perjantai 6. maaliskuuta 2009

Piazza Navona


Piazza Navona on Rooman kaunin tori

Entisen keisari Domitianuksen stadionin paikalle rakennettu tori, Piazza Navona, on Rooman kuuluisimpia toreja joka on erittäin suosittu kokoontumispaikka. Dominitianus eli ensimmäisellä vuoisadalla ennen ajan alkua. Paavi Innocnetius X, Giovanni Battista Pamphili, rakennutti palatsin ja kirkon torin reunalle ja vaati että tori kuunnostetaan.

Navona  tarkoittaa "suurta laivaa" ja se viittaa alueen tulviin ja näennäisiin meritaisteluihin, joita aukealla aikoinaan pidettiin. Aukeaa käytettiin jopa lyhyen aikaa gladiaattori kilpailuihin.


Renessanssin aikana aukio tarjosi viileämmän paikan roomalaisille, jotka yrittivät paeta kuumaa kesän lämpöä. Nykyään tori on pääasiassa turistien nautintopaikka, jota ympäröivät ravintolat, baarit ja gelateriat. Se sijaitsee ihanteellisella paikalla heille, jotka katsovat paikallisten liikehdintää ​​tai vain nauttivat la bella vita'sta.


Fontana del Moron suihkulhteen ovat Giacomo della Porta ja Bernini kumpikin vuorollaan suunnitelleet tämän suihkulähteen. Giovanni Antonio Mari on veistänyt "maurilaisen" miehen patsaan. Osia suihkullähteestä on siirretty Villa Borghesen puistoon ja tilalle on laitettu kopiot.


Fontana del Nettunon suihkulähde, on Giacamo della Portan suunnittelema. Sihkulähdettä on kutusttu myös nimellä Calderari, lähellä sijainneen kujan mukaan jonka varrella asui seppiä ja ruukkujen valmistajia ja joiden verstaissa oli kuumat uunit.


Fontana dei Quattro Fiumen suihkulähde seisoo keskellä Piazza Navonan toria, ja se on ehdottomasti Rooman eniten valokuvattu suihkulähde. Suhkulähteethän keksittiin Roomassa.

Tämä upea suhkulähde on Giovanni Lorenzo Berninin mestarin suunittelema, mutta  useamman kuvanveistäjän yeteien teos. Obeliskia kutsutan nimellä Agone obeliski, mikä on egyptiläinen obeiliski ja s elöydettiin Appia Antican tien varrelta. 
NImi Quattri Fiume tule siitän että sukhilähde on allgoria neljälle maapallon kuuluisimmalle joelle, Ganges, Niili, Rio de la Plata ja Tonava.


Sant'Angnese in Agonen kirkko oli alunperin Pamphilin aatelis suvun ikioma kirkko ja on rakennettu yhteen heidän palatsinsa kanssa. Kirkko on Rooman upeimpia ja kirkossa on paljon toimintaa nykyään kuten päivittäisiä konsertteja. Girolamo Rainaldi suunnitteli kirkon alunperin mutta myöhemmin Francesco Borromini ja Carlo Rainaldi ovta suunnitelleet oman osansa kirkosta.

Roomassa on kaksi kirkkoa jotka on pyhitetty Angeselle, Sant'Angnese Fuori le Mura ja tämä Sant'Agnese in Agonen kirkko.  Agnes oli 13-vuotias roomalainen tyttö, joka kieltäytyi nuoren miehen ehdotuksesta. Hän tarkoitti, että hänellä oli jo sulhanen, Kristus. Koska tämä tapahtui kristittyjen vainon aikana, hänet teloitettiin Kristuksen tunnustamisen vuoksi. Hänen pyhät jälkeenjäännökset löytyy Sat'Agnese Fuori le Muran basilikan kryptasta.


Täällä Sant'Agnese in Agonen basilaikssa on hänen kraaniumille on annettu oma kappeli, Cappella della Santa Testa (kuva yllä).

Sant Agnese in Agone Rome main vault.jpg

Sant'Agnese in Agonen kirkon kupoli on Giovanni Maria Barattan ja Carlo Rainadlin yhteistyötä ja Giro Ferri on maalannut kupolin freskomaalukset. Paulo Grismondi on maalannut sakristian katon freskomaalaukset.

Sant'Agnese in Agone – Monument to Pope Innocent X.jpg

Paavi Innecenzo X Pamphilin hautamuistomerkki Sant'Agnese in Agonen kirkossa. Se sijaitsee vaatimattomasti sisäänkäynnin päällä, melkein huomaamattomassa paikassa.

Sant'agnese in agone, interno 10.JPG



Vivi Bistron sisäänkäynti torille

Voin kuitenkni suositella Vivi Bistroa torin eteläruenalla. Se sijaistee saassa rakennuskessa Museo di Roma Palazzo Braschissa, mikä on ilmainen museo.


Vivi Bistro on viihtyisä kahvila/bistro, missä käydään kassalla maksamassa ja  sitten istutaan odottamaan tarjoilua. Vivi Bistroja on Roomassa useampiakin, muun muassa Piazza Venezialla. Oma suosikkini, jota voin suosittella!

