tiistai 29. lokakuuta 2013

Prima Porta




 Augusto di Prima Porta

Keisari Augustuksen marmorista veistetty patsas Vatikaanin musoessa. Patsas löydettiin melko myöhään Prima Portasta, Villa Liviasta. Patsas on päivitetty vuodelle 20 eaa, mutta luultavammin se on vuodelta 8 eaa. 


Kartalle on merkattu Prima Portan arkeologinen kaivausalue 

Prima Porta on Rooman kunnan pohjoisin asumalähiöalue  joka on zona LV III. Täällä ei asu kuin vajaat 3000 henkeä. Prima Porta on syntynyt antiikin aikaisen keisari Augustinuksen vaimon Livian huvilan ympärille. Tämä on argelogista kaivausaleutta.

Alue kuuluu ns Agro Romanon alueeseen, maanviljelyalueeseen Rooman ympärillä. Nimityksen antoi Flavio Bionodo, erittäin kuuluisa historioitsija keskiajalla. Se oli Flavio Biondo joka keksi nimitysken keskiaika ja joka synnytti ajatuksen argelogiasta.

Humanismin ajalla alettiiin näitä maanviljelysalueita nimittämään  nimellä Campagna Romana. Alueet saivat erittäin romanttisen sävyn. Jos ollaan erittäin tarkkoja näitten nimitysten kanssa niin Campagna Romanalla nykyään ainakin tarkoitetaan Rooman eteläistä maaseutua. Prima Porta kuuluu Agro Romanoon, alue joka lajitellaan zona nimityksen alle. Zona alueet ovat Rooman kunnan laita-alueita. Mutta myös naapurikunta Fiumicino on jakanut omia alueitaan zona nimityksen alle.

Yksistään se seikka että Prima Portassa sijaitsi Livian huvila ja muitakin ns "poliittisesti" merkittäviä rakennuksia ei ole ihme että Prima Porta kuuluu vieläkin Rooman kuntaan.

File: Saxa Rubra - gravsten Pius X 1912 1040416.JPG

Tässä bussipysäkillä Via Flaminio Nuovalla, Saxa Rubran kohdalla, voi ihastella paavi Pio X:n muistomerkkiä. Pio X (Giuseppe Melcchiorre Sarto) toimi paavina yksitoista vuotta ja kuoli vuonna 1914. Tämä on historiallinen alue sillä Constanino voitti vastustajansa ja kilpakaverinsa Milvion sillalla. Voitto merkitisi sitä että Constantinuksesta kruunattiin keisari Rooman valtakuntaan. Tällä alueella on taisteltu useammankin kerran aikaisemminkin.

Via Flaminia kulkee siitä ohitse myötäillen Teveren jokea lännen puoleta. Via Flaminia on kylläkin nykyään  tällä kohtaa nimeltään Via Flaminia Nuova, uusi Flaminia. Toiselta puolen Tevereä kulkee Via Salaria. Näitten kahden antiikin aikaisen tien väliltä lähtee sitten Via Tiberina samaa etelä-pohjois linjaa kuin nuo vanhat tietkin. Kehätien välittömässä läheisyydessä on niin paljon teitä "solmussa" ja päällekkäin että siitähän on vaikea suunnistaa. Teiden nimikin vaihtuu ihan miten vaan. Heti kehätien GRA:n jälkeen sijaitsee suuri melko uusrakennettu asuialue Labaro ja sen takana sitten sijaitsee  Prima Porta ja sen takana sijaitsee suuri Flaminion hautausmaa.

Prima Porta sijaitsee juuri ja juuri Rooman kehätien GRA:n ulkopuolella. Prima Portasta on noin 12 kilometriä Rooman keskustaan. Teveren joki tekee pari hyvin kiemuraista  mutkaa juuri tällä kohtaa. Roomasta voi matkustaa Prima Porta'an Piazzale Flaminiolta paikallisjunalla joka kulkee Civitavecchio'on ja Viterbo'hon.

Statue-Augustus.jpg

Keisari Augustuksen upea patsas

Tuo pieni Erosjumala Augustuksen jalan juuressa symbolisoi Augustuksen alkuperää. Augustus kuului erittäin arvovaltaiseen aitoon roomalaiseen aatelissukun gens Julia, ja gens Julian aatelissuvun uskottiin periytyvän suoraan Venus jumalattaresta, joka oli Aeneasin äiti.

File:Affreschi della villa di livia 03.JPG

Villa Livia, Via della Villa Livia

Villa Liviassa on vieläkin argeologit kaivelemssa mutta sitä pääsee katsomaan pyynnöstä maanantaisin ja perjantaisin. Villa Liviaa näytetään myös joinakin sununtaina, esimerkiksi joka kuukauden ensimmäisenä ja kolmantena kello 10.00, 12.00, 14.00 ja 16.00.  Joten noina sunnuntaipäivinä voi mennä ihan ilmoittamatta tuloaan. Ilmainen sisäänkäynti. Tietoja löytyy täältä.

File:Livia statue.jpg

Livia Drusila Claudia, patsaan voi nähdä Louvren museossa Pariisissa

Livia Drusila Claudia  eli noin 58 eaa-29 jaa. Livia oli ensin naimisissa serkkunsa kanssa ja he saivat pojan jonka nimeksi tuli Tiberius. Livia odotti lasta miehelleen kun hän tapasi Augustuksen vuonna 39 eaa. Syntyi poika joka sai nimekseen Drusus. Liviasta tuli keisari Augustuksen kolmas vaimo. He olivat naimissa 52 vuotta eivätkä he saaneet ainoatakaan yhteistä lasta. Augustuksen kuoltua Livia hallitsi tilapäisesti Rooman valtakuntaa ja häntä kutsuttiin nimellä Livia Augusta. Livian pojasta Tiberiuksesta  tehtiin keisari Claudius. 

Livia suosi omia poikiaan ja Augustus oli suosinut omia sukulaisiaan. Se oli siis Livian poika josta tehtiin keisari sillä kaksi Augustuksen pojista kuoli hieman mystisellä tavalla jo varhain ennen isäänsä. Kerrotan että heidät olisi otettu hengiltä ja Liviaa syytettiin siitä että hän olisi kiirehtinyt Augustuksen kuolemaa vuonna 14 jaa.

Augustus teki Liviasta ja Tiberiuksesta perijänsä  ja testamentissään hän adoptoi Tiberiuksen Gensin Julia aatelissukuun. Livia sai testamentin mukaan myös gens Julian arvonimen Augusta. Siihen aikaan vain gens suvuilla oli ns sukunimi. Tavalliset ihmiset eivät tarvinneet sukunimeä koska heidän suvulla ei ollut aatelisarvoa. Nämä gensit ovat alkuperäistä roomalaista aatelissukua olevia sukuja, ei muualta Roomaan muuttaneita, joita on myös asunut ja asuu vieläkin Roomassa melko runsaasti. 

Tiberiuksen ja Livian välille syntyi valtataistelu siitä kumpiko hallitsee Rooman valtakunnassa. Tiberius vihasi äitään niin paljon ettei hän edes mennyt äitinsä kuolinpedin äärelle. Livius kuoli 29-vuotiaana. Livian hautapuheen piti pojanpoika Gaieus Caesar, josta sittemmin tuli keisari Claudius. 

Tähän Julius-Claudius sukuun, joka oli Rooman valtakunnan ensimmäinen hallitsijasuku, kuului viisi keisaria; Augustus, Tiberius, Caligula, Claudius ja Nero. Heidän jälkeensä valtaan nousi Flaviusten hallitsijasuku.

File:Dupondius-Livia-RIC 0043v.jpg


Liviaa palvottiin kuin jumaltarta. Hän sai myös portrettinsa sen aikaisiin kolikoihin. Kolikoissa Livia kuvataan Pietas  jumalatterena. Pietas symbolisoi kaikkia tärkeimpiä roomalaisia hyveitä kuten lojaalisuutta, kunnioitusta keisareita, vanhempia ja uskontoa kohtaan, sekä velvollisuudentunnetta. Kreikassa tätä samaa ilmiötä nimitettiin nimellä eusebeia. Eusebeia kuvaa myös kristittyjen suhdetta Jumalaan.

File:Rom-Villa-Livia.jpg

Villa Livia  on rakennettu ensimmäsiellä vuosisadalla eaa.



Livialla oli varsinainen asuntonsa Palatinoalla ja Augustuskella myös omansa lähellä Livian asuntoa.

File:Villa di livia, affreschi di giardino, parete corta meridionale 04.jpg

File:Villa di livia, affreschi di giardino, parete corta meridionale, fiori 01.jpg

File:Villa di livia, affreschi di giardino, dettaglio degli stucchi sulla parete orientale.jpg



Museo Nazionale Romano, Palazzo Massimo'ssa, Piazza dei Cinquecento 67, saa ihailla näitä Villa Livian freskomaalauksia. Avoinna tiistaista suununtaihin kello 9.00-18.00. Muutenkin tämä museo on todellakin käymisen arvoinen.

File:Prima Porta old railway in Via Flaminia.png

Via Flaminia, Prima Portan rautatie

File: Prima Porta gamla inn i La Celsa.png

Majatalo

File:Prima Porta casale di Malborghetto.png

Malborghetto sijaitsee Via Flaminian varrella, muutama kilometri pohjoiseen Prima Portasta. Tämä rakennus on peräisin 400-luvun alulta jaa. Alunperin rakennus oli tehty marmorista. Tämä oli maatila aikoinaan. Orsinin aatelissuku osti rakennuksen 1200-luvulla ja samalla uuskorjasi sen. Colonnan suku "uhkasi" Orsinien tilaa 1400-luvulla joten Orsinit päättivät jättää rakennuksen. Rakennus oli autiona noin sata vuotta kunnes erboristi, lääkekasviasiantuntija, sen ajan apteekkari, Costantino Pietrasanta, muutti rakennukseen  ja muokkasi rakennuksen uuteen uskoon. Malborghettosta tuli ajan kanssa mystinen rakennus. Rakennukseen pääsee nykyään käymään. Ilmainen sisäänpääsy. Aukioloajat löytyävät täältä.


Casale Malborghetto nykyään




Santi Elisabetta e Zaccaria, Via Sulbiate 24
Paavi Fransesco kävi keväällä vierailulla tässä kirkossa.

Buss Primaporta 1040411.JPG

Cimitero Flaminio, Flaminion hautausmaa tai prima Portan hautausmaa kuten sitä myös nimitetään. Hautausmaa avattiin käyttöön vuonna 1941 ja tämä on mestariteos ja erinomainen esimerkki modernista hautausmaasta. Hautausmaa on Italian laajin. Hautusmaalla on 70 kilomteriä polkuja.

Tänne haudataan katollisia, juutalaisia, muslimeja ja luteraaneja. Kaikilla eri uskontokunnilla on oma kappelinsa hautausmaalla. Katolliinen kappeli on pyhitetty arkkienkeli Mikaelille. Hautausmaalla on myös puolalaisten rakentama kappeli, jonka vihki käyttöön edesmennyt paavi Johannes II, joka oli itse puolalainen. Hautausmaalla on luonnollisestikin myös Crematoria, krematorio, ja Giardino dei Ricordi, muistolehto.


Hautausmaa on kunnan omistama kuten hautausmaat ovat Roomassa. Kunta hoitaa myös kaiken koskien hautausta, arkkua ja hautaustoimitusta myöten. Omaiset saavat itse sitten järjestää ohjelmaa ihan oman mielensa mukaan. Katollinen hautaus on yleensä pelkistetty tapahtuma hautausmaalla, eikä siellä pappeja ole mukana. 

