sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Piazza Mastai
Piazza Mastai, Trastevere

Mastain tori ei ole oikeastaan mikään ihmeellinen tori ja kuitenkin  se on kulttitori, tavallaan. Torilla on oma historiansa ja se on rakennettu kaikkien sääntöjen mukaan huolella ja harkiten. Tori on rakennettu paavi Pio IX:n/Pius IX:n Giovanni Maria Mastai-Ferretin kunniaksi. Hän toimi paavina 1800-luvun lopulla, vuosina 1846-1878, peräti 31 vuotta. 

Giovanni saapui Roomaan opiskelemaan filosofiaa ja teologiaa mutta palasi pian kotikonnuilleen Volterraan koska Roomassa oli levotonta. Nimittäin Napoleon I liitti Kirkkovaltion omiin hallintoalueisiinsa. Giovannista piti tulla Kirkkovaltion sotilas mutta hän sairastui epilepsiaan ja näin ollen sai jättää sotilasvirkansa. Hän opsikeli papiksi jonka jälkeen hänet lähettiin Chileen ja Peruun lähetyssaarnaajaksi. Sieltä palattuaan hänestä tehtiin Spoleton arkkipiispa. 

Paavina hän oli erittäin laupias ja uudistusmielinen. Hän ensitöikseen vapautti poliitiset vangit. Hän organisoi Kirkkovaltiota niin että valtio sai oman perustuslain, parlamentin ja hallituksen. Hän menetti kuitenkin valtansa Roomassa väliaikaiseti mutta sai sen takaisin. Pääministeri tapettiin ja näin paavi Pio IX oli taas yksinvaltias. 

Se oli paavi Pius IX joka laati uuden dogmin Neitsyt Marian tahrattomasta sikiämisestä.Hän avasi uudestaan rautatiet jotta pyhiinvaeltajat pääsivät taas Roomaan. Hän loi myös listan harhaopeista. Paavi Pio IX kutsui myös koolle ensimmäisen Vatikaanin kirkolliskokouksen.Kirkolliskokouksessa laadittiin oppi jonka mukaan Paavi on erehtymätön, mutta vain kun paavi puhuu ja saarnaa ex catedra. Kirkkovaltio oli hajoamaisillaan ja Italia oli melko yhdistynyt lukuunottamatta Roomaa ja Veneziaa. Kuningas Vittorio Emanuele II di Savoia istui Roomassa vaikka se ei kuulunutkaan kuninkaan hallintoalueisiin.


File:Pioixblesstroup.jpg

Valokuva Pyhän Pietarin torilta 25.pv huhtikuuta vuonna 1870, kun juhlittiin Italian yhdistymistä. Rooma liitettiin väkisin sotimalla yhdityneeseen Italiaan vuonna 1870. Paavi ja katolinen kirkko menetti valtansa kahdeksan vuotta ennen paavin kuolemaa. Paavi väitti olevansa Vatikaanin vanki. Hän julisti uudet vallaniptäjät pannaan ja kielsi katollisten osallistumasta Italian politiikkaan. Ristiridat paavin ja yhdistyneen Italian välillä kesti vuoteen 1929 saakka jolloin Mussolini kirjoitti alle Lateraanisopimuksen sen aikaisen paavin Pio XI:n Achille Rattin kanssa. Näin Vatikaanista tuli oma suvereeni valtionsa.


Roma - Fontana Di Piazza Mastai

Arkkitehti Andrea Busiris suunnitteli ja valmisti vuonna 1865 suihkulähteen torille joka sai nimensä Paavi IX Mastai-Ferrettin mukaan ja hänen kunniakseen. Tori on tuulahdus entisiltä ajoilta. Hieman kolkko ja avara tunnelma mutta sen huomaa heti ettei tori ole sentään ihan mikä tori tahaansa. Tori on elegantti. Tori on katettu sanpietrineillä, Roomalle tyypillisillä katukivillä, jotka on valmistetu traventiini kivestä. 

Tori on puoliympyrän muotoinen. Taaimmaisena seisoo entinen tupakkatehdas ja tehtaan työläisten asuinrakennuksia. Aluneprin Viale Trasteveren puoleisella sivulla oli rauta-aita ja -portti sekä vesiposti jonne vesi juoksi Asqua Paolan suurelta suihkulähteeltä Gianicolon rinteellä. Samasta akveduktista juoksi vesi myös tupakkatehtaaseen ja asuntoloihin. 

File: Trastevere - Manifattura tabacchi en piazza Mastai 1120127.JPG

Tupakkatehdas, entinen Palazzo del Monopolio dei Tabacchi, nykyinen Palazzo dell'Infomazione, on uuskorjattu yksityisin voimin ja siinä sijaitsee nykyään kongressi- ja näyttelyhallitilat.


Torin reunalla sijaitsee Teresa Spinelli niminen uskonnolinen instituutti, luostari ja jonka tiloissa sijaitsee infanzia (esikoulu?) sekä koululuokat secondaria ja primaria (ala-ja yläasteen peruskoulu?). Koulua on jo käyty sata vuotta tässä luostarissa. 

Iltapäivällä saa lapset opleskella iltapäiväkodissa luostarin tiloissa. Siellä on tarjolla monenlaista toimintaaa lapsille, kuten opetella latinankieltä, opetella käyttämään tietokonetta, rippikoulutoimintaa (vapaaehtoinen kuten uskontokin kouluissa), teatteria ja dramatiikkaa, urheilua ja voimistelua sekä tutustumisikäyntejä Rooman historiallisissa kohteissa nunnan ja opettajan kanssa. Kaiken tämän lisäksi voi opetella espanjaa ja englantia, soittamaan instrumenettejä jne.  

Isommat lapset jotka ovat koulun/luostarin tiloissa pitemmät ajat saavat aamiaisen, lounaan ja välipalan. Koulut ja päiväkodit sijaitsevat perinteisesti nunnaluostareissa mutta aivan uusia ja moderneja koulurakennuksiakin löytyy. Koulutoiminta, sairaalat ja apteekit sekä kirjojen painaminen on alun alkaen saanut alkunsa luosteiden tiloissa.

File:Pius ix.jpg 

  Paavi Pius IX Mastai Ferretti

Pius IX oli ensimmäinen paavi joka tuli valokuvatuksi. Mastai-Ferrettin aatelissuku ei ole roomalaista alkueperää eikä suvulla ole ollut omaisutta eikä vaikutusvaltaa Roomassa. Paavi oli ainoa suvun jäsen joka asui Roomassa ja kuoli Roomassa. Hänet on haudattu San Lorenzo fuori le Muran basilikaan Roomassa.File:Piazza Mastai01.JPG

Tori suihkulähteineen on uuskorjattu vastikään vuonna 1996 varovaisella kädellä. Työt vei neljä kuukautta. Suihkulähde oli todellakin likainen ja töhritty maaliväreillä. Uuskorjaukset tuli maksamaan puoli miljoonaa euroa. Piazza Mastai on todella rauhallinen ja hiljainen tori vaikka se sijaitsee erittäin vilkkaasti liikennöidyn kadun Viale Trasteveren varrella.