torstai 2. syyskuuta 2021

Trinità degli Santissima Spagnoli


Trinità degli Santissima Spagnoli
, toiselta  nimeltään Santissima Trinità  a Via Condotti,  Via dei Gondotti 41, Campo Marzion kaupunginosassa, Maltan Ritarijärjestön suvereenisella alueella. 
Santissima tarkoittaa kaikkein pyhintä.

Arkkitehdiksi valittiin Emanuele Rodriguez dos Santos, julkisivun suunnittelu on espanjalaisen arkkitehdin José de Hermosilla y Sandovalin ansiota. Espanjan kuninkaan Ferdinand VI: n rahat antoivat heille mahdollisuuden tilata laadukkaita maalauksia (mukaan lukien pääalttaritaulu) vuonna 1750.

Vuonna 1784 luostari tuli Espanjan monarkian suoran suojelun alaiseksi. Tämä osoittautui erittäin hyödylliseksi, sillä vuonna 1873 luostari selviytyi takavarikoista, kun Italian hallitus otti haltuunsa suurimman osan muista Rooman luostareista.

Yhteisön jäsenmäärä oli vuoteen 1880 mennessä vähentynyt, jolloin johtohenkilöt päättivät muuttaa luostarin Dominikaaniseksi korkeakouluksi Kaukoidän lähetyssaarnaajille.

Kirkon julkisivu on ritarikunnan kahden perustajan Pyhän Johanneksen Mathan ja Pyhän Felixin Valoisin patsaat sekä Espanjan Filippus V: n vaakuna.

Kirkko on myöhäisbarokkityylinen, ja jos olet kiinnostunut elliptisistä barokkikirkoista, kannattaa verrata tätä varhaiseen barokkityyliin San Giacomo Augustan kirkkoon, mikä sijaitsee myös Via di Corson kadun varrella.




Sisätiloissa on elliptinen muoto, jossa on seitsemän toisiinsa yhteydessä olevaa kappelia (neljä oikealla ja kolme vasemmalla), joissa on alkuperäiset 1700-luvulla sijoitetut maalaukset. ja sivukappelit ovat Andrea Casali.

Pyhän kolminaisuuden ja orjan vapauttamisen korkean alttaritaulun on kirjoittanut Corrado Giaquinto. Sen yläpuolella on kaksi Antonio González Velázquezin pienempää teosta, joissa on 'Aabraham ja kolme enkeliä' ja 'Abraham ja Sarah'.

Kirkko on avoinna kaikkina viikon päivinä kello 7.30-12.10 ja 16.30-20.00. Kirkkojen aukioloajat Roomassa saattaa olla kummallisia, mutta se johtuu siitä että aukioloajat on sovitettu kirkon vahtimestareiden aikoihin sopivaksi. Usein yliopistoissa opiskelevat toimivat vahtimestareina hankkiaksen hieman lisää taskurahaa. Aukiolojat on heidän mukaansa sovitettu.

Joissakin kirkoissa on kuitenkin jokin vanhempi mies, joka on palkattu virkaan tai että hän tekee hommaa eläkepäivinään aikansa kuluksi. Perinteisesti kirkon vahtimestarin virat kulki suvussa sukupolvesta tosieen ja vanhtimestarit asui kirkon tiloissa. Hänellä oli usein pieni huone pääsisäänkäynnin päällä. Kirkon vahtimestarit eivät avioituneet vaan he vastuuntuntoisesti elivät kirkolleen. Vahtimestarin veljen tai siskon poika saattoi ottaa vanhtimestarin viran vuorostaan.

Trinitari kirkko on pyhitetty Pyhälle kolmiyhtenäisyydelle/trinita. Napolissa sijaitsee samaniminen kirkko. Roomassa aivan tämän Via Condotin kadun varrella sijaitsevan kirkon lähettyvillä sijaitsee kolmas Trinitarikirkko, Trinita dei Monti, josta olen tehnyt postauksen täällä.

Trinità degli Santissima Spagnolin kirkon nimessä tuo sana spagnoli viittaa espanjalaisiin. Kirkko on siis Roomassa asuvien espanjalaisten kotikirkko. Kirkon arkkitehtina on tominut portugalilaista alkuperää oleva arkkitehti nimeltä Emanuele Rodriguez Dos Santo 1700-luvulla. Kirkko on kookas ja salissa on useita upeita hautakappeleita.

Kirkkorakennuksen oikealla puolella sijaitsi trinitari luostari, mikä perustettiin kirkon kanssa samaan aikaan. Kristityt ja muslimit olivat suurissa ristiriidoissa Iberian nimiemaalla 1100-luvulta lähtien ja Ranska valloitti lopulta Marokon. Nykyään luostarin omistaa dominikaanit, joilla on siinä eräänlainen lähetyssaarnaaja opisto.

Trinitarisääntökunta syntyi luterilaisen reformation vanavedessä. Ranskalaisten ja espanjalaisten välinen nationalistinen viha jakoi trinitarisääntökunnan kahteen leiriin. Espanjalaiset munkit asettuivat asumaan Roomaan ja Espanjan kuningas Ferdinand VI kustansi suuren osan kirkon rakentamisesta ja koristelusta.

Vuonna 1880 ei kuninags enää kustantanut kuluja ja näin luostari joutui dominikaaneille. Nykyään luostari on kutturi-institutio ja uskonnollinen korkeakoulu.

Jean de Malta/Giovanni de Matha/ Johannes Maltalainen

Trinitari sääntöyhteiskunnan perusti ranskalainen Giovanni de Matha/Johannes Maltalainen lähellä Pariisia 1100-luvulla. Sääntökunta on katollinen munkkijärjestö. Jean de Malta  kuoli vuonna 1213 Roomassa ja hänet on haudattu San Tommaso Fromiksen kirkkoon. 

Yhdessä Felix de Valoisin kanssa hän perusti Trinitari sääntökunnan, mikä on katolilainen munkkijärjestö. Määräyksen päätehtävänä oli vapauttaa kristityt sotavangit ja muslimien vangiksi ottamat orjat. En oikein ymmärrä että Trinitari sääntökunta on elänyt näinkin kauan vaikka sen päätehtävä on pois päivärjestyksestä. Kirkko ja sääntökunta siis toimii trininiamismin pohjalla. Avustettavia löytyy yhteiskunnasta, joten heistä ei ole pulaa.

Trinitarijärjestöllä on oma yliopisto Roomasssa, Clivo dei Publicii 2, Aventinon kaupunginosassa. 

Regolan kaupunginsassa sijaitsee Oratorio della Santissima Trinità dei Pellegrini, Via delle Choccolete. Se on ollut  pyhiinvaeltajille terkoitettu rukoushuone. Kirkkoa ei enää ole, se on purettu.

Trinitarigollegio sijaitsee Via del Corson varrella numerossa 242. Gollegiolla on oma Pub  Via dei Gollegio Romnao 6. Katollisissa pappiskgollegioissa on aina tarjolla alkoholia lounaalla ja kahvipöydässä.

Trinitraeilla on myös luksus hotelli, Trinity Luxury RoomsVia Augusto Valenziani 5, Via Veneton alueella.

Trinitarianismin juuret ovat Kolminaisuusoppissa, mikä on kristillinen oppi, jonka mukaan Jumala on olemassa kolmena henkilönä, mutta on vain yksi olento. Henkilöillä, joiden on ymmärretty olevan Isä Jumala, Poika Jumala (ruumiillistettu Jeesukseksi Kristukseksi) ja Pyhäksi Hengeksi, jokaisella on identtinen olento tai luonne, ei samanlainen luonne. 

Kolminaisuusoppi on kristillinen opetus Jumalan kolminaisuudesta, eli kolmiyhteisyydestä. Opin mukaan on yksi Jumala, mutta kolme persoonaa: Isä, Poika ja Pyhä Henki. Kaikki kristilliset ei tunnusta kolminaisuusoppia, kuten mormonit, Jehovan todistajat ja helluntalaiset.

Organisaation koko nimi on latinalainen Ordo Sanctissimae Trinitatis redemptionaris captivorum. Vapaasti käännettynä se on "Kolminaisuuden pyhimmät sanat vankien takaisinostoa varten".




Kupolimaalaus esittää Pyhän Johannes Mathan kirkkaudessa. Gregorio Guglielmin maalaus.