Jotkut hyvin harvat tunnetut henkilöt saavat muisto/siunaustilaisuuden kirkossa jossa on pappikin mukana mutta hautausmaalle ei pappeja tule. Katollisen käsityksen mukaan kuollut on maallinen. Pappia tarvitaan ennen kuolinhetkeä tekemään synninpäästön. Samasta syystä katolliset käyvät ehtoollisella ja ripittäytymässä säännöllisesti siltä varaltakin että jos he sattuvat menehtymään.

Hautausmaa on avoinna:
 kesäaikaan kello 7.30-19.00 ja talviaikaan kello 7.30-18.00.

Italialaiset hautausmaat ovat nähtävyyksiä, eräänlaisia museoita menneiltä ajoilta tai eräänlaisia negropoleja, kuolleitten kaupunkeja. Hautausmailla on monia erilaisia hautoja, joillakin on jopa hautakammio, sargofagi tai on haudattu isoon rakennukseen. Varsinkin vanhemmilla haudoilla on kauniita patsaita. Nykyään polttohautaus on hyvin suosittua ja sitä varten onolemssa myös monia erilaisia ratkaisuja hautausmaalla. Niin Roomassa kuin Tukholmassakin on maahautapaikat vähissä, eikä uusia tule.


Campo Verano, Via Tiburtina

Rooman mielenkiintoisin hautausmaa on ehdottomasti Campo Verano, Cimitero Comunale Monumentale Campo Verano. Se on ikäänkuin hautausmaamuseo. Suosittelen käyntiä! Varaa muutama tunti aikaa tälle ihanalle hautausmaalle. En malta olla laittamatta paria valokuvaa Campo Veranolta. Minulla on useita satoaja valokuvia Campo Veranolta.










File:San Michele arcangelo al Flaminio 02.JPG

San Michele Arcangelo al Flaminio, Via Flaminia 4444

Tämä kirkko palvelee Flaminion hautausmaata.

File:San Michele arcangelo al Flaminio 04.JPG


Santi Urbano e Lorenzo, Via di Villa Livia

File:Prima Porta (Rome) - Santi Urbano e Lorenzo Nuova 02.JPG

Uudempi Santi Urbano e Lorenzon kirkko


Madonna di Fatima


Edesmenneen paavi Paulo  II:n patsas

Kirkon yhteydessä sijaitseva munkkiluostari on pyhitetty paavi Paulo II:n kunniaksi. Luostari on nimeltään Paolini, ja se kuuluu Paolini luostarijärejstölle, Ordine di San Paolo Primo Eremita. San Paulo Eremita oli egyptiläinen eremiittimunkki 228-341. Lähettyvillä sijaitsee myös kolme pientä nunnaluostaria.


File:Prima Porta (Rome) - Santi Urbano e Lorenzo 04.JPG


Valtavan laaja, noin 15 000 hehtaaria, luonnonpuistoalue Parco di Veio avautuu Prima Portan ympärillä. Puistoalueelle on jäänyt etruskinen antiikin aikaisen kaupungin Veio'n rauniot, josta luonnonpuisto on saanut nimensä. Veio sijaitsee nykyisen Isola Farnesen alueella, Via Cassian varrella. Jos haluatte käydä Veion argeolgisella kaivausaluella, Via Riserva Campeggi, niin voitte vaikka yöpyä Isola Farnesessa luostarissa nimeltä Casa Nostra Signora, Via Cassia 1826. Siitä sitten Isola Farnesen läpi Veion alueelle jonne on noin kilometri. 

Isola Farnese on sinäänsä erittäin viihtyisä ja kaunis pieni kylä.

Via Cassia Veientanan varella sijaitsee Happy Village Camping.


Löytyy myös merkattu patikkareitti Monte Mariosta Prima Portaan, kahden huvilan kautta, Villa Madama ja Villa Mellini, ja läpi mitä ihastuttavimman luonnonalueen. Reitti kulkee Monte Marion kukkuloilta on hienot näkymät kaupungille. Kuvassa näkyy Pyhän Pietarin basilika. Sivuilta löytyy useita muitakin patikkaretkivinkkejä kuten tämä jatko tälle reitille Etruskien jalanjäljillä.