Avoinna joka päivä paitsi maanantaisin suljettu,  kello kymmenestä puoleen yöhön. Täältä kannatta tilata etukäteen pöytä ruokailua varten. Kahvilaan ei tarvitse varata. 


San Nicola dei Lorenesi, Largo Febo (Piazza Navona häämöttää tautalla)

Lorrainesta Ranskasta Roomaan muuttaneiden kotikirkko, perustettu siihen aikaan kun Lorraine oli oma ruhtinaskuntansa. Heillä oli oma veljeskuntansa jota kirkko ensisijaisesti palveli.

Tälle Largo Febolle kannattaa kääntyä ruokailean tai kahvittelemaan, koska PIazza Navona ravinolat ovaterittäin kalliita, eikä näissä ole sen parempi ruoka kuin näissä Largo Febon ravintoloissa. 


San Nicola dei Lorenesi on kaunis pieni kirkko.


Nostra Singora del Sacro Cuore, Corso del Rinascimento 27

Espanjalaisten kotikirkko Roomassa, ennen kaikkea kastilialaisten. Kirkon paikalla sijaitsi aikaisemmin jo kirkko mutta paavi Alexandro VI, Alessandro Borgia, joka oli espanjalainen rakennutti paikalle uuden kirkon.


Nativita di Gesu/Santa Maria degli Agonizzanti, Piazza Pasquino 

Messu sunnuntaisin kello 11.00 gongolilaisten tapojen mukaan, jossa laulu ja käsien taputus kuuluu  tapoihin.

Piazza Pasquino sijaitsee aivan kulman takana Piazza Navonalta. Tori on melko pieni mutta erittäin viihtyisä. Torin keskelle oli suunnitteilla uuden metrolinjan C metroasema mutta kuoppa peitettiin. Hyvä niin sillä metroasema olisi pilannut Pasquinon kauniin torin. 

Kirkko kuului aikaisemmin veljeskunnalle jotka pitivät huolen kuolemaantuomittujen henkilöiden sieluista. Viimeiseillä matkallaan teloitukseen kärryt pysähtyivät kirkon edessä ja kuolemaantuomitut saivat mahdollisuuden käydä kirkossa. Nykyään kirkko on kongolaisten kotikirkko.





Torin reunalla on pari Rooman suosituinta ravintolaa, Insalata Ricca (useampia ravintoloita Roomassa, mahtavia salaatteja kohtuu hintaan), Cul de Sac  ja Pizzeria Pasquino, joka on monen mielestä Rooman paras pizzeria. 



Pizzeria Pasquino kilpailee parhaan pizzerian nimestä Pizzeria Baffetton kanssa joka sijaitsee siinä aivan lähellä. Via del Governo Vecchiolla on sitten ravintola vieri vieressä, jos ei Piazza Pasquinon ravintola riitä. 

Pizzeria Baffetto on kuitenkin Via del Coverno Vecchion suosituin ravintola.  Tänne on aina ollut hirvittävän pitkät jonot. Joten Baffetto 2 on ehkä sittenkin parempi valinta. Baffetto 2 sijaitsee hieman etelänpänä Piazza di Teatro di Pompeo 18. 


La Baffetto, Via del Governo Vecchio 114



Kaukana ei sijaitse La Monte Carlo, pizzeria joka on niin paikallisten kuin turistienkin suosima, Vicolo Savelli 13. Ainoa ongelma täälläkin on tilat. Kuja jolla pizzeria sijaitsee ei ole kaikista mukavin kuja, mutta paikalliset viihtyvät seistenkin kujalla. Roomalaiset ovat tottuneet seisomaan. Juovat aamukahvit ja syövät aamiaisen seisten.


Pasquino, ns puhuva patsas 

Patsas seisoo Palazzo Braschin seunustalla, entinen Palazzo Orsini. Palazzo Braschi on nykyään museo jonka sisäänkäynti sijaitsee Piazza Pantaleo 10. Kesällä soitetaan palatsissa jazzia. Puhuva patasas on roomalainen tapa ilmaista ärsyyntymistä ja kirjoittaa lappuja jotka sitten ripustetaan 'puhuvaan' patsaaseen kaikkien luettavaksi. Roomalaiset liimaavat vieläkin Pasquinon patsaaseen lappujaan.


 Santa Lucia, Largo Febo

Tämä ravintola on tunnettujen julkkisten ravintola. Presidentit, filmitähdet ja kuinkaalliset ruokailevat täällä. Hotelli Raphaelin läheinen sijainti ja kaunsi pieni puutarha houkutteelee ketä vaan tähän ravintolaan. Talvisaikaan on istuttava sisällä.



Erittäin suosittu ravintola, Santa Lucia, löytyy aivan Piazza Navonan takaa, Largo Febolta. Monen monet kuuluisuudet ovat ruokailleet ravintolassa. Ravintolassa on sisä- ja ulkotilat. Terassi sijaitsee ihanalla paikalla kapeiden kujien risteyksessä, pienellä puistoaluella. Suosittelen ainakin kerran käydä ruokailemassa tässä romanttisessa Santa Luciassa. Kamlan kallis ravintola mutta erittäin viihtyisä.



Taxi löytyy Piazza Navonan pohjoispuolelta Piazza di Tor Sanguignalta!