torstai 18. syyskuuta 2014

Caprarola


Fil: Caprarola nahe Vico see.jpg

 Caprarola

Caprarola on kunta Viterbon provinssissa ja se sijaitsee vuorenharjun päällä. Täällä asuu  noin 5600 asukasta. Caprarola sijaitsee vulkaanisen Cimini vuoren päällä ja sen edsutalla sijaitseva järvi Lago di Vico on tulivuoren purkauksessa synytynyt kraateri joka on täyttynyt vedellä. Caprarola sijaitsee Riserva Naturale del Lago di Vico nimisen luonnonpuistoalueen alueella.

Roomasta on Caprarolaan noin 53 kilometriä. Cotralin paikallisliikenteen bussi ajaa Rooman ja Caprarolan väliä useamman kerran päivässä. Tämä  on hidas tapa matkustaa mutta halpa ja näkeepähän siinä samalla maisemiakin. Junalla pääsee myös Rooma Terminiltä Caprarolaan.


Scuderie Palazzo Farnese

Capraolassa on ainakin yksi matkustajakoti, Scuderie Palazzo Farnese, Farnesen suvun entisillä hevostalleilla, Via Regina Margherita 2: caprarola-turismo@thunder.it


Caprarolasta löysin myös ainakin yhden luostarin jossa voi yöpyä, Casa Santa Teresa, Viale di Santa Teresa 11.Tämä karmeliittiluostri on suosittu yöpymispaikka, varsinkin Via Fransicenan pyhiivaellusreittiä kulkevien parissa, joten varaa etukäteen sänkypaikka. caprarola@carmelitaniroma.it.

Caprarola ia l'Esquerra la Chiesa di Santa Teresa des de la villa Farnese

Caprarola ja Lago di Vico taustalla 

Fil: Palazzo Farnese 14 (Caprarola) .JPG

Ylinpänä sijaitsee Farnesen suvun palatsi jota kutsutaan myös nimellä Villa Caprarola. Alessandro Farnese rakennutti palatsin vuonna 1550. Se on renessanssin ajan mestarinäytös. Antoni da Sangallo nuorempi suunnitteli palatsia aluksi mutta Giacomo Barozzi di Vingola sai piirtää loput. Sisustuksesta ovat Taddeo Zuccaro ja Federico Zuccaro pitäneet huolen. Tulos on aivan mahtava.


 Velentano, Farnesen suvun linnake

Alessandro Farnese syntyi vuonna 152 Valentanon kylässä joka sekin sijaitsee Vitebon provinssissa, Bolsanon järven länsipuolella. Valentanossa Farnesen suvulla oli jopa linnoitus. Valentano sijaitsee pohjoisenpana lähellä Bolcenan järveä ja siellä lähellä sijaitsee myös kylä nimeltä Farnese, molemmat pieniä kauniita ja idyllisiä kyliä. Farnesen suku omisti/hallitsi suuria maa-alueita ja useita kyliä Viterbon provinssissa. Alessandro Farnese testamenttasi palatsin sukulaiselleen Parman herttuaalle.

Alessandro Farnese oli kardinaali ja  paavi Paulo III Farnesen pojan poika.


Ikävä kyllä osa Capraraolan keskiaikaisesta keskustasta oli hajoitettava kun uusi valtatie SP 35 rakennettiin kylän kupeesee. Caprarola on silti vieläkin erinomaisen hyvä esimerkki keskiaikaisesta kylästä, joten kannattaa piipahtaa siellä ja kävellä sen erittäin kumpareisia ja kapeita kujia. Fil: Caspar van Wittel, Villa Farnese i Caprarola (1720-1725, WGA25832) Jpg

Caspar van Wittelin maalaus jokan kuvaa Palazzo Farnesea / Villa Caprarolaa noin 1600-1700-lukujen vaihteessa

Fil: Claude-Joseph Vernet - Villa i Caprarola - Google Art Project.jpg

Calude-Joseph Vernetin maalaus Palazzo Farnese / Villa Caprarola 1700-luvun alussa

Tämä palatsi ei ole ihan mikä tahaansa palatsi vaan yksi Italian upeimpia ja huolella hoidetuimpia palatseja. Farnesen suvulla oli suuri mahtava renesanssipalatsi myös Roomassa, joka on nykyään Ranskan suurlähetystö ja suurlähettilään asunto. Sekin yksi Italian promeimmista palatseista.
Aukioloajat ja sisäänpääsymaksu täällä.Fil: (Claudius Ziehr) Caprarola 002.jpg
Fil: Caprarola panorama 4.JPG

Fil: Palazzo Restituti (Caprarola) .JPG

Palazzo Restituti

Fil: Palazzo Moscheni (Caprarola) .JPG

Fil: Palazzo Gherardi (Caprarola) .JPG

Fil: Palazzo Riario (Caprarola) .JPG


Lago di Vico

Riserva Naturale Lago di Vico avattiin vuonna 1982. Lago di Vico syntyi tulivuorenpurkauksessa ja on 510 metriä syvä. Lago di Vico sijaitsee osittain myös ihastuttavan naapurikunnan Ronciglionen maa-alueella. Järveä reunustaa Monti Cicilione jonka huiput ovat melkein kilometrin korkuisia. Keskellä järveä sijaitsee Monte Veneren saari ja Vicanon joki, joka juoksee järveen. Luonnonpuisto alueella on Euroopan eteläisin pyökkimetsä joka on jäänyt luonnonpuiston suojeluun.


 Lago di Vicon uimaranta


Lago di Vico Paikallisia pieniä kirkkoja on useita CaprarolassaFil: S.taTeresaCaprarola.JPG

Santa Terersan kirkko