perjantai 6. maaliskuuta 2009

Piazza Navona


Entisen keisari Domitianuksen stadionin paikalle rakennettu tori, Piazza Navona, on Rooman kuuluisimpia toreja joka on erittäin suosittu kokoontumispaikka. Dominitianus eli ensimmäisellä vuoisadalla ennen ajan alkua. Paavi Innocnetius X, Giovanni Battista Pamphili, rakennutti palatsin ja kirkon torin reunalle ja vaati että tori kuunnostetaan.


Fonatana del Moro, Giacomo della Porta ja Bernini ovat kumpikin vuorollaan suunnitelleet tämän suihkulähteen. Giovanni Antonio Mari on veistänyt "maurilaisen" miehen patsaa. Osia suihkullähteestä on siirretty Villa Borghesen puistoon ja tilalle on laitettu kopiot.


0 Fontaine de Neptune - Piazza Navona - Rome (1).JPG

Fontana del Nettuno, Neptunus suihkulähde, on Giacamo della Portans unniitelma.Sihkulähdettä on kutusttu myös nimellä Calderari, lähellä sojainneen kujan mukaan jonka varrella on seppiä ja ruukkujen valmistajia ja joiden vertsaissa oli kuumat uunit.


Sant'Angnese in Agonen kirkko joka oli alunperin Pamphilin suvun ikioma kirkko ja on rakennettu yhteen heidän palatsinsa kanssa. Kirkko on Rooman upeimpia ja kirkossa on paljon toimintaa nykyään kuten melekin päivittäisiä konsertteja. Girolamo Rainaldi suunnitteli kirkon alunperin mutta myöhemmin Francesco Borromini ja Carlo Rainaldi ovta suunnitelleet oman osansa kirkosta.

Sant Agnese in Agone Rome main vault.jpg

Sant'Agnese in Agonen kirkon kupoli on Giovanni Maria Barattan ja Carlo Rainadlin yhteistyötä ja Giro Ferri on maalannut kupolin freskomaalukset. Paulo Grismondi on maalannut sakristian katon freskomaalaukset.


Sant'Agnese in Agone – Monument to Pope Innocent X.jpg

Paavi Innecenzo X Pamphilin hautamuistomerkki Sant'Agnese in Agonen kirkossa. Se sijaitsee vaatimattomasti sisäänkäynnin päällä, melkein huomaamattomassa paikassa.

Sant'agnese in agone, interno 10.JPG
San Nicola dei Lorenesi, Largo Febo


Lorrainesta Ranskasta Roomaan muuttaneiden kotikirkko, perustettu siihen aikaan kun Lorraine oli oma ruhtinaskuntansa. Heillä oli oma veljeskuntansa jota kirkko ensisijaisesti palveli.


San Nicola dei Lorenesi on kaunis pieni kirkko.


Nostra Singora del Sacro Cuore, Corso del Rinascimento 27

Espanjalaisten kotikirkko Roomassa, ennen kaikkea kastilialaisten. Kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin jo kirkko mutta paavi Alexandro VI, Alessandro Borgia, joka oli espanjalainen rakennutti paikalle uuden kirkon.


Nativita di Gesu/Santa Maria degli Agonizzanti, Piazza Pasquino 

Messu sunnuntaisin kello 11.00 gongolilaisten tapojen mukaan, jossa laulu ja käsien taputus kuuluu  tapoihin.

Piazza Pasquino sijaitsee aivan kulman takana Piazza Navonalta. Tori on melko pieni mutta erittäin viihtyisä. Torin keskelle oli suunnitteilla uuden metrolinjan C metroasema mutta kuoppa peitettiin. Hyvä niin sillä metroasema olisi pilannut Pasquinon kauniin torin. 

Kirkko kuului aikaisemmin veljeskunnalle jotka pitivät huolen kuolemaantuomittujen henkilöiden sieluista. Viimeiseillä matkallaan teloitukseen kärryt pysähtyivät kirkon edessä ja kuolemaantuomitut saivat mahdollisuuden käydä kirkossa. Nykyään kirkko on kongolaisten kotikirkko.

Torin reunalla on pari Rooman suosituinta ravintolaa, Insalata Ricca (useampia ravintoloita Roomassa, mahtavia salaatteja kohtuu hintaan), Cul de Sac  ja Pizzeria Pasquino joka on monen mielestä Rooman paras pizzeria. 
Se kilpailee parhaan pizzerian nimestä Pizzeria Baffetton kanssa joka sijaitsee aivan lähellä. Via del Governo Vecchiolla on sitten ravintola vieri vieressä jos ei Piazza Pasquinon ravintolat riitä. Pizzeria Baffetto on Via del Coverno Vecchion suosituin ravintola.  Tänne on aina ollut hirvittävänpitkät jonot ja hadastajoten Baffetto 2 on parempi valinta. Baffetto 2 sijaitsee hieman etelänpänä Piazza di Teatro di Pompeo 18. 


La Baffetto, Via del Governo Vecchio 114Kaukana ei sijaitse La Monte Carlo, pizzeria joka on niin paikallisten kuin turistienkin suosima, Vicolo Savelli 13. Ainoa ongelma täälläkin on tilat. Kuja jolla pizzeria sijaitsee ei ole kaikista mukavin kuja, mutta paikalliset viihtyvät seistenkin kujalla.


Pasquino, ns puhuva patsas 

Patsas seisoo Palazzo Braschin seunustalla, entinen Palazzo Orsini. Palazzo Braschi on nykyään museo jonka sisäänkäynti sijaitsee Piazza Pantaleo 10. Kesällä soitetaan palatsissa jazzia. Puhuva patasas on roomalainen tapa ilmaista ärsyyntymistä ja kirjoittaa lappuja jotka sitten ripustetaan puhuaan patsaaseen kaikkien luettavaksi. Roomalaiset liimaavat vieläkin Pasquinon patsaaseen lappujaan.


 Santa Lucia, Largo Febo

Tämä ravintola on tunnettujen julkkisten ravintola. Presidentit, filmitähdet ja kuinkaalliset ruokailevat täällä. Hotelli Raphaelin läheinen sijainti ja kaunsi pieni puutarha houkutteelee ketä vaan tähän ravintolaan. Talvisaikaan on istuttava sisällä.
Erittäin suosittu ravintola, Santa Lucia, löytyy aivan Piazza Navonan takaa, Largo Febolta. Monen monet kuuluisuudet ovat ruokailleet ravintolassa. Ravintolassa on sisä- ja ulkotilat. Terassi sijaitsee ihanalla paikalla kapeiden kujien risteyksessä, pienellä puistoaluella. Suosittelen ainakin kerran käydä ruokailemassa Santa Luciassa ja istua