torstai 8. syyskuuta 2011

Appartemento Borgia, Vatikaanin museo


Paavi Alessander VI, Rodrigo Borgia, Pinturiccion maalaus 1492-1495

Borgiat oli alunperin aragonialaista aatelissukua Pohjois Espanjasta. Paavi Calixtus III oli siviilinimeltään Alfonso Borgia joka syntyi Valenciassa vuonna 1378. Hän adoptoi kaksi sisaren poikaa joista toisesta Rodrigo Borgiasta tuli paavi Alessander VI vuonna 1492 ja hän toimi paavina 11 vuotta.

Ensi alkuun hän toimi San Nicola di Carceren kirkon kardinaalina ja sen jälkeen Albano Lazialen basilikan kardinaalipiispana. Alessandron rakastajatar Vanozza Cattanei (Giovanna dei Gandia, contessa dei Cattanei) sai hänen kanssaan kolme tai ehkä useammankin lapsen, ainakin kolme: Juan, Cesare ja Lucrezia. Vanozza on haudattu Santa Maria Popolon kirkkoon mutta hauta hajosi ja hautakivi on siirretty San Marcon kirkon portikkoon.

Alessander sai kaksi lasta toisen rakastajatterensa Giulia Farnesen kanssa. Kerrotaan että paavin palatsissa (appartemento papale) pidettiin todellisia orgioita joissa oli paavin rakastajatteret mukana. Alesanderia epäiltiin karinaalien murhaamisestakin useamman kerran. Kahdeksan sukulaisherraa hän nimitti kardinaaleiksi. Giulia Farnesen velejestä Alessandrosta hän teki kardinaalin josta myöhemmin tuli paavi Paulo III. Kirkkovaltion armeijaa käytettiin maa-alueiden valtauksesa. Maa-alueet joutuivat Borgioiden omistukseen. Alessander VI Borgia ehti julkaisemaan myös kiellettyjen kirjoejn luottelon Index Librorum Prohibitorum jossa oli lueteltu kirjat tai kirjailijat joita ei katolisten tule lukea. Paavi Alessander VI on haudattu Santa Maria in Monserraton kirkkoon Via Giulian varrella.

Appartemeno Borgia, Borgian huoneisto Kirkkovaltiossa, nykyisessä Vatikaanin palatsissa. Kaikki maalaukset ovat Pinturichhion käsialaa. Hän maalasi näitä valtavia seinäfreskomaalauksia noin kaksi vuotta. Alla kuvia Sala dei Misteristä:


Bernardino di Betto, Pinturiccio 1453-1513 oli yksi suosituimmista taidemaalareista renesanssin aikana. Hän oli yksi mestareista ja mukana Vatikaanissa koristelemassa Sikstiiniläistä kappelia. Luonnollisestikin paavi Alessander VI Borgia palkkasi Pinturecchin koristelemaan Vatikaanin palatsissa sijaitsevan asuntonsa, Appartemento Borgian. Kuusi suurta huonetta sekä tornirakennus. Katot kullattiin ja lattiat valmsitettiin Espanjasta tuodusta majolikasta.
Sala dei Misteri:

Sala dei Santi:


Lucrezia Borgia


Sala del Gredo:Sala delle Arti Liberali:

Sala delle Sibylla: