälkiä.  Kunnalla ei ole varaa palkata lisää siivoojia, kun kunta muutenkin on pahasti miinuksella ja tarvitsee tärkeänpäänkin asioihin rahaa. Kaupunkia on myös pidettävä kunnossa, katuja on korjattava...suojeltava kaupungin arvokkaita historiallisia ja kansallisia perinteitä ja kohteita, kulttuurimerkattuja ja-suojattuja rakennuksia, kuten museoita ja arkeologisia kaivausalueita, patsaita, suihkulähteitä, arvokkaita vanhoja portaita...


Toisaalta sen ymmärtää että Rooman katujen tallaaminen väsyttää turisteja ja istumapaikkoja ei ole kuin kirkoissa. Mutta kirkoissa ei saa syödä, eikä juoda eikä tupakoida. Kirkkoja on Roomassa noin tuhat ja useimmat niistä ovat avoinna päivät pitkät, joten kirkot ovat parhaat, rauhallisimmat ja viileimmät paikat lepuuttaa jalkojaan. Suosittelen!


Rooman kunnan olisi lisättävä penkkejä, mutta niistäkin on luovuttu sen takia että ausunnottomat ja juopuneet tahtoo niillä makailla. Tukholmassakin on poistettu penkkejä tai tehty ne mahdottomiksi maata.


Rooman turismi käsitti yli 21 miljoonaa turistiyötä vuonna 2017, noussut 66%:lla seitsemän vuoden aikana. Tekee noin 1,8 miljoonaa turistia kuukaudessa. Melkein puoli miljoonaa viikossa. Rooman museoissa käy noin 50 miljoonaa turistia vuosittain. 

Rooma tienaa  turismilla, mutta ne varat ei pitkälle riitä Rooman kaltaisessa kapungissa. Noin puolet ovat ulkomaalaisia turisteja, joista amerikkalaiset ovat suurin ryhmä. 


Vatikaanin valtio houkuttelee Roomaan tavallista enempi turisteja. Vatikaani maksaa jonkin sovitun summan kunnalle ympäristön siistinä pidosta.


Silti eniten turisteja käy Espanjassa, noin 305 miljoonaa turistia vuosittain. Toisella sijalla on Iso Britannia ja Italia, molemmissa maissa noin 210 miljoonaa turistia. Ranska on seuraavalla sijalla 133 miljoonaa turistia, (Ruotsi 14,6 miljoonaa ja Suomi 6,7 miljoonaa). Vähiten turisteja käy Itä Euroopan maissa, Suomi mukaan lukien.


Yleissopimus maailman kulttuuri- ja luonnonperinnön suojelemiseksi eli maailmanperintösopimus on kansainvälinen sopimus, jonka Unesco hyväksyi vuonna 1972. Sen luonnin taustalla oli huoli uhanalaisen kulttuuri- ja luonnonperinnön säilymisestä tuleville sukupolville. Sopimuksen tavoitteena on tämän perinnön suojaaminen. Sopimuksessa on 38 artiklaa, joissa muun muassa määritellään kulttuuri- ja luonnonperintö sekä perustetaan näiden suojelemista varten kansainvälinen komitea. Sopimuksen on ratifioinut tai hyväksynyt kaikkiaan 190 valtiota.


Eniten kohteita on Italiassa, jossa niitä on 54. Huomautan vaan ohi mennen että Ruotsi on lakannut anomasta uusia maailamnperinne kohteita Unescolta, syystä että Ruotsi tykkää että hyväksyttyjä kohteita alkaa olla liikaa ja kohteita on alettu hyväksymään löysillä kriteereillä. 


Koko Rooman historiallinen keskusta, ei vaan yksitttäiset rakennukset tai kohteet, vaan koko centro storico/kaupungin keskusta on Unescon maailmanperinne listalla. Turistienkin olisi hyvä muistaa tämä ja asennoitua sen mukaan. 


Rooma on lähes 3000 vuotta vanha, Rooma on ns urbs aterna, ikuinen kaupunki. Roomassa on useita hyvin merkittäviä historiallisia rakennuksia, kuten Colosseum ja maailman suurin uskonnollinen rakennus Pietarinkirkko. Muita tunnettuja paikkoja ovat muun muassa Espanjalaiset portaat, Pantheon ja Forum Romanum ja lukemattomia muita kohteita. Vatikaanin kaupunkivaltio on itsenäinen valtio Rooman rajojen sisällä. Roomassa on noin 2,9 miljoonaa asukasta (2015).  Rooman metropolialueen asukasluku on noin 4,2 miljoonaa (2015).


Espanjalaisilla portailla Roomassa on ikää. Arkkitehti Franscesco De Sacntis suunnitteli portaat ja ne rakennettiin vuosina 1723-1726. Kolme vuotta sitten portaat peruskorjattiin ja siivottiin. Ei kuitenkaan kunnan varoilla, vaan sponsorien varoilla, kuten aina Roomassa. Portaat on tehty marmorista ja porrasaskelmia on 137. Nyt alkuun kun kaupungin puhtaanapitolaki tuli virallisesti voimaan, valvoo poliisit vihelyspillien kanssa portaita ja kehoittaa istujat nousemaan ylös. Kaupunki palkkasi lisää 500 poliisia vahtimaan että lakeja noudatetaan. Sakkoja ei vielä jaeta, mutta se on vaan ajan kysymys kun niin tullaan tekemään. Jos silmin nähden sotkee portaita tai paikkoja niin sakot rävähtää heti. 


Poliisit saa kirjoittaa sakkoja 250 € portailla istumisesta, ja selvästi silmin nähden portaiden likaamisesta jopa 400 €. Varsinkin ruokailusta ja tupakoinnista tulee poliisit sakottamaan. Uusi laki koskee paljon muutakin kuten alkoholin juonnin pullon suulta öiseen aikaan ulkosalla kello 22.00 jälkeen, suihkuläheissä peseytyminen, 900 € sakkoja heille jotka oleskelee määrätyissä kaupunginosissa kauemmin kuin 48 tuntia. Tämä viimeksi mainittu koskee katukaupusteilijoita ja kerjäläisiä. Gladiaattoriksi pukeutuminen ja sillä tavalla rahan keräämien on myös rikos nykyään, josta saa 400 € sakkoja. Sisäänpääsylippujen  myynti siinä toivossa että lipulla pääsee jonojen ohitse, on myös rikollista toimintaa nykyään.


Fontana di Trevi

Rooma on ihastuttva kaupunki, jota on vaikea kuvata sanoin. Pitäkäämme kaupunki siistinä!


Teveren joen rantaa...