keskiviikko 29. toukokuuta 2013

Vatikaanin necropoli

File:San pietro, baldacchino.JPG

Tämän baldakiinin alla sijaitsee Pyhän Pietarin hauta Pyhän Pietarin basilikassa. Tämä baldakiinin alla saa vain paavit messuta. Gian Lorenzo Bernini on suunnitellut baldakiinin. Alas grotte'en pääsee portaita pitkin, jotka lähtevät kirkkosalin oikealta seinustalta, baldakiinin oikealta puolen. Grotte di Vaticanossa on lukuisa määrä paavien hautoja sekä viimeisen leposija myös joillekin muille suuruuksille, kuten Ruotsin kuningatar Kristina, joka lepää edesmenneen paavi Johannes Pualus II Wojtylan vieressä.

Sisäänpääsy Grotte di Vaticano'on päivittäin kello 7.00-18.00. Talviaikaan kello 8.00-17.00. 

Jos haluaa käydä Pyhän Pietarin haudalla tai Vatikaanin Necropolissa, niin sinne pääsee vain oppaan mukana ryhmässä. Varaus on tehtävä etukäteen Vatikaanin argeologisesta konttorista:


Ufficio Scavi
tel.+39.0669885318
fax.+39.0669873017
e-posti:scavi@fsp.va

Vatikaanin viralliset sivut täällä!

File:Petrusgrab Petersdom b.jpg

Pyhän Pietarin hauta on se kakista kuuluisin nähtävyys koko Vatikaannissa.

Necropoli Vaticano, Pre Constantinian Necropolis, Vatikaanin Necropoli tai hautausmaa, kuolleiden kaupunki, sijaitsee noin 5-10 metriä Pyhän Pietarin basilikan alla. Vatikaani itse kustansi arkeologiset kaivausket necropolissa vuosina 1940-1949. Necropolista löydettiin esimerkiksi hautoja toiselta vuosisadalta eaa. Hautausmaa sijaitsi Neron kylpylän pohjoispuolella. Myöhemmin hautausmaalle haudattiin myös esikristillisen ajan henkilöitä. Viimeisenä hautausmaalla sijaitsee edicola, Trofeo di Gaio, joka on tutkimusten mukaan Pyhän Pietarin hauta.

Vuonna 1998 aloitettiin uuskorjaukset ja huoltotyöt Vatikaanin Necropolissa La Fabbrica di San Pietro, Vatikaanin oman argeologisen konttorin valvonnan alaisena. Vierailijat saavat tulla 15-henkilön ryhmissä kerrallaan Necropoliin oppaan mukana. Pääsylippu maksaa 13 €. Pukeutunmissäännöt on voimassa kuten kirkkoihinkin. Isot kassit ja kameratkin on kielletty ottaa mukaan. Valokuvaus ja filmaus on kiellettyä!


File: Graves nära Saint Peter.jpg

Muut haudat Pyhän Pietarin haudan ympärillä. Luultavasti seuraavat paavit ovat haudattu Pyhän Pietarin haudan ympärille, Linus, Anacletus, Evaristus, Telesphorus, Hyginus, Pius I, Anicetus, Victor I.

Fil: Nivå av Necropolis.jpg

Basilikan alla sijaitsee myös Grotte di Vaticano, jonne on  haudattu pitkä liuta paaveja. Grotta di Vaticano sijaitsee alkuperäisen Konstanstinin basilikan lattian alla. Kuvassa keskellä sinisella merkattu alue  on Necropoli di Vaticano ja sen päällä Konstanstinin basilikna lattia. Keltaisella merkattu on Vatikaanin grotte ja ylin kerros nykyisen basilikan lattia.

Fil: Plan över Necropolis.jpg


Tässä sivukuvausja pohjapiirros siitä kuinka Necropoli sijaitsee Vatikaanin Gortte'n alla.Fil: PiusXItomb2.jpg

Paavi Pius XI Achille Ratti halusi tulla haudatuksi niin lähelle Pyhän Pietarin hautaa kuin mahdollista. Paavi Pio XI kuoli vuonna 1939. Hän oli se paavi joka onnistui tekemään sopimuksen Italian valtion kanssa ja Vatikaani sai oman valtionsa. Tämän sovinnon kunniaksi rakennettiin Italian valtion ja Vatikaanin valtion välille leveä katu, sovinnon katu, Via della Conciliazione.

File: Crypt air vent.jpg

Pyhän Pietarin basilikan lattiassa on ilmnavaihtolaatta

Pyhän Pietarin kirkossa on noin sata hautaa joista suurin osa sijaitsee ns Grotta'ssa. Kaiken kaikkiaan 91 paavia on saanut viimeisen leposijansa Vatikaanin Grotta'ssa.

File: Christus Sol Invictus.jpeg

Mausoleum M, Tomba di Julii
Kaunista vanhaa mosaiikkityötä hautausmaalla

Fil: Grimaldi sketch.jpg

Vanhassa Vatikaanin kirkossa oli myös hautoja. Vanha Vatikaanin kirkko hajoitettiin 1500-luvulla melkein kokonaan jotta saatiin rakennettua uusi ja vahvempi kirkko paikalle. Monta hautaa tuhoutui samalla. Jotkut haudat sijaitsivat kirkon sisäänkäynnissä eteishallissa.

Fil: Alfarano map.jpg

Vanhan Vatikaanin kirkon pohjapiirros ja hautakappelit molemmin puolin kirkkosalin seunustojen.